Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Spitalul modular ATI Piatra Neamț, construit de Dăruiește Viață cu bani din donații, a fost inaugurat azi, la doar 26 de săptămâni de la turnarea fundației

spital modular P Neamt

Spitalul modular ATI Piatra Neamt, construit de Asociația Dăruiește Viață cu bani din donatii, a fost inaugurat azi. Lucrările de construcție au durat doar 26 de săptămâni.  

Spitalul modular cu 17 paturi de Terapie Intensivă, predat azi către Spitalul Clinic Județean de Urgență Neamț, va înlocui secția ATI distrusă în incendiul din noiembrie anul trecut, în care au murit 10 pacienți COVID-19. Spitalul are și o rezervă tip izolator pentru pacienții care au și alte boli contagioase. Este dotat cu centrală de tratare a aerului (care asigură controlul calității, umidității și temperaturii aerului, precum și diferența de presiune între zonele roșii și verzi, pentru a preveni răspândirea virusurilor și protejarea personalului), platformă de gaze medicale, sistem de alertă în caz de incendiu, sistem control acces, sistem nurse call.

Aici, turul virtual al Spitalului Modular ATI Piatra Neamț

Investiția totală se ridică la 2,7 milioane de euro, bani proveniți din donații și sponsorizări. 

„Secția de terapie intensivă este inima oricărui spital de urgență. La Neamț, această inimă a ars în totalitate. Am vrut să fim alături de nemțeni și de toată Moldova cu acest proiect și ne bucurăm enorm de implicarea comunității locale, dar și a sponsorilor și a donatorilor din toată țara. Peste 400 de companii au pus umărul și peste 10.500 de persoane fizice au fost solidari cu Moldova. Un proiect realizat de oameni, acolo unde autoritățile au eșuat de nenumărate ori”, a declarat Carmen Uscatu, fondatoare Dăruiește Viață.

„După improvizațiile din spitalele românești, care au dus inclusiv la pierderea de vieți omenești și după investițiile uriașe în înșiruiri de containere, acest Spital vine să demonstreze că putem avea secții de terapie intensivă, la cele mai bune standarde de tratament, dar și de siguranță, atât pentru pacienți, cât și pentru cadrele medicale.

Este al doilea spital modular pus în funcțiune de Dăruiește Viață în ultimul an, după cel de la București, și sperăm că acesta va aduce nu doar șanse la viață pentru oamenii din zona Neamț, care vor avea nevoie de terapie intensivă, ci și încrederea că se poate, că putem împreună să construim bine și repede în folosul comunității”, a spus Oana Gheorghiu, fondatoare Dăruiește Viață.

Spitalul modular de terapie intensivă poate funcționa 5-10 ani, cu întreținere adecvată, și poate deservi spitalul județean ca secție exterioară de ATI, secție de boli infecțioase sau poate fi adaptat oricărei alte nevoi, cu costuri mici, a precizat Oana Gheorghiu. De la incendiu și până astăzi, spitalul Piatra Neamț a funcționat cu doar câteva paturi de terapie intensivă, improvizate pe alte secții. 

Spitalul Modular ATI Piatra Neamț este primul proiect major realizat de Dăruiește Viață în zona Moldovei. Proiectul se alătură celorlalte inițiative Dăruiește Viață de schimbare radicală a sistemului medical de sănătate din România în beneficiul pacienților și al cadrelor medicale, alături de construcția Primului Spital Național de Copii pentru Cancer, Boli Grave și Traumă (inițiativa #NoiFacemUnSpital). 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dan I check icon
    E prea simplu, si mult prea putin, sa le felicitam pe cele doua doamne, Carmen Uscatu si Oana Gheorghiu - Asociatia Daruieste Viata.
    Primul gand ce mi-a venit in minte, citind articolul si vazand pozele, a fost povestea Hainele cele noi ale Imparatului...
    Cand toata lumea ovationa pe imparatul mandru de hainele lui (inexistente)... un copil a strigat:
    ”Imparatul e gol!”
    La fel de goi sunt si conducatorii nostri, adica politicienii, administratorii pusi vremelnic in fruntea tarii... De aceea au o ura viscerala impotriva acestor doua doamne. Fiindca ele demonstreaza zi de zi ce lucruri extraordinare se pot face in tara asta, prin generozitate, prin munca, prin pasiune, din dorinta de a ajuta pe aproapele nostru aflat in suferinta... fara sa astepte nimic in schimb.
    De furat... ce sa mai zic.
    Asta in timp ce multi inca zic despre de-alde (!)... puneti voi numele unor baroni, primari, ministri etc.:
    ”A furat, dar a si facut.”
    Vazandu-le la treaba pe cele doua doamne, imi recapat speranta.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult