Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Sunt profesor de pian în București de 20 de ani. Ceva minunat s-a întâmplat weekend-ul trecut în această lume închisă

Copil cântând la pian

Foto: Ianni Dimitrov/ Alamy/ Profimedia

Sunt profesor de pian în București de 20 de ani, iar week-endul trecut am jurizat în 20 de ore de transmisie live - 250 de copii care s-au înscris în cadrul unei competiții online, pentru pian. Concurs online pentru pian online în premieră, 2020: „Ana, anul acesta trebuie să ne organizăm online! Cum procedăm?''

Concursul Național de Interpretare pentru Pian solo Magic Piano se adresează elevilor care studiază pianul de plăcere, precum și celor care fac performanță la școlile și liceele de profil, de unde și cele două categorii: Hobby și Profesional. La fiecare categorie s-au acordat premiile I, II, III, premii de Excelență, precum și câte un trofeu consistent, în bani. 

Ne-a găzduit cu aparatură performantă și decoruri specifice contextului Casa de Balet, deja pentru a 7-a ediție anul acesta. Și ce mare bucurie pe organizatori să regăsească pe email fișierele trimise din 20 de orașe ale țării, dar și din Chișinău sau Ontario. Aș zice că e un barometru bun al vremurilor actuale: profesorii s-au descurcat absolut onorabil dată fiind situația pe care bine o cunoaștem (să predai pian online este provocator, vă spun sigur), că se muncește cu drag și spor cu tot cu fluctuațiile de semnal, că se face muzică de calitate în continuare, că există speranțe, încă. Despre studiul individual dintre lecțiile online, nici nu mai încape vorbă. Personal, cred ca pandemia asta a trecut mai ușor pentru cei care au petrecut niște ore pe zi studiind la pian. Desigur, subiectul este amplu. Prea amplu.

Sunt deseori întrebată de ce recomand studiul pianului: pentru că stimulează inteligența și creativitatea copiilor, pentru că dezvoltă abilități mentale legate de atenție distributivă și memorie, gândire analitică și inteligență emoțională, pentru că formează încrederea în sine, pentru că îmbunătățește dispoziția sufletească, pentru că muzica aduce bucurie...

Impecabil organizat, concursul Magic Piano a primit în timp real feedback-uri, având, zicea Vanda de la tehnic, câte vreo 120 de viewers pe oră. O mână de oameni – un juriu cu expertiză și o echipă tehnică inimoasă a făcut posibil ca, în decursul a două zile de transmisie, munca de câteva luni a 250 de juniori izolați, dăruiți și studioși, să fie aplaudată și de juriu, dar și de nana, bunicu', doamna dirigintă, profa de pian și toți colegii de clasă. S-a cântat muzică clasică, dar s-au cântat și cover-uri și compoziții proprii. Noi n-am făcut decât să ne uimim și să lăudam străduința acestei indisolubile triade elev-profesor-părinte, răsplătindu-i cu premii, cum se face.

Așadar, se poate să faci performanță, se poate să inoculezi de timpuriu bunul gust muzical, se poate face educație și se și vrea. Bucuria copiilor pasionați de pian este și bucuria mea. Bravo, România frumoasă!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult