Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Simo cu sine – marea finală de mâine

 Așa cum speram, după asaltul Svitolinei, Simona a rezistat din nou sub foc. A alergat ca mișcată cu un cursor pe ecran, întinzându-și la maximum corpul pentru a retrimite ștachiile și bastârcile expediate în serie de această shotmaker pursânge, plesnitoarea Plíšková. Uriașa cehoaică a tras asupra Simonei din toate pozițiile fără s-o poată doborî, căci fizic și psihic Simona Halep e acum un Hopa Mitică, nu se sparge , nu se strică, și-n picioare se ridică.

După meci, Karolína Plíšková a declarat: „Aș fi bătut 99% dintre fete cu tenisul meu de azi, dar am avut ghinion să joc contra ei. Pentru finală, aș paria pe Simona tot ce am!”.

Aș vrea să citească aceste cuvinte ale numărului 3 mondial toți cei care chibițează veninos că Simona a avut „culoar”, a avut noroc, că n-au fost Serena și Sharapova ș.a.m.d.. Le comunic pafariștilor că pe tabloul de la Roland Garros au fost prezente, cu excepția lui S. Williams, toate jucătoarele din Top 10 mondial, în cap cu nr. 1 Angelique Kerber și campioana en-titre, Garbine Muguruza.

Sharapova? E absentă deoarece a fost suspendată pentru dopaj. Haterește vorbind, aș putea să zic și eu că rusoaica a învins-o pe Simona cu 3 ani în urmă, în finala RG, fiind drogată și beneficiind de o greșeală de arbitraj în momentul decisiv...

Serena? Iarăși, zic, dacă juca, de unde rezultă că era exclus să îi mai dea Simona un 6-0, 6-3, cum i-a mai dat?...

Acesta este un șuvoi mediatic otrăvit, aruncat asupra Simonei înainte de finala cu Ostapenko. Un altul, cel puțin la fel de nociv, este: „Finala a fost cu Plíšková, Simona e mare favorită, câștigă sigur, tinerica aia venită de nicăieri nu-i poate face față!...”. Ostapenko e o puștoaică sălbatică, campioană de juniori la Wimbledon 2014, care a mers ca un somnambul pe streașină în acest turneu. Transa în care se află după ce le-a învins pe Monica Puig, Sam Stosur, Caroline Wozniacki, Timea Bacsinszky, stilul totul sau nimic în care lovește tot ce-i vine de dincolo de plasă o fac cât se poate de periculoasă.

Cred că Simona trebuie să-și acopere ochii și să-și astupe urechile în aceste ore. Să nu dea voie nimănui să-i clatine mentalul monumental pe care și l-a construit cu atâta trudă, lucrând asupra ei înseși.

Căci și în marea finală de mâine, bătălia decisivă o va da Simona cu sine. ..

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult