Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Suntem fragili ca un fir de cenușă

Grecia - Incendiu

 (Foto Guliver/Getty Images)

În Mati, un sătuc din Grecia, 26 de femei, bărbați și copii s-au strâns tare în brațe privind marea la care nu vor mai ajunge niciodată. Apoi, flăcările i-au îmbrățișat până la ultima suflare.

De ieri, am încremenit în fața acestei imagini. Fragilitate și scrum.

Recunosc, de când cu incendiul din #Colectiv, focul mi-a devenit sinonim unei fatalități cinice. Citesc „foc” și imediat retrăiesc diminețile în care mai număram o victimă. „Sunt peste 50, când se oprește odată totul?”. „Pe Teo au dus-o în Israel. Va fi bine!”. „Teo n-a reușit să mai lupte!”. „Scrie ceva în memoria lui Teo!”.

Într-o fracțiune de secundă, timpul prezent s-a transformat definitiv în trecut. A fost, a iubit, a muncit, a râs, a trăit.

Văd ochii înlăcrimați ai colegilor mei și zile disperate de „nouă ne pasă”, cu speranța că ieșirea noastră, a tuturor, din nepăsare ar putea da timpul măcar puțin înapoi. Îl văd pe arhiepiscopul Robu cerându-și iertare pentru că nu am protestat când am întâlnit minciuna, corupția, neglijența și indiferența care pot deveni criminale. Imagini carbonizate în suflet, alături de chipuri la timpul trecut.

Suntem fragili ca un fir de cenușă și, totuși, avem aroganța de a ne erija în Dumnezei. Legile noastre, adevărul nostru, binele și răul pe care-l stabilim noi. Dar când ajungi în clipa aia, ultimă, la limita dintre „a fi” și „a fost”, tot ce vrei să duci cu tine este un ultim gest sublim de dragoste.

Uneori, un foc mistuitor te scoate din inerție și-ți amintește ce contează cu adevărat. 26 de trupuri îmbrățișate rămân ca niște mari semne de întrebare: am iubit suficient? am trăit îndeajuns? am dat vieții și celor din jur tot ce am avut mai bun? La fel cum 65 de victime rămân în conștiință ca niște dovezi că ar fi trebuit să facem mai mult. Dacă nu pentru alții, măcar pentru noi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult