Comisia juridică a Senatului a adoptat marţi un amendament conform căruia ar urma să fie graţiate pedepsele cu închisoarea de până la 3 ani inclusiv, nu de până la 5 ani, așa cum se arăta în proiectul Guvernului, potrivit Digi24.
Senatorii-jurişti au adoptat şi un amendament propus de senatorul Şerban Nicolae, potrivit căruia se scad trei ani din orice pedeapsă cu închisoarea de până în zece ani.
„Se graţiază în parte, cu trei ani, pedepsele cu închisoarea aplicate de instanţele de judecată mai mari de trei ani, dar care nu depăşesc zece ani”, prevede amendamentul propus de Nicolae. Potrivit senatorului PSD, de această prevedere ar urma să beneficieze aproximativ 800 de deţinuţi.
Parlamentarii au votat și pentru înjumătățirea pedepselor pentru femeile însărcinate, pentru persoanele care au în întreținere minori mai mici de 14 ani și pentru persoanele în vârstă de peste 60 de ani. Condamnații care au împlinit 70 de ani vor scăpa de întreaga pedeapsă.
Totodată proiectul prevede condiționarea grațierii de achitarea prejudiciului în termen de doi ani, de la aplicarea grațierii.
La dezbatere, senatorul PMP Traian Băsescu a încercat să îi convingă pe parlamentari să trateze femeile care au săvârşit infracţiuni mai blând decât pe bărbaţi, recomandându-le „să le bage mai puţin în pușcărie”, potrivit News.ro. Un amendament al lui Traian Băsescu a fost respins, chiar dacă fostul președinte îl modificase, propunând graţierea pedepselor de până la 6 ani de închisoare, și nu 10 așa cum ceruse inițial.
Dezbaterile au durat marți mai bine de patru ore și jumătate, urmând să fie fi reluate săptămâna viitoare, când ar urma să se discute și un alt amendament al senatorului Șerban Nicolae, și anume cel referitor la scoaterea faptelor de coruptie și a abuzului în serviciu de pe lista infracțiunilor exceptate de la grațiere.
CEDO a dat marți o hotărâre prin care a stabilit faptul că, în penitenciarele românești, condițiile de detenție contravin Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului și a dat României un termen de șase luni, de la data rămânerii definitive a deciziei, pentru a veni cu un calendar de implementare a unor măsuri care să rezolve situația din închisori. Instanța nu a dat statului român sancțiuni financiare așa cum susțineau liderii PSD care au încercat să impună acte normative ce privesc grațierea sau relaxarea legislației penale și nici nu a recomandat grațierea drept o cale de îmbunătățire a situației deținuților.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
1.Cateodata majoritatea poate fi ea insasi criminala
2. Decurge de aici:
Democratia ca sistem nu este absoluta.In tarile (repet) cu cetateni mai putini impregnati de o constiinta sociala si raspundere cetateneasca, modul democratic de a lua hotarari este chiar periculos..(USA Ungaria Turcia ) Dar..vorba lui Churchill alt sistem mai bun nu cunoastem...