Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Sufletul Americii, ultima luptă a lui Joe cel Bătrân

Joe Biden - inaugurare

Foto: Kevin Dietsch/ AFP/ Profimedia

1. Ce am văzut: un om fragil pornit într-una din cele mai grele cruciade ale vieții lui. La 78 de ani, după o viață plină de suișuri și coborâșuri, în care și-a înmormântat doi copii și o soție, în care a fost deseori la un pas să renunțe, în care a greșit și a plătit, în care a fost de 2 ori pe punctul să iasă din lume și să ia calea bisericii, în care s-a luptat cu propriile limite, cu boala și mai nou cu timpul, Joe cel Bătrân începe azi lupta pentru recâștigarea a ceea ce a numit în discursul inaugural „sufletul Americii”.

2. Să nu credeți că un „inaugural address” este un simplu discurs. El e scris și rostit ca să se ducă direct în cartea de istorie, acolo unde stau discursurile de învestitură ale unui F.D. Roosevelt sau John F. Kennedy, adevărate bijuterii retorice, care au dat încredere și au însuflețit națiunea la timpul lor. Joe Biden își scrie și își repetă speech-ul din noiembrie.

3. Unitate - este ideea de forță. O națiune divizată ca în timpul războiului civil, spune noul președinte, nu are altă șansă decât să se reunească în jurul unor valori pe care oamenii le iubesc. Ați auzit în discurs pasaje din Biblie și referiri la Sfântul Augustin - Joe Biden este un catolic (al doilea președinte catolic după Kennedy) pe care-l veți vedea des ducându-se la slujba de duminică. Pentru Biden religia nu este o chestiune de politică, ci cel mult de etică politică. De aici toleranța, blândețea, dorința de pace și - foarte important - de adevăr, cuvinte-cheie în discursul de azi. Dacă mandatul lui Joe Biden va fi, așa cum s-a exprimat, unul al „vindecării”, valorile Părintelui Francisc se vor regăsi și în acțiunile „celui mai important om din lume”.

4. N-a fost „cel mai bun discurs de inaugurare de la Lincoln încoace”, așa cum anticipa senatorul democrat Chris Coons, dar cu siguranță au fost niște cuvinte sincere, puternice și directe. Bătrânul Joe nu mai are de partea sa vigoarea tinereții, dar spiritul îi e viu și cuvintele bine alese, încât să meargă la suflet.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Totuși, cei de la Republica aveți o problemă, în frunte cu CTP: vreți dărâmarea spitalelor, cum voiau unii, cândva, industria românească la fiare vechi. De acord, e nevoie de spitale moderne, sigure, dar v-aș întreba pe cei care spuneți că după 10 ani un spital ar trebui dărâmat, cum o fi pe la alții? Vă spun eu: funcționează spitale moderne și în clădiri de sute de ani, nu e nevoie să pui buldozerul pe spitale dacă sunt depășite la un moment dat.
    • Like 0
  • Am asteptat cu mult interes aceasta inaugurare privind peste umar la evenimentele care au zdruncinat inca odata America.A aratat ca poate avea oricand un calcai a lui Ahile.L,am privit pe acest nou presedinte,si am vazut un om normal,simplu si plin de speranta ptr.multi americani si ptr.lumea intreaga ,un om prea mic ptr.povara atat de mare pe care trebuie sa o care si sa o duca la bun sfarsit.Un om cu 2 anevrisme si la varsta lui nu,i de gluma.Ii doresc putere,sanatate ,sanatate si putere deopotriva ,pentru ca America va avea in viitorul apropiat o femeie presedinte in persoana Kamalei Harris.
    • Like 0
  • Foarte frumos... dens... emoționant. Și, probabil, adevărat.
    • Like 0
  • Bine scris. Dar nu aș folosi cu atâta ușurință termenul „cruciadă”. Are alte conotații, mai ales războinice. Război între două religii. Ceea ce e periculos.
    • Like 0
    • @ Constantin Craescu
      Denazificarea a fost un proces necesar. Cred că și detrumpizarea devine ceva vital.
      • Like 0
  • Gecaba Gecaba check icon
    America avea nevoie de un presedinte- părinte, nu de un președinte-vindicativ. Și nu numai America.
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult