Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Șoșoaca: libertatea de a urla

Diana Șoșoacă - Foto: Inquam Photos / Alberto Groşescu

Foto: Inquam Photos / Alberto Groşescu

Am citit mai demult la Honoré de Balzac „O libertate fără limite ucide libertatea” și mărturisesc că aceste câteva cuvinte m-au pus pe gânduri și mă făceau să mă întreb cum se poate asta. Cum se poate un asemenea paradox ca prea multă libertate să ucidă tocmai libertatea!?

Acum două zile, când întreaga țară comemora eroii revoluției, priveam hoardele ce au intrat urlând la Parlament și am avut revelația înțelegerii cuvintelor lui Balzac. Aveam imaginea vie a libertății fără limite, ce ucide libertatea.

Nu pentru libertatea hoardelor au murit eroic tineri la revoluție, ci pentru libertatea legii. Nu pentru o libertatea ce calcă totul în picioare, nu respectă pe nimeni și nimic, ci pentru libertatea ce se oprește acolo unde începe libertatea altuia.

Creaturi monstruoase urlă la toată lumea că vor libertate. Culmea acestei libertăți e șoșoaca. Urlă la directori de spital, urlă la polițiști, urlă la oricine îi iese în cale. Zilele trecute, în timp ce mărșăluia pe străzi, i-a ieșit în cale un restaurant cu specific italian și a început să urle - în uralele și aplauzele admiratorilor - să vină în fața ei patronul restaurantului și să își ceară scuze pentru incidentul cu ziarista italiană. Oameni buni, asta nu e libertate! E execuție publică. Patronul acela de restaurant e și el iubitor de libertate și om liber să muncească, să respecte legile. Tot iubitoare de libertate, de viață, de oameni și țară este și doctorița Beatrice Mahler, la care urla cândva creatura. Unii își manifestă libertatea salvând vieți și muncind, alții călcând totul în picioare.

Îi privesc și mă îngrozesc la gândul că nimeni nu mai are dreptul la libertate pe lângă ei. Să nu uităm cea mai frumoasă definiție a democrației dată de Ion Rațiu: „Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge, ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine!”

Există libertate a legii și libertate ce duce la anarhie. Eu sunt din toată inima mea pentru libertatea legii, ca să nu ajungem la execuții publice a celor care nu gândesc ca urlătorii.

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Felicitări doamna Aldea. Aveți un punct de vedere corect. Cred că înainte de a manifesta, ați cere drepturile, să te documentezi bine din ceea ce spun specialiștii în domeniu și spre ce opinează cei ce-i văd /știu mai deștepți, mai informați decât mine. Neinformat și mergând pe instinctul de turmă, nu este o cale spre democrație și libertate. Trăiești într-o societate trebuie să accepți regulile societății, pentru că altfel periclitezi buna evoluție a societății, existența ei sau a unor membri ai ei. Oare când cineva vede că rata de vaccinare pe zone și țări este direct proporțională cu gradul de cultură, civilizație și dezvoltare economică nu își poate răspunde cine are dreptate?
    Doamna Aldea aveți un simț corect al realității, țineți înainte!
    • Like 0
  • In aceeasi oala a circarilor intra si G. Simion care agaseaza parlamentari cu telefonul in mana pentru deliciul hoardelor cu un IQ sub nivelul marii.
    • Like 2
  • Din păcate era o chestiune previzibilă. După ce legislatură după legislatură politicienii români dovedeau că nesimțirea, durerea în cot și corupția sunt ghidurile profesionale ale acestei ocupații, naținea a căzut în letargie iar somnul ei a născut monstrul. Și acesta a primit numele "AUR".
    Ce se întâmplă acum este răsplata. O cucoană urlătoare sfidează tot ce e de bun simț în țara asta, se substituie unei justiții care, pe lângă că e oarbă, e și proastă. Un individ cu o față de psihopat ce conduce aceasta formațiune dubioasă îndeamnă populația la sfidarea unei afecțiuni cu întindere planetară. Într-o țară normală erau de mult la pușcărie sau la ospiciu, dar la noi sunt vedete la TV.
    Se spune că un popor are conducătorii pe care îi merită. Eu nu cred că e adevărat în cazul nostru, al românilor. Noi avem de fapt conducătorii și reprezentanții aleși de sistemul de educație catastrofal și de sistemul de vot universal, care este la fel de catastrofal pentru o țară în care mai bine de jumătate din populație are mentalitate de ev mediu timpuriu.
    Va mai trece un Crăciun, va veni un nou an, iar lătrătorii și urlătorii vor fi tot acolo. Din păcate.
    Sărbători fericite tuturor!
    • Like 3
  • Legea a fost creată pentru oameni și nu oamenii pentru lege. E importantă legea, desigur, dar nu trebuie să o divinizăm. Dacă e bună o respectăm, iar dacă e proastă, manifestăm și facem presiuni pentru schimbarea ei. Oricum cele mai importante sunt drepturile și libertățile, fiindcă de aici izvorăște democrația. Legile se mai adaptează pe parcurs, dar drepturile și libertățile sunt, sau ar trebui să fie, fixe. Și nu sunt ușor de menținut așa, fiindcă puterea e tentată mereu să ciuntească din ele, în folos propriu, spre a conduce mai autoritar, mai puțin democratic. De aceea nu trebuie niciodată să lăsăm garda jos, noi, societatea civilă. Fiindcă, sub un pretext sau altul (acum e la modă pandemia, de exemplu), încet-încet ne sunt restrânse drepturile, care au fost câștigate așa de greu și cu sacrificii la Revoluție. A propos: oamenii care au ieșit la Revoluție au fost și ei ”hoarde” și ”creaturi monstruoase” așa cum debitați în articolul de mai sus? Dacă ar fi respectat și ei legea (legea comunistă, de atunci) ar mai fi existat Revoluția? Dar cei care au manifestat la începutul lui 2017 împotriva Ordonaței 13 (pe care, fie vorba-ntre noi, nu știu câți o citiseră și aveau habar ce era cu ea) erau și ei ”hoarde” și ”creaturi monstruoase”? Sau înțeleg că dacă ”ai noștri” protestează, atunci sunt ”tineri frumoși și liberi”, iar dacă ”ai lor” protestează atunci sunt ”hoarde” din astea ”monstruoase”.
    Rațiu - citat de Dvs - un democrat remarcabil, așa cum nu prea mai vedem astăzi, cel puțin în tabăra din care faceți parte Dvs, spunea că ar trebui ca Dvs. să luptați din răsputeri pentru dreptul ”hoardelor monstruase” de a nu fi de acord cu Dvs. Tot n-ați înțeles asta? La Revoluție nu s-a murit pentru ca doar unii să aibă gura mare, iar alții să fie puși cu botul pe labe, ci pentru ca TOȚI să aibă dreptul lor la exprimare și manifestare. Indiferent că îi idolatrizăm sau îi urâm. De fapt, nici n-ar trebui să urâm pe nimeni, asta e moștenirea democratului Rațiu...
    • Like 4
    • @ Dan Cojocaru
      Cine hotaraste care lege este buna? Pentru cati este buna, pentru cati este rea? Ce parere au infractorii despre legile care incearca sa le puna stavila? Si de parerea astora trebuie sa se tina cont? Sa se renunte la legi care nu convin? Cui? Sa inteleg ca o apreciati pe aceasta monstrozitate umana, din toate punctele de vedere? Are "tot dreptul" sa denigreze, denatureze, jigneasca, loveasca pe oricine nu corespunde standardelor ei? Da, cu toate ca nu esti de acord cu mine, figura, in mod special ochii, privirea, tonalitatea vocii, exprimarea spun totul despre individ. Iar cei ce au luat cu asalt parlamentul, la indemnul lui g. simion, o tipologie definitorie a perfidiei constitue o hoarda iresponsabila, care, in marea majoritatea ei, nici nu stia de ce se afla acolo. Nu sufera comparatie "hoardele" iesite la revolutie, sau impotriva ordonantei 13. Semanati intentionat confuzie prin asemenea analogii, Caracteristic domniei voastre. Cu fiecare postare ma convingeti ca nu m-am inselat in cea ce va priveste. Cu toata spoiala unui limbaj,aparent civilizat, dar care lasa sa se intrevada mult dispret si incercarea impunerii parerilor proprii.
      • Like 5
    • @ Mircea Zugravu
      Normal că atunci când am o postare, eu PLEDEZ pentru ceva ce consider corect, adevărat, benefic. Deci bineînțeles că, instinctiv, încerc să-mi impun propriile păreri. Dar de regulă, în van, fiindcă mă lovesc de alte păreri, bine înrădăcinate, și n-am pe cine convinge de nimic, orice argumente aș aduce. Tu ești un exemplu tipic. Orice aș spune, spun degeaba. Tu observi doar că am un anume fel de limbaj, dar nu dai doi bani pe ce spun și în plus mă bănuiești și de toate relele. Nu că mi-ar păsa, era doar o simplă observație.
      În legătură cu Șoșoacă, pot spune că NU o apreciez, dimpotrivă, consider că este un personaj urât și fizic și prin felul de a fi, care face rău societății, dar interesant este că face rău în primul rând cauzei pentru care luptă. Deci nu cred și nu o apreciez pe Șoșoacă, dar cred și apreciez cauza luptei pentru libertățile noastre, care sunt ciuntite sub pretextul pandemiei. Ar fi excelent dacă am avea în prim-planul luptei pentru drepturile civile niște persoane inteligente, responsabile, echilibrate, abile în acțiuni, buni comunicatori, fermi, de bună credință etc etc. Sunt multe astfel de persoane cu concepții corecte, dar care, nefiind gălăgioase, nici nu apar în prim-planul vieții politice și sociale, ca luptători pentru drepturile civile. Deci eu zic să nu facem o echivalare totală între personajul grotesc Șoșoacă și cauza căreia îi este asociată Șoșoacă. Hai să nu-mi spui același lucru ca până acum, că toți cei dintr-o tabără au fețe de proști și alienați, iar cei din tabăra cealaltă sunt numai inteligențe vii și conștiințe înalte!!!! Asta e o prostie.
      Referitor la cei care au ”penetrat” curtea Parlamentului, nu-i adevărat că nu știau de ce manifestează. Toți vroiau ceva foate simplu: să nu se impună un Certificat verde Covid, adică niște restricții la locul de muncă și în alte situații. Deci simplu ca bună ziua, ce să nu știe? În schimb dintre cei care erau împotriva Ordonanței 13, majoritatea lor sigur nu știau despre ce e vorba concret. Li se spusese de către agitatori pe Facebook ceva de genul: hai la protest că Dragnea, balaurul din vârful ciumei roșii vrea să scape de pușcărie și a dat o ordonanță ca să tragă spuza pe turta lui. Dar cum? În ce fel? Ce e bun, ce e rău din textul ordonanței, cine crezi că avea habar? Nu zic că era bună sau rea Ordonanța 13, fiindcă nici eu ca și ceilalți, nu am citit-o, dar spun că ăla a fost un exemplu tipic de manipulare: să ieși furios în stradă pentru ceva de care chiar nu știi decât aprecierile subiective ale incitatorilor și nimic concret, văzut cu ochii proprii.
      În legătură cu întrebarea ta de la începutul postării: cine hotărăște care lege este bună, eu cred așa: în stradă, opoziția la o lege o dă amploarea protestelor, deși, după cazul cu Ordonanța 13 se vede clar că lumea poate protesta energic și când este neinformată corect. Dar oricum, informat sau neinformat, poporul cică are mereu dreptate. Asta înseamnă că dacă lumea se opune ferm și constant unei legi sau unei concepții, oricât ar încerca unii să o convingă de contrariul, atunci voia poporului trebuie respectată. La noi majoritatea se opune ferm Certificatului verde Covid, ca generator de restricții. Atunci, evident că conducătorii noștri ori ar trebui să renunțe la acesta, ori să-l adopte într-o formă acceptabilă de către populație. Fiindcă dacă nu țin cont de voința poporului, oricum nu vor avea rezultatele scontate, lumea va face ce va face și va eluda restricțiile, acumulând în plus și furie față de conducători. Deci ar însemna mai mult rău decât bine.
      Sigur, riguros vorbind, nu trebuie să te iei total după ce i-ar place lumii, fiindcă atunci ar exista riscul să vrea toți o societate fără taxe și impozite și cu alte asemenea aberații. Totuși, personal cred că bunul simț ar prevala și nu s-ar ajunge la astfel de tâmpenii. Deci, în final, mai bine guvernezi în asentimentul poporului decât împotriva lui. E soluția optimă, atât practic, cât și moral.
      • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      Pe bune,d-le Dan Cojocaru,chiar ați avut tăria să comparați ceea ce face făcătura fascistoid-teocratică AUR,cu golănetele ei lătrău în frunte și cu znamenia care rage,cu timișorenii și bucureștenii,plus clujenii,intervalului 1-21 dec.1989?!?
      Mde...
      • Like 6
    • @ Dan Cojocaru
      Așadar,faptul că au fost devalizate niște mașini ale Senatului,plătite din banii noștri,plus mașina ambasadei US,plus evacuarea prin dreak știe ce ieșiri dosnice a ambasadorului Japoniei,sunt chestii scuzabile prin înaltul scop:NU ceferticatului prăzuliu!!!
      Wow!Asta de libertate!!!
      • Like 5
    • @ Dan Cojocaru
      " Eu PLEDEZ pentru ceva ce consider corect, adevarat, benefic". Oare detii adevarul absolut, discernamantul asupra corectitudinii si stii, fara nicio indoiala, ce este benefic!?
      Esti, pe deplin convins ca cei ce au protestat impotriva odonantei 13, mult mai multi decat cei ce vocifereaza impotriva certificatului verde si vaccinarii si incontestabil, de o alta calitate, net superioara, se poate vedea din imaginile difuzate atunci. habar nu au avut pentru ce sunt acolo?
      Si da, dragnea reprezenta si inca reprezinta un rau pentru societate. In primul rand a furat cu nerusinare prin abuzul de functie. Ca a facut puscarie pentru cu totul altceva este adevarat, dar nu este singurul nume rasunator, nu uita de nastase, un alt borfas "in frac". Justitia romana vai mama ei!
      Nici eu nu am citit ordonanta respectiva si nici nu am mers la protest. Spui "amploarea protestelor"? Haida de! Unde vezi tu amploare la cateva sute, uneori mii, sub 10000, in toata tara, cu chiu cu vai? O mie de "protestatari" nu inseamna poporul care, conform democratiei, ar avea dreptul sa conteste si sa impiedice legi. Nici 100000 nu au acest drept. Deci, nici pe departe "lumea se opune ferm, constant".
      Oare ai dreptul sa reprezinti un pericol pentru cei din jurul tau in numele libertatii? Ai dreptul sa epuizezi, de multe ori inutil, resursele sanitare, platite de toti in detrimentul celorlalti?
      Aici nu e vorba de "vointa poporului" ci de o manipulare ticaloasa, nu stiu de ce? a unor mercenari promovati special pentru a crea disensiuni in societate.
      Mai usor cu vorbele mari si goale ca "vointa poporului". Despre bun simt nu merita sa discutam, acesta este anihilat, in primul rand de capii contestatarilor in discutie.
      E foarte ciudat cum de atunci cand intreaga europa, sau aproape intreaga, stii la cine fac referire, introduce o astfel de masura noi "luptam" impotriva ei!
      Ma intreb, ce vor face toti cei veniti acum acasa cand se vor intoarce in tarile in care se cere acest tip de certificat? Isi vor abandona tot ce au realizat acolo si se vor intoarce "in patria muma in care <<libertatea>> este aparata cu sfintenie de o mana de daci, urmasii peste veacuri ai dacilor liberi" ? Sincer, ma indoiesc. Se vor supune legilor de acolo si vor da dracului "democratia originala" si libertatea asisderea.
      Toata argumentatia ta este apa de ploaie. La mine nu tine. Cu modestie spus.
      • Like 1
    • @ Maria Rusu
      Comparația nu a fost pentru a pune pe același plan manifestațiile de la Revoluție cu manifestațiile din prezent, ci pentru a promova un principiu, acela al dreptului la manifestație al oricăror oameni, oricât de antipatici sunt pentru unii dintre noi. Iar referitor la faptul că AUR ar fi o ”făcătura fascistoid-teocratică”, cred că nu prea știți ce vorbiți. Lăsând la o parte că e o aberație partea cu ”fascistoidul”, nu înțeleg ce vă deranjează la partea ”teocratică”. Sper că Dvs. nu sunteți un om fără Dumnezeu. Ar fi păcat... Eu oricum o să vă urez ”Crăciun fericit!”
      • Like 3
    • @ Mircea Zugravu
      Am spus că pledez pentru ce consider... Repet, CONSIDER. Deci e vorba de opinia mea. Repet, OPINIA MEA. Ce tot îi dai că m-aș considera deținătorul adevărului absolut! Oare nu poți înțelege un lucru foarte simplu: eu îmi expun părerile și convingerile mele, iar tu îți expui părerile și convingerile tale. Niciunul dintre noi nu are dreptul să se considere, cu aroganță, deținătorul adevărului absolut. Dar fiecare dintre noi are dreptul să fie convins de justețea propriilor păreri, până când eventual ar fi convins de justețea argumentelor altcuiva, cu alte păreri. Chiar nu înțeleg ce te tot enervezi când îmi expun eu convingerile, atâta timp cât și tu ți le expui pe ale tale. Postările sunt democratice, fiecare are dreptul la propria opinie, care-i problema ta? Am mai spus în altă postare, dar cred că n-ai mai apucat să citești următorul lucru: eu cred că pe tine te enervează de fapt părerile diferite de ale tale și confunzi deranjul pe care îl simți de la citirea părerilor opuse ție, cu o presupusă violență de limbaj și cu o presupusă aroganță din partea mea sau a altuia asemenea mie.
      Pe viitor, dacă vrei să discutăm, fiecare cu argumentele lui, sunt de acord. Dar dacă mai începi să mă tot acuzi de una sau de alta, o să te las să vorbești singur sau cu cine vrea să își prindă mintea cu tine.
      Acum, vorbind ”la concret”:
      - Niciodată nu putem pune problema în felul ăsta: la manifestație au participat numărul X de persoane. În țară sunt 19 milioane, deci nu sunt reprezentativi. E o ticăloșie problema pusă așa, fiindcă întotdeauna în stradă ies doar o mică parte din cei de o anumită părere. Totuși, dacă suntem de bună credință, amploarea manifestațiilor ne poate da o idee despre cât de mulți oameni sunt de acea părere, la nivel național. În ceea ce privește certificatul verde Covid, avem în plus și SONDAJE de opinie, care arată de asemenea că o majoritate a populației se opune acestuia. Că e bine sau rău, e altă discuție, dar situația reală este așa cum este.
      - Nu tot ce face Europa e cu cap, sau practic, sau corect, sau moral. De exemplu ești sigur de acord cu mine că ofensiva cu drepturile persoanelor LGBT este o ticăloșie crâncenă. Deci nu trebuie să înghițim fără discernământ tot ce ne vine de afară. Că nu sunt nici ei Dumnezei, ba uneori pare că au chiar orbul găinilor sau mintea în colțuri. Alteori au idei bune. Personal nu știu sigur dacă Certificatului verde Covid ar fi mai bine de introdus sau nu. Din punct de vedere al drepturilor cetățenești e rău. Și nu știu dacă are așa mare eficiență din punct de vedere al combaterii pandemiei. Deci până la urmă eu aș înclina către NU. Dar repet, lucrurile nu sunt așa simple. Oricum în prezent, noi românii, așa nevaccinați cum suntem și așa înapoiați cum ne consideră unii, suntem, în Europa, o ”oază” verde într-o ”mare” roșie de Covid. Poate e doar o situație temporară, o defazare față de ceilalți, nu știm încă. Dar poate că vom scăpa mai ușor ca alții, e și asta o posibilitate. Deci, în prezent, de ce să ne batem singuri cuie în talpă și să introducem aiurea-n tramvai acest Certificat? Ca să ce? E teoretic corectă părerea lui Rafila (care e totuși un bun profesionist și un tip cu viziune), care spune că trebuie introdus automat Certificatul în anumite condiții definite precis și trebuie scos, tot automat, în alte condiții stabilite la fel de strict. Astfel n-ar mai fi o problemă politică, ci una strict medicală. Iar faptul că automat se scoate dacă infectările scad, i-ar liniști pe cei care se tem de o PERMANENTIZARE a restricțiilor, care ar fi în folosul conducerii antidemocratice a societății. Totuși, cum am spus, eu înclin către a nu fi introdus deloc acest Certificat. Fiindcă în prezent toată lumea e informată, știe ce e bine și ce e rău, știe ce să facă pentru a se feri de boală (măsurile de prevenție arhicunoscute plus evental vaccinare - pentru cei care doresc), deci fiecare cum își așterne așa va dormi; viața fiecăruia e problema lui personală. Nu ar trebui să vină o lege care să ne oblige să facem cu viața noastră ceva ce nu vrem să facem. În acest fel, cine pierde, pierde pe mâna sa, nu poate acuza pe nimeni de nimic. Omul are la dispoziție orice vrea pentru a lupta cu pandemia în orice fel dorește (cu excepția anumitor sincope în aprovizionarea cu medicamente antivirale). Restul e numai responsabilitatea fiecăruia.
      -Asta cu ”dacii liberi” e o zicere răutăcioasă. Sunt, într-adevăr unii (puțini) care au astfel de bazaconii în cap, dar să nu-i băgăm pe toți cei împotriva Certificatului, sau vaccinului, care sunt majoritari în România, în această oală, a celor fără minte. Ar fi o gravă greșeală.
      • Like 0
    • @
      Nu aflai micutule. Dar "perspicac" mai esti, micule.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Mda, vă place să faceți pe prostul... Aveți grijă să nu rămâneți așa!
      Iohannis nu e-n chestiune aici...
      Dacă vă satisface, puteți arunca toată vina în cîrca lui, dar eu, ca cetățean dezamăgit de prestația lui tot nu am cum să-i atribui lui vina aceasta.
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Felicitari! Primul postac PSD sau AUR care vine cu ceva argumente si a invatat sa scrie.
      Totusi, nu am inteles cateva aspecte; tu compari manifestantii AUR cu cei de la Revolutie sau OUG 13? Pai fix acestia din urma sunt anti aiuriti, cu exceptia hoardelor din galeriile de fotbal si a interlopilor care au facut ceea ce au facut. Arata-mi te rog "democratul remarcabil, acela pe care nu prea il mai vedem astazi, cel putin in tabara din care face parte autoarea". Sa fie PSD-ist, Aiurit?
      Si inca ceva, ceea ce probabil ca nu poti intelege; nu uita ca unde se termina libertatea ta, incepe a mea.
      • Like 0
  • O chiloțăreasă, Ca și Dana Budeanu.
    • Like 1
    • @
      check icon
      Faceți pe prostul.
      Din asemănarea cu Budeanu, e clar că la Șoșoacă-Ivanovici s-a referit.
      • Like 3
    • @ Liviu Catana
      Cu respect: ce definste "chilotereasa"? Producator de chiloti, vanzator de ...., spalator de ...., purtator/oare de .....?
      • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult