Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Și noi avem negri. Despre rasismul românesc

Proteste Floyd

Foto: Guliver Getty Images

Peste Ocean au loc demonstrații masive împotriva rasismului. Există opinii potrivit cărora protestatarii ar fi neomarxiști (o etichetă lipsită de conținut) și AntiFa. Ar fi grav dacă o asemenea pondere din populația Americii ar adera la ideologii catalogate ca teroriste.

În realitate, este vorba strict de rasism. Ca să poți protesta împotriva rasismului, în mod logic, în prima fază, trebuie să recunoști că există rasism. Veți rămâne surprinși, de pildă, să aflați că celebra organizație KKK încă mai există. Sunt oameni, în general albi conservatori, care nu doresc schimbarea lucrurilor. Ei consideră că nu există rasism și, în general, spun că atunci când poliția exagerează, ca în cazul lui George Floyd, e vorba de cazuri punctuale, de accidente.

Protestele s-au extins și în Europa. În Anglia a fost dărâmată statuia unui fost negustor de sclavi.

La noi nimic. E firesc, ar spune unii, noi nu avem cetățeni de culoare (așa, ca să fiu politically corect). De multe ori, sub apele liniștite se ascund însă gropi adânci. În realitate, poporul român are deseori răbufniri rasiste. Cel mai la îndemână exemplu este modul în care tratează minoritatea romilor (sau a țiganilor, mai pe românește). De câte ori nu am auzit în societate că ar trebui exterminați, linșați, expulzați, băgați în ghetouri? De când suntem copii ni se spune ca o amenințare că „dacă nu ești cuminte te dau la țigani”.

Citesc articole elogioase despre mareșalul Antonescu la care toate comentariile cetățenilor cu inițiativă îndeamnă la soluția capitală pentru țigani. Am o grămadă de cunoștințe care îmi strecoară subtil afirmații de genul că „dacă ar putea i-ar omorî”. Există veșnic aceeași scuză: nu sunt educați, trebuie să meargă la școală. Și la noi, ca și în America, albii mediocri vor soluția capitală. În condițiile astea mai putem să vorbim de toleranță, de omenie, de spirit creștinesc? Dacă mâine s-ar iniția un protest împotriva rasismului la adresa țiganilor, nu ar ieși nimeni, nici măcar cei pentru care s-ar organiza.

Tot în mediul online am văzut o năstrușnicie, că țiganii au fost robii românilor. Cu foarte puține excepții, românii de astăzi sunt urmașii iobagilor, șerbilor, clăcașilor, jelerilor, din vremea robiei țiganilor. Nu era mare diferența între aceste categorii sociale. Așa că „râde ciob de oală spartă”. Nici măcar țăranii liberi, răzeșii lui Ștefan cel Mare, nu aveau în robie țigani. Dar așa vorbesc unii care se cred urmașii lui Menumorut.

La noi, cea mai lăudată cremă a inteligenței românești, intelectualitatea interbelică, a fost în mod asumat antisemită. Astăzi se tot încearcă recuperarea ei, fiind cuprinși parcă de amnezie.

Este cu atât mai absurd rasismul românesc în contextul în care, la nivel european cel puțin, românii sunt puternic discriminați. Este un fel de sindrom al celui mai drastic caporal din armată care și el la rândul lui a fost abuzat în perioada de instruire.

Am urmărit discuțiile purtate acum în societatea americană despre rasism. M-a impresionat franchețea pozițiilor. Albii sunt educați în grupul lor să-i urască pe negri, iar negrii sunt educați în grupul lor să-i urască pe albi. Cele două poziții se alimentează reciproc. Nu se poate rezolva o problemă dacă nu se exprimă în mod onest și tranșant acea problemă. Iar societatea americană vorbește, nu ascunde gunoiul sub preș. De aceea, ce se întâmplă acum în America arată precum sfârșitul unei lumi. Discriminări pe bază de gen, de rasă, de religie trebuie să dispară. America a fost în stare să aleagă un președinte de culoare. Lucrurile sunt ireversibile. Martin Luther King spunea: „Copiii foștilor sclavi vor sta la masă cu copiii foștilor proprietari de sclavi”. Cât de aproape de realitate e visul lui? Dar al nostru?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Citind comentariile, ma ingrozesc cata ura aun tziganii contra romanilor. Dar ura lor nu este rasism Atunci ce ar fi ?
  Se vaita ca sute si mii de ani au fost tinuti in sclavie de romani ? Daca au fost asa sclavi, de ce nu s-au rasculat ? S-au rasculat prostii de romani iobagi, robi, dijmasi, palmasi, rumani. Roman vine de la rumani care erau robii din Muntenia. Natia noastra romaneasca chiar poarta numele sclaviei. Numele nostru nu vine de la Roma. Rom vine de la Roma, Rom in germana insemnand Roma.
  Rumanii au fost sclavi la tzigani, nu invers. Si azi este la fel, tziganii ne stapanesc, aici este regatul lor si dinastia regala Cioaba.
  Tziganii pot zice despre noi orice ca nu sunt amendati, in schimb romanii nu au voie sa obiecteze ca-i ia gaia. Trebuie sa indure ca Iov cel biblic, dar fara scapare pentru ca Dumnezeu nu este al romanilor.
  • Like 2
 • Corectitudinea politică în societatea democratică este echivalentul cenzurii din comunism și nazism, pentru că în democrație nu mai poți să vii cu genul acela de cenzură instituită de către stat, care ducea la arderea cărților, la interzicerea filmelor. Atunci, într-un fel, trebuie să o înlocuiești cu ceva. E înlocuită cu această corectitudine politică, în esență fiind același lucru.
  • Like 3
  • @ Iulian Dita
   Delia MC Delia MC check icon
   E un efect advers a libertății de exprimare. Fiind libertate, vin unii mai vocali care își impun încet-încet trendul lor. Și îl impun așa de "bine" că nu mai poti sa zici altceva dacă nu vrei anatema. Singura soluție, s-o țină așa până la absurd și derizoriu, până lumea își dă seama că așa nu mai merge. Singura justificare, și care se aplică foarte rar, e când un cuvânt ori expresie este din start ori devine jignire, prin folosire frecventă în sens peiorativ. Altfel nu văd unde-i problema cu negri, țigani, etc. Oricum în România nu-i atât de pregnant, se poate mult, mult mai rău, ca și tendință de politically correct. În ce privește țiganii, se aplică aia cu îi dai nas lui Ivan, el se suie pe divan.
   • Like 0
  • @ Iulian Dita
   Dan check icon
   Imi ,,amintesc acum de ,discursul si demersul facut de Domnul Primar al mun . Targu Mures Domnul Dorin Florea ,pe tema tiganilor ,asistati social ,care fac copii multi si sunt cei mai multi ne educati , cei mai multi asistati sociali ,cei mai multi delicventi si detinuti in puscarii !! Ceva nu este in regula in societatea romaneasca !!
   • Like 0
 • Articol scris parca dupa ce autorul a pierdut doua ore in traficul din Bucuresti si a inhalat doar gaze de esapament, fara pic de O2. Trece de la o idee la alta complet diferita, interpune situatii anacronice, compara doua societati complet diferite, face analogii de situatii, fenomene si notiuni total diferite si sfarseste apoteotic cu un citat din Martin Luther King, pastor baptist nord-american, activist politic, cunoscut MAI ALES ca luptător pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare din SUA (cu alte cuvinte, nu ale tuturor etniilor diferite de albi prin culoarea pielii), cand titlul articolului se refera la societatea romaneasca.

  In alta ordine de idei, se pare ca adevaratul motiv al articolului se refera la minoritatea tiganilor din Romania si cum sunt ei asupriti si marginalizati de romani. ("tigani" nu este un termen nici jignitor si nici discriminant, nicaieri in lume nefiind cunoscuti sub titulatura de "rromi", toate celelalte tari numindu-i asa cum erau strigati si in Romania inainte de a legifera Iliescu schimbarea denumirii etniei lor: "gitano"-spaniola, "gypsy"-engleza, "zigeuner"-germana, flamanda si olandeza, "gitan"-franceza, cigan-albaneza, croata, sarba, "tsiganin"-bulgara, "jipsee"-hindi, "cigany"-ungara, "tsyganskiy"-rusa etc. etc. etc.; pe de alta parte, cunosc oameni ai acestei etnii care continua sa-si spuna si sa se prezinte ca "tigan", unii chiar oameni cu studii superioare).
  Cum in articol se mentioneaza "Am o grămadă de cunoștințe care îmi strecoară subtil afirmații de genul că „dacă ar putea i-ar omorî” si se face referire la tot felul de afirmatii ale opiniei publice romanesti, l-as intreba pe onor autor, daca nu cumva s-a gandit o secundita ca nu iese nicaieri fum fara foc?!... Daca nu cumva "gramada de cunostinte", reprezentand un numar mare de oameni si care banuiesc ca nu se cunosteau intre ei, a suferit in decursul timpului fel de fel de consecinte ale actelor reprobabile executate de aceasta etnie?...
  De 30 de ani incoace, sub amentintarea stigmatului si acuzarii de discriminare, societatea romaneasca a inchis ochii, a inghitit in sec si a acceptat, din comoditate, frica, nestiinta aplicarii corecte a termenului, fel de fel de aberatii mai mult sau mai putin legale, iar asta a facut ca anumiti indivizi din respectiva etnie sa-si exacerbeze actiunile sub umbrela "discriminarii". Pentru cei care vor incerca sa ma contrazica, ii invit sa analizeze statisticile tuturor autoritatilor, atat romanesti, cat si europene si sa vada ca MAREA majoritate a infractiunilor de tot felul au fost infaptuite de indivizi ai acestei etnii. Este o realitate pe care, din pacate, trebuie sa o privim corect, obiectiv, asa cum este ea, fara pudibonderii, fara falsa empatie si mai ales, fara incrancenare si patos. Din pacate, din toate punctele de vedere, aceasta etnie nu este pe aceeasi lungime de unda cu societatile europene si de aici deriva toate problemele legate de ea. Degeaba vrem noi, vor europenii sa gasim cai de convietuire comune si demne. Nu este suficient ca doar o tabara sa lupte pentru asta, ci trebuie ca si cealalta sa faca acelasi lucru sau sa aiba acelasi tel, fapt ce nu se regaseste in comportamentul acestei etnii.
  Inca ceva, pentru cei care vor spune ca sunt si tigani cultivati/educati/integrati etc: sunt foarte putini, iar cu o floare nu se face primavara.
  Daca nu te lasi furat, violat, inselat, fraierit, batut, jignit, santajat, escrocat, talharit, rapit etc. etc. si iei atitudine, nu inseamna ca discriminezi, ci ca ai simt civic si-ti cunosti drepturile.
  • Like 4
 • Exista o mare diferenta intre "negrii " nostri si cei americani. Cei americani se straduiesc sa se integreze in societate, merg la scoli, facultati , si acced in cele mai inalte functii politice si militare ca sa nu mai vorbim de sportivi sau artisti. Ai nostri sunt refractari la orice forma de integrare sociala si s-au remarcat numai ca muzicieni cu recunoastere locala.
  • Like 7
  • @ Mircea Iordan
   Nu toti.
   Oricum, in America, o diploma universitara te urca pe culmi; ai un statut social si economic privilegiat; la noi, o diploma te arunca in cea mai crunta saracie(doar o minoritate dintre cei cu diplome primesc recunoasterea oficiala si recompense materiale: cei care ajung in servicii si politrucii; in rest, nenorocire, salariul unui intelectual este cel mai mic pe economie); e mai rentabil sa iesi "la produs"(orice), decat sa-ti tocesti coatele pe bancile scolilor. Din pruncie.
   Nu e vina rromilor. E vine sistemului, pastrat si dupa '89. Chiar daca -acum- se cumpara in draci diplomele. Ca la piata.
   • Like 1
 • "politically correct" nu "corect"
  • Like 0
 • Domnul meu, una din cele doua bunici, a fost de origine rroma. Asa se pare, E secretul familiei, am aflat ceva pe la 50-55 de ani. Nu sunt sigur.
  Prin urmare, te rog sa vii sa ma speli pe picioare, pentru a-ti cere iertare pentru abuzurile stramosilor tai, asupra stramosilor mei. (Si toti cei care sustineti articolul. Faceti cerere, in prealabil, sa va programez! Oricum, nu primesc pe oricine, oricand.)
  Lasati blablabla! Fapte!
  • Like 5
  • @ Munteanu Mongolul Mircea
   cam 99% din populatia romaniei este fix in aceeasi situatie...! :)))
   toti suntem corciti ca neam, ca pe la noi au trecut cam toti care au vrut...
   si daca nu suntem toti tzigani, suntem rudari.. practic un fel de mulatrii..
   • Like 0
 • Delia MC Delia MC check icon
  "Tot în mediul online am văzut o năstrușnicie, că țiganii au fost robii românilor". Așa o fi?

  <<Robii erau proprietatea stăpânului, care dispunea de ei ca de orice alt bun, putând să îi cumpere sau să îi vândă, să-i dăruiască, să-i lase moștenire, precum si dreptul de a fi despăgubit dacă era lipsit de bunul lui (Codul penal al anului 1818 din Țara Românească preciza că „Toți țiganii sunt născuți robi” și că „Țiganii fără stăpân sunt proprietatea statului”)>>

  <<Robia în țările române a existat în decursul existenței Principatelor Române: Transilvania, Moldova și Țara Românească, până la desființarea sa în 1786 în teritoriile Imperiului Austriac de către Iosif al II-lea, 1855 în Moldova, și 1856 în Țara Românească de către Barbu Știrbei. Robia este un statut de servitudine, având aspecte comune, dar și diferențe, cu șerbia (iobăgia) și cu sclavia.[2] A fost, cu precădere, situația persoanelor de etnie romă.>>
  Minte Wikipedia? A, și Wiki e tot mediu online...
  Așa se întâmplă când nu vă documentati înainte!
  • Like 3
  • @ Delia MC
   Doamna, va rog sa ma luminati si pe mine; unde e contradictia intre textele citate? Nu pricep.
   • Like 3
  • @ Munteanu Mongolul Mircea
   Delia MC Delia MC check icon
   Între textele citate nu. Între afirmația autorului și respectivele texte.

   " Toți țiganii sunt născuți robi " sursă: Wikipedia și

   "Tot în mediul online am văzut o năstrușnicie, că țiganii au fost robii românilor" sursă: autorul.
   Acum se vede, sper.
   • Like 0
 • Voi, cei din redactie, ce v-a apucat sa publicati delirul astuia care scrie mai sus?
  Regreta ca nu iesim si noi in strada ca sa aratam ca-i iubim pe romi?
  M-a incitat titlul, dar regret timpul pierdut.
  • Like 8
 • Referitor la articol: așa, și?
  • Like 4
 • Sa nu va suparati pe mine, dar acesta nu este un articol bun. Rasismul inseamna sa judeci oameni DOAR pe baza apartenentei la o rasa/etnie/popor/etc.
  Ceea ce nu cred ca ii caracterizeaza pe romani ca o afirmatie generala, daca ati face-o, tocmai ati fost rasist, ati etichetat un intreg popor.
  Nu mai vorbiti de rasismul "romanesc". Indivizii sunt rasisti, nu popoarele.
  • Like 6


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult