Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Și, în fond, de ce ar fi trebuit să fie Dragnea la Ateneu?

Preluarea președinției UE

(Foto: Octav Ganea/Inquam Photos)

De ce să meargă Dragnea la ceremonia de lansare a președinției României la Consiliul Uniunii Europene? Doar ca să îi bată obrazul Juncker? De ce să se ducă? Ca să se afișeze mustăcind, la braț cu „Dușmanul”, după ce i-a îmbrobodit pe cei săraci cu duhul că UE vrea răul neamului nostru? Ce să le zică liderilor UE în timp ce bulele șampaniei ies din paharele care se ciocnesc? Că i-a dat în judecată pentru că au îndrăznit să îl acuze, că bagă mânuța în sacul cu lovele al fondurilor europene? De ce să se ducă? Să pice de prost că nimeni nu îl bagă în seamă și toată atenția se duce spre Iohannis care, din fericire pentru viitorul României, încă e proeuropean. Să îl asculte pe președinte cum vorbește în limbi străine și el să-și dea coate cu Dăncilă: “Ce zice ăsta, fă?”. “Zice…., orice om îi este teamă,… sunt devastată, nu înțeleg nimic, așa că mai bine, hai să make a photo!”

De ce să se ducă la unul dintre cele mai importante momente din istoria democrației românești postdecembriste, dacă iubita zâmbește frumos, din balconul Julietei, mândră toată precum era în primul rând al Congresului? În banca întâi a țării. De ce să se ducă dacă el, Romeo-ul teleormănean, în tot acest timp, poate face ceva mai bun, spre exemplu să repete planul final de acaparare a tuturor instituților din România? De ce să se ducă, să rateze, să îi facă cu mâna Irinei, imaginându-și cum el, Dictatorul, salută tovărășește masele de oameni aduși cu forța, cu autocarele, sute de kilometri pe drumurile praf ale patriei. De ce să se ducă dacă își poate închipui până la crezare că e cel mai iubit fiu al poporului.

De fapt motivul pentru care Liviu Dragnea nu s-a dus este unul cât se poate de simplu. După cum a afirmat de curând, el nu se trage în poză cu socialiștii din UE. Așadar, nici măcar în marea familie a socialiștilor europeni, Dragnea nu mai este bine văzut. În condițiile astea, un „make a photo”, pentru campania prezidențială în care mai mult ca sigur se va lansa, va fi posibil doar cu lideri precum Kim Jong-un, Xi Jinping, Erdogan și în cel mai bun caz Benjamin  Netanyahu.

Mai în glumă, mai în serios, mă gândesc unde ar fi fost publicat acest text dacă Dragnea ar prelua toată puterea în România? Cum ar pleca pe șestache acest articol din temnița în care zac alături de dușmanii neocomunismului, ce gardian și-ar fi riscat cariera să-l dea mai departe? La cum dădeau jandarmii pe 10 august, cu sete, nu m-aș baza pe autorități, și probabil șansa mea ar fi fost doar un porumbel voiajor.

Pasărea și-ar fi luat zborul peste o Românie în care noua formă de comunism, mai parșivă și mai complexă, adaptată tehnologiei vremurilor noastre, mai călită după bătălia pierdută cu democrația în ’89, s-a instalat în România, la adăpostul umbrei roșii protectoare, lângă Tezaur. Porumbelul va zbura peste sediul DNA care se va ocupa pe viitor doar cu prinderea călătorilor fără bilet din mijloacele de transport în comun achiziționate la second-hand sau cel mult cumpărate de la turci, va plana peste aeroporturile goale și cândva pline de valizele celor care au avut inspirația să emigreze după ce au fost bătuți pe străzi apărând statul de drept. Se va opri extenuat, tocmai pe turla Catedralei Neamului. De acolo de sus, va asculta clopotele care vor bate, anunțând un nou CEX.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • cosmin check icon
  Are nevoie de o explicatie pentru absenta, oricat e el de...dragnea. Nu se poate intoarce doar cu ‘ Am vrut sa plec in concediu’ Chiar si cei mai infocati sustinatori s-ar uita stramb. Poate se intoarce casatorit :)
  • Like 0
 • Situația ideală era ca nici unul din cei de la PSD-ALDE să fie prezent acolo, pentru că erau de umplutură, habar neavând despre ce se întâmplă.
  • Like 0
 • Privind inapoi, fara ura si manie,observ ca in toate situatiile cheie(ordonante,hotarari,actiuni,toate controversate)Dragnea nu a fost prezent ori a fost plecat ori nu a luat nicio atitudine.Ce denota acest lucru?Ca este un om care nu-si asuma nicio responsabilitate in ciuda celor declarate,un las,un om care nu are convingeri profunde ci doar declarative(care dau bine in fata unui segment al populatiei),un om pe care nu te poti baza oricare ar fi orientarile sale,o nulitate,parerea mea. Respect absolut toti oamenii care cred in ceva si-si urmaresc crezul chiar daca acesta este contrar principiilor mele!Dragnea..........un nimic care incearca sa scoata castanele din foc cu mana altora!
  • Like 3
 • Eh, nu s-a prezentat ca si-a calculat ca nu va da bine sa circule pozele cu el zambind si dand mana si aplaudand discursurile astora de Bruxelles in momentul in care isi va lansa candidatura la prezidentiale cu discursul anti-european si romanesco-nationalist. Se gandeste la electoratul lui, cel care gandeste;"Bine a facut domnu' Dragnea ca nu s-a dus sa stea la masa cu fandositii astia de la UE, E roman adevarat domnu' Dragnea al nostru! Lasa ca scapam noi si de astia curand." Eu una sper ca nu sunt prea multi din astia, totusi. Si, evident, mai sper ca "domnu' Dragnea" sa fie infulecat de vreun rechin prin oceanul pe unde pescuieste in prezent!
  • Like 3


Îți recomandăm

Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult