Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Sunt profesor de pian în București de 20 de ani. Ceva minunat s-a întâmplat weekend-ul trecut în această lume închisă

Copil cântând la pian

Foto: Ianni Dimitrov/ Alamy/ Profimedia

Sunt profesor de pian în București de 20 de ani, iar week-endul trecut am jurizat în 20 de ore de transmisie live - 250 de copii care s-au înscris în cadrul unei competiții online, pentru pian. Concurs online pentru pian online în premieră, 2020: „Ana, anul acesta trebuie să ne organizăm online! Cum procedăm?''

Concursul Național de Interpretare pentru Pian solo Magic Piano se adresează elevilor care studiază pianul de plăcere, precum și celor care fac performanță la școlile și liceele de profil, de unde și cele două categorii: Hobby și Profesional. La fiecare categorie s-au acordat premiile I, II, III, premii de Excelență, precum și câte un trofeu consistent, în bani. 

Ne-a găzduit cu aparatură performantă și decoruri specifice contextului Casa de Balet, deja pentru a 7-a ediție anul acesta. Și ce mare bucurie pe organizatori să regăsească pe email fișierele trimise din 20 de orașe ale țării, dar și din Chișinău sau Ontario. Aș zice că e un barometru bun al vremurilor actuale: profesorii s-au descurcat absolut onorabil dată fiind situația pe care bine o cunoaștem (să predai pian online este provocator, vă spun sigur), că se muncește cu drag și spor cu tot cu fluctuațiile de semnal, că se face muzică de calitate în continuare, că există speranțe, încă. Despre studiul individual dintre lecțiile online, nici nu mai încape vorbă. Personal, cred ca pandemia asta a trecut mai ușor pentru cei care au petrecut niște ore pe zi studiind la pian. Desigur, subiectul este amplu. Prea amplu.

Sunt deseori întrebată de ce recomand studiul pianului: pentru că stimulează inteligența și creativitatea copiilor, pentru că dezvoltă abilități mentale legate de atenție distributivă și memorie, gândire analitică și inteligență emoțională, pentru că formează încrederea în sine, pentru că îmbunătățește dispoziția sufletească, pentru că muzica aduce bucurie...

Impecabil organizat, concursul Magic Piano a primit în timp real feedback-uri, având, zicea Vanda de la tehnic, câte vreo 120 de viewers pe oră. O mână de oameni – un juriu cu expertiză și o echipă tehnică inimoasă a făcut posibil ca, în decursul a două zile de transmisie, munca de câteva luni a 250 de juniori izolați, dăruiți și studioși, să fie aplaudată și de juriu, dar și de nana, bunicu', doamna dirigintă, profa de pian și toți colegii de clasă. S-a cântat muzică clasică, dar s-au cântat și cover-uri și compoziții proprii. Noi n-am făcut decât să ne uimim și să lăudam străduința acestei indisolubile triade elev-profesor-părinte, răsplătindu-i cu premii, cum se face.

Așadar, se poate să faci performanță, se poate să inoculezi de timpuriu bunul gust muzical, se poate face educație și se și vrea. Bucuria copiilor pasionați de pian este și bucuria mea. Bravo, România frumoasă!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult