Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„Aceasta este planeta Marte!” Modulul spaţial InSight transmite primele imagini de pe Planeta Roșie

Marte - prima imagine transmisa de InSight

(Prima imagine transmisă de InSight după amarizare/Sursa foto: mars.nasa.gov)

Modulul spaţial InSight lansat de NASA în urmă cu aproape șapte luni a asolizat luni pe planeta Marte. Sonda a parcurs 480 de milioane de kilometri și are misiunea de a studia, timp de doi ani, structura internă a „Planetei Roşii”.

„Astăzi, am ajuns cu succes pe Marte, pentru a opta oară în istoria omenirii. InSight va studia interiorul planetei Marte şi ne va oferi informații ştiinţifice importante în condiţiile în care ne pregătim să trimitem astronauți pe Lună şi mai târziu pe Marte", a declarat directorul NASA, Jim Bridenstine.

(Foto: Twitter)

Misiunea InSight - Sistem de Explorare Internă utilizând Investigaţii Seismice, Geodezia şi Transferul de Căldură - va începe cu montarea, timp de câteva luni, a mai multor instrumente necesare pentru toate experimentele geologice planificate de NASA. Studierea planetei Roșii este programată să înceapă efectiv la începutul lunii martie anul viitor.

InSight a ajuns pe Marte în partea vestică a regiunii numite Elysium Planitia. La 600 de kilometri spre sud se află în prezent rover-ul Curiosity.

Asolizarea „în siguranță” pe Marte este prima după cea a roverului Curiosity, care a ajuns pe suprafața „Planetei Roșii” în 2012 şi este în prezent singurul robot rămas în activitate pe Marte.

Vicepreşedintele american Mike Pence i-a transmis felicitări directorului NASA pentru succesul misiunii, pe care a caracterizat-o drept „o realizare monumentală".

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cu ce se ocupă lumea evoluată și cu ce ne ocupam noi, încă in epoca de piatră.
    • Like 0
  • mike mike check icon
    Binee NASA! Asteptam cu interes informatii despre structura planetei, compozitia solului, si eventual urme de viata (in fond "barbatii sunt de pe Marte"). Cred ca investigatiile seismice au rolul de a oferi date privind structura interna a planetei si eventuale fluide existente la diferite adancimi.
    • Like 2


Îți recomandăm

Banca Transilvania-logo

Finanțăm spitale, fabrici, şcoli, universități de stat şi private, baraje şi hidrocentale, autostrăzi şi cabinete veterinare, dar şi sute de mii de oameni. Susținem tot atâtea planuri şi vise ale românilor. Suntem cel mai mare finanțator instituțional al Statului prin impozite şi titluri de stat, precum şi al mediului de business românesc. Facem asta cu capitalul şi datorită competențelor acumulate în cei 25 de ani, aici, în țara noastră.

Citește mai mult

Café Istanbul

Boabe de cafea Arabica Mocha din Yemen se adaugă boabelor din India și Indonezia și te poartă cu simțurile într-un bazar oriental din alte vremuri. Amestecul exotic, intens, cu ale sale note condimentate, ce amintesc de piperul negru, te invită într-o călătorie prin istorie al cărui punct terminus este veacul în care Istanbulul, numit pe atunci Constantinopole, era cel mai bogat și mai populat oraș din lume și forfotea de viață și de tentații.

Citește mai mult