Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Situația stranie a lui Tudorel Toader. De ce o parte dintre parlamentarii PSD au ajuns să nu-l mai susțină: „Are o agendă proprie”

Tudorel Toader - Foto Inquam Photos / Octav Ganea

(Foto: Inquam Photos/Octav Ganea)

Contestat din toate părțile (de magistrați, de opoziție, de Bruxelles, de UDMR, dar și de reprezentanți ai PSD), ministrul Justiției Tudorel Toader rămâne în funcție: moțiunea simplă depusă de opoziție nu s-a mai votat astăzi, deoarece PSD a refuzat să mai vină la vot ca să-și susțină ministrul. În aceste condiții, probabil moțiunea se amână pentru săptămâna viitoare.

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a explicat că lui Tudorel Toader parlamentarii social democrați îi reproșează că „are o agendă proprie”: „A dat ordonanțe pe care nu le-a discutat cu magistrații. Nu a dat ordonanța pe Coduri. Nu a dat ordonanța pentru revizuirea sentințelor. Își face o agendă proprie”. 

Potrivit lui Rădulescu, Tudorel Toader pune partidul într-o lumină proastă.

Moţiunea simplă „Tudorel Toader şi PSD-ALDE, luaţi mâinile murdare de pe Justiţie!”, iniţiată de PNL şi USR, trebuia să fie votată, miercuri la prânz, de plenul Camerei Deputaţilor.

Deputatul PSD Florin Iordache îl criticase marți pe ministrul Justiţiei, cerându-i să spună când dă ordonanţa de urgenţă pentru modificarea codurilor penale şi pentru revizuirea sentinţelor date de completurile de 5 judecători şi a precizat că, în PSD, atunci când ai greşit „demisionezi sau eşti remaniat”. 

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat, marţi seara, într-o emisiune la TVR 1, că deputaţii UDMR nu îl vor susţine pe Tudorel Toader la votul moţiunii simple. ALDE anunţase că nu va participa la vot.

Moţiunile simple se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi și nu demit automat miniștrii.

Citiți și:

Liviu Dragnea: Lucrurile trebuie tranșate și limpezite. Au fost declarații contradictorii sau neclare și din partea dlui ministru Toader

„Există o stare de nemulțumire, pe care nu avem de gând să o ascundem, în rândul parlamentarilor și nu numai, care trebuie lămurită săptămâna viitoare, într-un fel sau altul”, a spus miercuri jurnaliștilor președintele PSD, Liviu Dragnea.

Liderul PSD a evitat să răspundă atunci când a fost întrebat de reporteri dacă personal îl susține pe ministrul Toader.

„Ați văzut în spațiul public, sunt mai mulți colegi care le-au spus, dl Iordache, alți colegi care au fost la emisiuni, deci le știți”, a spus Liviu Dragnea atunci când a fost întrebat insistent ce i se reproșează lui Tudorel Toader.

O decizie în privința lui Toader ar urma să fie luată vineri sau luni.

„Așa am convenit cu dl Tăriceanu, să discutăm și cu dna Dăncilă ori vineri ori luni, și sigur, și o discuție la care să participe și dl Toader. După care o să avem noi o discuție cu grupurile parlamentare. Lucrurile trebuie tranșate și limpezite într-un fel sau altul, pentru că au fost declarații contradictorii sau neclare și din partea dlui ministru Toader și din partea unor colegi de-ai noștri”, a adăugat liderul PSD.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Evenimentul pozitiv este ca sobolanii au inceput sa se muste intre ei . Daca mai era nevoie de o dovada despre "spiritul" aceste guvernari . Santaj , mita si abuz in serviciu in forme continuate. Scopul : propasirea financiara si politica a membrilor PSD/ALDE si a clientelei aferente.
    Sa-i numim pe astia grup mafiot , nu este corect fata de mafioti. Si aia au un anumit cod al onoarei. La astia singurul cod este cine are bita mai mare si obrazul mai gros.
    Reteta merge foarte bine in Romania, pentru ca romanii sunt un popor de slugi , deh... la portile orientului unde pupatul condurului tinea loc de profesie.
    • Like 2
  • Dan Dinu Dan Dinu check icon
    Tudorel se află în situaţia unei prostituate de lux pe care un grup de interlopi au angajat-o la o prestaţie "cu de toate" şi care în timpul prestaţiei încearcă să le impună interlopilor norme şi limite de decenţă. "Sunt o doamnă titrată" - le zice Tudorel Toader, asta şi asta nu pot să fac. "Taci şi înghite" - mârâie Codrin Ştefănescu.
    • Like 1
    • @ Dan Dinu
      Dan Dinu Dan Dinu check icon
      "un grup de interlopi a angajat-o" - asta ca prestaţia ministrului să fie corectă gramatical :))
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult