Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Strategia lui Klaus Iohannis nu a funcționat

Iohannis la sedinta de Guvern

Foto: Presidency.ro

Odată cu apariția pandemiei, Klaus Iohannis a devenit din ce în ce mai activ. Oamenii au apreciat acest lucru întrucât momentele dificile necesită apariția liderilor. Iar președintele a făcut un pas în față.

Pe măsură ce alegerile parlamentare se apropiau, domnia sa a avut prezențe tot mai dese și mai agresive. În special la adresa PSD-ului. Scopul era clar: menținerea activă a electoratului de dreapta prin evidențierea dușmanului absolut: social-democrații.

Deși a fost uneori criticat pentru aparițiile sale, Klaus Iohannis și-a continuat nestingherit implementarea strategiei, sperând că rezultatul alegerilor parlamentare să fie suficient de mare pentru PNL încât să conducă negocierile pentru formarea guvernului.

Din păcate, rezultatul a fost complet pe dos. Nu doar că PSD a câștigat alegerile, dar formarea unei majorități este extrem de dificilă. Și, foarte probabil, va exista una foarte fragilă.

Uitându-ne la rezultate și la prezența la vot, putem spune că strategia președintelui nu a funcționat. Ceea ce este îngrijorător întrucât șeful statului s-a bucurat întotdeauna de încredere.

Putem astfel afirma că întreaga clasă politică a eșuat! Iar acest lucru trebuie atent analizat de toți liderii actuali.

Revenind la strategia președintelui, există câteva motive pentru care aceasta nu a funcționat.

PSD a stat cuminte

Președintele a continuat să atace PSD-ul, sperând să îi poziționeze pe social-democrați drept răul absolut. Problema a apărut deoarece liderii PSD au fost destul de liniștiți, atât în timpul pandemiei, cât și în campanie.

Astfel că atacurile și-au mai pierdut din sens. Nu poți ataca la nesfârșit pe cineva care, practic, nu luptă.

Este simplu să acuzi, dar mai importante sunt faptele. 

Sigur, ne-am putea gândi că trecutul poate influența percepția oamenilor. Aparent, da. În special dacă vorbim de cei pasionați de politică.

În rest, pentru marea majoritate a oamenilor contează prea puțin ce a făcut PSD acum 3, 5, 10 ani. Cel mai probabil nici măcar nu își mai amintesc, asta dacă au știut vreodată.

Nu vă lăsați înșelați de bula de pe Facebook, de prieteni sau familie. Trebuie să fim realiști: oamenii sunt total dezinteresați de politic!

Oamenii s-au cam săturat să audă că PSD este rău

În ultimii ani, românii au auzit un singur lucru: PSD este rău! Sigur, inițial mesajul a prins, mai ales când era dublat de anumite personaje din partid.

Doar că oamenii s-au cam săturat să audă același lucru. Este ca și cum am mânca aceeași mâncare în fiecare zi. 

Mai mult decât atât, românii și-au dat seama că viața lor nu s-a schimbat decisiv în rău când a guvernat PSD. Nu și-au pierdut din drepturi, nu și-au pierdut din oportunități, viața lor a mers mai departe cam în același mod.

Astfel că…ok, PSD este rău, dar până când? Mesajul și-a pierdut din forță.

Dreapta mai mult s-a certat

În timp ce Klaus Iohannis încerca să motiveze electoratul de dreapta prin atacurile la PSD, PNL și USR au făcut orice, mai puțin de a demonstra că pot guverna împreună.

De aici și până la ideea că toți sunt la fel a fost un singur pas: ”Păi dacă PSD este rău, iar ceilalți se ceartă, de ce să mai votez?”

Am mai spus-o și o voi repeta: oamenii s-au săturat de circ. Percepția românilor despre politicieni este extrem de proastă: Oameni ”cocoțați” într-un turn de fildeș, fără valori, care nu fac altceva decât să se certe și să își urmeze propriile interese.

Este evident că eșecul acestor alegeri, atât în termeni de rezultat, cât și din perspectiva prezenței la vot, este și eșecul președintelui. Domnia sa se bucura de cea mai mare cotă de încredere și și-a asumat un rol important în această campanie: principal comunicator.

Din păcate, strategia nu a funcționat și cel mai important lucru pe care trebuie să îl facă liderii politici este să înțeleagă un lucru simplu: clasa politică trebuie să se adapteze noului tip de alegător. Da, mă refer la generațiile tinere, libere, total indiferente față de mediul politic, independente sau parțial independente de stat. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Presedintele a uitat un lucru, celelalte optiuni politice nu au valoare intrinseca ele doar par "altfel" in comparatie cu PSD(intre noi fie vorba chiar au depasit orice limita)toti dupa ciolan, avantaje sau acces nerestrictionat la parghiile puterii. PNL, USR si ceilalti se vad pe ei ca adevarati salvatori se intrec in a promite. In esenta toti isi doresc finantele, internele, toata lumea vrea sa conduca si sa aiba acces la borcanul cu miere, la fel ca PSD.
  • Like 0
 • Dan check icon
  O anumita categorie sociala ,ma refer la cei cu un nivel ,redus al ,educatiei , asistati sociali , ,cei stapaniti de forta baronilor psd, au votat cu psd,
  -- Dar ei nu au inteles ca ,;
  -- Domnul presedinte Johanis , a fost obligat de imprejurari sa , ia masuri ,,anti -populare ,ca inchiderea pietelor , masura impusa de ,pandemie,
  --Acesta masura ,i-a nemultumit pe multi concetateni si ,au taxat , cu stampila la vot ,
  --Dar ,ei nu inteleg ,ca ,guvernul ,era obligat sa faca asa ceva ,si un alt motiv a fost ,,faptul ca ,
  -- In Petele Agro-alimentare este si o mare Evaziune ,,ori la Mall , se fiscalizeaza orice se vinde ,inclusiv masurile ,anti-covid , sunt respectate, Ori in Piete , este ,asa cum este, Constiinta ,romanului si logica , sunt ,foarte slabe,
  --Poate va trece multa vreme ,pana cand vom ajunge la nivelul , celor din Norvegia ,, Danemarca etc, Toate ,relele ,pornesc de la ,,nivleul foarte slab de educatie ,
  • Like 1
 • Cum sa functioneze strategia? Presedintele Iohannis iese la televizor si infiereaza PSD, intre timp partidul sau, PNL, transfera intr-o veselie primari si parlamentari de la PSD. Iar presedintele se face ca ploua. Oamenii au vazut ipocrizia si au taxat-o.
  • Like 1
  • @ Nicu Buculei
   Dan check icon
   Nu prea ,,ai dreptate ,stimate domn,,
   • Like 0
  • @ Dan
   Demonstrează !
   • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult