Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Vinovăția de a fi alb: îndoctrinați de educatorii lor neomarxiști, tinerii americani duc corectitudinea politică la extrem

Motto: La început treaba organizatorilor este să creeze situații și probleme. Saul D. Alinsky Rules for radicals. A practical primer for realistic radicals (Vintage 1971)

Mașini de poliție distruse în Los Angeles, 2 iunie 2020

Mai întâi o scurtă istorioară.

În august 2016, tânărul Tony Timpa din orașul Dallas, statul Texas, a sunat la 911 (urgențe) cerând ajutor: el rămăsese fără medicamente pentru afecțiunile sale, schizofrenie și depresie.

Un echipaj de poliție s-a prezentat și - pentru un motiv care nu este precizat în relatarea incidentului (The Guardian, ediția pentru USA, numărul din 2 august 2019; www.theguardian.go.com) - a procedat la imobilizarea lui Tony Tampa, care a fost plasat cu fața în jos pe un teren gazonat și apăsat cu putere pentru un timp de circa 15-20 de minute.

Timpa a murit.

El era de rasă albă.

Poliția a făcut o investigație, în urma căreia polițiștii care au participat la această acțiune au fost sancționați, dar nu deferiți justiției.

A fost nevoie de mult timp pentru ca actele poliției să poată fi făcute publice, de aceea relatarea de presă s-a făcut abia la trei ani de la omor.

Singura deosebire dintre acest caz și cel al lui George Floyd din Minneapolis, statul Minnesota, este culoarea tegumentelor celor două victime.

La data la care a avut loc omorul din Dallas, nici un organ de presă nu a făcut public acest caz și nu au existat nici un fel de manifestații sau proteste.

In ultima sa carte „Răsturnări” (Upheaval. Little Brown & Co, 2019), istoricul Jared Diamond compară crizele naționale stârnite de factori interni cu bolile unui organism determinate de leziuni sau funcționări defectuoase ale organelor.

Necorectate, mecanismele intrinseci, de obicei adunate și amplificate pe o lungă întindere de timp, duc la prelungirea crizelor, la reaprinderi sau la „rezolvări” violente, cum sunt insurecțiile, revoluțiile și războaiele civile.

Printr-o astfel de criză politică trec în prezent Statele Unite, după ce tragedia morții violente a lui George Floyd, torturat și ucis în direct de poliția orașului Minneapolis, a aruncat țara într-un haos care depășește violențele legate de lupta pentru drepturi civile din anii '60, de protestele declanșate de asasinarea lui Martin Luther King din anul 1968, de manifestațiile anti-război în Vietnam din anii '70, de anarhia din Los Angeles din anul 1992 și de revoltele rasiale din Baltimore, din anul 2015.

Peste 200 de orașe americane sunt în stare de asediu, care nu este respectat în câteva orașe mari (New York, Chicago, Washington D.C.), unde violențele reapar în fiecare noapte.

Trupele de gărzi naționale au fost activate în 28 de state, dar în statele și orașele unde sunt guvernatori și primari democrați de extremă stângă, ajutorul militarilor este refuzat.

La New York este o situație specială: în timp ce guvernatorul Andrew Cuomo cere ajutorul gărzilor naționale, primarul Bill DeBlasio refuză să accepte accesul acestora și limitează intervențiile poliției.

Procurorul General (ministrul de justiție) William Barr a spus că la protestele din marile orașe participă trei categorii: demonstranții pașnici, jefuitorii și activiștii unor organizații teroriste, care distrug, incendiază și fac tot ce pot pentru a amplifica și prelungi criza națională.

Barr a făcut și mențiunea că actori străini acționează în orașele americane.

Au fost menționați agenți care provoacă tulburări și care sunt din China, Iran sau Rusia.

Alte grupuri mai mici din Venezuela și Haiti au fost semnalate.

Dintre organizațiile interne care sunt active în provocarea tulburărilor au fost identificate antiFa (care este acum propusă pentru statutul de organizație teroristă internă) și alte grupuri cu agendă politică centrată pe ideile de anti-americanism, anti-trumpism și anti-capitalism.

Manifestanții protestează pașnic în memoria lui George Floyd în timpul zilei, dar unii dintre ei devin violenți după căderea întunericului și procedează cu vandalizări, incendieri și atacuri fizice.

Ei organizează și întrețin focare de insurecție, care vizează menținerea haosului și nesiguranței, ca și punerea în dificultate sau chiar răsturnarea prezentei administrații.

Congresul american a votat în anul 1807 Legea Insurecției (Insurrection Act), care conferă autoritatea președintelui de a folosi armata federală pentru controlul situațiilor de gravitate maximă.

Deși Donald Trump a oferit ajutorul militar statelor unde violențele au atins cote critice, el a fost refuzat de guvernatorii din Illinois, Minnesota și de primarii orașelor Chicago, Washington și New York City.

Cu toate acestea, divizia 82 de infanterie aeropurtată de la Fort Bragg, NC a făcut deplasarea în capitală, unde a ocupat poziții de pază și de descurajare.

Primărița Washingtonului, democrata Muriel Bowser, a cerut președintelui să retragă trupele federale din capitală și a interzis hotelurilor să ofere găzduire militarilor.

Ea a dat ordin să se scrie cu litere enorme lozinca Black Lives Matter (Viețile Negre Contează) pe asfaltul străzii a 16-a, care duce direct la Casa Albă.


Presa de stânga critică intenția guvernului de a folosi unitățile militare pentru controlul crizei și prezintă situația ca și cum această intervenție ar fi un abuz de putere fără precedent.

Dar istoria a înregistrat un număr de președinți care au aplicat prevederile legii insurecției:

În anul 1919, președintele democrat Woodrow Wilson a adus trupe federale în 20 de orașe pentru a controla demonstrațiile violente.

Republicanul Herbert Hoover a scos armata federală, cu infanteriști și tancuri, pentru a stopa demonstrațiile agresive ale veteranilor din anul 1932.

Pentru refuzul guvernatorului rasist al statului Arkansas, democratul Orval Faubus, de a aplica legile antisegregație în școli în anul 1957, președintele republican Dwight Eisenhower a folosit armata federală.

Folosind Legea Insurecției, președintele George W. Bush a plasat trupe federale la toate aeroporturile americane și principalele căi de comnicație după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.

Mai înainte, în anul 1992, când protestele din Los Angeles au atins o cotă de violență maximă, soldată cu distrugeri și victime nevinovate, George H.W. Bush a pus orașul sub controlul armatei.

Prelungirea atacurilor asupra proprietăților, a incendiilor și devastărilor a dus la apariția unor grupuri de voluntari albi înarmați, care au intrat în acțiune cu intenția de a proteja oamenii și clădirile, dar ei au fost imediat atacați de presa de stânga și de primarii orașelor unde au loc cele mai violente proteste.

Atât cetățenii înarmați, cât și președintele Trump, care susține nevoia de a controla imediat orașele cu forțe destul de mari pentru a „domina” situația, sunt acuzați de provocare și agravare a stării create.

La sfârșitul celei de a doua săptămâni de proteste, apare clar că s-a ajuns la formarea a două tabere cu motivații foarte diferite.

Democrații de extremă stângă (politicieni, media, oficiali aleși până la nivele de membri ai congresului, primari sau guvernatori) neagă existența violenței, se opun inițiativelor de control și urmăresc prelungirea crizei naționale.

Fostul președinte Barack Obama a făcut acum două zile o declarație stupefiantă, care degajă un îndemn neechivoc la continuarea violențelor: Nesupunerea civică - a spus el - este la fel de importantă ca și votul.

Este o avalanșă de știri și mesaje pe mediile de socializare, care publică multe știri neconfirmate, sau difuzează fake news pentru inflamarea și mai mare a situației.

Cealaltă grupare este cea a politicienilor conservatori, republicani sau libertarieni, a mediei de centru-dreapta și a unor analiști obiectivi, neangajați ideologic, care vor restabilirea ordinii, încetarea agresiunilor și reluarea vieții normale în siguranță.

Bilanțul celor două săptămâni de proteste violente sunt 21 morți, dintre care 18 prin arme de foc, sute de răniți (dintre care 700 de polițiști) și pagube materiale foarte mari, mai ales în orașele Minneapolis și New York.

Pe lângă demonstrații și violențe, atacurile stângii liberale se desfășoară și în planul ideologic, unde au fost lansate câteva ințiative și idei noi, vădit intenționate pentru a facilita penetrarea radicalismului anarhic.

Conceptul de rasism sistemic fusese puțin folosit până în prezent și numai în acuzațiile aduse poliției, ca fiind in toto infectată de rasism.

Noua variantă prezintă rasismul sistemic drept o trăsătură înnăscută și de nevindecat a întregii populații albe.

De aici introducerea noțiunii de vinovăția de a fi alb, care a prins la mari grupuri de tineri, îndoctrinați de educatorii lor neomarxiști.

Așa au apărut albi care spală picioarele unor negri în piețele publice și care cer autopedepsirea lor pentru culoarea nepigmentată a tegumentelor.

Abolish whiteness

Și mai stranie este ideea care a cerut la început reducerea sau suspendarea fondurilor pentru poliție, ca să ajungă, în doar câteva zile, la revendicarea de desființare a polițiilor municipale.

În justificarea celor care au lansat ideea este acuzația că apelarea la poliție este încă unul din privilegiile albilor, exercitate în dauna minorității de culoare.

Nu este nici un dubiu că intimidarea, restrângerea sau chiar desființarea polițiilor ar sluji eliberării forțelor anarhiste și ar duce la un dezastru fără precedent.

O mare parte a mediei este total devotată atacurilor radicale ale stângii anarhice, așa cum este compania CNN care a raportat zile întregi, de pe străzile incendiate, că „cea mai mare parte a manifestațiilor sunt pașnice" și a cărei corespondentă a spus că „jaful magazinelor nu este violență, ci un protest care exprimă indignarea".

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Vietile albe nu conteaza? Desptre bestiile galbene insa refuz sa ma pronunt acum sau poate vreodata.
    • Like 2
    • @
      Stiti cum e, daca sotiei dumneavoastra ii moare tatal, a-i spune - toti oamenii mor este absolut corect, dar insensibil si crud in momentul dat.

      Asa e si cu #BlackLivesMatter. Da, a spune #AllLivesMatter e factual corect, insa este crud si insensibil in context.
      • Like 1
    • @
      Toti stam la masa. Ospatarul da de mancare la toti mai putin tipului de culoare.
      Ala zice: "negri au nevoie de mancare".
      Un netot se trezeste: "toti avem voie de mancare". Toata lumea isi rezuma masa.
      Negrul ramane tot fara mancare.
      • Like 0
  • Mă întristează să văd astfel de idei promovate pe REPUBLICA. Nu pot spune că înțeleg pe deplin sistemul de valori al acestei platforme, dar totuși, sunt dezamăgit.
    • Like 4
    • @ Alexandru Constantin Breabăn
      Republica este o platforma centrista. Am vazut si pareri de stanga si un pic snowflake (pentru gustul meu), si unele prea de dreapta pentru gustul meu.

      Imi face placere faptul ca este totusi un loc in care se intalnesc oameni inteligenti, care de cele mai multe ori pot avea o discutie (relativ) civilizata in dezacord.

      Mie nu imi plac parerile domnului Martin, dar sunt exprimate curat, si OK, si iata, avem o discutie.
      • Like 1
  • Mai degraba nivelul de trai al populatiei de culoare si nu numai, determina sensibilitatea la anumite incidente. Vorba aia, I had enough! Si pe urma sa nu uitam,Margaret Sanger avea tegumentele albe iar Mammie cea simpatica din Gone with the wind avea tegumentele negre. In genere, politia este perceputa ca organ de represiune subordonata guvernului alcatuit pe criterii politice. Slabesti mana armata a celui care te tine sub calcai. De fapt, unicul rol al politicienilor platiti foarte bine este prevenirea haosului si din pacate sau poate cu voia, le iese exact pe dos. Cei care trag sforile isi permit a juca dupa propriile reguli. Si atunci cand cover-up ul nu mai functioneaza baietii isi dau arama pe fata regardless, ca in cazul Edward Snowden ori Jamal Kashloggi. La tari diferite, metode diferite. In cazul celui din urma este clar ca interesele saudite l-au etichetat tot ca whistleblower. So much for playing democracy game.
    • Like 1
  • Vad foarte multi nemultumiti ca in REPUBLICA apar si puncte de vedere neutre, vag spre dreapta. Eu as zice despre articol ca e extrem de echilibrat, ceea ce despre atacatorii autorului nu se poate spune. Cred ca un site serios de genul REPUBLICA are datoria de a prezenta toate punctele de vedere. Nici mie nu-mi plac intotdeauna articolele publicate sau nu sunt de acord cu ele, dar toti gandim altfel. Rog criticii articolului sa permita si celor de alta parere sa se manifeste, cu decenta si moderatie. Multumesc.
    • Like 8
    • @ Maria Sarbu
      Articolul mai are putin si da in ALT RIGHT.
      Anti American??
      A protesta e "anti american" ?

      Si bineinteles eterna prostie, "neomarxism" care nu inseamna nimic. E un cuvand cod sa sperie toti conservatorii.
      • Like 0
  • Dan check icon
    Rusinos articol, ca de obicei. Daca aveti pretentia sa fiti un portal echilibrat, va sugerez sa nu mai publicati aberatiile acestui debil sau macar sa dati un drept la replica taberei adverse.
    • Like 5
    • @ Dan
      Da dece mai Dane, articolul e rusinos? Pentru ca tot ce e scris in articol e corect?
      Eu cred ca-ti plac fake news-uri.
      • Like 4
    • @ George Pohila
      Problema nu e că articolul prezintă informații false, ci că le prezintă pe cele care, luate izolat, sunt adevărate, într-o lumină menită sa inducă idei false. Ia exemplu modul în care începe articolul: comparând cu moartea similară a unei persoane albe care nu a făcut atâta valva, sugerând că tot ce se spune acum despre rasismul din politie e o exagerare, că și albii sunt omorâți. Iar asta e o minciună gogonată, doar sugerată, nu și spusa...cat să nu îl poți acuza direct pe scriitor. Pai numai în martie au fost 4 afroamericani neinatmati omorâți de politie în state. Statistici care arată că un afro-american are de 3 ori mai multe "șanse" să fie omorât de politie în state decât albi sunt peste tot. Dovezi ale rasismului din justiția americană sunt irefutabile. Mârlănia din deschiderea articolului arată că autorul e orice mai puțin obiectiv
      • Like 2
    • @ Andrei Serea
      Daca tot e vorba de statistici: https://ucr.fbi.gov/crime-in-the-u.s/2017/crime-in-the-u.s.-2017/tables/table-43

      Plus ponderile populatiilor: https://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_the_United_States#Race_and_ethnicity

      Din cate observ numarul de crime asociat cu populatia afro-americana, de exemplu, e foarte mare, avand in vedere ponderea lor demografica, mai ales. Faptul ca exista rasism in state este intr-adevar irefutabil, faptul ca e de natura institutionala asa cum pretind cei de la BLM e cel putin discutabil.
      Chiar daca e de natura institutionala, asta nu da nimanui vreo scuza pentru jafuri si incendieri, indiferent de rasa. Este si al naibii de stupid: suntem suparati pentru ca politia (si poate chiar si ceilalti cetateni) ne eticheteaza pe nedrept ca criminali/gang-bangeri etc. si noi o sa le aratam ca nu au dreptate! ... jefuind magazine, distrugand masini de politie si dand foc la cladiri. A, si creandu-ne propriul stat-in-stat. Excelenta strategie.
      • Like 1
    • @ Jonn Jonzz
      Saracia sustinuta prin sisteme rasiste duce la criminalitate.

      WHO WOULD HAVE GUESSED !

      Nici nu m-am uitat pe linkuri. Cunosc repertoriul rasistilor americani si romani pe de rost.

      Urmeaza "my best friend is black".
      • Like 0
  • Paul check icon
    # Nu pot sa inteleg de ce republica.ro ii ofere spatiu unde sa se dea in stamba exclusiv acest Martin. Oare are de-a face cu faptul ca republica se simte apropriata de republicani ca-i cheama la fel? De ce nu isi aleg alti republicani ca de pilda Mitt Romney sau pana si Bush Jr.? In termeni romanesti scrisurile lu' martin sunt echivalente in 'independenta' cu cugetarile lu' gadea, ala de la latrina trei. Daca se doreste o informare echidistanta a publicului cititor al republica.ro, atunci daca tot tin la Martin, sa publice si articole unui cunoscut militant AntiFa (pe care l'or gasi). Asa ai ocazia sa cunosti extremele de pe ambele parti. Altfel spus, idiotii marca trump au portavoce pe aici, iar idiotii marca antifa nu.
    # SUA sunt in criza si in orice criza idiotii au tendinta sa se dea in stamba, indiferent culoarea politica pe care cred ca o reprezinta. Altfel spus, plecand de la premisa ca SUA sunt o societate liberala, antifa are la fel de mult de-a face cu stanga pe cat trump are de-a face cu dreapta. Discursul public a ajuns sa fie dominat de mascarici lipsiti de scrupule care se pot afirma ideologic numai in populism (iliberalismul ii are ca reprezentanti pe Putin si pe Orban (al ungurilor)) si isi cersesc confirmarea in societate amestecand in discursul lor extremele de dreapta respectiv stanga. Problema e ca mascaricii populisti care se cred de dreapta au puterea executiva in SUA si asta apare pentru mascaricii populisti care se cred de stanga ca o invitatie la "revolutie".
    # O alta problema este aceea ca (,) comentatori ca Martin din prostie (pentru ca prostie este si sa crezi ca poti controla intr-un fel populismul marca trump/antifa de pe marginile esicherului politic - indiferent daca e marginea stanga sau cea dreapta) amesteca populismul cu idei politice valide decredibilizand astfel liberalismul (unde atat dreapta cat si stanga isi au locul langa centru). Incercati sa comparati antiteza Obama/Romney cu cea trump/antifa ca sa intelegeti ca a il amesteca pe Obama cu antifa se cheama manipulare.
    # In SUA exista rasism, a existat intotdeauna. Asta nu i-a impiedicat totusi sa aleaga un presedinte de culoare. Ce s-a schimbat in SUA dupa Obama este faptul ca cretinismul populist a ajuns la putere prin trump si e sustinut de toti ratatii de extreme dreapta care cred ca pot sa il controleze. Idiotul portocaliu cu manute mici - care nu stie decat sa bage zazanie si sa inflameze spiritele - a fost votat ca un fel de cartonas gaben aratat de americani 'establishment-ului' politic indiferent daca e reprezentat de familia Clinton sau Bush. Americanii si-au permis asta, deoarece acest 'establishment' a facut din SUA puterea dominant la nivel mondial al zilelor noastre. Cu alte cuvinte le mergea foarte bine (mai ales dupa 8 ani de Obama in care s-a reparat economia dupa criza financiara din 2008-2009) si si-au permis sa puna un tampit pe post de presedinte sanctionand astfel lipsa de perspectiva a 'establishment-ului' (reprezentat de H. Clinton, ca Obama nu era nici el "mainstream democratic establishment") dupa castigarea razboiului rece. Problema e ca tampitul trebuie acum sa rezolve o super-criza care include dificultati economice, o pandemie si ascensiunea rapida a Chinei - si pe care nimeni nu putea sa o prevada acum 4 ani - iar in aceste conditii iese la iveala exact cat de incapabil e trump. Intr-o astfel de criza combinata cu tensiunea din societate perpetuata de cretinul trump, e suficientă orice scânteie ca sa arunce totul in aer. In cazul de fata scânteia a fost moartea lui G. Floyd un personaj cam dubios, de culoare, in mâinile lui D. Chauvin, un polițist alb cam dus cu pluta.
    # La urmatoarele alegeri americanii au la dispoziti optiunea populism cretinoid marca trump/antifa vs. improved-establishment marca Romney/Obama. Sper ca sunt suficient de maturi incat sa scape de populism, alternativa e dezastroasa pentru SUA si pentru toti ceilalti ca Romania care si-au pus toate ouale in cosul americanilor.
    • Like 12
    • @ Paul
      Nu ai idee cat ma bucura acest comentariu. De fiecare dată când citesc un articol al Dlui Martin ma intreb de ce republica ii ofera in mod repetat spatiu. Pare cadoreste sa aplice pentru un post de corespondent Fox News...
      • Like 1
    • @ Paul
      Mitt Romney si Bush Jr. nu-l vor vota pe Trump dint motive personale ce tin de egoismul lor. Fiul lui Jeb Bush (mexicanul) a declarat ca-l va vota pe Trump.
      Nu stiu pe ce lume traiesti de consideri " improved-establishment marca Romney/Obama", Roney e un "looser" iar acum incep sa iasa la iveala toate incalcarile de lege ale lui Obama.
      Cat despre articolul domnului Martin S. Martin eu il consider excelent.
      • Like 5
    • @ George Pohila
      Paul check icon
      Vad ca te intrebi le ce lume trăiesc, lasă-ma sa îți lămuresc nedumerirea, trăiesc in lumea aia care nu își ia lumina exclusiv de la fox news și latrina trei. Tu pe de alta parte consideri articolul lui Martin excelent din cauza ca atât te duce capul, iar asta e posibil sa fie o consecință a faptului ca in lumea ta nu exista decât fox news și latrina trei. La fel de bine s-ar putea sa fii un cetățean plătitor de impozite din Tiraspol.
      • Like 1
    • @ Paul
      Ca toti "progresistii" nu raspunzi la ce am spus eu, doar bati campii cu limba de lemn.
      • Like 4
    • @ George Pohila
      Paul check icon
      Tu vrei sa dovedești ca ești prea trumpist ca sa înțelegi ce ți-am răspuns? Fii atent îți traduc pe limba ta: in răspunsul meu ți-am spus ca fie esti cap de lemn fie ești trol rus. Ți-am răspuns așa, plecând de la comentariul tembel pe care l-ai făcut la postarea mea inițială, in care eu argumentez (pe un ton poate controvers) in favoarea liberalismului iar tu bati câmpii cu nu știu ce Bush mexican.
      • Like 3
  • Manifestațiile din America seamănă perfect cu manifestațiile vestelor galbene din Franța chiar dacă motivul declanșării este deosebit. Deși motivele pot fi reale degenerarea lor în acte de violență care nu au nicio legătură cu realitatea nu fac altceva decât să compromită ideea de la care au pornit manifestațiile. Trebuie văzut imediat cine profită de aceste evenimente.Nu cunosc exact care este situația rasială în America dar pot constata că au avut un președinte de culoare, că instituțiile sunt pline de persoane de culoare ca și cinematografia. Ce s-a întâmplat cu persoana respectivă este o tragedie dar de aici să consideri un înger sau un erou un personaj, care se pare a fi fost destul de dubios, este o cale lungă.
    • Like 5
  • Manifestațiile din America seamănă perfect cu manifestațiile vestelor galbene din Franța chiar dacă motivul declanșării este deosebit. Deși motivele pot fi reale degenerarea lor în acte de violență care nu au nicio legătură cu realitatea nu fac altceva decât să compromită ideea de la care au pornit manifestațiile. Trebuie văzut imediat cine profită de aceste evenimente.Nu cunosc exact care este situația rasială în America dar pot constata că au avut un președinte de culoare, că instituțiile sunt pline de persoane de culoare ca și cinematografia. Ce s-a întâmplat cu persoana respectivă este o tragedie dar de aici să consideri un înger sau un erou un personaj, care se pare a fi fost destul de dubios, este o cale lungă.
    • Like 2
  • Ca să rezumăm:

    - AntiFa și Black Lives Matter distrug 25 de orașe americane în semn de protest pentru George Floyd care, din 1997, până în 2007, a fost condamnat penal de șase ori în urma comiterii unei tâlhării (jaf armat), a două furturi, a patru infracțiuni de posesie de droguri, o sustragere de la acțiunea penală, un refuz de legitimare și o tulburare de posesie (încălcare de proprietate).

    - Când a fost imobilizat de ofițerul de poliție Chauvin, era reclamat pentru utilizarea de bani falși și era abțiguit bine cu o doză de cocaină.

    - Procedura de imobilizare pe care ofițerul Chauvin a folosit-o (genunchiul pe gât/partea superioară a omoplaților) este certificată și recomandată în cursurile de pregătire ale polițiștilor din Minneapolis și a fost folosita de multe ori pana acum.

    - Șeful poliției din Minneapolis e un negru cu opțiuni de stânga.

    - Primarul Minneapolis-ului e un socialist, Jacob Lawrence Frey, membru al Minnesota Democratic–Farmer–Labor Party, partid afiliat la Partidul Democrat American.

    - Protestele sunt organizate de AntiFa și BLM, două organizații de extremă stângă care vor să distrugă tot ce ține de ordinea democratică și normală a societății americane, inclusiv să-l doboare pe Donald Trump.

    Deci socialiștii vor să dea foc societății pentru că niște socialiști i-au patronat pe niște polițiști amărâți și le-au creat condițiile să omoare prin imprudență, după metode aprobate de oficialități, pe un infractor recidivist care tocmai comisese o infracțiune și era drogat.

    Despre ce vorbim?...
    • Like 10
    • @ Leonard Sirbu
      "- Procedura de imobilizare pe care ofițerul Chauvin a folosit-o (genunchiul pe gât/partea superioară a omoplaților) este certificată și recomandată în cursurile de pregătire ale polițiștilor din Minneapolis și a fost folosita de multe ori pana acum."

      Absolut fals. Acea tehnica de restrangere a miscarii unei persoane este ilegala in Minneapolis din anii '90.
      • Like 4
    • @ Maria Zamfir
      "Absolut fals. Acea tehnica de restrangere a miscarii unei persoane este ilegala in Minneapolis din anii '90."

      Pai uite ce scrie aici:

      "Neck Restraint: Non-deadly force option. Defined as compressing one or both sides of a person’s neck with an arm or leg, without applying direct pressure to the trachea or airway (front of the neck). Only sworn employees who have received training from the MPD Training Unit are authorized to use neck restraints. The MPD authorizes two types of neck restraints: Conscious Neck Restraint and Unconscious Neck Restraint. (04/16/12)

      Conscious Neck Restraint: The subject is placed in a neck restraint with intent to control, and not to render the subject unconscious, by only applying light to moderate pressure. (04/16/12)

      Unconscious Neck Restraint: The subject is placed in a neck restraint with the intention of rendering the person unconscious by applying adequate pressure. (04/16/12)"

      http://www.minneapolismn.gov/police/policy/mpdpolicy_5-300_5-300
      • Like 5
    • @ Leonard Sirbu
      @Leonard Sirbu

      "Despre ce vorbim?..."

      Pai putem sa vorbim, de exemplu, despre faptul ca Floyd era deja in catuse, si la fata locului erau cel putin 4 politisti. Nu era nevoie de procedura aia.

      Sau despre faptul ca din 51 de cazuri federale impotriva celor arestati la proteste, nici unul nu e conectat cu AntiFa, asa cum fals spui tu, Trump, si trompeta lui de pe Republica.ro. Pana acum cei acuzati sunt aproape exclusiv membri ai gastilor de strada care au profitat e proteste pentru a fura. Sunt si cativa membri ai unor miscari politice, mai precis Boogaloo, o grupare de extrema dreapta (hopa?!!), mari simpatizanti ai lui Trump.

      Sau despre faptul ca indiferent de ce culoare politica e seful politiei, primarul, etc, legea imunitatii face aproape imposibila penalizarea drastica a politistilor agresivi.

      Mai sunt si alte probleme in articol, dar daca nu te conving argumente documentate video (Floyd incatusat da la inceputul altercatiei), relatari de presa serioasa (cauta NPR, Forbes, sau Reuters despre numarul de cazuri AntiFa), sau cazuri legale (cauta cazuri in care politisti agresivi au fost scosi cu basma curata pe "qualified immunity"), e inutil sa prezint alte argumente.
      • Like 0
    • @ Semirhage
      Corect.
      Multumesc pentru coment. Aveam in intentie sa ii raspund Mariei Zamfir doar cu link-ul, dar d-voastra ati facut-o mai detaliat.
      Like.
      • Like 1
    • @ Maria Zamfir
      Absolut falsa este afirmatia d-voastra.
      V-a raspuns #Semirhage mult mai detaliat decat am avut eu in intentie.
      • Like 2
    • @ Semirhage
      Da, absolut. Dumneavoastra ati citit ce ati citat?

      "Defined as compressing one or both sides of a person’s neck with an arm or leg, without applying direct pressure to the trachea or airway (front of the neck). Only sworn employees who have received training from the MPD Training Unit are authorized to use neck restraints. The MPD authorizes two types of neck restraints: Conscious Neck Restraint and Unconscious Neck Restraint. (04/16/12)"

      Ca sa va traduc, un pic, una sau ambele parti ale gatului, chiar in Unconscious Neck Restraint. Aplicarea fortei pe coloana vertebrala a unui suspect e cu totul si cu totul alta treaba. Nu ai voie sa o faci nici pe gat, nici pe umeri, niciunde. Aici se discuta despre chokehold si kneehold - si, nu, nu m-am informat ieri, sotul meu a fost militar in Infanteria Americana, din intamplare, chiar cu 101st Airborne, si 10th Mountain Division, care ii plac atat de mult domnului Trump. De doua ori in Afghanistan, o data in Egipt, multumim.

      Ce a facut politistul acela era complet altceva decat ceea ce descrieti dumneavoastra. Chiar si asa....

      "Unconscious Neck Restraint: The subject is placed in a neck restraint with the intention of rendering the person unconscious by applying adequate pressure."

      Cat mai unconscious trebuia sa fie? Omul ala nu mai misca de trei minute cand politistul s-a ridicat. Dintr-o pozitie de restrangere care este absolut ilegala, si care nu are nimic de a face cu tehnicile de imobilizare a suspectului pe care le citati.
      • Like 3
    • @ Maria Zamfir
      "Ca sa va traduc, un pic, una sau ambele parti ale gatului, chiar in Unconscious Neck Restraint. Aplicarea fortei pe coloana vertebrala a unui suspect e cu totul si cu totul alta treaba"

      Daca va uitati pe pozele cu incidentul o sa vedeti ca nu pune presiune pe coloana, ci pe o parte a gatului, asa cum indica protocolul

      "Nu ai voie sa o faci nici pe gat, nici pe umeri, niciunde"

      Unde scrie asta in protocol? La ce sectiune, ca poate mi-a scapat? Ca pentru zona gatului se mentioneaza doar partea frontala, iar coloana vertebrala si umerii sunt mentionati doar atunci cand se discuta despre folosirea armei.

      Si poate ne dati si dumneavoastra o sursa pentru afirmatia "acea tehnica de restrangere a miscarii unei persoane este ilegala in Minneapolis din anii '90", de preferat de la o sursa oficiala, nu vreun zvon de printr-un articol "de presa".
      • Like 4
    • @ Semirhage
      Cred ca am vazut clipuri diferite. Politistul respectiv aplica presiune pe trahee, carotida, si zona cervicala a coloanei vertebrale in acelasi timp. O face mult timp dupa ce persoana pe care o aresta inceteaza a mai opune rezistenta.

      Nu e o chestie de opinie: se vede clar ce face. N-are nici un rost sa intram in detalii extrem de tehnice. Ma 'bat' cu sotul meu de doua ori pe spatamana, intr-un dojo, si singurul mod in care pot castiga sunt exact acele chokeholds, fie cu bratele, fie cu genunchii - are 30 de centimetri in inaltime mai mult decat mine, si cam 25 de kg in plus.

      Evident ca nu ajungem la chestii de tipul unconscious restraint - daca am executat miscare corect, ma felicita, si o luam de la capat.

      Va spun asta pentru ca sa subliniez ca sunt destul de buna cunoscatoare a acestor tehnici, cum arata, cum se aplica. Ce face tipul ala acolo nu e facut sa 'linisteasca' un suspect pentru ca acesta sa fie arestat. Ce face e ceva designed sa 'linisteasca' suspectul pentru totdeauna.

      De aceea se discuta ca acuzatia impotriva lui Chauvin sa se schimbe din manslaughter in crima cu premeditare. pentru ca stie ce face, si stie ca ce face nu e bine. Dar nu se opreste, desi stie ca e filmat.

      In momentul in care ai aplicat corect o tehnica de unconscious neck restraint care a mers, te retragi, pentru ca ai fost invatat, din manuale si prin exercitiu ca daca mai continui, il omori.

      E atat de simplu. Daca nu te opresti, il omori.

      Nu s-a oprit.
      • Like 1
    • @ Maria Zamfir
      Oberv ca nu puteti sa oferiti o sursa oficiala pentru afirmatia "acea tehnica de restrangere a miscarii unei persoane este ilegala in Minneapolis din anii '90" si o dati in abureli.
      • Like 2
    • @ Semirhage
      Foarte corecta observatia d-voastra. Asteptam la randul meu sursa oficiala care sa intareasca afirmatia Mariei Zamfir. Se pare ca aceasta nu exista...

      Like again. :)
      • Like 2
    • @ Semirhage
      Non deadly force...

      AMAZING how well that worked out for Floyd.
      Mai aveti ineptii din astea?
      • Like 0
    • @ Costel-Viorel Constantinescu
      Hop si nea Costel a scos capul din pahar
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult