Ivan Lendl își începea uneori meciurile au ralenti. Lovea cu 60-70 % din accelerația de care era capabil, cu precauție, și pe dreapta, și pe rever, pentru a ține mingea în teren. Nu încerca să facă punctul repede, se angaja în schimburi lungi. După 2-3 ghemuri, Ivan simțea mingea, își intra în ritm, accelera și devenea mașina infernală care a speriat tenisul mondial atâția ani.
Este o lecție pe care Simona pare să nu o știe, însă ciudat e că nici n-a vrut s-o priceapă în meciul cu Wozniacki. Daneza e o adevărată „tractoristă”, capabilă să are terenul în toate direcțiile, scoțând mingi ca și îngropate. Să-i faci puncte repede e greu și pentru o atacantă naturală, ceea ce Halep nu este.
Două au fost momentele care i-au spart încrederea Simonei la începutul meciului. În primul ghem, la 30-30, Wozniacki a trimis o „chiflă” cu rama, mingea a „plouat” moale, în apropierea fileului, Caroline a rămas departe, descumpănită. Simona a țâșnit, a ajuns și putea să pună lejer scurtă, unde voia. Însă, în locul scurtei pe care îi e teamă s-o execute, a azvârlit mingea undeva spre linia de fund, cu brațul încordat, out.
La 30-40 în ghemul doi, reușește un cros cu dreapta apăsat, Caro nu mai poate decât să ridice un lob înalt, dar scurt, mingea vine de sus la 3 metri de fileu. Poziția cerea clar un smeci, lovitură pe care Simona nu o stăpânește, așa că a încercat un drive-volé înghesuit, direct în plasă... 2-0 pentru Wozniacki.
Apoi, Simona a alternat nestingherită loviturile trimise în burta fileului, cu tentative de winner ratate, pentru că nu simțea mingea și nu avea ritm. Chemat la 0-5, Darren Cahill i-a spus lucrul cel mai potrivit, lecția Lendl: stai în punct, angajează-te în schimburi lungi, și de 20 de mingi, până îți intri în ritm. Deocamdată, ia mai multă marjă de siguranță în lovitură, nu mai face atâtea erori neforțate.
Din păcate, Darren a vorbit, Darren a auzit. Simona a continuat, inexplicabil pentru o jucătoare de raliu foarte bună, cum e ea de obicei, cu „smuciturile” necalibrate, dându-i cadouri Carolinei. Au fost una sau două situații, în setul 2, în care meciul se putea relansa, dar Wozniacki i-a anulat șansele lui Halep cu niște servicii plate, spre exterior, imparabile, capitol la care daneza a progresat evident.
Pe Andrei Pavel, sfătuitorul Simonei la Beijing, l-am văzut în situații similare stând în punct cu răbdare, lungind schimburile la maximum, pentru că nu simțea mingea și voia s-o lovească de cât mai multe ori.
Mă așteptam astăzi la un meci de anduranță, spre 3 ore; nu știu de ce Simona nu a vrut să și-l asume, deși Darren a întrebat-o retoric: „Ești pregătită pentru asta, nu?!”.
Acum, lucrul cel mai important este să-și scoată, împreună cu Darren, acest meci din cap cât mai repede. Încă poate să se califice în semifinale pe mâna ei, dacă o învinge pe Svitolina, aflată într-o formă nu atât de bună ca Wozniacki.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp