
foto: Inquam Photos / George Călin
Guvernul României pregăteşte o amplă reformă fiscală, care va fi aplicată începând din 2026 şi care va influența sistemul de impozitare din țară. Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a oferit sâmbătă câteva detalii despre acest proiect în cadrul emisiunii „În fața ta” de la Digi24, subliniind că reforma este necesară pentru reducerea deficitului bugetar şi este parte a angajamentului asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Angajament pentru păstrarea cotei unice
Cota unică va fi menținută, spune ministrul, care a evitat să precizeze însă care va fi nivelul acesteia.
„România va trebui să facă o reformă fiscală, nu neapărat pentru 2026, ci pentru perioada de șapte ani sau șase ani, cât mai rămân din acest plan de reducere a deficitului. Este și un angajament, este și o necesitate, dar astăzi este prematur să discutăm despre acest lucru. Ceea ce vă pot spune este că membrii coaliției (de la guvernare) s-au angajat să păstreze cota unică, deci nu vom discuta despre impozitare progresivă. (...) Cota unică, ca tip de impozit, trebuie să rămână. (Nivelul acesteia?) Nu aș vrea să intru pe cifre. Prefer acum să discutăm de principii. Și în momentul în care o să fie oportună discuția concretă pe tot ce înseamnă sistem fiscal, o să intrăm și pe cifre”, a declarat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.
Modificări în impozitarea proprietăților
Totodată, impozitarea proprietăților va suferi modificări, spune ministrul. Vor exista diferențe mai clare între impozitarea locuințelor de strictă necesitate și imobilele de lux. În plus, va fi făcută o diferențiere între cei care dețin o singură locuință și cei care au mai multe proprietăți, funcționând ca investitori imobiliari.
„Da, este nevoie de o regândire și a impozitării proprietăților, dar este atributul autorităților locale mai mult decât al Ministerului Finanțelor, pentru că sunt venituri locale, sunt venituri la bugetul local, acolo ar trebui să vină primăriile să spună care sunt propunerile lor”, a precizat Tanczos Barna.
„La imobile, de exemplu, nu mi se pare normal să impozitezi la fel imobilele de strictă necesitate, de două camere, de trei camere în orașe mici, familii care trăiesc aproape de nivelul minim de venit garantat, cu cele care sunt penthouses și care sunt imobile de milioane de euro. Acolo trebuie găsită o soluție de impozitare, poate diferențiată. Sau nu e același lucru dacă o familie are o singură casă sau are zece și practic este un fel de investitor imobiliar și acționează ca un antreprenor în calitate de persoană fizică. Și aceste lucruri va trebui discutate, dar încă o dată cred că este un pic prematur. În a doua parte a anului, sigur, vom avea asemenea discuții”, a explicat ministrul Finanțelor la emisiunea „În fața ta”, de la Digi24.
Și impozitele pentru autoturisme vor fi ajustate. „În mod cert, la anumite autoturisme impozitul o să fie mai mic, la anumite autoturisme s-ar putea să fie mai mare”.
Stimularea muncii și reducerea dependenței de ajutoare sociale
În cazul persoanelor apte de muncă, pentru stimularea muncii în defavoarea statului acasă pe ajutoare sociale, guvernul va introduce de anul viitor noi politici publice, spune ministrul, urmărindu-se atragerea mai multor persoane către sectorul de producție.
„Foarte important, de asemenea, în momentul în care vorbim de impozitarea veniturilor din muncă, să stimulăm munca prin aceste politici publice, în detrimentul ajutoarelor sociale. Deci trebuie să avem măsuri în România prin care încercăm să atragem în zona de producție, în zona de angajați, persoane care astăzi poate sunt în zona ajutoarelor sociale, sunt apți de muncă, ar putea să reintre printr-o reconversie profesională, printr-un sistem de introducere treptată a acestor persoane, ar putea să reintre în zona în care produc pentru societate și trebuie să fie o politică publică pertinentă și eficientă pentru viitor”, a declarat Tanczos Barna.
În același timp, autoritățile au în vedere și noi măsuri pentru stimularea creșterii demografice. „Cea mai mare problemă astăzi a României este că populația activă se reduce treptat, avem acest arbore demografic care nu este favorabil pentru o creștere, pe termen lung, sustenabilă. Trebuie să găsim soluții inclusiv în domeniul politicilor publice”.
Despre diaspora: „Trebuie să contribuim cu toții la dezvoltarea acestei țări”
Noua reformă fiscală va cuprinde și politici fiscale pentru a stimula contribuția românilor din străinătate la dezvoltarea economiei naționale.
„Avem peste graniță milioane de români activi, pregătiți, capabili să contribuie la o dezvoltare economică în România. Și aici, odată cu creșterea economică, odată cu creșterea salariilor, cu siguranță mulți se pot întoarce în casă, dar și aici avem o resursă extraordinară, trebuie să o exploatăm, pentru că trebuie să contribuim cu toții la dezvoltarea acestei țări, la dezvoltarea economiei României. Principiile trebuie stabilite cât se poate de repede, după aceea, într-o perspectivă de poate în a doua parte a anului, să intrăm și pe discuțiile concrete, pe cifre și pe variante alternative”, a spus ministrul Finanțelor.
Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.
Guvernul urmează să finalizeze detaliile acestei reforme fiscale și să le trimită Comisiei Europene în luna aprilie, ca parte a angajamentelor asumate prin PNRR. Discuțiile concrete despre nivelurile exacte ale taxelor și impozitelor sunt așteptate să aibă loc în a doua jumătate a anului 2025.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.