Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Sri Lanka este „în faliment”, anunță premierul țării. Președintele îi cere sprijinul lui Putin, pentru importul de combustibil

Sri Lanka.

Foto: Getty Images

Sri Lanka este „în faliment”, a anunțat premierul Ranil Wickremesinghe, în plenul parlamentului acestei țări. Cândva prosperă, spune el, Sri Lanka are acum datorii de peste 50 de miliarde de dolari și va intra în recesiune profundă în acest an.

Criza economică fără precedent în care se află țara va dura cel puțin până la sfârșitul anului viitor, a mai declarat marți prim-ministrul Wickremesinghe, notează dw.com.

Wickremesinghe a spus că discuțiile cu Fondul Monetar Internațional (FMI) pentru salvarea țării insulare se bazează pe finalizarea, până în august, a unui plan de restructurare a datoriei.

„Acum participăm la negocieri ca o țară în faliment. Prin urmare, ne confruntăm cu o situație mai dificilă și mai complicată", a spus el, în timp ce a explicat o posibilă foaie de parcurs pentru redresarea din cea mai gravă criză economică a statului insular, de la câștigarea independenței față de Marea Britanie, în 1948.

Președintele statului Sri Lanka a declarat miercuri, citat de Reuters, că a cerut sprijin lui Vladimir Putin, pentru ca națiunea insulară, aflată în lipsă de numerar, să importe combustibil, în condițiile în care se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimele șapte decenii.

„Am avut o conversație foarte productivă cu președintele Rusiei, Vladimir Putin”, a spus președintele Gotabaya Rajapaksa într-un tweet, adăugând că a cerut sprijin de la Rusia pentru a importa combustibil.

Cei 22 de milioane de locuitori din Sri Lanka se confruntă cu o inflație galopantă și întreruperi prelungite ale alimentării cu curent electric, după ce guvernul a rămas fără valuta necesară pentru a importa bunuri esențiale.

Guvernul Regatului Unit și-a avertizat cetățenii cu privire la călătoriile în Sri Lanka, spunând că țara se confruntă cu „lipsuri de produse de bază, inclusiv medicamente, gaze pentru gătit, combustibil și alimente”.

Cu datorii de peste 50 de miliarde de dolari la creditori străini, Sri Lanka rămâne rapid fără benzină, medicamente și alimente.

Luna trecută, guvernul din Sri Lanka a raționalizat furnizarea de combustibil pentru serviciile esențiale precum transportul, sănătatea și livrările de alimente, într-un efort de a „conserva puținele rezerve pe care le avem”, a transmis guvernul.

Școlile sunt închise toată săptămâna, iar guvernul a cerut angajaților care nu lucrează în serviciile esențiale să stea acasă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere

Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult