Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Reacție comună a Vodafone, Orange și Telekom după ce au calculat efectele „ordonanței lăcomiei”: 100 de milioane de euro, luate de Guvern, în anul în care operatorii pregăteau rețeaua 5G

Telefoane adolecenți

(Foto: Guliver Getty Images)

3 giganți telecom reacționează unitar după „ordonanța lăcomiei” și cer Guvernului anularea acestui act normativ pe care îl consideră nociv pentru industrie.

Orange, Telekom, Vodafone România au solicitat Guvernului să anuleze prevederile OUG 114/2018 care se referă la comunicaţiile electronice. Unele măsuri din așa-numita ordonanță a lăcomiei „descurajează evoluția tehnologică a rețelelor”, încalcă normative la nivel european și intră în conflict cu prevederi ale legislației naționale, spun operatorii telecom. Investițiile necesare pentru trecerea la tehnologia 5G sunt puse în pericol de taxa pe cifra de afaceri pe care Executivul intenționează să o colecteze de la operatorii de telecomunicații.

„Astfel, taxa anuală de 3% din cifra de afaceri reprezintă aproximativ 100 de milioane euro – pe care Guvernul României intenționează să le colecteze de la operatori și care astfel nu vor mai fi investite în dezvoltarea de rețele și noi servicii de telecomunicații din România. Acest lucru se petrece chiar în anul în care operatorii mobili trebuie să suporte cheltuieli semnificative pentru spectrul de frecvențe 5G și să declanșeze investiții de anvergură în rețelele 5G. În același timp, prețurile minimale pentru alocarea de spectru 5G au fost stabilite prin această Ordonanță la un nivel exagerat de mare, în contradicție cu prevederile Directivei 2002/20/CE și cu mult mai ridicat decât în celelalte state europene”, se arată într-un comunicat emis de membrii Asociației Operatorilor Mobili din România (AOMR).

AOMR avertizează că setul de noi taxe și impozite care ar urma să fie aplicate sectorului de comunicații prin OUG 114/2018 „riscă să dezechilibreze un domeniu care a oferit până acum servicii de foarte bună calitate la prețuri foarte mici, raportate la piața Uniunii Europene”.

Membrii AOMR au solicitat Guvernului României și celorlalte instituții inițiatoare măsuri de corecție a ordonanței, necesare pentru evitarea destabilizării industriei.

„Conform Strategiei Naționale 5G, statul român ar trebui să intre într-un parteneriat cu sectorul privat care să faciliteze extinderea rețelelor de telecomunicații fixe și mobile, absolut obligatorii pentru servicii 5G de succes. Constatăm însă că OUG 114/2018 conține prevederi fără precedent la nivel european, care instaurează un regim de sancțiuni atât excesive cât și discriminatorii pentru companiile telecom față de companiile din alte industrii, descurajând astfel extinderea și modernizarea rețelelor de comunicații”, se mai arată în documentul citat, care concluzionează că măsurile impuse prin OUG 114/2018 vor epuiza resursele financiare ale sectorului de comunicații mobile, în detrimentul investițiilor necesare pentru dezvoltarea rețelelor.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • karla check icon
  Implementeaza 5G cu Huawei? " Dincolo era mai ieftin" si mai sigur.
  • Like 0
 • "în anul în care operatorii pregăteau rețeaua 5G" - sa si-o faca din ce-au jefuit de la romani in toti anii de cand s-au instalat pe-aici, oricum, nu de dragul romanilor ar face-o ........ asta nu inseamna ca actualul regim politic tricefal psd-alde-udmr n-ar fi raspunzator de toate relele produse in acelasi timp ........
  • Like 0
  • @ Stan Colton
   Marcu check icon
   Dumneavoastra sunteti exemplul standard de personaj caruia i se adreseaza retorica PSD-ALDE care da vina pe multinationale si Soros pentru tot ce e rau in tara asta. E atat de simplu sa dai vina pe multinationale fara sa aduci niciun argument, cand sunt oameni care cred ca ele fura bogatiile tarii si nu au nevoie sa li se demonstreze acest lucru. Doar cred ei asta.
   Ati putea cumva argumenta cu informatii concrete de ce credeti asta despre telecom, in speta?
   Eu de exemplu as argumenta contrariul, spunand ca industria telecom din Romania ofera serviciile de cea mai mare viteza din Europa la cele mai mici preturi din lume (sau pe aproape). Si oricine a calatorit in strainatate poate confirma asta. Credeti ca asta inseamna ca "au jefuit romanii"?
   Pot sa mai prezint date publice de pe site-ul Ministerului de Finante din care rezulta ca in anul 2017, Vodafone Romania, spre exemplu, a avut venituri totale de 3,93 mld. RON, dar si cheltuieli totale de 3,85 mld. RON si angajeaza 2508 oameni. Profitul a fost de 8,6 mil. RON (adica 2,3%). Un profit de 2,3% credeti ca e jaf?
   Eu am incercat sa argumentez logic si cu cifre pe masa. Dumneavoastra cum va sustineti afirmatia? Desigur, cand zic argumente ma refer la cele care au sens, nu la cele din sfera statul paralel, reptilieni, dacii liberi care traiesc in Bucegi si Soros care plateste cainii sa protesteze.
   • Like 1
  • @ Marcu
   - santeti actionar telecom, cumva ? - ma refeream la perioada de inceput a transnationalelor in Romania, cand pentru vreo 5 euroi iti dadeau 15 min. nationale ....... - ma mir neincetat de cei ce nu observa ca la dictatura politica de azi participa o tricefala (psd-alde-udmr) .......
   • Like 0
  • @ Marcu
   - si-apoi, de unde santeti asa sigur pe ravna statisticienilor romani de stat, ca si pe cinstea transnationalelor, ca si cum astea ar fi casa de binefacere pe unde umbla ?
   • Like 0
  • @ Marcu
   - si-ar mai fi ceva mai grav - telecomunicatiile astea(mai ales telefoanele mobile) ascund o bomba(tacuta) antibiologica de natura frecventiala, care creste in nocivitate direct proportional cu ordinul de gigafrecventa la care functioneaza, ceea ce nu trebuie demonstrat, fizica o stie de mult mai mult timp decat exista comunicatiile hyperfrecventiale, nu mai mentionez si posibile repercusiuni de natura radioactiva ....... atunci, care-ar fi binefacerea pentru om a unui astfel de progres tehnic ?? - 5G, 7G, 10G, pana unde ??? - pana la atingerea limitei de rezonanta moleculara cu diferitele tesuturi corporale umane ....... ce s-ar petrece in cazul acela ?? - informati-va de la savanti ce nu depind de transnationale sau orice alte entitati statale sau superstatale .......
   • Like 0
  • @ Stan Colton
   - si de ce tot galopul asta pentru mai tare, mai mult, mai performant, cu orice consecinte rele s-ar produce ?? - in niciun caz pentru bunastarea individului uman singular .......
   • Like 0
  • @ Stan Colton
   Marcu check icon
   Quod erat demonstrandum!
   • Like 1
  • @ Marcu
   Delia MC Delia MC check icon
   Cu tristețe remarc o tendință îngrijorătoare împotriva judecății normale. Cine încearcă să gândească imparțial e acuzat imediat de părtinire.
   Sunt 3 cauze posibile, toate rele: ori manipularea lucrează, infectând încet încet pe și mai mulți, ori "oameni de bine" o fac intenționat, ori, cel mai probabil, am devenit incredibil de suspicioși, oricine încearcă să demonstreze ceva cu datele jos e imediat taxat a fi de partea respectivă.
   Am un palmares impresionant la acest capitol, cunosc bine fenomenul.
   De aceea mulți care încearcă, așa ca dvs să demonstreze ceva de bun simț de altfel, se retrag scârbiți, unii nu mai au chef s-o ia în freză pentru că gândesc. Mă cam sperie acest fenomen.
   PS: sunt de acord cu dvs.
   • Like 0
 • Daca ati fost caposi si n-ati cumparat servicii de consultanta in afaceri de la securisti basiti pensionati la 35 de ani, daca n-ati cumparat servicii de paza de la militieni istoviti pensionati tot la 35 de ani sau hartie igienica single ply de la afaceristi de 18 ani dar de sange "nobil".

  Nu i-a dus capul nici sa faca proiecte public-private prin care sa-i fi plimbat la "conferinte" si "simpozioane" pe niste bugetari, puteau sa treaca toate cheltuielile alea la firme sora sau la care erau major shareholders ca si overhead... si nu mai deranja pe nimeni lacomia asta....

  Auzi la ei 5G asa moca...
  • Like 0
 • Mamma mia, ce bullshit si pe acesti trei giganti! ii credeam ca ar fi bagat 100 de milioane in dezvoltare daca ar fi spus-o inainte de ordonanta. Asa, acum....
  • Like 0
  • @ Valentin-Stefan Manea
   E o realitate ca incepand de anul asta incepe implementarea 5G in toata lumea si la fel e o realitate ca datorita diferentelor de tehnologie trebuie investit masiv in infrastructura pentru 5G, asa ca vrand-nevrand, operatorii telecom trebuie sa investeasca.Cat? Cat o sa li se para ca are sens pentru a-si mentine profitabilitatea, ceea ce nu e greu de crezut ca acum va fi cu niste zeci de milioane mai putin.
   • Like 2
 • Ce retea 5 G!Ce autostrazi!Astea-s luxuri burgheze.Daca avem autostrazi imperialistii vor construi fabricile in Bulgaria si Serbia(unde salariile sunt mai mici decat la noi,totusi nu suntem ultimii din Europa) si numai vor tranzita Romania tinand legatura prin reteaua 5G.De ce nu le spuneti oamenilor adevarul!? Ce urmariti!?Pentru cine lucrati!?
  • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult