Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Studenții la Drept protestează față de schimbarea legilor justiției. „Știm de peste 2000 de ani că dreptul nu se construieşte arbitrar, pentru diferite interese care nu sunt ale cetății”

Justiție nu corupție

(Foto: Virgil Simionescu/Inquam Photos)

Studenții Facultății de Drept a Universității din București organizează miercuri un protest mut pe treptele instituției de învățământ pentru a condamna astfel inițiativele de modificare a legislației penale.‍‍‍‍‍‍ ‍‍

„Colegi, vă propunem să aduceți cu voi Constituția României. Ne vedem pe treptele facultății în fața lui Cicerone, a lui Papinian, a lui Justinian, Solon și Licurg pentru că ştim de peste 2000 de ani că dreptul nu se construieşte arbitrar, pentru diferite interese care nu sunt ale "cetății"”, se arată în apelul lansat pe Facebook de Asociația Studenților în Drept.‍‍‍‍‍‍ ‍‍

Protestul este organizat după modelul celor ale magistraților din toată țara care și-au manifestat clar dezaprobarea față de schimbările care vor face legislația penală ineficientă.

Studenții din toată țară sunt împotriva a ceea e numesc „un circ legislativ” și atrag atenția că votul din decembrie 2016 nu justifică „maltratarea statului de drept”. Alianţa Naţională a Asociaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) anunță că va rămâne în stradă până când majoritatea parlamentară va renunța.

„În fiecare centru universitar, studenții au fost parte a protestelor împotriva propunerilor de modificare a legilor care afectează justiția și vor rămâne în stradă până ce majoritatea parlamentară va renunța!

Modificările impuse în Parlament la Legile justiției, precum și cele ce se doresc a fi făcute în cazul Codul Penal, respectiv a Codului de procedură penală, sunt fără precedent și strigătoare la cer. Se dorește distrugerea completă a tot ceea ce presupune un stat de drept. Practic, prin inconștiența și incompetența de care au dat dovadă parlamentarii, România hoților și nelegiuiților va deveni România noastră. Iar studenții nu acceptă o astfel de Românie!

ANOSR a sesizat în multiple rânduri pericolul acestor modificări legislative și, totodată, a avertizat că studenții vor protesta în cazul în care acest circ legislativ nu se oprește, alăturându-se mișcărilor de protest inclusiv din această seară. Parlamentarii care au inițiat această măsură au depășit orice limită a bunului simț, trecând peste faptul că au depășit mandatul popular. Votul din decembrie 2016 nu justifică maltratarea statului de drept prin aducerea la realitate a unor măsuri atât de contestate de toate vocile din sistem, atât național, cât și venite din afara statului.

Solicităm ferm renunțarea la acest demers, ce vizează schingiuirea legislației penale, precum și a legilor justiției, în cazul în care a mai rămas vreo fărâmă de celeritate și demnitate, parlamentarilor care au inițiat și susțin acest lucru și care, pe deasupra, pretind că ne și reprezintă”, se arată într-un comunicat al ANOSR.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mă înclin cu respect, voi reprezentaţi viitorul. Nu meritaţi să plătiţi pentru erorile, reaua credinţă, ticăloşia şi superficialitatea altora.
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult