Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Aceasta este planeta Marte!” Modulul spaţial InSight transmite primele imagini de pe Planeta Roșie

Marte - prima imagine transmisa de InSight

(Prima imagine transmisă de InSight după amarizare/Sursa foto: mars.nasa.gov)

Modulul spaţial InSight lansat de NASA în urmă cu aproape șapte luni a asolizat luni pe planeta Marte. Sonda a parcurs 480 de milioane de kilometri și are misiunea de a studia, timp de doi ani, structura internă a „Planetei Roşii”.

„Astăzi, am ajuns cu succes pe Marte, pentru a opta oară în istoria omenirii. InSight va studia interiorul planetei Marte şi ne va oferi informații ştiinţifice importante în condiţiile în care ne pregătim să trimitem astronauți pe Lună şi mai târziu pe Marte", a declarat directorul NASA, Jim Bridenstine.

(Foto: Twitter)

Misiunea InSight - Sistem de Explorare Internă utilizând Investigaţii Seismice, Geodezia şi Transferul de Căldură - va începe cu montarea, timp de câteva luni, a mai multor instrumente necesare pentru toate experimentele geologice planificate de NASA. Studierea planetei Roșii este programată să înceapă efectiv la începutul lunii martie anul viitor.

InSight a ajuns pe Marte în partea vestică a regiunii numite Elysium Planitia. La 600 de kilometri spre sud se află în prezent rover-ul Curiosity.

Asolizarea „în siguranță” pe Marte este prima după cea a roverului Curiosity, care a ajuns pe suprafața „Planetei Roșii” în 2012 şi este în prezent singurul robot rămas în activitate pe Marte.

Vicepreşedintele american Mike Pence i-a transmis felicitări directorului NASA pentru succesul misiunii, pe care a caracterizat-o drept „o realizare monumentală".

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cu ce se ocupă lumea evoluată și cu ce ne ocupam noi, încă in epoca de piatră.
    • Like 0
  • mike mike check icon
    Binee NASA! Asteptam cu interes informatii despre structura planetei, compozitia solului, si eventual urme de viata (in fond "barbatii sunt de pe Marte"). Cred ca investigatiile seismice au rolul de a oferi date privind structura interna a planetei si eventuale fluide existente la diferite adancimi.
    • Like 2


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult