Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Știe cineva unde se depun CV-urile pentru poziția de Ministru al Sănătății?

Ministerul Sănătății

Foto: Inquam Photos

Am inventariat o listă de candidați la care ar putea să se uite reprezentanții partidelor politice, dacă ar dori cu adevărat să recruteze un expert pentru Ministerul Sănătății:

- proprietarii sau directorii executivi ai marilor spitale și rețele medicale private. Ce scrie în CV-ul lor? Au dezvoltat de la zero rețele în toată țara, practic un întreg sistem privat de servicii medicale de calitate, au experiență în tot ceea ce înseamnă managementul sanitar;

- proprietarii sau directorii executivi ai companiilor private de echipamente și alte servicii medicale. Ce scrie în CV-ul lor? Cunosc perfect structura sistemului sanitar, știu unde sunt locurile și lucrurile care trebuie remediate, cum se pot gestiona situațiile de criza, ce standarde de cost să fie aplicate etc;

- proprietarii sau directorii executivi ai companiilor producătoare sau distribuitoare de medicamente sau ale lanțurilor de farmacii. Spuneți că Big Pharma e rea? Este, pentru că funcționează eficient, lucrează pe indicatori preciși, acoperă zilnic mii de clienți, planifică și anticipează orice activitate cu până un an înainte, executa cu rigoare planul de acțiune. Asta scrie în CV-ul lor.

Și lista poate fi completată cu bancheri, pentru că în sănătate vorbim de 60 de miliarde care trebuie administrați. Am în minte cel puțin 20 de personalități din rândul celor de mai sus care ar putea în 12 luni, fără prea mare efort, să relanseze sistemul sanitar de pe poziția de Ministru al Sănătății. Pachet de bază, platformă integrată IT pentru întreg sistemul sanitar, standarde de cost, subordonare unică a spitalelor, management privat în spitale sau chiar privatizarea unor spitale (nu cum sunt ele „privatizate politic” acum), finanțare prin sistem paralel de asigurări de sănătate etc.

Acestea sunt zonele de reformare cu maxim impact către care s-ar duce orice specialist care are 20-25 de ani de experiență în domeniul sistemelor sanitare și care dorește să recâștige rețelele publice de sănătate.

Dar și prin absurd, dacă cineva s-ar gândi la posibilii candidați de mai sus, probabil că aceștia ar refuza.

Pentru că li s-ar radiografia și apoi televiza rudele, cunoștintele, prietenii, averile, casele, bolizii etc, pentru că s-au găsit „slăbiciuni”. De parcă asta ar avea vreo relevanță cu fișa postului de la Ministerul Sănătății.

Ar fi pulverizați de vreun politician logoreic la vreo televiziune, supărat că i-a schimbat managerul de spital numit politic.

Ar fi acuzați că din cauza lor a explodat, a doua zi după numire, vreun spital și s-ar alege cu dosar penal.

Ar fi chemați la raport când ar începe depolitizarea conducerilor și ar curma clientela politica care controlează aprovizionarea spitalelor.

Ce mai, în realitate toți românii ar fi deranjați (inclusiv pentru că ar pierde scandalul mediatic din sănătate) dacă sistemul sanitar ar fi recucerit prin utilizarea unui expert tocmai în sisteme sanitare.

Și totuși, dacă unii dintre cei enumerați mai sus și fără afiliere politică și-ar lua inima în dinți și ar dori să își depună CV-ul ca să fie luat în calcul pentru postul de Ministru al Sănătății, să ne spună politicienii care sunt firmele de recrutare care îl primesc.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • In titlu e o intrebare retorica, se depun la Partid! E o functie politica! Criteriile de selectie de acolo n-au prea mare legatura cu cele expuse in textul de mai sus. Ceea ce e scris mai sus poate fi realizat de catre un consilier sau de o firma de consultanta contractata pentru a presta serviciile propuse. Tehnocratii se ocupa de tehnicalitati iar politicienii de politica! Politicienii participa la alegeri, sunt votati, sunt pusi sub lupa si trebuie sa reziste la toate astea. Tehnicienii trebuie sa-si vada de treaba lor tehnica. Ce trebuie sa inteleaga politicienii este ca au nevoie de tehnocrati si ca trebuie sa-i plateasca transparent pentru serviciile prestate. Ce trebuie sa inteleaga tehnocratii este ca in final, daca intra pe terenul politicienilor vor sfarsi nu bine. Unii au puterea si sunt sub lupa opiniei publice, altii au banii si stau in umbra. Politicienii inteleg ca trebuie sa raspunda asteptarilor unei mase mari a cetatenilor care le acorda increderea, tehnocratii raspund la comanda eficientei si eficacitatii. Cele doua orientari pot sa se apropie odata cu educarea populara. Cu cat poporul e mai abandonat in ignoranta, cu atat tehnocratii sunt mai singuri si mai vulnerabili la mediul politic. Care mediu determina si nivelul educatiei. Simplu, nu?
  • Like 0
 • Din păcate, la cum înțelegem noi sistemul de sănătate din Romania si la ce înțelegem ca s-a întâmplat in ultimii 30 de ani, proprietarii si directorii executivi de care vorbești matale sunt si ei parte a problemei, nu a soluției.
  • Like 0
  • @ GicaContra
   Si ca sa nu uit... La sfârșit, dupa ce acestia vor fi fost exprimați, Ctpeii ar fi scuipat pe catafalcul patronilor si executivilor naufragiați din poziția de ministru la sănătate, vituperând cu grimasa aferenta: “Proști politicieni”!
   • Like 0
 • Nu exista nici un proprietar sau director executiv care daca va fi controlat la unghiuțe precum vv sa nu părăsească postul in mai puțin de 4 luni.
  In plus, proprietarii si directorii executivi își vor prinde imediat urechile in lucruri birocratice precum numere de înregistrare si constituire legala de grup de lucru si comunicare oficiala intre instituții ale statului si alte mizerii d’astea. Pai matale crezi ca daca cineva ia la bani mărunți registrul de intrări-ieșiri de la Terapia sau vă va căuta la foaia de parcurs, nu va trebui sa va dați demisia a doua zi?
  • Like 1
 • Mai nene, ne lasi? Proprietarii sau directorii executivi de care vorbesti matale, n-au nici un interes sa se schimbe ceva. Lor asa le-a fost bine.
  Niciun proprietar sau director executiv din privat nu va fi bine primit la stat ca sa schimbe lucrurile din cum sunt ele acuma. Va fi exprimat precum vv.
  Doar daca nu cumva este vreun acoperit care va schimba de ochii lumii cate ceva, dar nicidecum in locurile esentiale. Sa vina A. Gatej, na! Ca tot vad ca scrie si ea pe aici si se da plimbareata! Asta dupa ce a slujit la mariner atata timp
  • Like 0
 • Întrebarea, așa cum este pusă, este tăioasă și impetuoasă: grupule de indivizi care partid te numești, ce metodă și instrument de selecție a valorii profesionale pui în aplicare în procesul de identificare a profesioniștilor înzestrați cu leadership pentru a fi selecționați în poziții de responsabilitate, răspundere și demnitate publică?
  • Like 0
 • Sunt Eu Sunt Eu check icon
  Și ar mai fi o problemă: cine îi recomandă? ... Puțin, foarte puțin!
  • Like 1


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult