Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Sistemul actual de redirecționare a 2% din impozitul pe venit ar putea dispărea. Ce variante sunt în lucru la Ministerul Finanțelor

ONG-urile ar putea beneficia de sume mult mai mici pentru viitoarele proiecte. Sistemul actual de redirecționare a 2% din impozitul pe venit este posibil să dispară. În locul lui Ministerul Finanțelor ia în calcul ca persoanele fizice să poată face donații pentru ONG-uri, iar sumele donate ar putea fi deduse în limita a 1000 lei/membru de familie pe an. În prezent ambele variante sunt în lucru la Finanțe.

„O paletă largă de specialiști sunt cooptați în grupuri de lucru, care analizează conceptul de administrare a venitului global anual și care lucrează la un sistem de deduceri personale, care include sponsorizări ale ONG-urilor sau donații pentru cauze umanitare. Societatea civilă ar avea posibilitatea să obțină finanțări mai mari decât cele provenite din redirecționarea a 2% din impozit, așa cum se întâmplă acum”, se arată într-un comunicat de la Ministerul Finanțelor. 

„Experții discută mai multe variante: fie păstrarea sistemului actual de redirecționare a 2% din impozit, fie introducerea donației în sistemul de deduceri personale din venitul global al contribuabilului. În viitorul sistem, sumele donate ar putea fi deduse integral în limita a 1000 lei/membru al gospodăriei (familiei). După finalizarea analizelor și a simulărilor necesare, proiectul Codului Economic, care va include modificările Codului fiscal, va fi supus dezbaterii publice și înaintat Parlamentului României”, mai precizează Ministerul Finanțelor care susține că își propune astfel să acorde „un grad mai mare de libertate contribuabilului, atunci când decide modul în care își alocă venitul”.

Asociația pentru Relații Comunitare (ARC) a avertizat marți că prin proiectul Codului Economic autoritățile propun introducerea deductibilității fiscale a sponsorizărilor, dar dispare prevederea referitoare la direcționarea a 2% din impozitul pe venit, ceea ce va avea un efect „devastator” asupra organizațiilor non-profit. 

„Este îngrijorător faptul că în proiectul de reglementare dispare prevederea referitoare la direcționare a maxim 2% din impozitul pe venit al persoanelor fizice. Se propune astfel abrogarea unei prevederi legale care s-a bucurat de o utilizare largă din partea populației, care a fost apreciată și de sectorul neguvernamental și instituțiile de cult deopotrivă și care va avea un impact financiar devastator asupra a mii de organizații beneficiare și sute de mii de persoane beneficiare ale serviciilor oferite de aceste organizații”, avertizează ARC.

ONG-ul a lansat o petiție prin care solicită inițierea cât mai rapidă a unui dialog între reprezentanții Ministerului Finanțelor și reprezentanții organizațiilor neguvernamentale, „pentru identificarea unor soluții care să mențină o soluție simplă, eficientă, dar și transparentă și responsabilă de finanțarea organizatiilor neguvernamentale care oferă servicii de calitate".

Prin redirecționarea a 2% din impozit în ultimul an pentru care există date au fost alocate entităților non-profit peste 30 de milioane de euro, potrivit ARC.

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Finanțelor Ionuț Mișa a declarat recent la conferința PwC că în aprilie urmează să fie finalizat Codul economic al României, care va include toate legile ce reglementează mediul economic.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cu 20% romanii vor reusi sa faca ce nu a facut statul in ultimii zeci de ani: sa construiasca toalete si chiuvete cu apa la toate scolile si gradinitele din romania
    • Like 0
  • Ar fi bine sa fie in jur de 20%. Ca in Canada sau SUA.

    ONG-urile se ocupa mult mai bine de problemele sociale decat statul.
    Statul are multi angajati dar nu are alte resurse. Ei doar anunta ONG-urile de diverse cazuri.
    E bine sa ajunga cat mai mult bani la ONG-uri.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult