Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Simo n-a fost ea

Simona Halep la Singapore

Ivan Lendl își începea uneori meciurile au ralenti. Lovea cu 60-70 % din accelerația de care era capabil, cu precauție, și pe dreapta, și pe rever, pentru a ține mingea în teren. Nu încerca să facă punctul repede, se angaja în schimburi lungi. După 2-3 ghemuri, Ivan simțea mingea, își intra în ritm, accelera și devenea mașina infernală care a speriat tenisul mondial atâția ani.

Este o lecție pe care Simona pare să nu o știe, însă ciudat e că nici n-a vrut s-o priceapă în meciul cu Wozniacki. Daneza e o adevărată „tractoristă”, capabilă să are terenul în toate direcțiile, scoțând mingi ca și îngropate. Să-i faci puncte repede e greu și pentru o atacantă naturală, ceea ce Halep nu este. 

Două au fost momentele care i-au spart încrederea Simonei la începutul meciului. În primul ghem, la 30-30, Wozniacki a trimis o „chiflă” cu rama, mingea a „plouat” moale, în apropierea fileului, Caroline a rămas departe, descumpănită. Simona a țâșnit, a ajuns și putea să pună lejer scurtă, unde voia. Însă, în locul scurtei pe care îi e teamă s-o execute, a azvârlit mingea undeva spre linia de fund, cu brațul încordat, out.

La 30-40 în ghemul doi, reușește un cros cu dreapta apăsat, Caro nu mai poate decât să ridice un lob înalt, dar scurt, mingea vine de sus la 3 metri de fileu. Poziția cerea clar un smeci, lovitură pe care Simona nu o stăpânește, așa că a încercat un drive-volé înghesuit, direct în plasă... 2-0 pentru Wozniacki.

Apoi, Simona a alternat nestingherită loviturile trimise în burta fileului, cu tentative de winner ratate, pentru că nu simțea mingea și nu avea ritm. Chemat la 0-5, Darren Cahill i-a spus lucrul cel mai potrivit, lecția Lendl: stai în punct, angajează-te în schimburi lungi, și de 20 de mingi, până îți intri în ritm. Deocamdată, ia mai multă marjă de siguranță în lovitură, nu mai face atâtea erori neforțate.

Din păcate, Darren a vorbit, Darren a auzit. Simona a continuat, inexplicabil pentru o jucătoare de raliu foarte bună, cum e ea de obicei, cu „smuciturile” necalibrate, dându-i cadouri Carolinei. Au fost una sau două situații, în setul 2, în care meciul se putea relansa, dar Wozniacki i-a anulat șansele lui Halep cu niște servicii plate, spre exterior, imparabile, capitol la care daneza a progresat evident.

Pe Andrei Pavel, sfătuitorul Simonei la Beijing, l-am văzut în situații similare stând în punct cu răbdare, lungind schimburile la maximum, pentru că nu simțea mingea și voia s-o lovească de cât mai multe ori.

Mă așteptam astăzi la un meci de anduranță, spre 3 ore; nu știu de ce Simona nu a vrut să și-l asume, deși Darren a întrebat-o retoric: „Ești pregătită pentru asta, nu?!”.

Acum, lucrul cel mai important este să-și scoată, împreună cu Darren, acest meci din cap cât mai repede. Încă poate să se califice în semifinale pe mâna ei, dacă o învinge pe Svitolina, aflată într-o formă nu atât de bună ca Wozniacki.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Silpres check icon
  Ei, cu Svitolina, Halep a fost Halep cea pe care o știm, cea copleșită de meciurile importante.
  Să vină Pavel și alt psiholog, pentru a veni o altă Halep, care să se ridice la pretențiile față de nr. 1 mondial!
  Și, apropo, după meciul cu Wozniacki mulți au criticat-o pentru că n-a ținut mai mult mingea în joc. Acum a ținut-o și la ce i-a folosit, în afară de faptul că s-a obosit mai tare?
  • Like 0
 • Ultimul comment pe care il fac la adresa tenismenei romance si anume : Cel mai mare defect pe care il are este acela ca este romanca si ma refer strict la jocul ei inconstant si incapacitatea de a gestiona cu mintea proprie punctele importante din meci, mai pe scurt mentalitatea romanului de aparare psihica si pierderea energetica benefica in momentele cheie. Are toate armele necesare unei campioane dar ii lipseste impulsul de a ataca chiar cu pretul pierderii punctului deci asta s-ar traduce prin frica fata de adversarele mult mai titrate. Este gena domnii mei si asta o spun privind in istoria Romaniei care am fost in cele mai multe situatii un popor de cuceriti nu de CUCERITORI plus impulsioanarea fanilor un alt element important fiind una haotica, stiind cu totii cum poti folosi in favoarea ta elementul publicului. Inchei prin a spune si cu speranta ca atleta romanca nu va da cu capul de doua ori in acelasi zid si cu dorinta ca domnii jurnalisti asa zisi priceputi in termeni "animalici" sa nu mai faca comentarii fara a sti ce se petrece in realitate in teren chiar daca ei joaca tennis pentru ca asa se poarta !
  • Like 1
  • @ Radu Panaitescu
   Silpres check icon
   „Cel mai mare defect pe care il are este acela ca este romanca si ma refer strict la jocul ei inconstant si incapacitatea de a gestiona cu mintea proprie punctele importante din meci [...]”. Constat că, până acum, cu excepția lui Wozniacki (dar, înainte este vremea și pentru ea), care s-a încăpățănat să câștige toate meciurile cu acceași hotărâre cu care Muguruza a făcut tot ce-a depins de ea ca să le piardă pe toate, participantele la Turneul Campioanelor sunt românce mari amatoare de dușuri scoțiene: una caldă, alta rece! Cu cele două excepții, una în bine, cealaltă în rău, toate au ținut să confirme ceea ce spunea acum vreo două zile Lindsay Davenport, că jucătoarele de acum sunt inconstante, reușind să strălucească doar pe termen scurt.
   În meciul cu Wozniacki, de orice poate fi acuzată Halep, numai că n-a atacat și că nu a luptat, nu! Atac nu înseamnă numai voleu și smash, ci și să dai lovituri puternice la tușe. Că au ieșit unele și puțin afară, în timp ce ale danezei au prins tușa sau au intrat în teren, asta e. Să nu uităm că a fost primul meci la senioare (nu știu la junioare, că n-am văzut-o atunci) în care Halep nu s-a descurajat, ci a continuat să păstreze noul stil pe tot parcursul meciului. Chiar îmi era teamă să nu revină la acel joc pe centrul terenului, la trecerea timpului, cu speranța că se milostivește Wozniacki și greșește.
   Apropo, Mihaela Buzărnescu e tot româncă?... Știți, tipa aia căreia nu-i e frică nici de voleu de la umăr, nici de smash ori de scurtă tăiată, cu atât mai puțin să joace la tușe, colțuri... Sau la ea este mai mare influența sprâncenelor decât a genelor?
   • Like 0
 • Vine alt meci. Sa fim optimisti!
  • Like 0
 • Azi am constatat, dacă e ceva mai enervant decât să piardă când joacă prost, e să piardă când joacă bine! Spre deosebire de alţii, şi deşi scorul nu arată, eu nu cred că Simona a jucat prost azi; dimpotrivă, şi-a croit, prin atac, o grămadă de şanse, unde nu trebuia decât să pună în teren mingea câştigătoare!

  Scorul e dur, dar să vedem dincolo de el. Simona încearcă să devină o atacantă, lucru care mi se pare esenţial la nivelul ăsta. A încercat să câştige, nu doar să nu piardă — propun să apreciem lucrul ăsta şi să-i ţinem pumnii în continuare. E loc de mers mai departe!

  (also, să nu uităm că Wozniacki nu e chiar nimeni pe lume, ca fostă nr. 1 şi printre cele mai agresive jucătoare din ultimii ani)
  • Like 1
  • @ Mihai Bazon
   Silpres check icon
   Ei, să nu exagerăm! Dacă juca bine tehnic, adică la nivelul tacticii, ar fi câștigat ea meciul. Intenția a fost bună, din păcate, finalizarea a fost slabă.
   Sper ca după această înfrângere să nu se descurajeze și să revină la jocul nu doar anost, ci și păgubos, cu mingi pe centru, la racheta adversarei și alergat de nebună pe teren. Ia să le mai alerge ea pe ele, ca să vadă și ele cum e, așa cum a alergat-o azi pe Wozniacki! Iar dacă tot pierde, măcar pierde făcând un tenis spectaculos. Aș zice că acest meci a semănat cu acel Spania - România 1-0, în 12 noiembrie 1986, când am văzut și eu o națională de fotbal a României jucând curajos, la victorie în deplasare!
   • Like 0
  • @ Silpres
   Chiar de aş fi avut vreo tangenţă cu fotbalul, sunt sigur că memoria m-ar fi trădat, din 1986 încoace. Deci să ne întoarcem la tenis: ce mi-a plăcut azi e tocmai că n-am văzut jocul ăla anost, cu mingi pe centru fix în racheta adversarei. Am văzut o înfrângere categorică, amară, ce-i drept, dar într-un alt stil, după cum ziceam.. am văzut un om care vrea să câştige, nu doar să nu piardă. Mare lucru!
   • Like 0
  • @ Mihai Bazon
   Silpres check icon
   Aia ziceam și eu, dar cu alte vorbe. Dar, se pare că suntem cam singurii pe-aici care au această părere.
   • Like 1
 • Incep sa cred ca SIMO "prelucreaza" destul de greu euforia dupa cele mai frumoase victorii - cine o ajuta??? A pornit ca un Diesel, cum spunea si ea, daca nu mai rau, dar in set-ul doi, dupa 3-1 Caro, "s-a reaprins focul Halep", cum frumos comenta pe Youtube Martina Navratilova, un mare fan al Simonei. Din pacate un pic de ghinion, cauzat si de prea multa motivare, a destabilizat-o, si a uitat ce ii spusese Darren. Plus ca in mare parte retururile ei au fost destul de joase. "Shape the ball over the net!", o tot motiva Navratilova, dar azi n-a fost ziua Numarului unu.
  Dupa a doua runda a turneului, parerea mea este ca Simo si Wozniacki sunt cel mai in forma tenismene, dintre cele mai bune jucatoare din lume, totusi! Si astept razbunarea marca SIMONA in finala.
  • Like 0
 • Nu vreti sa terminam cu ziua proasta!Cam multe zile proaste la Simona.Zilele proaste daneaza grav tenisului.
  • Like 0
  • @ Vasile Ciucur
   Silpres check icon
   Să nu confundăm ziua proastă cu ziua cu tactică proastă! Cel puțin finala de la Roland Garros din acest an a pierdut-o Halep nu pentru că a avut zi proastă, ci, așa cum remarca și Navratilova, fiindcă a avut tactică proastă, la procentaj. Atunci a comis foarte puține greșeli neforțate, în timp ce Ostapenko a făcut vreo 40! Dar letona a făcut diferența cu cele vreo 50 de lovituri câștigătoare datorate jocului riscant, exact cum a jucat Halep azi, numai că tehnic nu a putut susține tactica foarte bună.
   Tot la Roland Garros, îmi aduc aminte că a fost cea mai slabă finală de Grand Slam pe care am văzut-o de pe la mijlocul anilor '70 până acum, între nr. 1 și nr. 2 mondial, adică Federer și Nadal (nu mai știu care dintre ei era 1 și care 2). Ambii au avut zi proastă și au jucat ca o cizmă găurită (Federer a făcut peste 30 de greșeli neforțate!), victoria revenindu-i lui Nadal nu pentru că a jucat mai bine, ci pentru că a jucat mai puțin prost decât Federer! Cum scriam în alt mesaj, și celor mai buni li se întâmplă.
   • Like 0
  • @ Vasile Ciucur
   Silpres check icon
   „Zilele proaste daneaza (sic!) grav tenisului.” Aveți dreptate, a constatat-o și Pliskova în meciul cu Ostapenko! Sau n-o fi vrut s-o bată ca să n-o demoralizeze de tot pe micuță?
   Trebuie să văd meciul în reluare fiindcă până să apuc eu să-l urmăresc, s-a și terminat! Și Pliskova a făcut tot 17 greșeli neforțate, ca Halep, dar a servit mult mai prost. Să vedem, despre ea se va scrie că a fost „zdrobită” și mai știu eu ce alte epitete apocaliptice?
   Dacă ne-am referi la box, judecând după ultimul game (atât am mai prins din meci), Halep a pierdut la puncte cu Wozniacki, luptând până la ultima lovitură, în timp ce Pliskova a pierdut prin KO tehnic și arăta ca un boxer care nu mai știe nici unde e colțul lui.
   Scuza că deja era calificată nu ține pentru că ea vizează și fotoliul de lider mondial al Simonei.
   • Like 0
 • Greu la drum cu mijloace putine:nu poti sa pastrezi mingea in joc,nu deschizi unghiurile,nu sti sa faci stop,voleu ,smash.Poate Andrei o sa corecteze jocul .
  • Like 0
  • @ Vasile Ciucur
   Silpres check icon
   Azi chiar a deschis unghiurile! În rest, celelalte lovituri ar fi trebuit să le stăpânească până la juniori. Cum zicea, dacă nu mă înșel, Cornel Dinu: Nu vii la națională ca să te învăț stopul și pasa!
   • Like 0
 • Greu la drum cu mijloace putine:nu poti sa pastrezi mingea in joc,nu deschizi unghiurile,nu sti sa faci stop,voleu ,smash.Poate Andrei o sa corecteze jocul .
  • Like 0
 • Greu la drum cu mijloace putine:nu poti sa pastrezi mingea in joc,nu deschizi unghiurile,nu sti sa faci stop,voleu ,smash.Poate Andrei o sa corecteze jocul .
  • Like 0
 • Svitolina n-a fost ea, Muguruza n-a fost ea, Simo n-a fost ea... Doar Ostapenko a fost ea, în meciul plin de greşeli, spectaculos, plin de neprevăzut, în care norocul a trecut de partea lui Venus. Am putea crede că Pliskova şi Wozniacki au excelat, dar ne-am înşela. Calitatea tenisului franţuzoaicei Garcia reprezintă, în opinia mea, o medie rezonabilă a evoluţiilor de până acum. Dacă se califică în semifinale, Muguruza e în stare să demoleze orice jucătoare. Wozniacki rămâne fragilă psihic, Pliskova doar periculoasă, iar Muguruza şi Halep, favorite. Despre finală, mai discutăm...
  • Like 1
  • @ Cristea Petrica
   Silpres check icon
   Acum, după meciul cu Ostapenko, vedem că nici Pliskova „n-a fost ea”, dar nici Ostapenko „n-a fost ea”, greșind neforțat „nepermis” de puțin, numai de 14 ori, și având doar 25 de lovituri câștigătoare! Parcă suntem într-un thriller psihologic în care nimeni nu este cine pare. Sau explicația e mult mai simplă, fiind dată de Lindsay Davenport: „You see flashes of brilliance from a lot of players but not consistent brilliance from one player. Not one player was confident or comfortable enough each week to play their best tennis.”, iar atunci, de fapt, fiecare dintre ele a fost ea, singura constantă din jocul lor fiind... inconstanța!
   • Like 1
  • @ Silpres
   După terminarea meciului K. Plíšková - J. Ostapenko, mă pregăteam adaug la rândurile pe care le-am postat anterior: Plíšková şi Ostapenko n-au fost ele... Atât, dar n-am mai apucat, mi-aţi luat-o înainte. Bine aleasă observaţia făcută de Davenport. Chapeau, pentru comentariu!
   • Like 0
  • @ Cristea Petrica
   Silpres check icon
   Mulțumesc pentru bască! Diviziunea rațională a muncii, nu? Ele cu datul în minge, când mai bine, când mai rău, noi cu datul cu presupusul, când mai obiectiv, când mai pătimaș.
   Acum să vedem când nu va mai fi ea nici Wozniacki...
   A! Luați cu vorba, am uitat de Venus la categoria „n-a fost ea”. S-o trecem și pe ea, nu ca să nu fim acuzați de rasism fiindcă n-am băgat-o în seamă, ci pentru că a depus și ea eforturi ca să fie în această categorie, iar acestea au fost încununate de succes!
   Să-mi notez ca să nu uit, când mă întâlnesc cu Davenport (nu-ș' cum naiba, dar deși trăim în aceeași galaxie, același sistem solar și pe aceeași planetă, nu ne-am întâlnit până acum!) să-i zic că mi-e datoare o bere fiindcă am făcut-o vedetă! Dacă ar fi fost emoticoane pe-aici, l-aș fi pus pe cel care se tăvălește de râs. Cum nu sunt, imaginați-vă că l-am pus!
   • Like 0
  • @ Cristea Petrica
   Silpres check icon
   Ei, acum, după ce și Wozniacki „n-a fost ea” în meciul cu Garcia, cred că putem spune că nu asistăm la Turneul Campioanelor, ci la Turneul Sosiilor Campioanelor! Sau, ținând cont de observația lui Davenport, de fapt, acestea sunt ele, inconstante.
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult