Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

„Aceasta este planeta Marte!” Modulul spaţial InSight transmite primele imagini de pe Planeta Roșie

Marte - prima imagine transmisa de InSight

(Prima imagine transmisă de InSight după amarizare/Sursa foto: mars.nasa.gov)

Modulul spaţial InSight lansat de NASA în urmă cu aproape șapte luni a asolizat luni pe planeta Marte. Sonda a parcurs 480 de milioane de kilometri și are misiunea de a studia, timp de doi ani, structura internă a „Planetei Roşii”.

„Astăzi, am ajuns cu succes pe Marte, pentru a opta oară în istoria omenirii. InSight va studia interiorul planetei Marte şi ne va oferi informații ştiinţifice importante în condiţiile în care ne pregătim să trimitem astronauți pe Lună şi mai târziu pe Marte", a declarat directorul NASA, Jim Bridenstine.

(Foto: Twitter)

Misiunea InSight - Sistem de Explorare Internă utilizând Investigaţii Seismice, Geodezia şi Transferul de Căldură - va începe cu montarea, timp de câteva luni, a mai multor instrumente necesare pentru toate experimentele geologice planificate de NASA. Studierea planetei Roșii este programată să înceapă efectiv la începutul lunii martie anul viitor.

InSight a ajuns pe Marte în partea vestică a regiunii numite Elysium Planitia. La 600 de kilometri spre sud se află în prezent rover-ul Curiosity.

Asolizarea „în siguranță” pe Marte este prima după cea a roverului Curiosity, care a ajuns pe suprafața „Planetei Roșii” în 2012 şi este în prezent singurul robot rămas în activitate pe Marte.

Vicepreşedintele american Mike Pence i-a transmis felicitări directorului NASA pentru succesul misiunii, pe care a caracterizat-o drept „o realizare monumentală".

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cu ce se ocupă lumea evoluată și cu ce ne ocupam noi, încă in epoca de piatră.
    • Like 0
  • mike mike check icon
    Binee NASA! Asteptam cu interes informatii despre structura planetei, compozitia solului, si eventual urme de viata (in fond "barbatii sunt de pe Marte"). Cred ca investigatiile seismice au rolul de a oferi date privind structura interna a planetei si eventuale fluide existente la diferite adancimi.
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult