Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos
Supărat că Guvernul nu a reușit să se împrumute din piață la ultimele licitații de titluri de stat, ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici anunță că a „dat dispoziție” ca statul să nu mai ia bani de la bănci și să consume 6 luni rezerva din Trezorerie.
Teodorovici a cerut să se oprească operaţiunile de împrumut din piaţă, pentru că - susține demnitarul - MFP ar avea toate sumele necesare în Trezorerie pentru finanţare „pe minimum şase luni”. Decizia vine după o serie de trei licitaţii de titluri de stat în care MFP nu a reuşit să atragă de la bănci decât cel mult o treime din sumele cerute cu împrumut.
În privința împrumutului pe care Guvernul a încercat să îl obțină în luna ianuarie, ministrul Teodorovici a anunțat marți în Parlament: „Ieri eu am dat dispoziţie şi am spus - Nu ne împrumutăm în piaţă. Că tot am auzit aici ruşinea nu ştiu care. („rușinea” că statul nu se poate împrumuta de pe piață, n.n.) Nu, încă o dată: Ministerul de Finanţe are sume suficiente pentru a se finanţa. Ştiţi foarte bine - avem sumele necesare în Trezorerie pentru a ne finanţa pentru foarte mult timp, minim şase luni de zile". Ministerul de Finanţe, a subliniat ministrul, nu poate să cumpere la un preţ „mai sus” decât este necesar, el referindu-se la dobânzile mari cerute de bănci statului după ce statul le-a suprataxat în urma „ordonanței lăcomiei”.
„Doi la mână: nu putem să cumpărăm la un preţ pe care cineva în piaţă încearcă să îl ducă mai sus decât este necesar sau decât ar trebui să fie. Şi atunci decizia Ministerului de Finanţe este aceea de a nu se împrumuta şi aceasta a fost decizia de ieri", a adăugat Teodorovici.
Întrebat dacă oferta băncilor reprezintă o reacţie la OUG 114, el a spus că nu-și dă seama: „Trebuie să avem o discuţie şi cu Asociaţia Română a Băncilor pentru a vedea. Eu am încercat să avem această discuţie în trei actori: Banca Naţională, Ministerul de Finanţe şi Asociaţia Română a Băncilor. Nu s-a dat curs dintr-o parte şi am spus că era corect să discutăm la aceeaşi masă. Totuşi, Banca Centrală a solicitat o discuţie în CNSM, în 4 februarie, înţeleg că este de interes acest subiect şi atunci corect este să avem o discuţie cu cărţile pe masă şi cu toţi actorii implicaţi".
Ministerul Finanțelor a încercat să se împrumute luni cu 400 milioane de lei de pe piața internă. Cei 7 dealeri primari au transmis câteva oferte, dar în valoare de 30% din suma cerută. Având în vedere ofertele băncilor, Finanțele au refuzat, scrie Hotnews.ro. De altfel, de la începutul anului MFP încearcă să se împrumute, dar ofertele nu sunt pe măsura „dorinței". Acesta este unul dintre efectele Ordonanței lăcomiei 114/2018, adaugă sursa citată.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Si ca sa ii raspund cuiva care dorea ca MF sa se imprumute direct de la oameni, ceea ce evident ar parea mai simplu pentru ca se intalneste foamea MF de bani cu cei care vor sa economiseasca pe termen lung dar nu gasesc acum instrumente potrivite, sunt doua aspecte:
- costurile a 1.000.000 de imprumuturi de 100 ron versus un imprumut de 100.000.000 de la o singura entitate nu se pot compara. Acel cost, suportat de stat, poate fi tradus ca o dobanda suplimentara (adica daca costul este de 2 lei la 100 de ron atrasi dobanda reala platita de stat = costul statului ar fi mai mare decat la banci)
- a fost de curand o astfel de actiune, CENTENAR parca s-a numit, cu valori de 1 RON (iti dai seama ce costuri ai sa vinzi cateva actiuni d-astea atatat timp cat costul orar al unui functionar este de minim 50 ron/ora). S-au atras 786 milioane de ron cu dobanda de 5% pe 5 ani. La a doua emisiune dobanda a scazut la 4.5% (au analizat probabil mai bine costurile). Daca ar fi fost un succes crede-ma ca nu cereau bani de la banci, mergeau in continuare sa se imprumute de la oameni.
Mai trist este ca vor iesi pe piata externa si se vor imprumuta la banci care nu vor mai plati taxa pe lacomie dar care le vor oferi aceleasi dobanzi. Practic vor subventiona bancile straine.
Adica de ce nu ai avea incredere si de ce sa nu apelezi la cel mai mare contribuabil adica de la populatie?
Da si eu cred ca ar fi cea mai buna solutie sa emita titluri de stat cu o dobanda semnificativa adica intre ce ofera bancile populatiei 1-2% si si intre ce cere de la creditarea Min. de Finante peste 7% in total (ROBOR plus 4-5%)
Nu mai stai pe ganduri 6 luni dl Ministru !!
In iunie expira mandatul lui Isarescu la BNR
.O sa numesca parlamentul, acolo o alta marioneta de gen 'Veorica' , la comanda infractorlui sef Dracnea.
Tiparnita de bani o sa functioneze in trei schimburi.
Au parlament,guvern,avocatul poporului,Justitia,urmeaza procurorul general,probabil vor numi si un sef de stat major la armata, in iunie BNR-ul si e gata desavarsit planul.Traiasca PCR-ul.
Euro sapte lei probabil, averile lor prin conturile din strainatate desigur in euro o sa se dubleze.
Sper sa ma insel amarnic...
Dar în cazul de față, mintea de bugetar se-mpletește cu mintea de psd-ist: cine mai are bani să susțină toată minciuna asta numită ”plan de guvernare al psd”? Păi, din scripte, BNR!!
Hai atunci să punem și BNR sub papuc! Sigur, știu și ei că nici asta nu e de ajuns (adică acele ”36 mld euro” nu sunt bani la ciorap) dar atît cît e, le ajunge ca, pentru moment, să-și prelungească agonia...
Aia cu ”pus mîna pe tiparniță” mi se pare hazardată. Fac o paranteză aici:
Guvernul Boc a intrat în istorie prin scăderea SALARIIILOR (am folosit caps ca să lămuresc ceva ce propaganda ÎNCĂ diseminează: da, Boc a intenționat ȘI scăderea pensiilor dar, cum în acea vreme CCR nu era aservită partidului, a hotărît că pensiile nu pot fi diminuate). Ei bine, guvernul Boc ar fi avut și varianta de a cere BNR să tipărească mai mulți lei, dar n-a făcut-o (deși rețeta, dpdv politic, era de succes!).
Aici închid paranteza.
Acum. ce contează că, fără acea rezervă, nu vor mai acces la împrumuturi străine decît doar la dobînzi cu adevărat URIAȘE... Ce contează că toți cei dimprejur strigă ”Wrong way! Ce faceți voi, e o crimă economică!”? Pentru ei (aleși pe criterii de obediență și nu de competențe de Dragnea) totul e să facă să stea în picioare ”șandramaua” pînă la următoarea rundă de alegeri parlamentare.
Ce vor face după? Mi-e frică să mă gîndesc la acest scenariu...
De ce? Păi pt că de la un moment dat, NIMENI nu va mai putea avea vreo soluție reală pe care poporul s-o voteze! Și cred că asta DEJA se întîmplă!
Și care-i problema? Păi, să căutăm cazuri similare în istoria recentă:
Majoritatea poporului german, chiar și atunci cînd era clar că Hitler va pierde războiul, s-a solidarizat cu acesta. Ce s-a întîmplat mai apoi, știm cu toții..
Și exemple de popoare care au ”murit” cu liderul lor de gît se mai pot găsi!
Popor român, gîndește-te la asta: de ce toți miniștrii (cu o singură excepție, poate: dna Sorina Pintea!) de ce în toate guvernele post-2016 au fost oameni UIMITOR de nepregătiți? Nu cumva putem vorbi de un act deliberat? Adică în mod INTENȚIONAT ni se ”plantează” astfel de oameni (întru slăbirea statului)??
Și, da, pt dna Andronescu am o mențiune specială: deși domniei sale nu i se pot reproșa prea multe într-ale limbii române, dînsa a plecat la drum cu un ”bonus malus” consistent! Acum, prin cele ce face, pare să-și recunoască și încerce să repare greșelile din trecut (dar pînă acum încă n-a făcut nimic convingător).
Erau vizibili de la distanta datorita frapierelor care tronau pe nisip si impiedicau circulatia pe plaja in zona. Atat.