Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Soluția anticopiat a profesorului Mircea Dumitru

Mircea Dumitru

Cultura copiatului este adânc înrădăcinată în școala românească și așa va rămâne, câtă vreme școala se va baza pe reproducerea de informații, crede profesorul Mircea Dumitru, rectorul Universității din București. 

„Nu putem scăpa ușor. Atâta timp cât genul de activitate școlară e reproductivă și insistă pe memorizare, tendinţa elevilor va fi de a reproduce materiale mult mai accesibile pe internet”, a spus Mircea Dumitru în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

La cursurile sale, le dă studențlor teme de discuție care să scoată la lumină ceea ce gândesc, nu ceea ce memorează ei. Iar aceasta este în opinia lui Mircea Dumitru cea mai bună cale de a scoate cultura copiatului din învățământul românesc. „Poate fi aplicată la toate disciplinele. Ideea că gândirea critică ar fi un domeniu de sine stătător este eronată. Fiecare disciplină poate fi restructurată didactic pe liniile de forță ale gândirii critice. Memoria este foarte importantă pentru a prelua cultura și pentru a o transmite mai departe. Dar memoria nu e creativă. Acest lucru poat fi aplicat pentru orice disciplină, dacă pui o sarcină în care mintea elevului e stimulată să dea răspunsul, dacă nu îl penalizezi că a făcut greșeli factuale, ci îi atragi atenția că există o informație mai bună și poate corectă. Dacă stimulezi creativitatea și îl notezi favorabil pentru interesul pe care îl are pentru a înțelege și exprima în propriile cuvinte ideile. Există un evantai de tehnici didactice, ca să îi scoți din această paradigmă în care ei consideră că dacă doar memorează, copiază, asta însamnă și reușită școlară. Trebuie schimbată această filosofie a evaluării sarcinilor școlare”, atrage atenția Mircea Dumitru. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Valentin check icon
  "Textul era mult peste nivelul de vârstă și capacitatea de înțelegere a unui copil de 14 ani, IAR EU AM ÎN PROGRAMĂ O SINGURĂ ORĂ PE AN în care îi învăț să-și exprime opinia în legătură cu o temă oarecare. Cei care fac asemenea subiecte nu știu asta?"

  http://www.contributors.ro/editorial/cine-le-cere-iertare-copiilor-scrisoarea-unei-profesoare-de-limba-romana/
  • Like 0
  • @ Valentin
   Gabriel check icon
   In teorie, oirce iti propui sa invete un elev trebuie sa fie peste ceea ce stie la momentul respectiv. Citatul de mia sus cred eu ca arata limitarea celui/celei care afirma asta. O ora poate fi suficienta daca toti profesorii fac acelasi lucru si ora este folosita pentru a stimula creativitatea. Daca timpul acesta limita e folosit pentru a promova reproducerea textelor, profesorul doar contribuie la acelasi mecanism existent.
   • Like 1
  • @ Valentin
   Unde in programa scrie ca profesorul este fortat sa acorde X ore pe an pentru o anumita tema?
   • Like 0
 • Domnul profesor pare sa se refere la sarcinile de tip referat care se mai dau in invatamantul preuniversitar cand vorbeste de copiat. De acord, ideea de a face un referat nu mi se pare nici mie buna, avand in vedere mai ales ca exista site-uri de unde se pot descarca referate deja facute. A devenit deja ceva ineficient. De acord de asemenea ca gandirea critica ar trebui sa fie prezenta la toate materiile si profesorii capabili stiu sa o incorporeze in modul lor de predare. O fac de ani de zile.
  Este nevoie si de gandire critica si de memorie. Fie ca e vorba de matematica sau biologie sau orice altceva, nu poti sa rezolvi o problema daca nu ii intelegi datele, daca nu cunosti notiunile necesare.
  • Like 0
 • Domnul Profesor este un extraordinar pedagog ! jos palaria ! chepeau !
  • Like 0
 • Valentin check icon
  Un mare off al profesorilor - cel puţin la şcoala generală - sunt programele stufoase şi înghesuite. Ar fi necesar ca legislaţia să prevadă ca cei care alcătuiesc aceste programe să aibă MĂCAR un an de predare la generală, adică să fi lucrat cu cei mici. Nu spun 5 ani, spun măcar un an, ca să fiu generos. Din păcate legea nu include o asemenea obligaţie, iar rezultatul e cel pe care îl cunoaştem.
  • Like 0
  • @ Valentin
   Nu fi generos ; 10 ani ar fi un minim de bun simț...
   • Like 0
  • @ Valentin
   Care din programe sunt prea stufoase si ce mai exact ar trebui taiat din ele ca sa nu mai fie stufoase? De unde rezulta ca programele sunt un mare of al profesorilor (de generala) in general?
   • Like 0
 • Problemele invatamantului romanesc, si ma refer aici in special la invatamantul preuniversitar, sunt foarte mari si sunt clar legate de impotenta finaciara a statului de a finanta o serie proiecte care sa aiba impact asupra activitatii profesorilor si rezultatelor elevilor.
  Se impune sa se faca distinctie intre cele sisteme, cel preuniversitar care se adreseaza intregii societati pe cand cel universitar se adreseaza doar categoriei de la medie spre varful a elevilor.
  Astfel, se poate remarca faptul ca exista diferente majore intre sistemul universitar si cel preuniversitar, cel de-al doilea acoperind o diversitate foarte mare de nevoi de invatare/educate a elevilor de la elevi capabili de performante deosebite pana la elevi cu nevoi speciale de invatare, situatie in care 1-2h pe sapatamana cu un singur profesor de sprijin, care trebuie sa acopere toate nevoile existente in scoala respectiva, nu este suficient.
  In sistemul universitar existe putine cazuri de studenti cu nevoi speciale si acelea nu tin de capacitatea intelectuala.
  Revenind la copiat/trisat, acesta reprezinta o problema a intregii societati, sistemul de educatie fiind parte componenta a acesteia. Mentalitatea noastra de tip ...”l-am fraierit”, “las ca merge si asa”, “ce smecher sunt...” ne urmareste si este caracteristica fiecarei paturi sociale (a se vedea clasa politica/politrucii de astazi si nu numai).
  Si eu imi doresc schimbari in invatamant, dar raportandu-ma la viziunea actuala a societatii asupra importantei educatiei in reusita de orice fel, ma indoiesc sincer ca avem vreo sansa (iar sansele se diminueaza pe fiecare an).
  • Like 0
 • Trebuie schimbata mai ales pentru ca in 20, 30 de ani, cand copiii de gradinita de azi vor fi pe piata muncii, nu va mai exista o piata a muncii. Nici macar pentru profesori sau medici. Nimic, absolut nimic din ceea ce se bazeaza pe memorie nu va putea fi "batut" de capacitatea de utilizare a memoriei pe care o vor avea AI [artificial intelligence]. Asadar, oamenii trebuie sa se pregateasca sa functioneze in zone FUNDAMENTAL diferite de memorie. Asa numitele soft-skills. Chestii care, deocamdata, cel putin, nu vor putea fi executate de catre robotii AI.
  • Like 2
 • Uite de asta îi taie fondurile nea pamblică ăla. E periculos să schimbi fundamental sistemul de învățămînt în țara lui „las'că merge și așa”!
  • Like 0
 • Are foarte mare dreptate. Eu sunt primul care recunosc ca am copiat chiar si in Facultate insa incepand cu anul 4 mi am dat seama ca asa nu mai merge1111111
  • Like 0


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult