Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Sunt profesor de pian în București de 20 de ani. Ceva minunat s-a întâmplat weekend-ul trecut în această lume închisă

Copil cântând la pian

Foto: Ianni Dimitrov/ Alamy/ Profimedia

Sunt profesor de pian în București de 20 de ani, iar week-endul trecut am jurizat în 20 de ore de transmisie live - 250 de copii care s-au înscris în cadrul unei competiții online, pentru pian. Concurs online pentru pian online în premieră, 2020: „Ana, anul acesta trebuie să ne organizăm online! Cum procedăm?''

Concursul Național de Interpretare pentru Pian solo Magic Piano se adresează elevilor care studiază pianul de plăcere, precum și celor care fac performanță la școlile și liceele de profil, de unde și cele două categorii: Hobby și Profesional. La fiecare categorie s-au acordat premiile I, II, III, premii de Excelență, precum și câte un trofeu consistent, în bani. 

Ne-a găzduit cu aparatură performantă și decoruri specifice contextului Casa de Balet, deja pentru a 7-a ediție anul acesta. Și ce mare bucurie pe organizatori să regăsească pe email fișierele trimise din 20 de orașe ale țării, dar și din Chișinău sau Ontario. Aș zice că e un barometru bun al vremurilor actuale: profesorii s-au descurcat absolut onorabil dată fiind situația pe care bine o cunoaștem (să predai pian online este provocator, vă spun sigur), că se muncește cu drag și spor cu tot cu fluctuațiile de semnal, că se face muzică de calitate în continuare, că există speranțe, încă. Despre studiul individual dintre lecțiile online, nici nu mai încape vorbă. Personal, cred ca pandemia asta a trecut mai ușor pentru cei care au petrecut niște ore pe zi studiind la pian. Desigur, subiectul este amplu. Prea amplu.

Sunt deseori întrebată de ce recomand studiul pianului: pentru că stimulează inteligența și creativitatea copiilor, pentru că dezvoltă abilități mentale legate de atenție distributivă și memorie, gândire analitică și inteligență emoțională, pentru că formează încrederea în sine, pentru că îmbunătățește dispoziția sufletească, pentru că muzica aduce bucurie...

Impecabil organizat, concursul Magic Piano a primit în timp real feedback-uri, având, zicea Vanda de la tehnic, câte vreo 120 de viewers pe oră. O mână de oameni – un juriu cu expertiză și o echipă tehnică inimoasă a făcut posibil ca, în decursul a două zile de transmisie, munca de câteva luni a 250 de juniori izolați, dăruiți și studioși, să fie aplaudată și de juriu, dar și de nana, bunicu', doamna dirigintă, profa de pian și toți colegii de clasă. S-a cântat muzică clasică, dar s-au cântat și cover-uri și compoziții proprii. Noi n-am făcut decât să ne uimim și să lăudam străduința acestei indisolubile triade elev-profesor-părinte, răsplătindu-i cu premii, cum se face.

Așadar, se poate să faci performanță, se poate să inoculezi de timpuriu bunul gust muzical, se poate face educație și se și vrea. Bucuria copiilor pasionați de pian este și bucuria mea. Bravo, România frumoasă!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult