Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Și dacă rușii își iubesc dictatorul?

Putin - killer

Foto: Profimedia

Rușii au preferat mereu un tătuc, au confundat autoritatea cu teroarea și spaima. Un dictator obsedat de putere, îmbogățit fără limite, corupt, înconjurat de o camarilă (securiști, militari, oligarhi) care l-a susținut pentru a-și satisface interesele.

În schimb, țările ex-sovietice, care au ales calea libertății și democrației, valorile vest-europene, au deranjat puterea de la Kremlin. Nu li se dă „acceptul” desprinderii totale de mama Rusia, fiindcă acest personaj odios nu le consideră nici după mai bine de 30 de ani, de când și-au obținut suveranitatea și independența, state libere. 

S-a intrat în Ucraina, exact așa cum a fost descris rusul în istorie, în toate poveștile și amintirile, chiar și în bancuri, cu tancul. Se trece la propriu și la figurat peste orice. Peste oameni, peste case, spitale, tradiții, identitate. Peste alegerile libere, dovadă că primarul Mariupolului a fost luat și nu se știe unde a fost dus și dacă mai trăiește. 

Trăim vremuri îngrozitoare și ne urmărește aceeași mare problemă. Cum va fi oprit tiranul care ucide oameni nevinovați, invadând un stat independent? 

Iar noi, ceilalți, asistăm la acest spectacol macabru, dar nu putem face nimic. De fapt, exact pe asta a și mizat, că nu vom interveni, de teama izbucnirii unui război nuclear. S-a folosit de această amenințare din start, transmițându-ne mesajul „voi stați cuminți, că altfel apăs pe buton”. Și totuși, repet, cum se va sfârși? Fiindcă am toate motivele să fiu sceptic că mult așteptata revoluție declanșată de propriul popor va izbucni sau că oligarhii profund afectați financiar vor pune la cale ceva pentru a-l elimina. Și atunci, ce facem?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Frumos scris, bine argumentat, Totusi... ai omis din ecuatie celebrele prajituri chinezesti cu ravas - (Fortune Cookies). :)
    • Like 0
  • D check icon
    Păi ce să facem? Învățăm și ținem minte că de aia nu este OK să facem rabat de la principii de dragul avantajelor economice, energetice etc.

    La fel și cu China. Închidem ochii la cum încalcă unele drepturi fundamentale ale omului, pentru că hei!, e mai ieftin să cumpărăm din China.
    • Like 2
  • mRNA check icon
    https://youtu.be/jiBXmbkwiSw
    • Like 0
    • @ mRNA
      Gandalf check icon
      m.
      Tu chiar crezi că se uită cineva la filmele propuse de tine? Evident, înafară de cei care îți semnează pontajul să îți poți lua rublele.
      Pașol na turbinca, ciorti!
      • Like 3
  • mRNA check icon
    Atacul rus asupra Ucrainei a fost lansat pe 24 februarie, iar răspunsul economic care a urmat și sancțiunile financiare occidentale au transformat viața în Federația Rusă.  Scăderea rublei duce la creșterea prețurilor de import, companii de mașini precum Volkswagen, BMW și Volvo și-au închis fabricile de producție, iar corporații internaționale precum Apple, IKEA și Nike și-au încetat activitatea în Rusia.  Nenumărate magazine au fost închise: de la mărci de lux precum Prada la H&M și la toate sucursalele McDonald's.

    În ciuda amenințării deteriorării vietii și a apeopierii multor ruși de populația ucraineană, potrivit unui sondaj al Centrului All-Russian pentru Cercetarea Opiniei Publice, publicat pe 5 martie, 71% din populație susține „operațiunea militară specială din Ucraina”. , așa cum se numește oficial operațiunea.  46% dintre respondenți consideră că motivul operațiunii este protejarea Rusiei și împiedicarea înființării bazelor NATO pe teritoriul ucrainean.  19 la sută cred că operațiunea are ca scop schimbarea cursului politic în Ucraina, iar 18 la sută cred că este realizată pentru a proteja populația din „Republicile Populare” Donețk și Lugansk.  Alți cinci la sută consideră că scopul său este anexarea Ucrainei la Rusia.

    Toate partidele reprezentate în Duma susțin în principiu operațiunea militară, inclusiv Partidul Comunist al Federației Ruse (KPRF), care este reprezentat ca a doua facțiune ca mărime.  Ghenadi Zyuganov, președintele Comitetului Central al PCRF, și-a exprimat recent poziția într-un interviu acordat ziarul online svpressa.ru pe 10 martie: „Este vorba într-adevăr de lupta împotriva nazismului și fascismului.” Nimeni nu a putut  ajunge la o înțelegere cu fasciștii.  Deci este sarcina de a fi curajos și de a atinge obiectivele stabilite de Președinte.

    Mișcarea Frontului de Stânga, care colaborează cu PCRF, dar se concentrează mai mult pe activism, a declarat la 27 februarie că responsabilitatea pentru confruntarea sângeroasă dintre popoarele frățești din Rusia și Ucraina revine reprezentanților lacomi și nemiloși ai capitalului global.  Războiul a fost dezlănțuit de „elite” din diverse țări care căutau o îmbogățire nestăpânită și o redistribuire agresivă a sferelor de influență.  Politicile de pradă și antisociale ale președintelui Vladimir Putin și ale oligarhilor săi, care sunt strâns asociați cu el, au fost, de asemenea, criticate.  În același timp, sunt dezgustați de guvernul de la Kiev, care din 2014 a încurajat naziștii, a interzis steagurile roșii și Partidul Comunist și a vărsat sângele cetățenilor săi.

    Alte grupuri mici de stânga, cum ar fi „Alternativa Socialistă” troțchistă, descriu operațiunea drept „război agresiv cu scopuri imperiale”, și anume strangularea poporului ucrainean și redistribuirea sferelor de influență în Europa de Est, așa cum au scris în februarie. 24.  Organizația a fost una dintre puținele de stânga din Rusia care a cerut demonstrații de pace la nivel național și neautorizate pe 6 martie.  Potrivit Ministerului de Interne rus, 3.500 de persoane au fost arestate în 56 de orașe.  Potrivit proiectului media pentru drepturile omului „OWD-Info“, au fost 4.800 in care s-a folosit violență în timpul arestărilor și la secțiile de poliție.

    Cu puțin timp înainte, pe 4 martie, președintele Putin a semnat o lege care incriminează acțiunile publice menite să dicrediteze actiunea forțele armate ale Federației Ruse pentru a proteja interesele țării și ale cetățenilor săi și pentru a proteja pacea internațională și drepturile sau securitatea omului. Acest lucru limitează în mare măsură sfera criticii publice.

    Cu toate acestea, este contestat și caracterul de politică de pace al demonstrațiilor.  Mikhail Matveev, deputatul PCRF, care anterior s-a distanțat de război, fiind unul dintre cei doi membri ai fracțiunii sale, a scris pe canalul său Telegram că acolo s-a strigat „Glorie Ucrainei”.  „Oricine strigă la „mitinguri pacifiste” și flutură steagul unei țări străine nu este pentru pace, ci pentru război”, a spus Matweew.
    • Like 0
    • @ mRNA
      Gandalf check icon
      m nu știu sigur de la ce vine, dar raportez că am deslușit RNA-urile = Rusia Nu America.
      Presupun ca „m” o fi inițiala de la ce iți oferim cu toții, în gîndul nostru, cu mult drag, ca mulțumire pentru postările tale tot mai stufoase și mai mirositoare și mai ales din ce în ce mai puțin legate logic de articolul la care le comiți = excretezi.
      Și ca să nu cumva să te simți neglijat, ruznak împuțit și postac plătit, pașol na turbinca, ciorti!
      • Like 4
    • @ mRNA
      Delia MC Delia MC check icon
      Ei, și?
      Daca în loc de ruși ar fi nord-coreeni ați obține cam același răspuns.
      Rușii sunt un popor terminat. N-au ieșit bine din iadul comunist și au dat de altă dictatură. Ei NU ȘTIU cum arată libertatea, democrația. Știu numai de bici si de vodka de după. Și toate astea fiindcă (,) comuniștii au eliminat pe toți cu ceva gândire proprie și inițiativă, încă de pe vremea lui Stalin. Acum nomenclatura a fost înlocuită de oligarhi și mafie. Pentru omul de rând tot un drac.
      A durat prea mult. 100 de ani de întuneric. Sunt de plâns și de nevindecat, cu excepția unora mai destupați la minte, din păcate prea puțini. Nici nu va gândiți să-i comparați cu vesticii. Românii sunt, slava Domnului, pe un drum bun.
      • Like 1
  • Nume check icon
    O parte cu siguranță îl iubesc, iar cei care nu îl iubesc îl admira pentru ca încearcă sa reconstruiască din nou Rusia ca o mare putere globală și militara cu orice preț. Acest lucru îl vor rușii. Sa fie considerați cei mai mare și cei mai tari din lume și mai ales cei mai temuți cu orice preț.
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult