Sari la continut

Republica împlinește 10 ani

Un deceniu în care am ținut deschis un spațiu rar în România: unul al ideilor curate, al argumentelor care nu se tem de lumină și al vocilor care gândesc cu adevărat. Într-o vreme în care zgomotul crește, noi am mizat pe ceea ce contează: conținut de calitate, autentic, fără artificii, libertate de gândire, profunzime în loc de superficialitate. Pentru că doar așa România poate merge înainte. Să rămânem împreună într-un loc al reflecției, al întrebărilor care incomodează și al conversațiilor care schimbă ceva. Scrie, întreabă, contestă, propune. 
Republica îți aparține. De 10 ani și pentru anii care vin.

Sturionul, aurul și caviarul: Prețul unui sturion ajunge la 40.000 Euro. Cât un kilogram de aur!

Prețul mediu pentru un singur sturion ajunge la 40.000 Euro

photo icon Câși sturioni există în acest moment în România, e greu de spus Sursa: WWF

Brațele Dunării ascund povești știute doar de pescari. Iar ei nu le împărtășesc oricum. Dar dacă ai răbdare și deschidere, poveștile cu sturioni încep să curgă. Un pescar din Sfântu Gheorghe își amintește ce sărbătoare însemna pentru familie când bunicul său prindea un astfel de pește. „Foloseau peștele în întregime, de la carne și icre până la untura pe care o foloseau pentru sănătate sau pentru ungerea părților metalice ale bărcii. Acum nu am mai mâncat, doar i-am prins în plase și i-am eliberat. Dar nu voi uita niciodată acele mese fabuloase pregătite de bunicii mei”, povestește un tânăr care pescuiește în apele Dunării de când se știe.

Toți oamenii din Deltă au o poveste cu sturioni. Și toți suspină după vremurile când era permis pescuitul. Un singur astfel de exemplar poate ajunge la câteva sute de kilograme, care le-ar putea asigura masa pentru câteva săptămâni. Ca să nu mai vorbim de valoarea unui sturion pe piață, pe care dacă l-ar vinde ar trăi liniștiți mai bine de un an de zile.

Prețul mediu pentru un singur sturion ajunge la 40.000 Euro. Cât un kilogram de aur!

Cel mai mare prădător pentru sturion este omul, dar pescuitul la sturion în țara noastră este interzis până în aprilie 2021. Astăzi, cinci dintre cele șase specii de sturion native Dunării se află pe lista speciilor grav amenințate. Așa că toate datele din acest articol se referă la prețul acestor valoroși pești crescuți exclusiv în acvacultură.

Să crești sturioni în ferme pisciole reprezintă o reală provocare. Pentru a ajunge să fie vânduți pentru carne, aceștia trebuie să cântărească 3-4 kg, greutate pe care o ating în jurul vârstei de 2 ani. Iar pentru recoltare de caviar, femelele trebuie să ajungă la maturitate, care variază între 7 ani (păstruga) și 13 ani (morunul). Timp în care sunt investiți bani în hrană, în asigurarea unui mediu propice și în instalațiile de recoltare de caviar.

Câți sturioni există în acest moment în România, e greu de spus. Știm doar că în luna aprilie WWF România a eliberat în Dunăre, în cadrul unui proiect european, peste 1000 de pui de nisetru. Potrivit specialiștilor, majoritatea ajung în Marea Neagră, nemaiavând la această vârstă și greutate niciun prădător natural.

Fiecare dintre noi poate fi eroul sturionilor, citind cu atenție eticheta de pe cutiile cu caviar sau consumând doar carne de sturion din acvacultură. Alătură-te campaniei Culori pe cale de dispariție și adoptă culorile sturionului. 

Cu ajutorul tău, WWF va putea continua să lucreze pentru a proteja această specie. Prin programe de repopulare cu sturioni și monitorizarea acestora, precum și prin colaborarea autoritățile și comunitățile locale pentru a combate pescuitul ilegal de sturioni și comerțul ilegal cu caviar. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce frumos e sa te ocupi de natura asa, de departe.
    Cand ati fost ultima data pe Dunare sau pe alt râu sa vedeti in ce hal se braconeaza ?! Dar in Delta cea plina de povesti ale localnicilor care blocheaza canalele cu copaci taiati sa se poata ocupa in liniste de crapii si stiucile intrati la reproducere?
    • Like 2


Îți recomandăm

”Cravata galbenă”

”Cravata galbenă”, filmul regizat de Serge Ioan Celebidachi, fiul marelui dirijor, Sergiu Celibidache, este o biografie cinematografică și, în același timp, o confesiune; o ”partitură” a memoriei naționale scrisă cu ”notele” unui destin încercat. Dincolo de cronologia unei vieți extraordinare, filmul este o introspecție despre libertate și identitate și despre România care a dăruit lumii figuri emblematice și genii; dar pe care nu a prea știut să le păstreze acasă.

Citește mai mult

Transformare digitală

Digitalizarea în România avansează cu viteze diferite în sectorul public și cel privat. Firmele private în special din industriile bancară, sănătate sau retail au fost forțate de împrejurări concurența acerbă să se transforme digital, dar instituțiile de stat sunt încă prinse în inerția birocrației și lipsa de viziune strategică. În mediul privat, digitalizarea nu mai este un moft, ci o necesitate pentru scalare și eficiență. În sistemul public lipsa bugetelor multianuale și absența ownership-ului fac implementarea proiectelor de IT un proces greoi sau chiar eșuează (foto: Shutterstock).

Citește mai mult