Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Senatorii din comisia juridică au votat grațierea pedepselor de până la trei ani. Condamnații care au împlinit 70 de ani vor scăpa de întreaga pedeapsă

Comisia juridică a Senatului a adoptat marţi un amendament conform căruia ar urma să fie graţiate pedepsele cu închisoarea de până la 3 ani inclusiv, nu de până la 5 ani, așa cum se arăta în proiectul Guvernului, potrivit Digi24

Senatorii-jurişti au adoptat şi un amendament propus de senatorul Şerban Nicolae, potrivit căruia se scad trei ani din orice pedeapsă cu închisoarea de până în zece ani.

„Se graţiază în parte, cu trei ani, pedepsele cu închisoarea aplicate de instanţele de judecată mai mari de trei ani, dar care nu depăşesc zece ani”, prevede amendamentul propus de Nicolae. Potrivit senatorului PSD, de această prevedere ar urma să beneficieze aproximativ 800 de deţinuţi.

Parlamentarii au votat și pentru înjumătățirea pedepselor pentru femeile însărcinate, pentru persoanele care au în întreținere minori mai mici de 14 ani și pentru persoanele în vârstă de peste 60 de ani. Condamnații care au împlinit 70 de ani vor scăpa de întreaga pedeapsă. 

Totodată proiectul prevede condiționarea grațierii de achitarea prejudiciului în termen de doi ani, de la aplicarea grațierii.

La dezbatere, senatorul PMP Traian Băsescu a încercat să îi convingă pe parlamentari să trateze femeile care au săvârşit infracţiuni mai blând decât pe bărbaţi, recomandându-le „să le bage mai puţin în pușcărie”, potrivit News.ro. Un amendament al lui Traian Băsescu a fost respins, chiar dacă fostul președinte îl modificase, propunând graţierea pedepselor de până la 6 ani de închisoare, și nu 10 așa cum ceruse inițial.

Dezbaterile au durat marți mai bine de patru ore și jumătate, urmând să fie fi reluate săptămâna viitoare, când ar urma să se discute și un alt amendament al senatorului Șerban Nicolae, și anume cel referitor la scoaterea faptelor de coruptie și a abuzului în serviciu de pe lista infracțiunilor exceptate de la grațiere.

CEDO a dat marți o hotărâre prin care a stabilit faptul că, în penitenciarele românești, condițiile de detenție contravin Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului și a dat României un termen de șase luni, de la data rămânerii definitive a deciziei, pentru a veni cu un calendar de implementare a unor măsuri care să rezolve situația din închisori. Instanța nu a dat statului român sancțiuni financiare așa cum susțineau liderii PSD care au încercat să impună acte normative ce privesc grațierea sau relaxarea legislației penale și nici nu a recomandat grațierea drept o cale de îmbunătățire a situației deținuților.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • bluenavy check icon
  Iar ne dam cu barda-n oua. Cel mai important criteriu in sistemul de "penitenta si reeducare" este posibilitatea recuperarii individului care a gresit si a integrarii sale in societate. Cand nu ai nici un sistem functional care sa asigure acest lucru - nici macar Biserica, daramite asistenta sociala, psihiatrie, educatie - nu poti avea pretentia ca faci un bine prin orice schema de scurtare a pedepselor. De ce? Pentru ca indivizii nerecuperati se intorc tot la penitenciar. Cu "dobanda" - alti indivizi pe care acestia i-au afectat prin actiunile lor antisociale. Sa le dam drumul pe strada si sa avem pretentia ca strada sa-i repare, sau sa se recupereze ei singuri, inseamna sa ne asiguram ca buna credinta si siguranta nu mai pot exista in tara asta. Individul peste 70 de ani caruia-i "plac copiii" nu va mai avea nici o retinere sa-i rada-n nas parintelui nenorocit. Doar scapa, nu? Dar parintele daca-i taie gatul individului drept rezultat n-o sa scape. Sau, daca nu ne convine, putem sa ne tinem copiii inchisi in casa...?
  • Like 1
 • Deci dintr-o lovitura i-au scăpat pe Ilici și gașca lui de geriatrici, îl albește pe teluric și încă 500 de aleși ai poporului, pregătește patul germinativ pentru pedepsele de pana la 4 ani... Și au rezolvat peste 95% din problemele și dosarele pilotrucilor!! Asta se întâmplă de la primele HG-uri date de CFSN și CNFSN, apropo știați ca acestea au funcționat în același timp??? Deci revin, toate legile date în aceasta tara au fost cu dedicație directa!!! Uneori Pe lângă cei dedicați au mai beneficiat și câțiva "informați"... Dacă ar fi sa se Faca dreptate la zi TOȚI FOȘTII ALEȘI, NUMIȚI ȘI POLITICIENI AR TREBUII ÎNCHIȘI PENTRU SABOTAREA ECONOMIEI NAȚIONALE, TRADARE, ASOCIEREA IN VEDEREA COMITERII DE INFRACȚIUNI, FALS ÎN DECLARAȚII, UZ DE FALS, CRIMA IMPOTRIVA UMANITĂȚII, Favorizare infractorului și cam tot codul penal! După mine la aceasta acțiune coordonata au participat cam 60,000 de familii direct și alte 600,000 indirect prin activitatea în mașină de vot FSN-ista!
  • Like 1
 • Sunt foarte muléte de zis la acaesta tema.Deocamdata am doua observatii

  1.Cateodata majoritatea poate fi ea insasi criminala

  2. Decurge de aici:

  Democratia ca sistem nu este absoluta.In tarile (repet) cu cetateni mai putini impregnati de o constiinta sociala si raspundere cetateneasca, modul democratic de a lua hotarari este chiar periculos..(USA Ungaria Turcia ) Dar..vorba lui Churchill alt sistem mai bun nu cunoastem...
  • Like 0
 • O altfel de ordonanta 13?
  • Like 1
 • Buna dezbaterea su articolul e binevenit ! Ar fi necesar a fi prevazut un art. de lege prin care munca in penitenciar(macar 1/2 sin aceasta ) sa fie frecuta in folosul detinutilor in scopul imbunatatirii conditiilor "prin ei insisi" ... iar celor cu fraude economice din avutul obstesc etc parte din prejudicii sa le fie retinte 1/3 procente din averile (sechestrate si executate etc. prin procese) intrucat furtul tot din avutul public s-a realizat ... DE CE SA PLATEASCA CETATEANUL ONEST, CINSTIT DE DOUA ORI ... SAU SA SE IMPRUMUTE STATUL IN PLUS ... CONFISCAREA AVERILOR REZOLVA PARTIAL SI ACEASTA PROBLEMA MAJORA AJUNSA LA CEDO ! Vicentiu I. Voiculescu
  • Like 1


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult