Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Simo n-a fost ea

Simona Halep la Singapore

Ivan Lendl își începea uneori meciurile au ralenti. Lovea cu 60-70 % din accelerația de care era capabil, cu precauție, și pe dreapta, și pe rever, pentru a ține mingea în teren. Nu încerca să facă punctul repede, se angaja în schimburi lungi. După 2-3 ghemuri, Ivan simțea mingea, își intra în ritm, accelera și devenea mașina infernală care a speriat tenisul mondial atâția ani.

Este o lecție pe care Simona pare să nu o știe, însă ciudat e că nici n-a vrut s-o priceapă în meciul cu Wozniacki. Daneza e o adevărată „tractoristă”, capabilă să are terenul în toate direcțiile, scoțând mingi ca și îngropate. Să-i faci puncte repede e greu și pentru o atacantă naturală, ceea ce Halep nu este. 

Două au fost momentele care i-au spart încrederea Simonei la începutul meciului. În primul ghem, la 30-30, Wozniacki a trimis o „chiflă” cu rama, mingea a „plouat” moale, în apropierea fileului, Caroline a rămas departe, descumpănită. Simona a țâșnit, a ajuns și putea să pună lejer scurtă, unde voia. Însă, în locul scurtei pe care îi e teamă s-o execute, a azvârlit mingea undeva spre linia de fund, cu brațul încordat, out.

La 30-40 în ghemul doi, reușește un cros cu dreapta apăsat, Caro nu mai poate decât să ridice un lob înalt, dar scurt, mingea vine de sus la 3 metri de fileu. Poziția cerea clar un smeci, lovitură pe care Simona nu o stăpânește, așa că a încercat un drive-volé înghesuit, direct în plasă... 2-0 pentru Wozniacki.

Apoi, Simona a alternat nestingherită loviturile trimise în burta fileului, cu tentative de winner ratate, pentru că nu simțea mingea și nu avea ritm. Chemat la 0-5, Darren Cahill i-a spus lucrul cel mai potrivit, lecția Lendl: stai în punct, angajează-te în schimburi lungi, și de 20 de mingi, până îți intri în ritm. Deocamdată, ia mai multă marjă de siguranță în lovitură, nu mai face atâtea erori neforțate.

Din păcate, Darren a vorbit, Darren a auzit. Simona a continuat, inexplicabil pentru o jucătoare de raliu foarte bună, cum e ea de obicei, cu „smuciturile” necalibrate, dându-i cadouri Carolinei. Au fost una sau două situații, în setul 2, în care meciul se putea relansa, dar Wozniacki i-a anulat șansele lui Halep cu niște servicii plate, spre exterior, imparabile, capitol la care daneza a progresat evident.

Pe Andrei Pavel, sfătuitorul Simonei la Beijing, l-am văzut în situații similare stând în punct cu răbdare, lungind schimburile la maximum, pentru că nu simțea mingea și voia s-o lovească de cât mai multe ori.

Mă așteptam astăzi la un meci de anduranță, spre 3 ore; nu știu de ce Simona nu a vrut să și-l asume, deși Darren a întrebat-o retoric: „Ești pregătită pentru asta, nu?!”.

Acum, lucrul cel mai important este să-și scoată, împreună cu Darren, acest meci din cap cât mai repede. Încă poate să se califice în semifinale pe mâna ei, dacă o învinge pe Svitolina, aflată într-o formă nu atât de bună ca Wozniacki.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult