Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Sondaj IMAS: Încrederea în Guvern și în Parlament s-a prăbușit într-o lună. Premierul Mihai Tudose a ajuns la 18%, iar în Liviu Dragnea la 15%

Potrivit unui sondaj IMAS dat publicității miercuri, nemulțumirea românilor față de direcția în care merge țara a ajuns în prezent la cel mai înalt nivel de după tragedia de la Colectiv: 70,7% dintre cei care au răspuns cred că țara se îndreaptă într-o direcție proastă, în creștere de la 66,3% în luna precedentă. 

Spre comparație, finalul anului 2015 când a fost instalat Guvernul Cioloș a marcat o scădere la pesimismului românilor, 50,4% dintre aceștia crezând, conform sursei citate, că țara se îndreaptă într-o direcție greșită. Datele au fost extrase din studiul ROmnibus, realizat telefonic pe un eșantion de minimum 1000 de persoane, cu o marjă declarată de eroare de 3%.

IMAS susține că în ultima perioadă a scăzut încrederea în principalele instituții ale statului, cea mai mare scădere înregistrându-se în cazul Guvernului, de la 28,3% în luna precedentă la 20,3%, astăzi, și în cazul Parlamentului, de la 23,9% la 16,8%. Încrederea în Administrația Prezidențială s-a diminuat într-un procent semnificativ mai mic, de la 43,5% la 41,6%.

În ceea ce îi privește pe politicienii momentului, încrederea în premierul Tudose a scăzut de la 23,2% la 18,1%, iar în președintele Senatului, Liviu Dragnea, de la 18,7% la 15%. Încrederea oamenilor în președintele Klaus Iohannis este mai mică astăzi cu două procente în comparație cu luna trecută, scăzând de la 41,7% la 39,7%, iar cea în președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este cu 0,8% în descreștere, de la 23,8% la 23%.

Fostul premier Dacian Cioloș a pierdut o jumătate de procent în preferințele românilor, de la 32,9% la 32,4%, în timp ce Sorin Grindeanu și-a crescut capitalul de încredere, de la 33,9% la 36,9%.

Dacă mâine ar avea loc alegeri, cei mai mulți români ar vota cu PSD, 38,9%, în stagnare în comparație cu luna trecută, când procentul lor era de 38,8%. Cu PNL ar vota 29,3% din respondenți, față de 30,9% luna precedentă, cu ALDE 10,2%, față de 8,1%, iar cu USR, 5,5%, față de 6,8% în urmă cu o lună. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Informatiile astea ar trebui sa ne dea de gandit mai mult cu privire la electorat decat la politicieni. Un popor, sau marea lui majoritate, care trece asa usor de la sprijin la contestare, nu are o structura psihica serioasa si este prea previzibil (a se citi simplu) pentru a te baza pe o reactie serioasa declansata de derapajele unei anumite parti a clasei politice.
  Apoi, o crestere atat de consistenta in cazul unuia ca Grindeanu, pune capac si demonstreaza ori o acuta lipsa de memorie, ori o criza a integritatii morale.
  Pe atari premise, ma astept sa aiba sanse orice candidat cu discurs agresiv si zero competente....Adica, ce a mai fost.
  • Like 1
 • Vasile check icon
  Sondajul trebuia făcut în Teleorman și Vaslui, nu aiurea-n tramvai.
  • Like 0
 • Acest articol imi confirma impresia de ceva vreme ca si Republica e un site/ziar care nu prea le are cu jurnalismul, e partinitor, si nu trateaza subiecte cu adevarat importante.
  Duminica trecuta au avut loc alegeri partiale in mai multe localitati din tara. Adica acel eveniment, numit scrutin electoral, care e piatra de temelie a democratiei si unde lumea chiar poate sa se exprime in mod relevant. Au participat in cele 16 localitati unde au avut alegeri partiale ceva mai mult de 40.000 de romani. Din cele 16 localitati, cea mai importanta a fost Deva.
  Nu am vazut pe Republica - ca de altfel in mare parte din presa romaneasca - un articol in care sa relateze alegerile, intr-un mod mai tehnic (cele 16 localitati - macar judetele, prezenta la vot, cine a castigat, numar de voturi pe partide, etc), si sa comenteze rezultatele.
  In schimb, deja a aparut un articol - si probabil vor mai aparea altele - cu un sondaj de opinie. S-a vazut in ultimii ani ca sondajele de opinie au devenit un fake news. Nici macar nu mai influenteaza optiunea de vot reala (adica optiunea pe care o exprima omul in cabina).
  Prin faptul ca Republica prefera un fake news (a se citi sondaj de opinie) fata de un eveniment important, demonstreaza ca si acest site e un fel de tabloid, raspandac de zvonuri, iar cu jurnalismul e mai greu.
  • Like 0
 • Ceva e putred in Danemarca, cum ar zice nemuritorul ... ca eu altfel nu pricep cum, daca increderea in guvern (al PSD), parlament (majoritar PSD) si in principala personalitate a PSD sunt la cote atat de mici, cum de intentia de vot e atat de mare tot catre PSD? Eu cred ca suntem idioti, ca natie. Bine, poate nu toti, doar 39% din cei ce voteaza...
  • Like 1
 • Cu alde 10??????
  Cu Tăriceanu?
  Ce se-ntâmplă, Doctore?
  Oamenii ăștia nu se mai verifică?
  • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult