Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Spitalul modular ATI Piatra Neamț, construit de Dăruiește Viață cu bani din donații, a fost inaugurat azi, la doar 26 de săptămâni de la turnarea fundației

spital modular P Neamt

Spitalul modular ATI Piatra Neamt, construit de Asociația Dăruiește Viață cu bani din donatii, a fost inaugurat azi. Lucrările de construcție au durat doar 26 de săptămâni.  

Spitalul modular cu 17 paturi de Terapie Intensivă, predat azi către Spitalul Clinic Județean de Urgență Neamț, va înlocui secția ATI distrusă în incendiul din noiembrie anul trecut, în care au murit 10 pacienți COVID-19. Spitalul are și o rezervă tip izolator pentru pacienții care au și alte boli contagioase. Este dotat cu centrală de tratare a aerului (care asigură controlul calității, umidității și temperaturii aerului, precum și diferența de presiune între zonele roșii și verzi, pentru a preveni răspândirea virusurilor și protejarea personalului), platformă de gaze medicale, sistem de alertă în caz de incendiu, sistem control acces, sistem nurse call.

Aici, turul virtual al Spitalului Modular ATI Piatra Neamț

Investiția totală se ridică la 2,7 milioane de euro, bani proveniți din donații și sponsorizări. 

„Secția de terapie intensivă este inima oricărui spital de urgență. La Neamț, această inimă a ars în totalitate. Am vrut să fim alături de nemțeni și de toată Moldova cu acest proiect și ne bucurăm enorm de implicarea comunității locale, dar și a sponsorilor și a donatorilor din toată țara. Peste 400 de companii au pus umărul și peste 10.500 de persoane fizice au fost solidari cu Moldova. Un proiect realizat de oameni, acolo unde autoritățile au eșuat de nenumărate ori”, a declarat Carmen Uscatu, fondatoare Dăruiește Viață.

„După improvizațiile din spitalele românești, care au dus inclusiv la pierderea de vieți omenești și după investițiile uriașe în înșiruiri de containere, acest Spital vine să demonstreze că putem avea secții de terapie intensivă, la cele mai bune standarde de tratament, dar și de siguranță, atât pentru pacienți, cât și pentru cadrele medicale.

Este al doilea spital modular pus în funcțiune de Dăruiește Viață în ultimul an, după cel de la București, și sperăm că acesta va aduce nu doar șanse la viață pentru oamenii din zona Neamț, care vor avea nevoie de terapie intensivă, ci și încrederea că se poate, că putem împreună să construim bine și repede în folosul comunității”, a spus Oana Gheorghiu, fondatoare Dăruiește Viață.

Spitalul modular de terapie intensivă poate funcționa 5-10 ani, cu întreținere adecvată, și poate deservi spitalul județean ca secție exterioară de ATI, secție de boli infecțioase sau poate fi adaptat oricărei alte nevoi, cu costuri mici, a precizat Oana Gheorghiu. De la incendiu și până astăzi, spitalul Piatra Neamț a funcționat cu doar câteva paturi de terapie intensivă, improvizate pe alte secții. 

Spitalul Modular ATI Piatra Neamț este primul proiect major realizat de Dăruiește Viață în zona Moldovei. Proiectul se alătură celorlalte inițiative Dăruiește Viață de schimbare radicală a sistemului medical de sănătate din România în beneficiul pacienților și al cadrelor medicale, alături de construcția Primului Spital Național de Copii pentru Cancer, Boli Grave și Traumă (inițiativa #NoiFacemUnSpital). 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dan I check icon
    E prea simplu, si mult prea putin, sa le felicitam pe cele doua doamne, Carmen Uscatu si Oana Gheorghiu - Asociatia Daruieste Viata.
    Primul gand ce mi-a venit in minte, citind articolul si vazand pozele, a fost povestea Hainele cele noi ale Imparatului...
    Cand toata lumea ovationa pe imparatul mandru de hainele lui (inexistente)... un copil a strigat:
    ”Imparatul e gol!”
    La fel de goi sunt si conducatorii nostri, adica politicienii, administratorii pusi vremelnic in fruntea tarii... De aceea au o ura viscerala impotriva acestor doua doamne. Fiindca ele demonstreaza zi de zi ce lucruri extraordinare se pot face in tara asta, prin generozitate, prin munca, prin pasiune, din dorinta de a ajuta pe aproapele nostru aflat in suferinta... fara sa astepte nimic in schimb.
    De furat... ce sa mai zic.
    Asta in timp ce multi inca zic despre de-alde (!)... puneti voi numele unor baroni, primari, ministri etc.:
    ”A furat, dar a si facut.”
    Vazandu-le la treaba pe cele doua doamne, imi recapat speranta.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult