Foto: Getty Images
Sri Lanka este „în faliment”, a anunțat premierul Ranil Wickremesinghe, în plenul parlamentului acestei țări. Cândva prosperă, spune el, Sri Lanka are acum datorii de peste 50 de miliarde de dolari și va intra în recesiune profundă în acest an.
Criza economică fără precedent în care se află țara va dura cel puțin până la sfârșitul anului viitor, a mai declarat marți prim-ministrul Wickremesinghe, notează dw.com.
Wickremesinghe a spus că discuțiile cu Fondul Monetar Internațional (FMI) pentru salvarea țării insulare se bazează pe finalizarea, până în august, a unui plan de restructurare a datoriei.
„Acum participăm la negocieri ca o țară în faliment. Prin urmare, ne confruntăm cu o situație mai dificilă și mai complicată", a spus el, în timp ce a explicat o posibilă foaie de parcurs pentru redresarea din cea mai gravă criză economică a statului insular, de la câștigarea independenței față de Marea Britanie, în 1948.
Președintele statului Sri Lanka a declarat miercuri, citat de Reuters, că a cerut sprijin lui Vladimir Putin, pentru ca națiunea insulară, aflată în lipsă de numerar, să importe combustibil, în condițiile în care se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimele șapte decenii.
„Am avut o conversație foarte productivă cu președintele Rusiei, Vladimir Putin”, a spus președintele Gotabaya Rajapaksa într-un tweet, adăugând că a cerut sprijin de la Rusia pentru a importa combustibil.
Cei 22 de milioane de locuitori din Sri Lanka se confruntă cu o inflație galopantă și întreruperi prelungite ale alimentării cu curent electric, după ce guvernul a rămas fără valuta necesară pentru a importa bunuri esențiale.
Guvernul Regatului Unit și-a avertizat cetățenii cu privire la călătoriile în Sri Lanka, spunând că țara se confruntă cu „lipsuri de produse de bază, inclusiv medicamente, gaze pentru gătit, combustibil și alimente”.
Cu datorii de peste 50 de miliarde de dolari la creditori străini, Sri Lanka rămâne rapid fără benzină, medicamente și alimente.
Luna trecută, guvernul din Sri Lanka a raționalizat furnizarea de combustibil pentru serviciile esențiale precum transportul, sănătatea și livrările de alimente, într-un efort de a „conserva puținele rezerve pe care le avem”, a transmis guvernul.
Școlile sunt închise toată săptămâna, iar guvernul a cerut angajaților care nu lucrează în serviciile esențiale să stea acasă.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.