Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Azi America e mică „again”. Ultima imagine rușinoasă de pe treptele Capitoliului datează din 1925

Invadarea Capitoliului de către trumpiștii care „suferă” va rămâne o pată rușinoasă în arhivele Congresului. Un actor „sălbatic” conducând invazia „pieilor albe”, un hillbilly punându-și bocancii pe biroul lui Nancy Pelosi, un altul urcat pe statuia lui Gerald Ford, ca să-i acopere capul cu o șapcă MAGA roșie - imaginile acestea vor rămâne nu doar ca probe la dosar, ci și ca un memento a fragilității democrației, fie ea și cea mai puternică din lume.


Ultima imagine rușinoasă de pe treptele acestei clădiri emblematice a democrației americane datează din 1925. Am găsit-o în arhiva Congresului:

Manifestanți KKK, pe scările Capitoliului, 1925

În august 1925, „30.000 de bărbați și de femei, îmbrăcați în halate albe și purtând glugile conice ale Ku Klux Klan au mărșăluit de-a lungul Pennsylvania Avenue, între Capitoliu și Trezorerie. A durat trei ore și jumătate ca întreaga procesiune să străbată bulevardul”, citim din The New York Herald. 


După 4 ani de mandat al Omului Alb, America e departe de a fi „great”.

America nu e mare pentru că e o țară mare. Rusia e mai mare.

America nu e mare pentru că are bomba atomică. Și Coreea de Nord o are.

America nu e mare pentru că are industrie. Și China are.

America nu e mare pentru că are Disneyland. Și Franța are.

America nu e mare pentru că are universități mari. Și Marea Britanie are.

America nu e mare pentru că are case cu piscine. Și Australia are.

America nu e mare pentru că are McDonald's. Toată lumea are.

America nu e mare pentru că are toate rasele pământului, ci pentru că toate rasele pământului, toate religiile, toate limbile și toate pieile au văzut în America „a beacon upon a hill”, un far pentru o nouă lume, un ideal. Milioane și milioane de oameni, îmbarcați pe puntea vasului Arbella, pe transatlantice care făceau luni de zile sau în Boeingurile care străbat Oceanul cât ai clipi, au visat să ajungă acolo ca să-și îndeplinească un vis. (Printre ei și neamul lui Negruțiu din satul Nou Român, Sibiu, soldați ai pământului, care au străbătut mările și oceanele ca să-și facă un rost și care mă privesc sever, după 100 de ani, dintr-o poză sepia făcută într-un atelier din Louisville, Kentucky).

Am străbătut în repetate rânduri America de la est la vest și de la nord la sud ca să-mi dau seama de un adevăr simplu: măreția Americii e imaterială.

America e mare în idei, în spirit, în ideal. America e mare nu pentru trecutul glorios, ci pentru viitorul promis. Acestui viitor i se mai zice și „the pursuit of happiness”, adică ideea că-ți poți găsi singur fericirea dacă muncești și te zbați suficient de mult pentru asta.

Ca stat, America este mare pentru autoritatea morală pe care o are asupra lumii. Este modelul de democrație la care aspiră toate noile democrații, printre care multă vreme și România. Să o vedem acum căinată ipocrit de Venezuela și de Turcia este o consecință a „slăbirii” ascendentului moral al Americii, din cauza atât a retragerii din lume de sub regimul Trump, cât și din cauza tuturor liniilor roșii trecute de un președinte total amoral.

Democrația americană este doar o consecință a ideii de libertate individuală, care a însuflețit generații întregi de oameni, irlandezi, italieni, germani, polonezi, români, unguri, indieni sau chinezi. Oameni care au izvoare atât de diferite, încât n-au nimic în comun decât visul de a se vărsa în aceeași mare promisă.

Dacă oamenii încetează să mai viseze la America, America încetează să mai fie mare. 

Foto: Profimedia Pictures

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Foarte bine scris! Felicitări!
  • Like 0
 • stiu ca e in afara subiectului trump, dar de pedofilul Olivier Duhamel, politolog de varf si ...cam socialist, ati intalnit pe undeva vre-un comentariu (eventual ctpopescu?) sau alde republicanii!! batista pe tzambal
  • Like 0
 • Pe mine mă impresionează ăla cu coarne...nu cu căciula, nu cu tatooinele, cu IZMENELE!...ăștia mai dă dreapta, voi știți ceva cu izmenele alea, e vreun simbol trumpist, cum că au rămas în cucul gol...sau ce?!?

  • Like 5
 • Florine, Trump e doar unul dintre cei 77 milioane de votanti. El e doar purtatorul de cuvant al lor.
  • Like 0
 • Auzi, da' cum au intrat țăranii ăia in biroul lui Nancy Pelossi? Acolo nu se incuie birourile? Si mai ales, acolo nu au capac d-ăla cu plastilină prin care trece o sfoară legată de clanță? Pentru că la noi, ăsta e sigiliul suprem și dacă îl violezi exista prevederi legale la care e incadrata fapta.
  • Like 4
 • Nici-o parte nu are dreptate.
  • Like 7
  • @ ControlTheNarrative
   Parerist check icon
   ... sau te faci prostan de dreapta si declari ca n-ai reusit in viata si nu frecventezi aceleasi cluburi ca Bezos nu pentru ca esti analfabet ci pentru ca ti-au furat asistatii social munca, si eventual pui mana pe arma si impusti cativa. Si o sa te apere popimea sau lobbyul industriei de arme....
   • Like 2
 • profun check icon
  Efuziunile de îngrijorare despre ce i s-a întâmplat Americii sunt ca o ceață împrăștiată, uneori cu inconștiență, alteori cu ipocrizie, dar nicidecum cu vreun beneficiu.
  În fond, i s-a întâmplat, după părerea mea, un lucru extrem de bun. Bun ca un vaccin, care are și mici efecte adverse cum ar fi ... iritațiile la locul de administrare și ... mâncărimile de după. Hai, poate și câteva zile de confuzie ...

  Da, America avea nevoie de reîmprospătarea mecanismelor de creare a anticorpilor care apără democrația. Ce nu mi-e încă suficient de clar este dacă nu cumva mai are nevoie și de un rapel (sau ... mai multe!?).

  Inconștiența lui Trump și consecințele ei, cu apogeul atins ieri, nu s-au născut din neant și nu s-ar fi întins la milioanele de admiratori ai săi doar datorită carismei lui. Acestea sunt rezultatele unui șir mai lung de abateri ale politicilor americane (atât de stânga, cât și de dreapta) de la valorile fundamentale pe care s-a clădit națiunea lor și ale înlocuirii principiilor rafinate de-a lungul unor sute de ani (chiar dacă niciodată perfecte), cu un voluntarism autosuficient, decadent.
  • Like 11
  • @ profun
   Am dat primul like. Imi place profunda si bine facuta analiza.. Ne-am "contrat" uneori, dar acum imi place. Tare mi-e teama ca va mai avea nevoie de ma multe "rapeluri". Si nu numai sua ci si europa, in special cea de vest. Nu mai vorbesc de romania. Leaderii importnti si numai ai lumii ar trebui sa mediteze la ce s-a intamplat. Nimeni nu este ferit. De altfel, conducatorul chinei a avertizat armata sa fie pregatita, in orice moment, de razboi. Poate fi si unul intern. Lumea este in continua transformare. Sa ssperam ca in bine.
   • Like 5
  • @ profun
   Foarte bine spus!!!!
   • Like 0
  • @ Mircea Zugravu
   Politicienii din lume și în special cei din România și-au făcut de cap / mendrele (cum au vrut) fiindcă au fost lăsați iar primii vinovați suntem noi, poporul, fiindcă n-am fost în stare să-i luăm de gât și să dăm de pământ cu ei! Și n-am fost fiindcă cea mai are parte dintre noi suntem fix ca ei - statistic vorbind - niște lichele și secături! Politicienii de după 1989 nu ne-au picat din cer, ei sunt românași de-ai noștri și ”cum e turcu, și pistolul”! Departe de mine gândul de a aproba violența în manifestarea dezacordului, dar nu cumva este mai ușor să previi decât să tratezi (și uneori la repezeală și total greșit)? Ca să previi însă trebuie să fii în stare ca popor să faci asta, dar cum s-o faci când nu mai ai niciun reper moral, când sunt promovate și admirate nulitățile, pițipoancele, curveturile proaste de băune (inclusiv cele de genul masculin!), când nația română este potopită de absolut toate defectele de caracter posibile și al căror dat frâu liber ne-au adus în halul în care suntem astăzi?!
   • Like 2
  • @ Pătraşcu Marian
   În mare parte e corect ce ziceți dar (în privința lui ” cea mai mare parte dintre noi suntem suntem .... niște lichele și secături”) nu e bine să generalizați ceea ce vedeți în oglindă ; numai că cei aleși nu au fost propuși drept candidați de către votanți ci de către cei care sunt la fel ca cei propuși ! Cine e de vină și soluția (după ce avem explicația realității), e simplu de ”afișat” : cauza e lipsa (dintre criterii) a meritocrației iar soluția ... este implementarea meritocrației. Dacă continuăm să propunem și să numim persoane care nu au ”fundament” sau care au un fundament nesănătos nu se va schimba nimic ! Așa au ajuns (ba pe argument de ”revoluționar”, ba pe retragerea din prima linie a intelectualilor valoroși) nonvalorile în instituții și așa am ajuns (ca după 31 de ani de la ”revoluție”) să nu avem un program de țară valoros pentru națiune, aproape toți și-au urmărit doar agenda proprie, propriul interes ! S-a urmărit doar interesul propriu și de gașcă ! Când după 10 ani de mandat al unui absolvent de facultate de transporturi și după alți (aproape
   cerți) 10 ani de mandat al unui profesor să avem flota distrusă /vândută intenționat și nici o autostradă, respectiv să constatăm degradarea învățământului, ce să mai comentăm ? Anumite aspecte au fost reliefate încă de la prima candidatură a ultimilor doi ”preș-i” dar nivelul de cultură a multor votanți și, mai ales, nivelul execrabil de cultură politică, au contribuit decisiv la ceea ce avem azi ! Când argumentele supreme în campanie au fost promisiunile fără acoperire, mituirea cu găleata și minciunile (directe sau prin omisiune) sau (marcă ”patentată” a PNL ) refuzul de organizare sau de participare la dezbateri centrale măcar în ultimele 2 săptămâni de campanie, la ce ne puteam aștepta ? Să mai menționăm că o propunere de a reglementa obligativitatea organizării și modul de desfășurare a dezbaterilor (măcar) finale pentru parlamentarele 2020 a fost respinsă de organul în drept cu argumente ”sictiriste” ? Sigur se va reveni (de către ”propunător”) mai ales că acum avem timp ... berechet, (4 ani) dacă nu ne vom confrunta cu alegeri anticipate (parlamentare și/sau prezidențiale) !
   • Like 2
 • Paul check icon
  Sa privim partea buna din toată povestea asta, cu excepția celor mai tampiti dintre tampiti trumpitu și-a pierdut suportul de masa.

  Sper sa își facă un partid și sa culeagă alea 10% din voturi care aparțin populiștilor de dreapta din SUA și așa sa curețe partidul republican de imbecili.
  • Like 4
 • Americanii ăștia 'albi' traiesc în Madmax, Die Hard și ale porcarii de acest gen pe care le infuleca de decade alături de o bere sau o Coca Cola. Democrația e o chestie mare și imposibila in stadiul actual de evoluție al omului - mai ales al americanului. Chestia asta se face cu The Police și nu de capul imbecililor. O treaba uriasa e democrația, similar cu Jesus Christ and so. O poveste. L-ati văzut pe cretinoidul ala acoperit cu tatuaje și cu căciulă de raton jupuit de viu?! Mie mi se pare mai înfiorător decât orice criminal închis la Rahova pt. omor.
  • Like 2
 • check icon
  Ce mai place romanilor-verzi sa caineze America,in timp ce se zbat zilnic in mocirla imoralitatii,hotiei,violentei,coruptiei din “ tara-muma”,Romania.Brusc,toti romanii daco-getici ,experti in democratie,drepturile omului si civilizatie,pling cu lacrimi amare de mila Americii,in timp ce tara putreda in care traiesc cade pe ei.Acest autor “ progresist” ,Negrutiu,a tacut precum curcanul in porumb timp de 1 an,timp in care aripa-stinga extrema a Partidului Democrat american,adica Antifa si BLM,au devalizat,incendiat,calcat in picioare,oameni,statui,institutii,legi.Ingrozind orase si comunitati de mii de oameni,terorizind si umilind fortele de ordine,dind foc agoniselilor de-o viata ale micilor afaceristi locali.Ei bine,pentru Negrutiu ,astea n-au existat.Atunci America nu mai era “ mica”.Era chiar “ great”,nu-i asa,Negrutiule?Alde voi,presa fake si corecta politic n-aveati ochi de vazut si urechi de auzit cind marxistii violenti treceau prin foc si sabie orase,oameni,afaceri.Zici ca ai vazut America in lung si lat?N-ai vazut nimic si n-ai inteles nimic din ce-ai vazut.Ca sa intelegi America trebuie sa traiesti acolo,mult timp.Asa,ai fi aflat ca rabdarea,la americani,are o limita,chiar daca ,intotdeauna,sint politicosi,ingaduitori si toleranti.Incepind cu “ domnia” lui Obama,tupeul,nesimtirea,coruptia,minciuna clasei politice americane a crescut inimaginabil.Culminind cu ignorarea totala a populatiei ,inclusiv in alegerea “ clasei conducatoare”.Au inceput sa se aleaga intre ei,fara a mai tine cont de votul populatiei.Indiferent ca-s democrati sau republicani.Sint aceeasi,cum e PSD si PNL in Romania-aceleasi mizerii agatate de biberonul politicii.Dupa ani de bagat cu de-a sila pe git a porcariilor corecte politic,discriminarii “ pozitive” a negrilor,imogratiei ilegale necontrolate,explozia criminalitatii,saracirea clasei de mijloc-asta cu ignorarea cu seninatate a vointei votului omului simplu a pus capac si-a spart buboiul.Si n-o sa se opreasca aici,cel mai mare insmic al americanukui derind,de-a lungul istoriei a fost propriul guvern.Poate Negrutiu ar fi trebuit sa stie care este motivul celui de-al doilea amendament al Constitutiei-acela de-a purta arme si-a le folosi.Motivul pentru care populatia este inarmata este” pentru a se apara impotriva abuzurilor guvernului”.Cind tirania clasei politice nu mai poate fi stapinita pasnic,americanii pun mina pe arme si-si cauta singuri libertatea si dreptatea,pedepsind clasa politica care incearca sa le limiteze libertatile si drepturile.Ceea ce s-a intimplat ieri la Capitoliu a fost un preambul si un semnal pentru clasa politica ca poporul e suveran si gata sa-si ia soarta in propriile miini.Acesta a fost doar inceputul,.Un nou inceput,ca de atitea ori in istoria Anericii....
  • Like 9
  • @
   Parerist check icon
   Asta e un rationament din seria "retarzii mei sunt mai buni decat retarzii lor".
   In cazul asta retarzii tai fiind cei frustrati ca le-au furat viitorul aia mai saraci ca ei, in timp ce retarzii lor sunt suparati ca le-au furat viitorul aia mai bogati ca ei. Retarzii tai sunt aia suparati ca au pierdut alegerile, retarzii lor sunt aia suparati ca statul ii calca pe gat, samd.
   Oare nu poti fi conservator, sau progresist, si fara sa fii retard? Daca retarzii au devenit majoritari si reprezentativi in ambele partide atunci autorul are dreptate, America a devenit mica.
   • Like 5


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult