Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Sri Lanka este „în faliment”, anunță premierul țării. Președintele îi cere sprijinul lui Putin, pentru importul de combustibil

Sri Lanka.

Foto: Getty Images

Sri Lanka este „în faliment”, a anunțat premierul Ranil Wickremesinghe, în plenul parlamentului acestei țări. Cândva prosperă, spune el, Sri Lanka are acum datorii de peste 50 de miliarde de dolari și va intra în recesiune profundă în acest an.

Criza economică fără precedent în care se află țara va dura cel puțin până la sfârșitul anului viitor, a mai declarat marți prim-ministrul Wickremesinghe, notează dw.com.

Wickremesinghe a spus că discuțiile cu Fondul Monetar Internațional (FMI) pentru salvarea țării insulare se bazează pe finalizarea, până în august, a unui plan de restructurare a datoriei.

„Acum participăm la negocieri ca o țară în faliment. Prin urmare, ne confruntăm cu o situație mai dificilă și mai complicată", a spus el, în timp ce a explicat o posibilă foaie de parcurs pentru redresarea din cea mai gravă criză economică a statului insular, de la câștigarea independenței față de Marea Britanie, în 1948.

Președintele statului Sri Lanka a declarat miercuri, citat de Reuters, că a cerut sprijin lui Vladimir Putin, pentru ca națiunea insulară, aflată în lipsă de numerar, să importe combustibil, în condițiile în care se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimele șapte decenii.

„Am avut o conversație foarte productivă cu președintele Rusiei, Vladimir Putin”, a spus președintele Gotabaya Rajapaksa într-un tweet, adăugând că a cerut sprijin de la Rusia pentru a importa combustibil.

Cei 22 de milioane de locuitori din Sri Lanka se confruntă cu o inflație galopantă și întreruperi prelungite ale alimentării cu curent electric, după ce guvernul a rămas fără valuta necesară pentru a importa bunuri esențiale.

Guvernul Regatului Unit și-a avertizat cetățenii cu privire la călătoriile în Sri Lanka, spunând că țara se confruntă cu „lipsuri de produse de bază, inclusiv medicamente, gaze pentru gătit, combustibil și alimente”.

Cu datorii de peste 50 de miliarde de dolari la creditori străini, Sri Lanka rămâne rapid fără benzină, medicamente și alimente.

Luna trecută, guvernul din Sri Lanka a raționalizat furnizarea de combustibil pentru serviciile esențiale precum transportul, sănătatea și livrările de alimente, într-un efort de a „conserva puținele rezerve pe care le avem”, a transmis guvernul.

Școlile sunt închise toată săptămâna, iar guvernul a cerut angajaților care nu lucrează în serviciile esențiale să stea acasă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere

Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult