Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Sufletul Americii, ultima luptă a lui Joe cel Bătrân

Joe Biden - inaugurare

Foto: Kevin Dietsch/ AFP/ Profimedia

1. Ce am văzut: un om fragil pornit într-una din cele mai grele cruciade ale vieții lui. La 78 de ani, după o viață plină de suișuri și coborâșuri, în care și-a înmormântat doi copii și o soție, în care a fost deseori la un pas să renunțe, în care a greșit și a plătit, în care a fost de 2 ori pe punctul să iasă din lume și să ia calea bisericii, în care s-a luptat cu propriile limite, cu boala și mai nou cu timpul, Joe cel Bătrân începe azi lupta pentru recâștigarea a ceea ce a numit în discursul inaugural „sufletul Americii”.

2. Să nu credeți că un „inaugural address” este un simplu discurs. El e scris și rostit ca să se ducă direct în cartea de istorie, acolo unde stau discursurile de învestitură ale unui F.D. Roosevelt sau John F. Kennedy, adevărate bijuterii retorice, care au dat încredere și au însuflețit națiunea la timpul lor. Joe Biden își scrie și își repetă speech-ul din noiembrie.

3. Unitate - este ideea de forță. O națiune divizată ca în timpul războiului civil, spune noul președinte, nu are altă șansă decât să se reunească în jurul unor valori pe care oamenii le iubesc. Ați auzit în discurs pasaje din Biblie și referiri la Sfântul Augustin - Joe Biden este un catolic (al doilea președinte catolic după Kennedy) pe care-l veți vedea des ducându-se la slujba de duminică. Pentru Biden religia nu este o chestiune de politică, ci cel mult de etică politică. De aici toleranța, blândețea, dorința de pace și - foarte important - de adevăr, cuvinte-cheie în discursul de azi. Dacă mandatul lui Joe Biden va fi, așa cum s-a exprimat, unul al „vindecării”, valorile Părintelui Francisc se vor regăsi și în acțiunile „celui mai important om din lume”.

4. N-a fost „cel mai bun discurs de inaugurare de la Lincoln încoace”, așa cum anticipa senatorul democrat Chris Coons, dar cu siguranță au fost niște cuvinte sincere, puternice și directe. Bătrânul Joe nu mai are de partea sa vigoarea tinereții, dar spiritul îi e viu și cuvintele bine alese, încât să meargă la suflet.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Totuși, cei de la Republica aveți o problemă, în frunte cu CTP: vreți dărâmarea spitalelor, cum voiau unii, cândva, industria românească la fiare vechi. De acord, e nevoie de spitale moderne, sigure, dar v-aș întreba pe cei care spuneți că după 10 ani un spital ar trebui dărâmat, cum o fi pe la alții? Vă spun eu: funcționează spitale moderne și în clădiri de sute de ani, nu e nevoie să pui buldozerul pe spitale dacă sunt depășite la un moment dat.
  • Like 0
 • Am asteptat cu mult interes aceasta inaugurare privind peste umar la evenimentele care au zdruncinat inca odata America.A aratat ca poate avea oricand un calcai a lui Ahile.L,am privit pe acest nou presedinte,si am vazut un om normal,simplu si plin de speranta ptr.multi americani si ptr.lumea intreaga ,un om prea mic ptr.povara atat de mare pe care trebuie sa o care si sa o duca la bun sfarsit.Un om cu 2 anevrisme si la varsta lui nu,i de gluma.Ii doresc putere,sanatate ,sanatate si putere deopotriva ,pentru ca America va avea in viitorul apropiat o femeie presedinte in persoana Kamalei Harris.
  • Like 0
 • Foarte frumos... dens... emoționant. Și, probabil, adevărat.
  • Like 0
 • Bine scris. Dar nu aș folosi cu atâta ușurință termenul „cruciadă”. Are alte conotații, mai ales războinice. Război între două religii. Ceea ce e periculos.
  • Like 0
  • @ Constantin Craescu
   Denazificarea a fost un proces necesar. Cred că și detrumpizarea devine ceva vital.
   • Like 0
 • Gecaba Gecaba check icon
  America avea nevoie de un presedinte- părinte, nu de un președinte-vindicativ. Și nu numai America.
  • Like 2


Îți recomandăm

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ana Maria Bălan

În facultate, am avut o colegă mai mare pe care mereu am admirat-o: super deșteaptă, implicată, genul de persoană pe care ai dori-o în echipa ta de medici. Am revăzut-o în primul ei an de rezidențiat: epuizată, dezumanizată, cinică. (Foto: Ana Maria Bălan/ Facebook)

Citește mai mult