Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Și dacă vine Șoșoacă?

Diana Sosoaca Foto - Inquam Photos/ Octav Ganea

Foto - Inquam Photos/ Octav Ganea

“Nu știu, domn'le, eu vreau să ies în stradă, că fac ăștia numai nenorociri! Acum distrug firmele mici, le-a taxat de le-a cocoșat! Și eu nu suport! Vreau să ies în stradă! Dar prietenii mei nu ies, că, vezi Doamne, vine Șoșoacă și le fură protestu’! Păi atunci eu cu cine să ies în stradă? Ies cu Șoșoacă, pentru că e singura care strigă!” 

Cu vorbele astea a reușit să mă pună pe gânduri un amic mai în vârstă, care-și făcuse o tradiție de a ieși la proteste, ori de câte ori simțea că i-a ajuns lațul prea aproape de gât. A participat la Revoluţie în 1989 și a fost rănit, dar n-a cerut pensie de revoluționar și nici scutiri de taxe pentru asta. Și nu e pentru că i-ar plăcea să iasă în stradă ori de câte ori se ivește ocazia. Omul are o afacere a lui, are copii realizați (în sensul că-s plecați din țară cu burse de studiu), are casa lui, mașina lui. Unii ar zice că ar putea foarte bine să-și vadă de treabă. Că oricum nu se schimbă nimic, nu?

Numai că omul ăsta crede în democrație. Cred că e unul dintre puținii oameni pe care îi cunosc care știu că pentru democrație lupți în fiecare zi. Că nu e dată de la Dumnezeu și n-a venit cu ploaia. Pentru că el a văzut oameni murind în timp ce încercau s-o câștige. De asta vrea să iasă în stradă. Și acum vrea mai mult ca oricând. E prea aproape cuțitul de os…

M-am gândit mult la ce spunea. La faptul că lumea nu-și mai exprimă în stradă nemulțumirea față de autorități, pentru că există o teamă că la protest o să apară Șoșoacă. Și, cumva, o să anuleze legitimitatea demersului. Și n-o spune numai el. Am auzit-o la activiști civici cu vechime, care obișnuiau să-și facă stindard din felul prompt în care mobilizau oamenii când era cazul. Și ei spun că n-are rost nicio ieșire. Că dacă vine Șoșoacă?

Sunt deja niște ani în care s-au tot întâmplat aberații. Miniștri prinși cu plagiatul în sac, lideri politici care și-au trădat complet electoratul, măsuri heirupistice luate noaptea ca hoții și o justiție anulată și pusă pe butuci. Nu sunt multe săptămâni de când s-au implementat niște măsuri fiscale ce vor duce mediul privat pe buza prăpastiei. Supra-impozitate, companiile mici și mijlocii, singurele care plăteau taxe în țara asta pentru pensii și salarii de bugetari, că alea mari au liber la evaziune fiscală, vor sucomba. Nu se va întâmpla peste noapte, dar acolo se va ajunge. În paralel, se anunță creșterea pensiilor. Limita e deja atinsă și starea de enervare în rândul antreprenorilor mici și mijlocii e la cote aproape extreme. Protestele au și un sens eliberator, căci ele permit detensionarea maselor nemulțumite. Faptul că ele nu se mai întâmplă, pentru că vine Șoșoacă, ar trebui să fie un pic mai îngrijorător pentru cei aflați în poziții de putere decât faptul că ele ar avea loc. 

Acumularea de tensiune în societate, fără posibilitatea unei defulări colective, favorizează, de fapt, extremismul politic. Și, în consecință, oameni care pe vremuri ieșeau în stradă pentru că nu mai suportau penalii și cereau o țară ca afară sunt acum dispuși să iasă cu Șoșoacă. Pentru că, așa cum zice amicul meu, e singura care strigă. Și societatea simte nevoia să poată striga. Că deja avem exercițiul democrației de peste trei decenii.  

Societatea civilă pare de ceva vreme amorțită. Revolta mai apare câteodată în social-media și se stinge repede. Pentru că, la fel ca o știre, o postare are forță numai în ziua publicării. Ulterior pierde intensitatea și se amestecă în noianul de gânduri și informații din gaura neagră a virtualului. Dar și atunci când apare, mulți merg pe ideea că nu se schimbă oricum nimic și nici nu e prea bine să ieșim, că dacă vine Șoșoacă?

Și dacă vine… ce? Ce se întâmplă dacă oamenii care cred în puterea propriei lor voci și se asociază pentru a-și striga nemulțumirea se trezesc cu Șoșoacă lângă ei? Sau cu Budeanu? Sau cu Lazarus? Sau cu Bahmuțeanca? În ce fel ar fi compromis un demers democratic de niște persoane cu reputația celor de mai sus? Poți să te muți câțiva metri mai încolo? Păi cam poți, ca nu te ține nimeni legat într-un țarc. Poți să ignori niște personaje care-ți repugnă, cu gândul că democrația te pune și în astfel de situații? Poți să-ți strigi drepturile în orice condiții? Evident, da.

Ca să nu mai zicem că, simțind că nu monopolizează străzile și nici ideea de protest, e posibil ca Șoșoacă și compania să piardă un pic din elan. Și să nu mai simtă genul de putere pe care o experimentează acum. Pentru că e simplu să faci circ când ești cu câțiva amețiți care-ți sorb fiecare minciună ca pe nectar, dar nu e așa simplu să te dai în stambă având în preajmă mulțimi de oameni care nu-ți cred aberațiile. Și care râd de ele. Și care n-o fac de pe net, din spatele tastaturii. Ci privindu-te în ochi.

Așa că societatea civilă românească nu are astăzi, de fapt, nicio scuză. Nu e despre Șoșoacă și compania. Nu e nici despre confiscarea protestelor de către extremiști. E strict despre amorțeală și despre neputința noastră de a ne mai ridica de acolo de unde am căzut. Și, în definitiv, e despre câtă democrație a mai rămas în țara asta. Inclusiv faptul că oamenii nu se mai pot asocia pentru a-și cere drepturile e un indicator că democrația câștigată cu sânge e grav bolnavă. Și mai e puțin și vine luna decembrie, când în mod ironic o vom omagia public și vom spune că e cel mai bun lucru pe care l-am câștigat vreodată. Dar, pentru că ne e teamă să nu ni-l confiște niște circari, preferăm să-l lăsăm să moară în liniște, pe nesimțite… 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Si ce daca vine sosoaca? Ce daca vine simionul cu haita lui de derbedei? Ce daca vine negoita de la sect. 3 cu haimanalele pe care le disperseaza in publicul cu care se intalneste, javre de maidan puse sa traga cu ochiul si urechea si sa intervina sa timoreze eventualii contestatari ai intaiului interlop evazionist fiscal, pupila ursarului covrigar de buzau ajuns p.m., un v. dancila in izmene? Ce daca vin toti circarii : l(o)azarus, maimuteanca, bud(a)eanca? Daca protestatarii romani ar sti ce vor, daca nu ar mai veni la proteste cu plozii pe triciclete si javrele mutante in lesa ca la o promenada la sosea, nu ar mai forma bisericute cu mult tutun si vorbarie goala, daca ar invata cum se protesteaza atunci cand vrei sa obtii ceva, daca s-ar inspira din protestele de pe alte meleaguri atunci toate cazaturile enumerate nu vor mai denatura cererile, vor pleca cu un picior in cur sau, de ce nu, daca devin impertinente, cu o bata pe spinare. Dar romanul habar n-are ce vrea, daca vrea ceva, cum sa ceara, cui sa ceara. Se aduna, ii lasa pe neaveniti sa le deturneze actiunea si-si fac selfiuri cu telefoane de ultima generatie, trimit pozele sa se vada ca au fost "la protest". Apoi, daca nu-i cotonogeste putin jandarmeria cu "omul in alb" dirijor, pleaca acasa multumiti de ieseala. Ei, cu asa protestatari butaforie cresc in sondaje psd, sosoaca, simionii. Sa nu va mai mirati. Astia am fost si suntem.
    • Like 1
  • Foarte bun articol, felicitari, stimata doamna.
    As spune ca foarte frumos si inspirat ati "adus-o din condei" (sintagma care din cauza tastaturii, a display-ului si-a imprimantelor, a ajuns desueta, chiar arhaica).
    Ati plecat de la amicul ce lupta pentru mentinerea democratiei si-ati ajuns la Sosoaca si circarii asemnea ei.

    Insa amicul aparator al democratiei romanesti castigate cu sacrificii si sange pierde din verede, ca si dumneavoastra, faptul ca noi ne-am castigat democratia noastra cu ceva vreme in uirma insa am incredintat-o cui nu trebuia s-o facem.
    Prezenta urlatoarei nationale Sososca este esenta democratiei romanesti actuale, asa cum ne-au prelucrat-o cei carora le-am dat-o pe mana s-o legifereze...
    Ce democratie este aceea in care un ales al natiei care, conform Constitutiei noastre democratice este egal cu noi toti ceilalti in fata legii, o incalca in direct si la ora de varf, sfidand pe oricine si orice, cu gura balind tot felul de abjectii?!

    Ce democratie este aceea in care un vot statuteaza anumite ponderi ale partidelor in parlament iar dupa patru ani constatam ca reprezentativitatea initiala nu mai exista?!

    Ce democratie este aceea in care referendumul poate fi interpretat de catre orice politruc ca fiind de doua feluri, unul consultativ (deci cu valoarea identica cu a unui sul de hartie igienica) si unul imperativ, cand o vrea muschiu' lor?!

    Asa ca nu stiu daca in decembriele care se apropie vom mai avea de omagiat ceva, exceptandu-i pe cei dusi de pe asta lume (si ai caror asasini tot democratic nu se pot stabili) pentru ca lucrul acela bun pe care l-au castigat pentru noi a fost pervertit in ultimul hal.

    Iar cel mai mare pericol care ne paste in societatea noastra democratizata este exact ce-a spus amicul:
    "Ies cu Șoșoacă, pentru că e singura care strigă".
    Dar poate ca a venit vremea ca sa invatam pe propria noastra piele si in propria noastra limba care-s avantajele suveranismului, rahatul care atrage tot mai multi sosoci auriferi.
    • Like 0
  • Observatia este corecta si valida , dar in acelasi timp evolutia asta este axiomatica. In Romania au fost timpuri bune si timpurile bune aduc conducatori slabi , conducatorii slabi aduc timpuri rele si atunci din nou cei capabili o sa fie nevoiti sa-si abandoneze zonele de confort si sa lupte pentru necesitati vitale.
    Categoria AUR , Sosoaca sunt doar vestitorii timpurilor rele , o adunatura de sfertodocti oportunisti care se catara pe valul frustrarii crescande . Dar galagia lor dovedeste fara tagada ca vin vremuril grele. Problema majora este ca din cand in cand, acesti oportunisti pot arunca societatea in niste cataclisme, vezi Hitler... Alta nenorocire este ca din motive istorice si religioase , derbedei de tipul asta si-au creat bastioane durabile in afara civilizatiei occidentale .
    • Like 4
  • Isi mai aminteste cineva cine a lansat sosoaca in spatiul public?
    _ Maestrul C i-a luat sosoacii primul interviu de o ora in care sosoaca si-a expus toate ideile ei.
    • Like 1
    • @ Tudor Bucur
      Dan check icon
      Poate maistrul, că nu oricine e-n stare să nască pui vii.
      • Like 2
    • @ Tudor Bucur
      T.Bucur. Te referi la Ion Prostoiu?
      • Like 0
  • Traim dupa gogorite. Sosoaca ne-a scarbit de proteste. Ca sa vedeti ce subtil stiu rusii sa sparga libertatea trimitand tancul sosocar la inaintare, cu urlaturi de-o obraznicie fara seaman, mintind demential, pentru a compromite libertatea de a protesta. Dar si faptul ca s-a protestat pentru justitie in 2018 a stavilit entuziasmul democratic de a protesta, pentru ca jandarmeria si politia au pus in aplicare scenariul de represiune asociat cu scenariul de revolta extrema cu arderea unor cauciucuri, masini, puse de oamenii lor, ca sa justifice in mod fals represiunea, ca fiind impotriva unor elemente foarte recalcitrante inexistente de fapt....Acum, ca s-a ajuns atat de departe cu batjocura, prin mimarea unei democratii cu partide de opozitie de opereta care nu au decat rol decorativ in fata mafiei atotstapanitoare, ce sa ne mai miram? Totul e prins in pioneze : si democratia, si justitia, si apartenenta la UE si la NATO, si sperantele noastre ca Romania va ramane intreaga, si libertatea noastra insasi e prinsa in pioneze... Nu intelegeti ca aici e stapana o mafie? Si nu orice mafie, ci una vasala mafiei Rusesti?
    • Like 9
    • @ Adriana Negruti
      Mare pacat ,ca nu se pot ,oferi mai multe ,,Like-uri ! Aveti dreptate ,dar cine trebuie sa inteleaga aceste cuvinte ,NU au acces pe aici .. pentru ca sunt oameni cu un nivel de educatie redus . Acesti oameni sunt adeptii ,,sosocarii ,,
      --Sper ca la alegeri ,vor avea ,intelepciunea necesara ,sa NU voteze cu aceasta ,Satana ruseasca ,,
      • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult