Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Sunt profesor de pian în București de 20 de ani. Ceva minunat s-a întâmplat weekend-ul trecut în această lume închisă

Copil cântând la pian

Foto: Ianni Dimitrov/ Alamy/ Profimedia

Sunt profesor de pian în București de 20 de ani, iar week-endul trecut am jurizat în 20 de ore de transmisie live - 250 de copii care s-au înscris în cadrul unei competiții online, pentru pian. Concurs online pentru pian online în premieră, 2020: „Ana, anul acesta trebuie să ne organizăm online! Cum procedăm?''

Concursul Național de Interpretare pentru Pian solo Magic Piano se adresează elevilor care studiază pianul de plăcere, precum și celor care fac performanță la școlile și liceele de profil, de unde și cele două categorii: Hobby și Profesional. La fiecare categorie s-au acordat premiile I, II, III, premii de Excelență, precum și câte un trofeu consistent, în bani. 

Ne-a găzduit cu aparatură performantă și decoruri specifice contextului Casa de Balet, deja pentru a 7-a ediție anul acesta. Și ce mare bucurie pe organizatori să regăsească pe email fișierele trimise din 20 de orașe ale țării, dar și din Chișinău sau Ontario. Aș zice că e un barometru bun al vremurilor actuale: profesorii s-au descurcat absolut onorabil dată fiind situația pe care bine o cunoaștem (să predai pian online este provocator, vă spun sigur), că se muncește cu drag și spor cu tot cu fluctuațiile de semnal, că se face muzică de calitate în continuare, că există speranțe, încă. Despre studiul individual dintre lecțiile online, nici nu mai încape vorbă. Personal, cred ca pandemia asta a trecut mai ușor pentru cei care au petrecut niște ore pe zi studiind la pian. Desigur, subiectul este amplu. Prea amplu.

Sunt deseori întrebată de ce recomand studiul pianului: pentru că stimulează inteligența și creativitatea copiilor, pentru că dezvoltă abilități mentale legate de atenție distributivă și memorie, gândire analitică și inteligență emoțională, pentru că formează încrederea în sine, pentru că îmbunătățește dispoziția sufletească, pentru că muzica aduce bucurie...

Impecabil organizat, concursul Magic Piano a primit în timp real feedback-uri, având, zicea Vanda de la tehnic, câte vreo 120 de viewers pe oră. O mână de oameni – un juriu cu expertiză și o echipă tehnică inimoasă a făcut posibil ca, în decursul a două zile de transmisie, munca de câteva luni a 250 de juniori izolați, dăruiți și studioși, să fie aplaudată și de juriu, dar și de nana, bunicu', doamna dirigintă, profa de pian și toți colegii de clasă. S-a cântat muzică clasică, dar s-au cântat și cover-uri și compoziții proprii. Noi n-am făcut decât să ne uimim și să lăudam străduința acestei indisolubile triade elev-profesor-părinte, răsplătindu-i cu premii, cum se face.

Așadar, se poate să faci performanță, se poate să inoculezi de timpuriu bunul gust muzical, se poate face educație și se și vrea. Bucuria copiilor pasionați de pian este și bucuria mea. Bravo, România frumoasă!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult