Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Sturionul, aurul și caviarul: Prețul unui sturion ajunge la 40.000 Euro. Cât un kilogram de aur!

Prețul mediu pentru un singur sturion ajunge la 40.000 Euro

photo icon Câși sturioni există în acest moment în România, e greu de spus Sursa: WWF

Brațele Dunării ascund povești știute doar de pescari. Iar ei nu le împărtășesc oricum. Dar dacă ai răbdare și deschidere, poveștile cu sturioni încep să curgă. Un pescar din Sfântu Gheorghe își amintește ce sărbătoare însemna pentru familie când bunicul său prindea un astfel de pește. „Foloseau peștele în întregime, de la carne și icre până la untura pe care o foloseau pentru sănătate sau pentru ungerea părților metalice ale bărcii. Acum nu am mai mâncat, doar i-am prins în plase și i-am eliberat. Dar nu voi uita niciodată acele mese fabuloase pregătite de bunicii mei”, povestește un tânăr care pescuiește în apele Dunării de când se știe.

Toți oamenii din Deltă au o poveste cu sturioni. Și toți suspină după vremurile când era permis pescuitul. Un singur astfel de exemplar poate ajunge la câteva sute de kilograme, care le-ar putea asigura masa pentru câteva săptămâni. Ca să nu mai vorbim de valoarea unui sturion pe piață, pe care dacă l-ar vinde ar trăi liniștiți mai bine de un an de zile.

Prețul mediu pentru un singur sturion ajunge la 40.000 Euro. Cât un kilogram de aur!

Cel mai mare prădător pentru sturion este omul, dar pescuitul la sturion în țara noastră este interzis până în aprilie 2021. Astăzi, cinci dintre cele șase specii de sturion native Dunării se află pe lista speciilor grav amenințate. Așa că toate datele din acest articol se referă la prețul acestor valoroși pești crescuți exclusiv în acvacultură.

Să crești sturioni în ferme pisciole reprezintă o reală provocare. Pentru a ajunge să fie vânduți pentru carne, aceștia trebuie să cântărească 3-4 kg, greutate pe care o ating în jurul vârstei de 2 ani. Iar pentru recoltare de caviar, femelele trebuie să ajungă la maturitate, care variază între 7 ani (păstruga) și 13 ani (morunul). Timp în care sunt investiți bani în hrană, în asigurarea unui mediu propice și în instalațiile de recoltare de caviar.

Câți sturioni există în acest moment în România, e greu de spus. Știm doar că în luna aprilie WWF România a eliberat în Dunăre, în cadrul unui proiect european, peste 1000 de pui de nisetru. Potrivit specialiștilor, majoritatea ajung în Marea Neagră, nemaiavând la această vârstă și greutate niciun prădător natural.

Fiecare dintre noi poate fi eroul sturionilor, citind cu atenție eticheta de pe cutiile cu caviar sau consumând doar carne de sturion din acvacultură. Alătură-te campaniei Culori pe cale de dispariție și adoptă culorile sturionului. 

Cu ajutorul tău, WWF va putea continua să lucreze pentru a proteja această specie. Prin programe de repopulare cu sturioni și monitorizarea acestora, precum și prin colaborarea autoritățile și comunitățile locale pentru a combate pescuitul ilegal de sturioni și comerțul ilegal cu caviar. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce frumos e sa te ocupi de natura asa, de departe.
    Cand ati fost ultima data pe Dunare sau pe alt râu sa vedeti in ce hal se braconeaza ?! Dar in Delta cea plina de povesti ale localnicilor care blocheaza canalele cu copaci taiati sa se poata ocupa in liniste de crapii si stiucile intrati la reproducere?
    • Like 2


Îți recomandăm

E.ON predictibilitate facturi

Din 1 iulie, jocul s-a schimbat complet în piața energiei. Asta înseamnă că furnizorii nu mai practică tarife reglementate, iar prețurile se stabilesc liber, în funcție de evoluția pieței. Da, asta a însemnat și facturi mai piperate pentru mulți dintre noi, așa că apare întrebarea firească: ce putem face ca să avem mai mult control asupra facturii lunare?

Citește mai mult

Fără poveste nu există design

Ezio Manzini este una dintre cele mai influente voci globale în domeniul designului pentru sustenabilitate și inovare socială. Profesor emerit la Politecnico di Milano și fost profesor de Design Industrial la Universitatea de Arte din Londra, Manzini a revoluționat modul în care înțelegem rolul designului în societate. Fondator al DESIS (Design for Social Innovation and Sustainability), o rețea internațională prezentă în peste 50 de universități din întreaga lume, el a fost printre primii care au articulat viziunea designului ca instrument de transformare socială și ecologică. Cărțile sale, printre care ”Design, When Everybody Designs" și "Politics of the Everyday", au devenit texte esențiale pentru designeri, arhitecți și inovatori sociali. Cu o carieră de peste patru decenii dedicată explorării modurilor în care designul poate facilita tranziția către o societate mai sustenabilă și mai justă, Manzini continuă să inspire generații de profesioniști să regândească relația dintre design, comunitate și mediu.

Citește mai mult

Hektar

Traian F1- gogoșarul rotund cu pulpă groasă, Kharpatos 1- ardeii lungi de un roșu intens la maturitate, Minerva F1- vânăta subțire cu semințe puține și miez alb, Prut F1- castravetele care nu se amărăște când îl arde soarele, Burebista- pepeni ovali cu coajă verde și miez zemos, Valahia F1, Daciana F1, Napoca F1. Zeci de soiuri hibrid de legume care poartă nume românești sunt realizate în serele private de cercetare HEKTAR, de lângă Câmpia Turzii.

Citește mai mult

Mara Barbos Niculescu

În România lui „învățăm simultan”- în aceeași oră, unii copii rezolvă probleme, iar alții silabisesc primele propoziții. Discuția cu Mara Barbos Niculescu (Director Regional Centru-Vest, Teach for Romania) oferă o imagine mai puțin vorbită la nivelul societății despre ceea ce se întâmplă în școlile vulnerabile. Clivajele adânci dintre comunități, decalajele de literație și numerație te obligă la gimnaziu, ca profesor, ori să înveți să construiești baza – citit, scris, socotit, ori să cauți sprijin din partea unui specialist.

Citește mai mult

Cartierul perfect

Nu e doar un loc pe hartă, ci o combinație de elemente care ne fac să ne simțim acasă, în siguranță și conectați. „Cartierul perfect” nu e o utopie, ci o lecție sau un model de locuire la comun. E o alfabetizare, spune Alexandru Belenyi, arhitectul care a coordonat, la inițiativa Storia, un proiect curajos în România încercând să răspundă la întrebarea: Ce înseamnă ”perfect” când e vorba de locuire?

Citește mai mult