Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Sufletul Americii, ultima luptă a lui Joe cel Bătrân

Joe Biden - inaugurare

Foto: Kevin Dietsch/ AFP/ Profimedia

1. Ce am văzut: un om fragil pornit într-una din cele mai grele cruciade ale vieții lui. La 78 de ani, după o viață plină de suișuri și coborâșuri, în care și-a înmormântat doi copii și o soție, în care a fost deseori la un pas să renunțe, în care a greșit și a plătit, în care a fost de 2 ori pe punctul să iasă din lume și să ia calea bisericii, în care s-a luptat cu propriile limite, cu boala și mai nou cu timpul, Joe cel Bătrân începe azi lupta pentru recâștigarea a ceea ce a numit în discursul inaugural „sufletul Americii”.

2. Să nu credeți că un „inaugural address” este un simplu discurs. El e scris și rostit ca să se ducă direct în cartea de istorie, acolo unde stau discursurile de învestitură ale unui F.D. Roosevelt sau John F. Kennedy, adevărate bijuterii retorice, care au dat încredere și au însuflețit națiunea la timpul lor. Joe Biden își scrie și își repetă speech-ul din noiembrie.

3. Unitate - este ideea de forță. O națiune divizată ca în timpul războiului civil, spune noul președinte, nu are altă șansă decât să se reunească în jurul unor valori pe care oamenii le iubesc. Ați auzit în discurs pasaje din Biblie și referiri la Sfântul Augustin - Joe Biden este un catolic (al doilea președinte catolic după Kennedy) pe care-l veți vedea des ducându-se la slujba de duminică. Pentru Biden religia nu este o chestiune de politică, ci cel mult de etică politică. De aici toleranța, blândețea, dorința de pace și - foarte important - de adevăr, cuvinte-cheie în discursul de azi. Dacă mandatul lui Joe Biden va fi, așa cum s-a exprimat, unul al „vindecării”, valorile Părintelui Francisc se vor regăsi și în acțiunile „celui mai important om din lume”.

4. N-a fost „cel mai bun discurs de inaugurare de la Lincoln încoace”, așa cum anticipa senatorul democrat Chris Coons, dar cu siguranță au fost niște cuvinte sincere, puternice și directe. Bătrânul Joe nu mai are de partea sa vigoarea tinereții, dar spiritul îi e viu și cuvintele bine alese, încât să meargă la suflet.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Totuși, cei de la Republica aveți o problemă, în frunte cu CTP: vreți dărâmarea spitalelor, cum voiau unii, cândva, industria românească la fiare vechi. De acord, e nevoie de spitale moderne, sigure, dar v-aș întreba pe cei care spuneți că după 10 ani un spital ar trebui dărâmat, cum o fi pe la alții? Vă spun eu: funcționează spitale moderne și în clădiri de sute de ani, nu e nevoie să pui buldozerul pe spitale dacă sunt depășite la un moment dat.
  • Like 0
 • Am asteptat cu mult interes aceasta inaugurare privind peste umar la evenimentele care au zdruncinat inca odata America.A aratat ca poate avea oricand un calcai a lui Ahile.L,am privit pe acest nou presedinte,si am vazut un om normal,simplu si plin de speranta ptr.multi americani si ptr.lumea intreaga ,un om prea mic ptr.povara atat de mare pe care trebuie sa o care si sa o duca la bun sfarsit.Un om cu 2 anevrisme si la varsta lui nu,i de gluma.Ii doresc putere,sanatate ,sanatate si putere deopotriva ,pentru ca America va avea in viitorul apropiat o femeie presedinte in persoana Kamalei Harris.
  • Like 0
 • Foarte frumos... dens... emoționant. Și, probabil, adevărat.
  • Like 0
 • Bine scris. Dar nu aș folosi cu atâta ușurință termenul „cruciadă”. Are alte conotații, mai ales războinice. Război între două religii. Ceea ce e periculos.
  • Like 0
  • @ Constantin Craescu
   Denazificarea a fost un proces necesar. Cred că și detrumpizarea devine ceva vital.
   • Like 0
 • Gecaba Gecaba check icon
  America avea nevoie de un presedinte- părinte, nu de un președinte-vindicativ. Și nu numai America.
  • Like 2


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult