Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Suntem doar îngrășământ pentru buruieni

Palada, Ciutacu, Simion, Turcescu, Diaconescu

Nu reușesc să mă obișnuiesc cu obsesia asta națională pentru non-subiecte. Pare că nu avem altceva mai bun de făcut decât să o ținem langa cu chestii futile, să ne aruncăm asupra lor asemenea musculițelor atrase de becul incandescent, să le gonflăm până la saturație.

Dăm atâta importanță unor oameni lipsiți de orice substanță, încât ajungem să lăsăm în plan secund lucrurile cu adevărat semnificative, cele care ne influențează în mod real viețile.

Nu-i ușor să explici fascinația a milioane de oameni pentru false subiecte, personaje de vodevil, vulgaritate și lipsă de fond. Până la urmă, fiecare dintre noi are propriile sale resorturi, convingeri, experiențe, cărți citite (sau nu), proiecții, raportări la sine și la ceilalți.

Și totuși, trebuie să existe un fir roșu care îi leagă pe toți cei care își trăiesc viețile aproape exclusiv raportându-se la non-subiecte. 

Nu cred că-i doar curiozitate. E ceva mai mult în fascinația asta extremă pentru circ ieftin, dramolete dâmbovițene, personaje grotești drapate în paiete și, în general, pentru orice spectacol superficial care ni se împinge în fața ochilor, pe o scenă tristă de iarmaroc.

E acolo un amestec de frustrare, ură și lipsă de educație, de complacere în mentalitatea de gloată, de neîmpliniri individuale și naționale, de lipsă de direcție și de speranță, de ratare permanentă, de renunțare la propria evoluție, de compensare a golului intelectual, emoțional și social prin bâlci extrem.

Poate că e mai ușor așa, să ne abandonăm propriile vieți, negăsind altceva mai bun de făcut decât să ne concentrăm pe ce mai zic și mai fac clovnii zilelor noastre. E mai comod, cumva.

Cititul, învățatul, competiția, reconversia profesională, adaptarea la nou, ieșirea din mocirlă, evluția – toate astea cer efort, sacrificii, timp și răbdare.

Căscatul gurii la Simion, Becali, interlopi transformați în celebrități, tute care fac trotuarul în prime time spre deliciul prezentatorilor TV care își văd audiențele urcând până la cer – ei bine, ăsta e comod, la un click de telecomandă sau de mouse distanță.

Aparent, căci în realitate ne costă enorm. Renunțăm la noi pentru a-i îmbogăți pe nerușinații care profită de gurile noastre căscate. Îi facem faimoși, îi distribuim, le umplem buzunarele de bani, chiar și când îi vorbim de rău. E tot parte din schemă. Cât timp se vorbește despre tine, câștigi.

Nețărmurita noastră pierdere de timp se transformă în faimă și bani pentru ei, cei care știu să profite de frustrare, renunțare și complacere în mocirlă.

Fiecare minut de atenție înseamnă un bănuț în plus în buzunarele lor, fiecare comentariu despre nu știu ce nuntă de iarmaroc mai adaugă un pic de putere în arsenalul unui profitor.

Iar în tot timpul ăsta, noi pierdem de la un capăt la altul. Timp și energie, respect de sine și dreptul de a visa la o viață mai bună. Toate astea, pentru a ne așeza ca sardelele la baza piramidei marelui circ. Ca să fim doar îngrășământ pentru buruieni.

Câte vieți părăsite pe marginea drumului, care își așteaptă în zadar posesorii ca să le trăiască un pic...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • D. autor are un mod aparte de a glumi.
  Mai elegant decît atît nu pot sa mă exprim.
  • Like 0
 • Nume check icon
  Titlul este superb!
  • Like 0
 • dan check icon
  Nu e dracul chiar atat de negru , 390000 s-au uitat la Romania tv la nunta , restul au facut altceva sau au urmarit alt canal.
  Majoritatea peste 55 de ani .
  • Like 1
 • Neamul prost în acțiune!...
  • Like 1
 • No dara ce-o fi asa greu de inteles ? Unii au enterese,altii au pasiunea barfei si ...atita e tot !Poate ar mai fi si categoria Turcescu,care are sperante...poate,poate-l invita si pe el cineva-n partid !
  • Like 1
 • Dorin check icon
  Păi românului îi place cel mai mult, Pâinea și Circul,cum pâinea e cam puțină și destul de scumpă, alege Circul ,că e gratis si circarii că De ,Sunt băieții buni , romanși de-ai noștrii nu străini și nu contează dacă au furat că s-au descurcat.
  • Like 2
 • Teodora check icon
  Mass-media a făcut din nunta lui Simion un eveniment național. Altfel ar fi rămas o nuntă și atât. Pentru că sunt originară dintr-un sat alăturat, mi-am sunat părinții să aflu cum s-a văzut evenimentul acolo, la fața locului. Nu a fost nicidecum un subiect pe agenda discuțiilor purtate de oameni pe bancă, la poartă, cum e obiceiul.
  La momentul acesta privesc pe DIGI 24 cu tristețe. Se vorbește despre nunta lui simion cu mare seriozitate. Există și justificări: să fim și noi la curent cu viața AUR, să nu ne mai ia pe nepregătite succesul acestui partid.
  Hai, că a avut succes strategia lui Simion, știe el ce face!
  • Like 0
 • Cei cinci crai din fotografie sunt expresia unei anumite părți a societății românești. Trist este faptul că acest bâlci de joasă speță a fost promovat de unele televiziuni și unele reviste până la saturație. Și mai trist este că societatea, o parte din societate, acreditează acești indivizi și partidele lor să ajungă în parlamentul României unde sunt tolerați de alți reprezentanți ai poporului nu mai normali decât aceștia.
  • Like 4
 • Ion Radu Ion Radu check icon
  Acest circ mioritic de sorginte ortodox-legionara se face cu ruble, cu investitori strategici rusi. Se latra tot mai mult autentificarea bisericii ortodoxe ca stat in stat, ca urmas al mizerabilei democratii curcubeiene... uitand ca prea luminatii si prea fericitii apologeti ai evului mediu intunecat sunt campionii rozetei de AUR. RuSSia va dispare, China va dispare, sunt constructii artificiale agresive, dar prostia si tembelismul gibonezo-rromanesc sunt vesnice, pt ca vesnicia s-a nascut in Rromania. Moartea educatiei naste monstrii. Acesta organizatie neolegionara furibund ortodoxa ne va costa mult ca societate.... Si noi dormim dulcele somn al ratiunii....
  • Like 4
  • @ Ion Radu
   Dan check icon
   Subscriu , cu exceptia frazei ,precum Rusia va dispare, NU cred ca va dispare ,asa cum nici China nu va disaprea ,Rusia eventual ,isi va reduce capacitatile economice ,dar China va profita de caderea lor ,
   Apoi ,,acesta gasca mioritica cu mentalitati ,, dughinesti ,,,sunt sigur ca circula cu masini nemtesti chiar daca urasc ( cica ) neamul german .si tot ce tine de civilizatia germana ,Acesti ,,aur--olaci ,sunt un mare pericol ptr societatea romaneasca , deoarece , simpatizantii se aduna in gasti de interese politice cu idei legionare !! Aceste aspecte nu sunt de buna credinta si dauneaza democratiei fragile din Romania
   • Like 0
  • @ Ion Radu
   Moartea educatiei naste monstrii. - Adevarat, da nu AUR sau Simion sunt vinovati de asta ci actuali guvernanti prea inlehmiti de spagi si nepotisme.
   • Like 0
 • Corina check icon
  Oportun și adevărat, cuvânt de cuvânt.
  • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult