Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Sistemul actual de redirecționare a 2% din impozitul pe venit ar putea dispărea. Ce variante sunt în lucru la Ministerul Finanțelor

ONG-urile ar putea beneficia de sume mult mai mici pentru viitoarele proiecte. Sistemul actual de redirecționare a 2% din impozitul pe venit este posibil să dispară. În locul lui Ministerul Finanțelor ia în calcul ca persoanele fizice să poată face donații pentru ONG-uri, iar sumele donate ar putea fi deduse în limita a 1000 lei/membru de familie pe an. În prezent ambele variante sunt în lucru la Finanțe.

„O paletă largă de specialiști sunt cooptați în grupuri de lucru, care analizează conceptul de administrare a venitului global anual și care lucrează la un sistem de deduceri personale, care include sponsorizări ale ONG-urilor sau donații pentru cauze umanitare. Societatea civilă ar avea posibilitatea să obțină finanțări mai mari decât cele provenite din redirecționarea a 2% din impozit, așa cum se întâmplă acum”, se arată într-un comunicat de la Ministerul Finanțelor. 

„Experții discută mai multe variante: fie păstrarea sistemului actual de redirecționare a 2% din impozit, fie introducerea donației în sistemul de deduceri personale din venitul global al contribuabilului. În viitorul sistem, sumele donate ar putea fi deduse integral în limita a 1000 lei/membru al gospodăriei (familiei). După finalizarea analizelor și a simulărilor necesare, proiectul Codului Economic, care va include modificările Codului fiscal, va fi supus dezbaterii publice și înaintat Parlamentului României”, mai precizează Ministerul Finanțelor care susține că își propune astfel să acorde „un grad mai mare de libertate contribuabilului, atunci când decide modul în care își alocă venitul”.

Asociația pentru Relații Comunitare (ARC) a avertizat marți că prin proiectul Codului Economic autoritățile propun introducerea deductibilității fiscale a sponsorizărilor, dar dispare prevederea referitoare la direcționarea a 2% din impozitul pe venit, ceea ce va avea un efect „devastator” asupra organizațiilor non-profit. 

„Este îngrijorător faptul că în proiectul de reglementare dispare prevederea referitoare la direcționare a maxim 2% din impozitul pe venit al persoanelor fizice. Se propune astfel abrogarea unei prevederi legale care s-a bucurat de o utilizare largă din partea populației, care a fost apreciată și de sectorul neguvernamental și instituțiile de cult deopotrivă și care va avea un impact financiar devastator asupra a mii de organizații beneficiare și sute de mii de persoane beneficiare ale serviciilor oferite de aceste organizații”, avertizează ARC.

ONG-ul a lansat o petiție prin care solicită inițierea cât mai rapidă a unui dialog între reprezentanții Ministerului Finanțelor și reprezentanții organizațiilor neguvernamentale, „pentru identificarea unor soluții care să mențină o soluție simplă, eficientă, dar și transparentă și responsabilă de finanțarea organizatiilor neguvernamentale care oferă servicii de calitate".

Prin redirecționarea a 2% din impozit în ultimul an pentru care există date au fost alocate entităților non-profit peste 30 de milioane de euro, potrivit ARC.

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Finanțelor Ionuț Mișa a declarat recent la conferința PwC că în aprilie urmează să fie finalizat Codul economic al României, care va include toate legile ce reglementează mediul economic.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cu 20% romanii vor reusi sa faca ce nu a facut statul in ultimii zeci de ani: sa construiasca toalete si chiuvete cu apa la toate scolile si gradinitele din romania
  • Like 0
 • Ar fi bine sa fie in jur de 20%. Ca in Canada sau SUA.

  ONG-urile se ocupa mult mai bine de problemele sociale decat statul.
  Statul are multi angajati dar nu are alte resurse. Ei doar anunta ONG-urile de diverse cazuri.
  E bine sa ajunga cat mai mult bani la ONG-uri.
  • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult