Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Suntem fragili ca un fir de cenușă

Grecia - Incendiu

 (Foto Guliver/Getty Images)

În Mati, un sătuc din Grecia, 26 de femei, bărbați și copii s-au strâns tare în brațe privind marea la care nu vor mai ajunge niciodată. Apoi, flăcările i-au îmbrățișat până la ultima suflare.

De ieri, am încremenit în fața acestei imagini. Fragilitate și scrum.

Recunosc, de când cu incendiul din #Colectiv, focul mi-a devenit sinonim unei fatalități cinice. Citesc „foc” și imediat retrăiesc diminețile în care mai număram o victimă. „Sunt peste 50, când se oprește odată totul?”. „Pe Teo au dus-o în Israel. Va fi bine!”. „Teo n-a reușit să mai lupte!”. „Scrie ceva în memoria lui Teo!”.

Într-o fracțiune de secundă, timpul prezent s-a transformat definitiv în trecut. A fost, a iubit, a muncit, a râs, a trăit.

Văd ochii înlăcrimați ai colegilor mei și zile disperate de „nouă ne pasă”, cu speranța că ieșirea noastră, a tuturor, din nepăsare ar putea da timpul măcar puțin înapoi. Îl văd pe arhiepiscopul Robu cerându-și iertare pentru că nu am protestat când am întâlnit minciuna, corupția, neglijența și indiferența care pot deveni criminale. Imagini carbonizate în suflet, alături de chipuri la timpul trecut.

Suntem fragili ca un fir de cenușă și, totuși, avem aroganța de a ne erija în Dumnezei. Legile noastre, adevărul nostru, binele și răul pe care-l stabilim noi. Dar când ajungi în clipa aia, ultimă, la limita dintre „a fi” și „a fost”, tot ce vrei să duci cu tine este un ultim gest sublim de dragoste.

Uneori, un foc mistuitor te scoate din inerție și-ți amintește ce contează cu adevărat. 26 de trupuri îmbrățișate rămân ca niște mari semne de întrebare: am iubit suficient? am trăit îndeajuns? am dat vieții și celor din jur tot ce am avut mai bun? La fel cum 65 de victime rămân în conștiință ca niște dovezi că ar fi trebuit să facem mai mult. Dacă nu pentru alții, măcar pentru noi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult