Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Simona iubește!

Simona Halep - Madrid

Foto Getty Images

Simona a câștigat primul set, dar în setul 2, lansând lovituri tari și riscante, Gauff face 4-1, apoi 4-2 și 40-0, trei mingi de 5-2 pe propriul serviciu. Tânăra Coco se „aiurește” însă, la fileu, și apoi comite dublă greșeală: 40-30. Gauff servește bine, Simona returnează adânc, americanca respinge cu dificultate, mingea vine țopăită, înăltuță. Simona se așază cu dreapta și dă tare, inside-in, în lung de linie. Coco agață la limită și „umflă” mingea cu dreapta tăiată.

De nenumărate ori, de-a lungul timpului, atitudinea Simonei Halep într-un astfel de moment era să aștepte acolo unde executase lovitura, să lase să cadă mingea „plutitoare” venită de la adversară, și să mai dea încă o dată, cel mai probabil în partea opusă, cu dreapta inversă. ACUM, SIMONA A ȚÂȘNIT FĂRĂ PIC DE EZITARE LA FILEU ȘI A EXECUTAT DREAPTA INVERSĂ DIN AER, DRIVE VOLÉ, IMPARABIL.

Secvența aceasta este Emblema Schimbării pentru jocul Simonei.

Cum spuneam, în setul 2, Gauff a avut o perioadă în care a dominat, ajungând la 4-1. Pericolul într-o astfel de situație este ca, subconștient sau conștient, creierul să se retragă temător spre jocul „vechi”, cunoscut, că de-acolo ar putea veni salvarea. Or, exact asta nu s-a întâmplat. Simona nu a intrat în defensiva ei clasică, de „siguranță”, încercând să forțeze greșeala lui Gauff, a continuat agresiv, a contrat, și-a asumat erori active, n-a lăsat-o pe Coco să se suie pe ea. Asta a lovit-o pe tânăra și talentata americancă mai dur decât orice as sau forehand devastator. La 4-4, dezamăgirea și frica au paralizat-o – a ajuns să servească cu primul serviciu moale ca în meciurile de amatori, parcă ar fi avut în mână o plasă de prins fluturi – fluturii din stomac!

Ce am înțeles din toate astea? Stimați iubitori ai tenisului, în ultimele luni am descris de câteva ori acest fel de joc (martori sunt articolele și declarațiile de presă), pe care îl doream aproape cu disperare pentru Simona. Însă, dincolo de cuvinte, Patrick Mouratoglou a reușit un lucru exceptional: a convins-o pe Simona că jocul acesta este al ei, i se potrivește, că joacă nu pentru că așa a zis antrenorul, ci pentru că îl simte și îl iubește. De aceea i-a rămas fidelă când a fost greu!

Simona Halep și Patrick Mouratoglou au construit împreună, într-un timp surprinzător de scurt, o mașinărie vie, puternică și sensibilă, capabilă să învingă în multe meciuri de acum înainte…

Editorial publicat mai întâi pe gsp.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult