Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Imaginea serii: Magistrații de la instanţe şi parchete din ţară au aprins lanternele telefoanelor în fața Curții de Apel București, într-o acțiune de protest în premieră care a cuprins mai multe orașe

protestul magistraților

(Foto: Twitter)

Sute de judecători și procurori din mai multe județe și Municipiul București au protestat luni, la diferite ore, în tăcere. Magistrații și-au manifestat astfel dezacordul față de modificările adoptate de Camera Deputaților la pachetul legilor Justiției și față de amendamentele propuse la Codul penal și Codul de procedură penală. În fața Curții de Apel București, numărul magistraților a ajuns la aproape 1.000 de persoane. La un moment dat, ei au făcut un gest simbolic, aprinzându-și luminile telefoanelor. 

(Foto: Octav Drăgan)

La Cluj-Napoca circa 100 de magistraţi au ieşit să își exprime nemulțumirea, spunând că proiectele de modificare a legilor Justiției nu au ținut cont de avizul negativ al Consiliului Superior al Magistraturii și recomandările Comisiei Europene.

Magistrații susțin că dacă modificările vor intra în vigoare organele judiciare nu vor mai dispune de instrumentele necesare pentru protecția victimelor și identificarea infractorilor, iar justiția penală va deveni ineficientă.

„Toţi magistraţii din țară sunt sideraţi de modul în care s-au desfășurat dezbaterile din Parlament cu privire la legile Justiției și, mai ales, de ultimele propuneri de modificare a Codului penal și Codului de procedură penală. Am decis la nivelul întregii țări să adoptăm o formă de protest ca un avertisment la adresa clasei politice cu privire la modul în care a decis să trateze puterea judecătorească și pe procurorii din România. Colegii de la Cluj au decis ca timp de un sfert de oră să tacă, transmițând un mesaj simplu: ei sunt muți de uimire. (...) Din perspectiva noastră aceste propuneri sunt defecte și ele nu trebuie aprobate. Ceea ce ne-a siderat în mod absolut au fost propunerile de săptămâna trecută cu privire la Codul penal și Codul de procedură penală. Este, practic, un fel de luptă împotriva anticorupţiei care va avea un efect devastator asupra cauzelor penale ordinare (...) Practic, siguranța cetățeanului este pusă în pericol”, a declarat judecătorul Cristi Dănileț, fost membru al CSM, potrivit Digi24.

Proteste ale magistraților au avut loc în mai multe orașe, printre care Constanța, Bacău, Iași, Botoșani, Galați, Satu Mare, Olt, Timișoara.

Radu Gavriș, șeful Serviciului Omoruri din cadrul Poliției Capitalei, a explicat luni într-un interviu în exclusivitate pentru Digi24 posibilele efecte ale modificărilor Codurilor penale, atrăgând atenția că propunerile de modificare vor duce la desființarea multor dosare penale în care sunt investigate fapte cu violență, iar criminalii, violatorii vor fi prinși mult mai greu sau poate niciodată. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Din ce stiu ese vorba despre studenti, sau cursanti si nu despre magistrati. Strirea este un fake!
    • Like 0
  • Toți magistrații din fotografie sunt prosti și nepricepuți în ale legii. Noroc cu Iordache, Nicolicea, Șerban Nicolae, Badalau, Dragnea, Olguța... Oameni educați la școli serioase. Și peste toți ăștia rânjește superior și fin, Călin.
    • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult