(Foto: Guliver Getty Images)
3 giganți telecom reacționează unitar după „ordonanța lăcomiei” și cer Guvernului anularea acestui act normativ pe care îl consideră nociv pentru industrie.
Orange, Telekom, Vodafone România au solicitat Guvernului să anuleze prevederile OUG 114/2018 care se referă la comunicaţiile electronice. Unele măsuri din așa-numita ordonanță a lăcomiei „descurajează evoluția tehnologică a rețelelor”, încalcă normative la nivel european și intră în conflict cu prevederi ale legislației naționale, spun operatorii telecom. Investițiile necesare pentru trecerea la tehnologia 5G sunt puse în pericol de taxa pe cifra de afaceri pe care Executivul intenționează să o colecteze de la operatorii de telecomunicații.
„Astfel, taxa anuală de 3% din cifra de afaceri reprezintă aproximativ 100 de milioane euro – pe care Guvernul României intenționează să le colecteze de la operatori și care astfel nu vor mai fi investite în dezvoltarea de rețele și noi servicii de telecomunicații din România. Acest lucru se petrece chiar în anul în care operatorii mobili trebuie să suporte cheltuieli semnificative pentru spectrul de frecvențe 5G și să declanșeze investiții de anvergură în rețelele 5G. În același timp, prețurile minimale pentru alocarea de spectru 5G au fost stabilite prin această Ordonanță la un nivel exagerat de mare, în contradicție cu prevederile Directivei 2002/20/CE și cu mult mai ridicat decât în celelalte state europene”, se arată într-un comunicat emis de membrii Asociației Operatorilor Mobili din România (AOMR).
AOMR avertizează că setul de noi taxe și impozite care ar urma să fie aplicate sectorului de comunicații prin OUG 114/2018 „riscă să dezechilibreze un domeniu care a oferit până acum servicii de foarte bună calitate la prețuri foarte mici, raportate la piața Uniunii Europene”.
Membrii AOMR au solicitat Guvernului României și celorlalte instituții inițiatoare măsuri de corecție a ordonanței, necesare pentru evitarea destabilizării industriei.
„Conform Strategiei Naționale 5G, statul român ar trebui să intre într-un parteneriat cu sectorul privat care să faciliteze extinderea rețelelor de telecomunicații fixe și mobile, absolut obligatorii pentru servicii 5G de succes. Constatăm însă că OUG 114/2018 conține prevederi fără precedent la nivel european, care instaurează un regim de sancțiuni atât excesive cât și discriminatorii pentru companiile telecom față de companiile din alte industrii, descurajând astfel extinderea și modernizarea rețelelor de comunicații”, se mai arată în documentul citat, care concluzionează că măsurile impuse prin OUG 114/2018 vor epuiza resursele financiare ale sectorului de comunicații mobile, în detrimentul investițiilor necesare pentru dezvoltarea rețelelor.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Ati putea cumva argumenta cu informatii concrete de ce credeti asta despre telecom, in speta?
Eu de exemplu as argumenta contrariul, spunand ca industria telecom din Romania ofera serviciile de cea mai mare viteza din Europa la cele mai mici preturi din lume (sau pe aproape). Si oricine a calatorit in strainatate poate confirma asta. Credeti ca asta inseamna ca "au jefuit romanii"?
Pot sa mai prezint date publice de pe site-ul Ministerului de Finante din care rezulta ca in anul 2017, Vodafone Romania, spre exemplu, a avut venituri totale de 3,93 mld. RON, dar si cheltuieli totale de 3,85 mld. RON si angajeaza 2508 oameni. Profitul a fost de 8,6 mil. RON (adica 2,3%). Un profit de 2,3% credeti ca e jaf?
Eu am incercat sa argumentez logic si cu cifre pe masa. Dumneavoastra cum va sustineti afirmatia? Desigur, cand zic argumente ma refer la cele care au sens, nu la cele din sfera statul paralel, reptilieni, dacii liberi care traiesc in Bucegi si Soros care plateste cainii sa protesteze.
Sunt 3 cauze posibile, toate rele: ori manipularea lucrează, infectând încet încet pe și mai mulți, ori "oameni de bine" o fac intenționat, ori, cel mai probabil, am devenit incredibil de suspicioși, oricine încearcă să demonstreze ceva cu datele jos e imediat taxat a fi de partea respectivă.
Am un palmares impresionant la acest capitol, cunosc bine fenomenul.
De aceea mulți care încearcă, așa ca dvs să demonstreze ceva de bun simț de altfel, se retrag scârbiți, unii nu mai au chef s-o ia în freză pentru că gândesc. Mă cam sperie acest fenomen.
PS: sunt de acord cu dvs.
Nu i-a dus capul nici sa faca proiecte public-private prin care sa-i fi plimbat la "conferinte" si "simpozioane" pe niste bugetari, puteau sa treaca toate cheltuielile alea la firme sora sau la care erau major shareholders ca si overhead... si nu mai deranja pe nimeni lacomia asta....
Auzi la ei 5G asa moca...