Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Speak, muzician: „La 27 de ani am luat credit pentru casă”. Dan Badea, stand-up comedian: „Să-ți iei credit exact cât ai nevoie”. Laura Giurcanu, influencer: „Trebuie să fim conștienți de resursele pe care le avem”. De toți banii by BT”, despre credite

De toți banii by BT - Despre credite

Ce faci atunci când planurile tale de viață îți depășesc posibilitățile financiare? Deseori, soluția care te poate ajuta să îți realizezi visurile este să iei un credit. Creditele au astăzi o contribuție majoră în economie: pot finanța investiții, susține inovația, accelera dezvoltarea, fie că vorbim de o națiune sau de o familie. Însă există, desigur, câteva condiții. Înainte de contractarea unui împrumut, e necesar să te gândești ce fel de credit ar trebui să accesezi, care sunt limitele responsabile pe care ar trebui să ți le impui și cum să-ți susții proiectele, menținându-ți situația financiară la un nivel confortabil.

Cel de-al doilea episod al show-ului „De toți banii by BT” abordează tema creditelor prin prisma unei discuții cu Laura Giurcanu, model și content creator, Speak, cântăreț și producător, și Dan Badea, stand-up comedian. Show-ul face parte din programul de educație financiară pentru toți – FIT, Finanțe pe Înțelesul Tuturor, demarat de Banca Transilvania, care își propune să explice noțiuni legate de bani pe înțelesul tuturor. Show-ul este moderat de Dana Ciriperu, jurnalistă, și de Silviu Istrate (Faiăr), content creator.

Primul credit

Întrebat de moderatori la ce vârstă și-a luat primul credit, Speak a spus că avea 27 de ani și a folosit banii pentru a-și cumpăra un apartament. „Eu am fost împins de educația de acasă că trebuie să ai casa ta, trebuie să ai apartamentul tău și de asta am făcut”, a povestit cântărețul.

Laura Giurcanu a povestit că nu are credit și că, acum patru ani, când a încercat să ia unul, a fost refuzată, pentru că era plătită pe drepturi de autor, un tip de contract considerat mai puțin stabil. „Am învățat mai târziu că e dificil și băncile nu prea acceptă să dea credite de genul ăsta. Era riscul mult prea mare pentru o bancă. Înțeleg și băncile”, a spus ea. 

La ce se uită banca atunci când acordă un împrumut

În opinia lui Dan Badea, creditul este o promisiune a părților: „Tu dă-mi niște bani acum că îți promit că îi dau înapoi și asta înseamnă că o să stau în școală, că o să merg la muncă, că o să fac niște chestii”.

La ce se uită banca? „Eu cred că la potențial, cred că e foarte important, la seriozitate, e și o investiție cu risc totuși din partea lor. Te uiți la un om și zici: Bine, domnule, hai că vă aprob, că în următorii 20-30 de ani o să munciți cum trebuie, o să fiți sănătos”, continuă stand up comedianul.

Laura Giurcanu punctează nevoia unor venituri stabile și necesitatea ca rata să nu depășească un anumit procent din salariu: „Trebuie să ai siguranța unui loc de muncă. Trebuie să ai niște venituri, să ai locul ăsta de muncă de ceva timp.”

„Trebuie să fim conștienți de resursele pe care le avem ca să înapoiem creditul”

Responsabilitatea este esențială în momentul în care te gândești să contractezi un credit, consideră ea „Cred că trebuie să fim responsabili și conștienți de resursele pe care le avem ca să înapoiem creditul, adică să nu ne întindem mai mult decât am putea și cumva să ne păstrăm o relație confortabilă cu banca. Nu trebuie să devină un sacrificiu atât de mare să înapoiezi creditul, cred că e bine să fii foarte calculat să fii conștient de sumele de care depinzi în fiecare lună”, subliniază Laura Giurcanu.

Dan Badea militează pentru echilibru: „Știu de ce le e frică oamenilor, că n-o să poată să plătească și că o să rămână pe străzi. Important e un echilibru, să nu te întinzi mai mult decât te ține plapuma, să-ți faci un calcul bun, să nu te arunci. Trebuie să-ți iei credit exact atât cât ai nevoie. Întinsul cât te ține plapuma nu e să nu-ți iei credit, ci să-ți iei unul exact cât crezi că ai nevoie”.

Cum variază rata în funcție de dobândă

Dan Badea a deschis discuția despre dobânzi și despre cum variază rata sub influența ROBOR. „Este dobânda băncii, care nu variază și care la unii mai mică, la unii mai mare, plus acest ROBOR, care este o chestie, o variabilă stabilită de Banca Națională în funcție de ce se întâmplă prin lume. De exemplu, eu am schimbat pe IRCC, ROBOR se dusese în slăvi și crescuse foarte mult rata. Și IRCC era încă mai bine. Dar și acesta o să crească cândva”, spune el. În România, noțiunile financiare au fost multă vreme o necunoscută pentru o mare parte a populației. „Noi nu suntem o țară educată financiar, nu am făcut în școală, n-am făcut la facultate, n-am făcut nicăieri nici măcar un curs sau ceva. Adică să fie cineva care să ne explice: Uite domn’e ce înseamnă ROBOR, ce înseamnă iRCC. Am învățat niște chestii imposibil de gândit acum câțiva ani”, a punctat Dan Badea.

Băncile pot acorda împrumuturi datorită deponenților care le dau spre păstrare banii, amintește Speak: „Banca de asta îți dă ție dobândă la depozite, că ei se folosesc de banii tăi. Tu devii banca și împrumuți banca. Și eu asta mi-am dorit de mic”.

Credit de nevoi personale sau card de credit?

O modalitate din ce în ce mai populară de a împrumuta bani este cardul de credit, folosit foarte mult la cumpărături. „ Mama e cea mai mare fană card de credit. Cred că e mult despre dorința. Dacă vrei niște lucruri, mama e cea mai mare fană card de credit. Are carduri de credit, își cumpără toate lucrurile și mereu îmi explică: dar de ce să dau eu toți banii deodată, când pot să-i dau în rate, îi plătesc cum vreau”, spune ea.

Moderatorul Silviu Istrate vorbește despre când ar trebui folosit cardul de credit. „Cardul de credit e cel mai bun dacă vrei să faci o investiție care îți depășește, să zicem, bugetul actual și în momentul ăla este mai avantajos sa iei un frigider cu un card de credit, unde ai niște rate fără dobândă, dacă le plătești la timp și astfel să poți să rambursezi frigiderul ăla în 3 luni, 6 luni, 12 luni”.

Laura Giurcanu amintește avantajele creditului: „Te poate ajuta să faci lucrurile pe care ți le dorești mult mai rapid, mult mai eficient, neavând resurse, dar având dorințe”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult