Invadarea Capitoliului de către trumpiștii care „suferă” va rămâne o pată rușinoasă în arhivele Congresului. Un actor „sălbatic” conducând invazia „pieilor albe”, un hillbilly punându-și bocancii pe biroul lui Nancy Pelosi, un altul urcat pe statuia lui Gerald Ford, ca să-i acopere capul cu o șapcă MAGA roșie - imaginile acestea vor rămâne nu doar ca probe la dosar, ci și ca un memento a fragilității democrației, fie ea și cea mai puternică din lume.
Ultima imagine rușinoasă de pe treptele acestei clădiri emblematice a democrației americane datează din 1925. Am găsit-o în arhiva Congresului:
În august 1925, „30.000 de bărbați și de femei, îmbrăcați în halate albe și purtând glugile conice ale Ku Klux Klan au mărșăluit de-a lungul Pennsylvania Avenue, între Capitoliu și Trezorerie. A durat trei ore și jumătate ca întreaga procesiune să străbată bulevardul”, citim din The New York Herald.
După 4 ani de mandat al Omului Alb, America e departe de a fi „great”.
America nu e mare pentru că e o țară mare. Rusia e mai mare.
America nu e mare pentru că are bomba atomică. Și Coreea de Nord o are.
America nu e mare pentru că are industrie. Și China are.
America nu e mare pentru că are Disneyland. Și Franța are.
America nu e mare pentru că are universități mari. Și Marea Britanie are.
America nu e mare pentru că are case cu piscine. Și Australia are.
America nu e mare pentru că are McDonald's. Toată lumea are.
America nu e mare pentru că are toate rasele pământului, ci pentru că toate rasele pământului, toate religiile, toate limbile și toate pieile au văzut în America „a beacon upon a hill”, un far pentru o nouă lume, un ideal. Milioane și milioane de oameni, îmbarcați pe puntea vasului Arbella, pe transatlantice care făceau luni de zile sau în Boeingurile care străbat Oceanul cât ai clipi, au visat să ajungă acolo ca să-și îndeplinească un vis. (Printre ei și neamul lui Negruțiu din satul Nou Român, Sibiu, soldați ai pământului, care au străbătut mările și oceanele ca să-și facă un rost și care mă privesc sever, după 100 de ani, dintr-o poză sepia făcută într-un atelier din Louisville, Kentucky).
Am străbătut în repetate rânduri America de la est la vest și de la nord la sud ca să-mi dau seama de un adevăr simplu: măreția Americii e imaterială.
America e mare în idei, în spirit, în ideal. America e mare nu pentru trecutul glorios, ci pentru viitorul promis. Acestui viitor i se mai zice și „the pursuit of happiness”, adică ideea că-ți poți găsi singur fericirea dacă muncești și te zbați suficient de mult pentru asta.
Ca stat, America este mare pentru autoritatea morală pe care o are asupra lumii. Este modelul de democrație la care aspiră toate noile democrații, printre care multă vreme și România. Să o vedem acum căinată ipocrit de Venezuela și de Turcia este o consecință a „slăbirii” ascendentului moral al Americii, din cauza atât a retragerii din lume de sub regimul Trump, cât și din cauza tuturor liniilor roșii trecute de un președinte total amoral.
Democrația americană este doar o consecință a ideii de libertate individuală, care a însuflețit generații întregi de oameni, irlandezi, italieni, germani, polonezi, români, unguri, indieni sau chinezi. Oameni care au izvoare atât de diferite, încât n-au nimic în comun decât visul de a se vărsa în aceeași mare promisă.
Dacă oamenii încetează să mai viseze la America, America încetează să mai fie mare.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
În fond, i s-a întâmplat, după părerea mea, un lucru extrem de bun. Bun ca un vaccin, care are și mici efecte adverse cum ar fi ... iritațiile la locul de administrare și ... mâncărimile de după. Hai, poate și câteva zile de confuzie ...
Da, America avea nevoie de reîmprospătarea mecanismelor de creare a anticorpilor care apără democrația. Ce nu mi-e încă suficient de clar este dacă nu cumva mai are nevoie și de un rapel (sau ... mai multe!?).
Inconștiența lui Trump și consecințele ei, cu apogeul atins ieri, nu s-au născut din neant și nu s-ar fi întins la milioanele de admiratori ai săi doar datorită carismei lui. Acestea sunt rezultatele unui șir mai lung de abateri ale politicilor americane (atât de stânga, cât și de dreapta) de la valorile fundamentale pe care s-a clădit națiunea lor și ale înlocuirii principiilor rafinate de-a lungul unor sute de ani (chiar dacă niciodată perfecte), cu un voluntarism autosuficient, decadent.
cerți) 10 ani de mandat al unui profesor să avem flota distrusă /vândută intenționat și nici o autostradă, respectiv să constatăm degradarea învățământului, ce să mai comentăm ? Anumite aspecte au fost reliefate încă de la prima candidatură a ultimilor doi ”preș-i” dar nivelul de cultură a multor votanți și, mai ales, nivelul execrabil de cultură politică, au contribuit decisiv la ceea ce avem azi ! Când argumentele supreme în campanie au fost promisiunile fără acoperire, mituirea cu găleata și minciunile (directe sau prin omisiune) sau (marcă ”patentată” a PNL ) refuzul de organizare sau de participare la dezbateri centrale măcar în ultimele 2 săptămâni de campanie, la ce ne puteam aștepta ? Să mai menționăm că o propunere de a reglementa obligativitatea organizării și modul de desfășurare a dezbaterilor (măcar) finale pentru parlamentarele 2020 a fost respinsă de organul în drept cu argumente ”sictiriste” ? Sigur se va reveni (de către ”propunător”) mai ales că acum avem timp ... berechet, (4 ani) dacă nu ne vom confrunta cu alegeri anticipate (parlamentare și/sau prezidențiale) !
Sper sa își facă un partid și sa culeagă alea 10% din voturi care aparțin populiștilor de dreapta din SUA și așa sa curețe partidul republican de imbecili.
In cazul asta retarzii tai fiind cei frustrati ca le-au furat viitorul aia mai saraci ca ei, in timp ce retarzii lor sunt suparati ca le-au furat viitorul aia mai bogati ca ei. Retarzii tai sunt aia suparati ca au pierdut alegerile, retarzii lor sunt aia suparati ca statul ii calca pe gat, samd.
Oare nu poti fi conservator, sau progresist, si fara sa fii retard? Daca retarzii au devenit majoritari si reprezentativi in ambele partide atunci autorul are dreptate, America a devenit mica.