Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Star Wars – Forța se scoală

   Cel mai bun pilot al Rezistenței Republicane, prizonier, zace pe scaunul de tortură, cu figura însângerată, lucrat la fălci, milițienește, de trupeții lui Darth Vader. De ce? Ca să spuie unde e harta care duce la Luke Skywalker. Întunericimea Sa, Vader, apare din beznă și dă o înaltă apreciere faptului că rezistentul a rezistat la cazne și n-a divulgat nimic. După care face niște pase psi cu mâna înmănușată, rezistentul strânge din dinți, îi ies ochii, dar nu îl poate împiedica pe Darth Vader să-i smulgă din cap secretul.

Drept care, subsemnatul, iubitor de Star Wars din ăla vechi, vin și întreb: de ce era nevoie să se mai piardă vremea cu tortura la figură, nu putea Lord Vader să-i cotrobăie prin creier din prima?

Niște giganți ai gândirii de pe net îmi vor reproșa că un film SF nu se supune logicii, că acolo și prostia e la locul ei, și, de fapt, de când mă pricep eu și la SF? (am văzut postată, Dumnezeu are o grădină mare, și întrebarea asta).

Așa e, nu mă pricep, dar sun un prieten, unul Cassargoz, care zice că fantasticul (căci Star Wars nu e SF, aparține genului Fantasy) este ireal, nu și ilogic. Dimpotrivă, logica interioară ajută la cufundarea spectatorului în universul fantastic.

Dar înainte de a observa ca mai sus acțiunea lui Darth Vader, precum și alte stupizenii, (același pilot-erou se află într-o navă care se dezintegrează într-o explozie aproape atomică, după care apare peste o jumătate de ceas, fără o zgârietură, zicând că a scăpat fiind aruncat „mai într-o margine”) m-a lovit aspectul personajului, un fel de sperietoare de ciori subțiratică. Darth Vader din 1977 era înfricoșător, te trecea un fior când apărea, vocea lui James Earl Jones avea inflexiunile Răului, era malefic la modul impunător, nu se agita, ataca masiv, fără grabă, imperial. Ăsta de acum e un soi de fan Vader, costumat în Darth Vader, la un carnaval Star Wars.

Și are o sabie-cruce. Light Saber, sabia „laser” originală Jedi, nu are gardă, modelul fiind katana samurailor. Ce și-o fi zis regizorul Abrams, ia să facem o variație, după șase episoade, și a mai băgat două jeturi luminoase scurte, perpendiculare pe mânerul clasicei arme. Cu sabie gardată în cruce luptau cavalerii creștinătății – iată-l pe Darth Vader creștin.

Și bătându-se cu un negru și cu o femeie. O ia în freză de la amândoi. Negrul, un bucălat picat parcă din HBO Comedy, pafarist total în materie de duel Jedi, reușește, cu încredere în forțele proprii și entuziasm americănesc, să-l rănească din prima la coaste pe Maestrul Forței Întunecate. După care, pe Vader îl ia la poceală Rey, fata care schimbă ciomagul cu sabia albastră Jedi, îndată ce se scoală Forța în ea. Cu Albăstrița, ea i-o îndoaie lui Darth pe Roșioara, deși, mai devreme, zisa Albăstrița, mânuită de negrul Comedy, fusese dată peste cap de o simplă armă de metal, utilizată ca ghioagă de un soldat oarecare. Eu știam că sabia de lumină spintecă orice, cu ea, Qui Gon Jin, în episodul „The Phantom Menace”, săpa intrări în pereți de oțel groși de un metru... Ce vremuri!

Oricum, cu Roșioara lui crucită, bietul Vader ajunge să arate ca un activist de la Crucea Roșie, neînțeles, în fața femeii care îl sparge. E a treia superproducție de care dau cu ochii în câteva luni, după „Mad Max” și „The Martian”, unde femeia este cea mai tare din parcare, atât peste bărbatul negativ, cât și peste cel pozitiv. Bag de seamă că Hollywoodul ne îndreaptă spre matriarhat.

Forța s-o fi sculat, dar Star Wars a decedat. N-o să mă mai pot uita de acum la trilogia inițială, „A New Hope”, „Empre Strikes Back” și „The Return of Jedi”. Căci, dacă trilogia de mijloc era mai slabă (în special „Atacul Clonelor”), măcar nu folosea personajele, tiparele, situațiile din prima. „Star Wars – The Force Awakens” plagiază în stil pontist – 90 % din scenariu e calchiat după „A New Hope”: din nou o prăbușire în deșert, din nou Luke e căutat de răi, iarăși taraful de monștri cu trompe și tentacule care cântă la diverse instrumente, Steaua Morții, bătrânul care se lasă ucis, transferându-și moștenirea interioară către cel tânăr ș.a.m.d.

Calchiat și prostificat. Pare că un arierat mintal stă în spatele ecranului și apasă pe butoanele unui video game Star Wars cum îi vine, distrugând sistematic orice urmă de sense of wonder.

  Sau, cine știe, regizorul o fi vrut să facă o urmare nu la „Star Wars”, ci la „Space Balls” al lui Mel Brooks, și nu m-am prins eu...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Star Wars nu-i mai ăla de care știam noi mileniul trecut, e un simplu film comercial (second hand) destinat adolescenților cu inteligență submedie și realizări școlare mult prea modeste...
  • Like 1
 • Inca din timpul vizionarii premierei mi-a trecut prin gand ca se pot face cateva parodii bune dar dupa ce am vazut si versiunea dublata in limba romana am zis ca se pot face un numar generos de mare de parodii. Mel Brooks mai traieste?
  • Like 1
 • Sunt de acord cu CTP , vizionarea filmului mi-a lasat un gust amar , calitativ e departe de primele 3 parti aparute in anii 70 . Mi-a facut impresia unui film de duzina cu un scenariu facut pe genunchi , fara profunzime , doar actiune rapida , specifica filmelor proaste de la Hollywood .
  • Like 1
 • CTP... e suparat pe SW?... Sa fie senzatia ca si-a cumparat jucaria gata stricata, cand de fapt nu a citit instructiunile? SW VII e o jucarie... ca toate celelalte... nu rezolva crize si nemultumiri, nu satisface ego-uri, ci doar iti ia gandul de la ele. VII e unul dintre ele... Comercialmente e un teaser reusit, ... basca iti plimba toata flota pe la nas... Grow up CTP.
  • Like 2
 • O intrebare cred ca, totusi, se poate pune. Cine face o arma la nivel planetar cu care poate trage doar de 2 ori?
  • Like 1
 • Astazi am fost la cinema. Am vazut Star wars... Star fas. CTP are dreptate. Ca un fan mediu al productiei originale ma asteptam la o continuare sau macar ceva mediu. Pana si tancul de 10 ani din dreapta mea a concluzionat: Violenta si nimic de invatat.
  Cam atat n-am talent de mai mult si oricum n-ar merita. O productie excelenta vizual fara nici un continut.
  • Like 1
 • Dl CTP, "we are in the business of making money". Din punct de vedere business, ce au facut este corect. Pustanii din ziua de azi nu au vazut episoadele din '70-'80 (am 40 ani). Dupa cum stiti, fransiza star wars a fost vanduta pe cateva miliarde. Ceea ce inseamna ca trebuie recuperati din urmatoarele episoade si din jucarii si alte prostioare. Miliarde. Adica target-ul sunt persoanele tinere, care habar nu au cine este yoda. Ceea ce inseamna ca trebuiau sa faca un episod legatura intre episoadele vechi si urmatoarele productii. Iar unele personaje vor disparea, adica au "reincalzit" doar ultimele 3 episoade. Ceea ce este frustrant, pentru un pasionat ca mine de 40 de ani al genurilor SF, este moda de a pune copii da interpreteze roluli de adulti. Spre exemplu, insurgent e un film misto. Nu am putu sa il urmaresc pentru ca e jucat de adolescenti care se forteaza in roluri de adult. Asa si cu noul star wars. Red kilotzatul e penibil pentru ca e teenager. Dar e pe target. Asa ca, dupa critica bine-meritata a episodului asta, asteptati urmatoarele episoade. Teenagerii de acum vor creste, vor fi niste filme serioase. Imi permit sa va spun ca aveti dreptate in calitate de critic de film. In calitate de non-absolvent de emba, sunteti in eroare. Probabil ca ati fi falimentat fransiza daca ati fi iesit cu episodul mult asteptat, inainte de vreme, daca ari fi decis dvs. scenariu. Lucas este miliardar pentru ca si-a planificat epopeea pe cateva zeci de ani. Va rog revizuiti cronica conform celor de mai sus. Eu am rabdare si incredere, pana la urmatorul episod mi-am luat si renul in colectie :). Sarbatori fericite si toate cele bune!
  • Like 1
 • Domnule CTP, in universul star wars (acum necanonic) sabia " în cruce " este un model antic ,făcut de sith lords ,in care cele doua brațe mici adiționale sunt găuri de ventilație prin care se dispersează energia adiționala .( debutul lor e mult mai vechi decât SW TFA )
  • Like 0
 • Perfect gresita concluzia. Nu a decedat. A reinviat dupa decesul cauzat de Jar Jar ... Adica e mult peste ep 1 - 3 dar nu la fel de bun ca seria originala.
  • Like 0
 • Cel mai binevoitor lucru pe care îl pot spune despre articolul ăsta e că e neatent. Ca să încep cu chestiile imediat evidente, CTP nu observă, de pildă, nici că o katana japoneză are gardă, nici că sabia cu gardă în cruce nu e specifică cruciaților, ci întregului Ev Mediu european. Nu văd de ce toate săbiile laser ar trebui să aibă aceeași sursă de inspirație, nici de ce un individ dintr-un alt ordin decât cel Jedi ar trebui să aibă o sabie în stil Jedi (sau ce consideră CTP a fi stil Jedi). La urma urmei, am văzut și sabie cu două lame, am văzut și sabia contelui Dooku, care e inspirată de orice, numai de katana nu. Cât despre Darth Vaderul creștin, parcă totuși o gardă în cruce nu e suficientă pentru a indica o astfel de intenție din partea realizatorilor. Să vezi creștinism oriunde dai cu ochii de două linii perpendiculare e o copilărie.
  În treacăt fie spus, crucea roșie a lui Kylo Ren are povestea ei, relevantă pentru personaj - garda aia vine din faptul că individul și-a făcut sabia folosind un cristal crăpat și instabil, de unde nevoia unor „supape” suplimentare pe unde să mai elibereze din energie, la fel cum și Kylo Ren e dezaxat, instabil emoțional și incapabil să se concentreze într-o singură direcție. A propos, vorbim nu despre Darth Vader, cum o tot ține langa CTP, ci despre un puștan complexat, care își dorește să fie Darth Vader când o să fie mare. Ăsta e personajul, ăsta e scenariul. It’s not a bug, it’s a feature.
  Ce nu mai vede CTP? Nu vede că ghioaga de metal cu care o încasează Finn are un câmp de forță ; e destul de evident că e făcută astfel încât să poată rezista unei săbii laser, dar CTP are nevoie, pare-se, de note de subsol. De asemenea, se preface că nu îl vede pe Finn luând bătaie și de la stormtrooperul respectiv, și de la Kylo Ren. Așa cum ne-am aștepta, firește ; Finn e un trupete care nu știe decât să tragă cu blasterul și să dea cu mopul, deci în general o încasează. Dar n-o încasează suficient de repede, făcându-l să CTP să suspine după vremurile în care negrul murea primul.
  E trecut cu vederea și faptul că Ren e împușcat de Chewbacca cu un soi de arbaletă aruncătoare de grenade înainte de duelul cu cei doi. Poate CTP ar șterge pe jos cu „un negru și o femeie” după ce-a fost împușcat cu o grenadă de un uriaș blănos, dar bietul Kylo Ren nu reușește decât să bage negrul în spital și aproape s-o arunce pe damzelă într-o prăpastie – asta până ce damzela își amintește de Forță (da, aia care îi dădea lui Anakin, chiar neantrenat, niște reflexe neomenești) și dovedește, nu fără efort, un individ mult mai bine antrenat, dar deja hărtănit. Fiți tari, vine matriarhatul!
  CTP nu doar că nu observă lucruri, ci și vede lucruri în plus. De exemplu, îl vede pe Poe în nava care „se dezintegrează într-o explozie aproape atomică”. Eu nu l-am văzut. L-am văzut numai pe Finn căutându-l. A propos, Finn s-a catapultat (sau a fost catapultat automat) cu câteva sute de metri mai hacana de epavă. Presupun că și Poe a pățit același lucru, dar CTP consideră, se pare, că asta înseamnă să întinzi prea mult coarda imaginației.
  Acestea fiind zise, țin să menționez că nu am ieșit de la film în al nouălea cer al entuziasmului. Filmul are multe găuri (un stormtrooper spălat pe creier de mic, dar care nu doar că își ia picioarele la spinare, ci se poartă ca un om perfect normal, capabil de relații perfect normale cu ceilalți, prima sabie a lui Anakin și Luke care apare într-un cufăr demn de Pirații din Caraibe (?!!), o rază laser gigantică care depășește, probabil, de sute de ori viteza luminii, dar ne trece prin față ca un cal într-o cursă de trap și alte chestii de genul ăsta), dar nodurile în papură după care umblă CTP sunt rizibile.
  • Like 6
  • @ Victor Ghiga
   Am văzut un singur Star Wars, când eram copil, dus de părinți la cinema. Nu mi-a plăcut și la altele nu m-am mai uitat. Dar după duelul vostru încep să cred că am înțeles eu greșit stiulul - nu e nici SF cum ziceau părinții mei, nici Fantasy cum zicea CTP (si cum credeam si eu pana azi si de asta nu îmi plăcea). Pare sa fie comedie in toata regula, deci o sa încerc sa îmi fac timp sa mă uit :))
   • Like 1


Îți recomandăm

iancu guda - andreearosca.ro

Iancu trăiește printre cifre. Biroul lui e mic și „decorat” cu o grămadă de lucruri care reflectă și preocupările, și pasiunile, și munca lui: pe un perete e un tricou semnat al echipei Viitorul Constanța și alte memorabilia legate de clubul creat de Gheorghe Hagi. Fotbalul e una dintre pasiunile lui Iancu, alături de înot.

Citește mai mult

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult