Potrivit unui sondaj IMAS dat publicității miercuri, nemulțumirea românilor față de direcția în care merge țara a ajuns în prezent la cel mai înalt nivel de după tragedia de la Colectiv: 70,7% dintre cei care au răspuns cred că țara se îndreaptă într-o direcție proastă, în creștere de la 66,3% în luna precedentă.
Spre comparație, finalul anului 2015 când a fost instalat Guvernul Cioloș a marcat o scădere la pesimismului românilor, 50,4% dintre aceștia crezând, conform sursei citate, că țara se îndreaptă într-o direcție greșită. Datele au fost extrase din studiul ROmnibus, realizat telefonic pe un eșantion de minimum 1000 de persoane, cu o marjă declarată de eroare de 3%.
IMAS susține că în ultima perioadă a scăzut încrederea în principalele instituții ale statului, cea mai mare scădere înregistrându-se în cazul Guvernului, de la 28,3% în luna precedentă la 20,3%, astăzi, și în cazul Parlamentului, de la 23,9% la 16,8%. Încrederea în Administrația Prezidențială s-a diminuat într-un procent semnificativ mai mic, de la 43,5% la 41,6%.
În ceea ce îi privește pe politicienii momentului, încrederea în premierul Tudose a scăzut de la 23,2% la 18,1%, iar în președintele Senatului, Liviu Dragnea, de la 18,7% la 15%. Încrederea oamenilor în președintele Klaus Iohannis este mai mică astăzi cu două procente în comparație cu luna trecută, scăzând de la 41,7% la 39,7%, iar cea în președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este cu 0,8% în descreștere, de la 23,8% la 23%.
Fostul premier Dacian Cioloș a pierdut o jumătate de procent în preferințele românilor, de la 32,9% la 32,4%, în timp ce Sorin Grindeanu și-a crescut capitalul de încredere, de la 33,9% la 36,9%.
Dacă mâine ar avea loc alegeri, cei mai mulți români ar vota cu PSD, 38,9%, în stagnare în comparație cu luna trecută, când procentul lor era de 38,8%. Cu PNL ar vota 29,3% din respondenți, față de 30,9% luna precedentă, cu ALDE 10,2%, față de 8,1%, iar cu USR, 5,5%, față de 6,8% în urmă cu o lună.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Apoi, o crestere atat de consistenta in cazul unuia ca Grindeanu, pune capac si demonstreaza ori o acuta lipsa de memorie, ori o criza a integritatii morale.
Pe atari premise, ma astept sa aiba sanse orice candidat cu discurs agresiv si zero competente....Adica, ce a mai fost.
Duminica trecuta au avut loc alegeri partiale in mai multe localitati din tara. Adica acel eveniment, numit scrutin electoral, care e piatra de temelie a democratiei si unde lumea chiar poate sa se exprime in mod relevant. Au participat in cele 16 localitati unde au avut alegeri partiale ceva mai mult de 40.000 de romani. Din cele 16 localitati, cea mai importanta a fost Deva.
Nu am vazut pe Republica - ca de altfel in mare parte din presa romaneasca - un articol in care sa relateze alegerile, intr-un mod mai tehnic (cele 16 localitati - macar judetele, prezenta la vot, cine a castigat, numar de voturi pe partide, etc), si sa comenteze rezultatele.
In schimb, deja a aparut un articol - si probabil vor mai aparea altele - cu un sondaj de opinie. S-a vazut in ultimii ani ca sondajele de opinie au devenit un fake news. Nici macar nu mai influenteaza optiunea de vot reala (adica optiunea pe care o exprima omul in cabina).
Prin faptul ca Republica prefera un fake news (a se citi sondaj de opinie) fata de un eveniment important, demonstreaza ca si acest site e un fel de tabloid, raspandac de zvonuri, iar cu jurnalismul e mai greu.
Cu Tăriceanu?
Ce se-ntâmplă, Doctore?
Oamenii ăștia nu se mai verifică?