Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Sufletul Americii, ultima luptă a lui Joe cel Bătrân

Joe Biden - inaugurare

Foto: Kevin Dietsch/ AFP/ Profimedia

1. Ce am văzut: un om fragil pornit într-una din cele mai grele cruciade ale vieții lui. La 78 de ani, după o viață plină de suișuri și coborâșuri, în care și-a înmormântat doi copii și o soție, în care a fost deseori la un pas să renunțe, în care a greșit și a plătit, în care a fost de 2 ori pe punctul să iasă din lume și să ia calea bisericii, în care s-a luptat cu propriile limite, cu boala și mai nou cu timpul, Joe cel Bătrân începe azi lupta pentru recâștigarea a ceea ce a numit în discursul inaugural „sufletul Americii”.

2. Să nu credeți că un „inaugural address” este un simplu discurs. El e scris și rostit ca să se ducă direct în cartea de istorie, acolo unde stau discursurile de învestitură ale unui F.D. Roosevelt sau John F. Kennedy, adevărate bijuterii retorice, care au dat încredere și au însuflețit națiunea la timpul lor. Joe Biden își scrie și își repetă speech-ul din noiembrie.

3. Unitate - este ideea de forță. O națiune divizată ca în timpul războiului civil, spune noul președinte, nu are altă șansă decât să se reunească în jurul unor valori pe care oamenii le iubesc. Ați auzit în discurs pasaje din Biblie și referiri la Sfântul Augustin - Joe Biden este un catolic (al doilea președinte catolic după Kennedy) pe care-l veți vedea des ducându-se la slujba de duminică. Pentru Biden religia nu este o chestiune de politică, ci cel mult de etică politică. De aici toleranța, blândețea, dorința de pace și - foarte important - de adevăr, cuvinte-cheie în discursul de azi. Dacă mandatul lui Joe Biden va fi, așa cum s-a exprimat, unul al „vindecării”, valorile Părintelui Francisc se vor regăsi și în acțiunile „celui mai important om din lume”.

4. N-a fost „cel mai bun discurs de inaugurare de la Lincoln încoace”, așa cum anticipa senatorul democrat Chris Coons, dar cu siguranță au fost niște cuvinte sincere, puternice și directe. Bătrânul Joe nu mai are de partea sa vigoarea tinereții, dar spiritul îi e viu și cuvintele bine alese, încât să meargă la suflet.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Totuși, cei de la Republica aveți o problemă, în frunte cu CTP: vreți dărâmarea spitalelor, cum voiau unii, cândva, industria românească la fiare vechi. De acord, e nevoie de spitale moderne, sigure, dar v-aș întreba pe cei care spuneți că după 10 ani un spital ar trebui dărâmat, cum o fi pe la alții? Vă spun eu: funcționează spitale moderne și în clădiri de sute de ani, nu e nevoie să pui buldozerul pe spitale dacă sunt depășite la un moment dat.
  • Like 0
 • Am asteptat cu mult interes aceasta inaugurare privind peste umar la evenimentele care au zdruncinat inca odata America.A aratat ca poate avea oricand un calcai a lui Ahile.L,am privit pe acest nou presedinte,si am vazut un om normal,simplu si plin de speranta ptr.multi americani si ptr.lumea intreaga ,un om prea mic ptr.povara atat de mare pe care trebuie sa o care si sa o duca la bun sfarsit.Un om cu 2 anevrisme si la varsta lui nu,i de gluma.Ii doresc putere,sanatate ,sanatate si putere deopotriva ,pentru ca America va avea in viitorul apropiat o femeie presedinte in persoana Kamalei Harris.
  • Like 0
 • Foarte frumos... dens... emoționant. Și, probabil, adevărat.
  • Like 0
 • Bine scris. Dar nu aș folosi cu atâta ușurință termenul „cruciadă”. Are alte conotații, mai ales războinice. Război între două religii. Ceea ce e periculos.
  • Like 0
  • @ Constantin Craescu
   Denazificarea a fost un proces necesar. Cred că și detrumpizarea devine ceva vital.
   • Like 0
 • Gecaba Gecaba check icon
  America avea nevoie de un presedinte- părinte, nu de un președinte-vindicativ. Și nu numai America.
  • Like 2


Îți recomandăm

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult