Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Start-Up Nation 2025: Cum poți obține 50.000 de euro, din care 80.000 de lei sumă forfetară pentru chirie, utilități și două salarii: etape, eligibilitate și înscriere la cursuri

Stup - Start-Up Nation

O sumă de 50.000 de euro nerambursabili, incluzând o valoare forfetară de 80.000 de lei pentru salarii, chirii și utilități, reprezintă sprijinul pe care antreprenorii îl pot obține prin programul Start-Up Nation 2025, cea mai mare inițiativă de finanțare a firmelor noi din România. Bugetul Start-Up Nation 2025 este de aproximativ 450 de milioane euro, din fonduri europene și de la stat.

Peste 50 de antreprenori au participat recent la un workshop organizat de BT Stup, unde au aflat cum pot accesa fondurile nerambursabile și ce pași trebuie să urmeze pentru a-și transforma ideile în afaceri de succes. Ediția a IV-a a programului își propune să finanțeze 7.50o de antreprenori. 

Stup este un proiect al Băncii Transilvania, un spațiu fizic unde antreprenorii pot găsi sprijin indiferent de etapa în care se află business-ul lor. Stup funcționează ca un marketplace de produse și servicii necesare oricărui antreprenor, un loc în care oricând poți găsi consiliere gratuită dedicată afacerii tale. Și pentru că Stup este un loc în care chiar se fac lucruri, poți consulta agenda evenimentelor organizate și găzduite AICI.

În Pilonul I, destinat tinerilor între 18 și 30 de ani, inclusiv celor reîntorși din diaspora, statul oferă finanțare de până la 50.000 de euro pentru lansarea unui business. Programul include și cursuri de formare antreprenorială, iar estimările arată că vor fi finanțate 5.250 de start-up-uri, generând aproximativ 10.500 de locuri de muncă.  

Pilonul II se adresează tinerilor între 30 și 35 de ani, șomerilor, persoanelor inactive și celor din grupuri dezavantajate, inclusiv românilor care revin în țară. Acest pilon sprijină înființarea a 2.500 de întreprinderi care vor crea 5.000 de locuri de muncă. Totuși, Bucureștiul și județul Ilfov nu sunt eligibile pentru finanțare la pilonul II Startup Nation 2025.

Pentru a primi cei 50.000 de euro nerambursabili prin Startup Nation 2025, o persoană trebuie să urmeze mai multe etape. Mai întâi trebuie să facă un curs de antreprenoriat. Înscrierea la cursuri va începe din data de 15 aprilie 2025 și se va face pe platforma minimis.imm.gov.ro „în limita locurilor disponibile”. 

„Această platformă este pe principiul primul venit, primul servit. Vor fi afișate 170 de firme care sunt acreditate să susțină cursurile de competență antreprenorială. Persoana respectivă își va alege și se va înscrie să urmeze cursurile la una dintre firme. Locurile care rămân disponibile ar urma să fie afișate în timp real”, a explicat recent Luisa Păun, consultant la Just Ideas, în cadrul unui workshop susținut la BT Stup.  

Aceste cursuri sunt disponibile atât în format fizic, cât și online, în funcție de furnizorul ales. Cu o durată totală de 40 de ore, acoperă teme despre inițierea și gestionarea unei afaceri, finanțare și strategii de dezvoltare.

Pentru a fi eligibili, cei care aplică trebuie să se încadreze în Pilonul I, destinat tinerilor sub 30 de ani, sau în Pilonul II, care include persoane între 30 și 35 de ani, șomeri, persoane inactive ori din grupuri vulnerabile. O altă condiție importantă este absolvirea învățământului gimnazial. De asemenea domiciliul actual trebuie să fie în România. 

Consultantul Luisa Păun a subliniat la workshop-ul de la BT Stup că la cursurile de antreprenoriat nu pot participa persoanele care au beneficiat anterior - chiar și în liceu - de alte cursuri antreprenoriale finanțate din fonduri europene nerambursabile. 

La finalizarea cursurilor absolvenții primesc un certificat care va fi depus la dosarul pentru cererea de finanțare .

Pregătirea cererii de finanțare

După absolvirea cursului și obținerea certificatului, urmează etapa de înființare a firmei, sub forma unui SRL conform cerințelor programului. 

Ulterior, antreprenorul va elabora planul de afaceri, lista achizițiilor eligibile și strategia de implementare. „Înscrierea în platforma oficială presupune completarea și încărcarea tuturor documentelor necesare. De asta se ocupă consultantul”, a precizat Luisa Păun.

Cheltuielile eligibile:

Echipamente tehnologice: mijloace fixe din grupele contabile 2.1., 2.2. și 2.3.6., inclusiv pentru locuri de joacă, săli de sport, fitness, drone și echipamente pentru energie regenerabilă.

Eficiență energetică - sisteme și echipamente pentru reducerea consumului de energie și utilizarea resurselor regenerabile. 

„Pentru a nu pierde multe puncte, e bine să fie alocată o anumită sumă pentru aceste echipamente de eficiență energetică - resurse regenerabile”, a explicat consultantul.

Înființare firmă - costuri administrative, maximum 1.000 lei

Mobilier și aparatură birotică - inclusiv sisteme de protecție (camere de supraveghere).

Salarii, utilități, contabilitate, chiriile spațiilor de producție - maximum 80.000 de lei sumă forfetară

„Această sumă forfetară – de maximum 80.000 de lei – o bugetăm de la început. Nu va trebui să justificăm utilizarea ei, atât timp cât creăm cele două locuri de muncă și le menținem pe perioada de monitorizare. Ne asumăm că acești bani vor fi folosiți exclusiv pentru plata salariilor celor doi angajați, chiriile spațiilor de producție, serviciile de contabilitate și utilitățile – facturi la gaze și energie electrică”, a explicat consultantul.

Digitalizare - site de prezentare, magazin online, licențe software, semnătură electronică.

Consultanță - întocmirea documentației - maximum 10.000 lei, cheltuială eligibilă prin programul Startup Nation

Plăcuțe informative  - una în interiorul locației de implementare și una în exterior - minimum 10 lei, maximum 500 lei. 

Credite și garanții - cheltuieli financiare aferente creditelor contractate - credit punte - pentru implementarea proiectului.

„Este important ca, în momentul în care avem acordul pentru obținerea celor 50.000 euro nerambursabili prin Start-Up Nation, să facem cât mai repede achizițiile, să depunem decontul cât mai rapid și, cu puțin noroc, să încasăm cei 250.000 de lei mai devreme pentru a stinge creditul-punte. Dacă acest lucru nu este posibil, lunar, până la momentul stingerii creditului, vor exista dobânzi. Banii - cei 50.000 euro - se vor primi, dar nu în maximum 12 luni. Depinde de momentul în care s-a făcut cererea de rambursare. Din păcate, sunt foarte mulți care aleg să depună dosarul de decont chiar în ultima zi. Noi, ca firmă de consultanță, am avut peste 5% din proiecte care au așteptat din păcate ultima zi pentru depunerea cererii pentru decont, nici măcar ultima săptămână. Acești antreprenori au ajuns să primească cei 50.000 de euro de la stat mai greu, chiar după 12 luni. De aceea e bine ca achizițiile să fie făcute cât mai repede, iar decontul să fie depus cât mai rapid ”, au spus reprezentanții Just Ideas.

Mijloace de transport: autoturisme, autobuze, microbuze, biciclete, mopede, motociclete, kart-uri, UTV-uri, ATV-uri, rulote cu sau fără motor, remorci și semiremorci, platforme, izoterme și frigorifice, doc plutitor, șalupe maritime pentru călători, ambarcațiuni de agrement, aparate de zbor, autoutilitare și autovehicule cu destinație specială, cu excepția tuturor vehiculelor simbol G, conform Ordinului MLPTL 211/2003 cu modificările și completările ulterioare.

Activități eligibile

„Codurile CAEN pe producție, pe fabricare sunt favorizate în această ediție a Start-Up Nation, adică pot obține puncte suplimentare”, a punctat consultantul Just Ideas. Aceste proiecte obțin 15-20 de puncte la întocmirea dosarului pentru cererea de finanțare.

Industria pentru care se alocă 20 de puncte:

Industria alimentară, produse din carne, pește, legume lactate, morărit, cafea, condimente, hrană pentru animale

Producție echipamente electronice - calculatoare, componente electronice, echipamente de comunicații

Industria cu 15 puncte:

Industria lemnului - prelucrare lemn, parchet, mobilă, ferestre, ambalaje din lemn

Industrie hârtiei și cartonului - Producție hârtie, tapet, carton, ambalaje din carton

Industria cu 10 puncte:

Industria alimentară: pâine și patiserie, înghețată, ciocolată și produse zaharoase .Industria textilă, confecții și încălțăminte, țesături textile, covoare accesorii.

Industria de tipărituri: materiale publicitare pe diverse tipuri de materiale (imprimante 3D, de exemplu)

Industria chimică și farmaceutică: produse chimice, farmaceutice, vopsele, cosmetice, parfumuri 

Industria metalurgică și prelucrarea metalelor: Structuri metalice și părți componente, operațiuni mecanice generale, uși, ferestre .

Industria de mobilier - toate tipurile de mobilier.

Industria manufacturieră și diverse - echipamente sportive, tehnică dentară, bijuterii

Atenție! Toate celelalte activități sunt eligibile pentru finanțare, fiind excluse de la finanțare activitățile din agricultură, acvacultură și producție de armament, potrivit ghidului Start-Up Nation 2025.

Grila de punctaj Start-Up Nation 2025

Punctajul maxim ce poate fi obținut este de 100 de puncte, iar cel minim, de 50 de puncte.

Cum poate fi obținut punctajul maxim?

  • Aportul propriu mai mare sau egal cu 20% (12.000 euro) din bugetul total (Bugetul total se calculează însumând 50.000 euro nerambursabili și contribuția proprie a antreprenorului, de 12.000 euro) aduce 20 de puncte. „Dacă venim cu un aport propriu mai sau egal cu 15% din valoarea eligibilă a proiectului, obținem 15 puncte, iar dacă aportul propriu este de 11%, primim 10 puncte”, a explicat consultantul
  • Investiția în echipamente tehnologice trebuie să fie mai mare sau egală cu 40% din valoarea eligibilă a proiectului.
  • Investiția în dezvoltare durabilă să fie mai mare sau egală cu 15.000 de euro  - pentru asta sunt alocate 20 de puncte.
  • Fără calitate anterioară de asociat/acționar – 10 puncte.

„Dacă dețineți sau ați deținut un PFA, este în regulă, nu pierdeți puncte. Dacă ați deținut în trecut un SRL, pierdeți 10 puncte. Dacă o persoană are o firmă și este acționar majoritar sau unic, nu este eligibilă, însă dacă este acționar minoritar, poate participa”, a explicat consultantul Luisa Păun.

  • Menținerea locurilor de muncă pentru 30 de luni aduce 10 puncte. 

„Se creează două locuri de muncă, pentru două persoane, angajate cu program de 8 ore pe zi. Dacă una dintre acestea decide să plece, există 45 de zile pentru a o înlocui. În perioada de monitorizare este obligatorie menținerea activității timp de 3 ani și păstrarea celor două locuri de muncă. Pot fi angajate și rude. Cele 30 de luni de monitorizare se calculează de la primirea decontului”.

  • Activitatea într-un domeniu prioritar poate aduce până la 20 de puncte.

„Departajarea în caz de punctaj egal se face în funcție de valoarea procentului alocat echipamentelor tehnologice și de valoarea exactă a procentului aferent aportului propriu. De exemplu, dacă sunt 300 de locuri disponibile și depun 400 de persoane, toate cu punctaj maxim de 100 de puncte, care sunt cele 100 care vor „pica”? Se ordonează descrescător, în funcție de cât alocă pentru echipamente tehnologice. Dacă este posibil să alocați mai mult de 40%, acest lucru nu aduce puncte suplimentare, dar vă poziționează mai sus în clasament față de persoanele care alocă doar exact 40% din bugetul total (62.000 euro). De asemenea, dacă aportul propriu poate fi mai mare de 20% ar fi ideal, deoarece crește automat și procentul investit în echipamente tehnologice”, a spus consultantul.

Beneficiarul ajutorului de minimis are obligația de a menține activitatea pe o perioadă de trei ani de la momentul plății integrale a ajutorului nerambursabil și de a ocupa locurile de muncă asumate prin formularul de finanțare pentru o perioadă de minim 24 de luni de la finalizarea perioadei de implementare perioada de implementare Se consideră finalizată la momentul plății integrale a ajutorului financiar nerambursabil data emiterii ordinului de plată

Calendar

Pe 15 aprilie 2025 urmează să se deschidă înscrierile la cursurile antreprenoriale. Lista firmelor acreditate care vor organiza cursurile de antreprenoriat va fi anunțată de Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului.

1 iunie 2025 - lansarea modulului online de înscriere la finanțare, pentru firmele înființate de beneficiarii finali care au trecut prin cursuri. Înscrierea va fi activă pe site-ul https://minimis.imm.gov.ro.

1 octombrie - 1 noiembrie 2025 - selecția antreprenorilor.

15 octombrie - semnare contracte finanțare pentru 7.500 de antreprenori. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult