Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Imaginea serii: Magistrații de la instanţe şi parchete din ţară au aprins lanternele telefoanelor în fața Curții de Apel București, într-o acțiune de protest în premieră care a cuprins mai multe orașe

protestul magistraților

(Foto: Twitter)

Sute de judecători și procurori din mai multe județe și Municipiul București au protestat luni, la diferite ore, în tăcere. Magistrații și-au manifestat astfel dezacordul față de modificările adoptate de Camera Deputaților la pachetul legilor Justiției și față de amendamentele propuse la Codul penal și Codul de procedură penală. În fața Curții de Apel București, numărul magistraților a ajuns la aproape 1.000 de persoane. La un moment dat, ei au făcut un gest simbolic, aprinzându-și luminile telefoanelor. 

(Foto: Octav Drăgan)

La Cluj-Napoca circa 100 de magistraţi au ieşit să își exprime nemulțumirea, spunând că proiectele de modificare a legilor Justiției nu au ținut cont de avizul negativ al Consiliului Superior al Magistraturii și recomandările Comisiei Europene.

Magistrații susțin că dacă modificările vor intra în vigoare organele judiciare nu vor mai dispune de instrumentele necesare pentru protecția victimelor și identificarea infractorilor, iar justiția penală va deveni ineficientă.

„Toţi magistraţii din țară sunt sideraţi de modul în care s-au desfășurat dezbaterile din Parlament cu privire la legile Justiției și, mai ales, de ultimele propuneri de modificare a Codului penal și Codului de procedură penală. Am decis la nivelul întregii țări să adoptăm o formă de protest ca un avertisment la adresa clasei politice cu privire la modul în care a decis să trateze puterea judecătorească și pe procurorii din România. Colegii de la Cluj au decis ca timp de un sfert de oră să tacă, transmițând un mesaj simplu: ei sunt muți de uimire. (...) Din perspectiva noastră aceste propuneri sunt defecte și ele nu trebuie aprobate. Ceea ce ne-a siderat în mod absolut au fost propunerile de săptămâna trecută cu privire la Codul penal și Codul de procedură penală. Este, practic, un fel de luptă împotriva anticorupţiei care va avea un efect devastator asupra cauzelor penale ordinare (...) Practic, siguranța cetățeanului este pusă în pericol”, a declarat judecătorul Cristi Dănileț, fost membru al CSM, potrivit Digi24.

Proteste ale magistraților au avut loc în mai multe orașe, printre care Constanța, Bacău, Iași, Botoșani, Galați, Satu Mare, Olt, Timișoara.

Radu Gavriș, șeful Serviciului Omoruri din cadrul Poliției Capitalei, a explicat luni într-un interviu în exclusivitate pentru Digi24 posibilele efecte ale modificărilor Codurilor penale, atrăgând atenția că propunerile de modificare vor duce la desființarea multor dosare penale în care sunt investigate fapte cu violență, iar criminalii, violatorii vor fi prinși mult mai greu sau poate niciodată. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Din ce stiu ese vorba despre studenti, sau cursanti si nu despre magistrati. Strirea este un fake!
    • Like 0
  • Toți magistrații din fotografie sunt prosti și nepricepuți în ale legii. Noroc cu Iordache, Nicolicea, Șerban Nicolae, Badalau, Dragnea, Olguța... Oameni educați la școli serioase. Și peste toți ăștia rânjește superior și fin, Călin.
    • Like 4


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult