Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Superman „dictator”

Cîțu Superman

Foto: Premierul Florin Cîțu a postat joi pe contul său de Instagram un clip în care apare în ipostază de Superman.

Pe 6 septembrie 2021 un tribunal din Belarus a condamnat la pedepse lungi de închisoare doi opozanți ai regimului Lukașenko: pe Maria Kolesnikova la 11 ani de închisoare și pe Maxim Znak, avocatul ei, la 10 ani de închisoare. Motivele condamnării sunt evident politice. Sub acuzații de genul „formarea unei grupări extremiste”, „amenințarea securității naționale a Belarusului” și „preluarea puterii într-un mod neconstituțional” se ascunde dorința echipei Lukașenko de a descuraja protestele pașnice împotriva falsificării alegerilor din august 2020. Maria Kolesnikova este una dintre figurile cheie ale mișcării pro-democrație din Belarus.

A susținut campania prezidențială a Svetlanei Țihanovskaia, motiv pentru care regimul Lukașenko a încercat să o exileze cu forța în Ucraina. Arestată de agenții KGB (da, securitatea în Belarus se numește tot KGB, la fel ca poliția politică din URSS) și dusă cu forța la granița belaruso-ucraineană, ea și-a distrus pașaportul pentru a nu fi expulzată. De atunci, Maria Kolesnikova se află sub controlul poliției secrete din Belarus.

Pentru cei care au trăit regimul comunist în România, asemănările cu România de dinainte de 1989 sunt evidente. Știm cât de repede poți fi ridicat de pe stradă de către securitate pentru cel mai mic gest de protest sau de nemulțumire și cum poți dispărea în beciurile Aiudului, ale Jilavei, ale Sighetului sau ale Rahovei pentru ani de zile fără un proces echitabil. Știm și ce înseamnă detenția politică sub comunism: o perioadă de înfometare, de abuzuri fizice și psihice care te marchează pentru întreaga viață.

Pentru noi, cei care am trăit acele vremuri, asta înseamnă dictatura. Și recunoaștem în atitudinile unui Ceaușescu sau Lukașenko instinctiv persoana dictatorului. Tot în ultimele zile, spațiul media românesc a fost inundat de acuzații, mai mult sau mai puțin fondate, la adresa acțiunilor primului ministru. Printre aceste acuzații i s-a adus primului ministru și acuzația că este dictator. Este absolut normal și benefic pentru democrație ca politicienii să fie criticați atunci când iau decizii cu care nu suntem de acord. Dar la fel de normal și de firesc este să ne cântărim bine cuvintele cu care acuzăm oamenii politici. Pentru că, folosite fără discernământ, cuvintele grave își pierd greutatea și mesajul nostru nu mai este credibil.

Florin Cîțu ne-a arătat că are, ca orice om și orice politician, suficiente defecte. Dar nu are un KGB al lui, nu își arestează opozanții și nu îi expulzează din țară pe cei cu care nu este de acord. El este numit prim-ministru de către un președinte și girat de un parlament ales democratic și are un mandat limitat în timp. În materie de dictatură, Florin Cîțu ar mai avea multe de făcut până să-l ajungă din urmă pe Liviu Dragnea. Acuzația de dictatură ce i se aduce este deplasată și indecentă.

Indecentă nu doar față de acuzat în sine, dar mai ales față de cei care trăiesc sub opresiunea dictatorilor. Cum credeți că ar vedea cineva care trăiește în Belarus acuzațiile de dictatură aduse primului ministru când îi va compara faptele cu cele ale lui Lukașenko? Sunt sigur că va fi cel puțin uimit. Și mai este un aspect: bâlciul politic al ultimelor luni riscă să aducă România, încet dar sigur, sub o conducere politică la care va participa un partid extremist. Dacă astăzi îl numim pe Florin Cîțu dictator, cum îi vom numi pe viitorii noștri conducători, extremiști și nedemocrați cu acte în regulă? Să păstrăm, deci, cuvintele grave pentru situații grave. Și să construim, cât mai putem, pentru a evita un deznodământ autoritar al alegerilor din 2024.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce articol!? Pe scurt gura mica deoarece se poate si mai rau.
    • Like 0
  • Pe băiatul ăsta îmbrăcat într-un costum prea mare pt cei 150 cm. pe care-i are, l-a ales ”elita” DEEP STATE din UE, pt. RO., prin ”conducătorul
    ”mioritic, bronzat ca un macac, ambii fiind suspecți de mania puterii, fără vreo veleitate în a și-o exercita, amândoi fiind slabi de cap (tabula rasa!) și ZOMBIE pe motivații un pic diferențiate!... UNIUNEA EUROPEANĂ este GROPARUL RO., prin cei pe care acei borfași - e, le diktează celor pe care noi îi votăm, să ne îngroape fosta înfloritoare industrie, agricultură, învățământ, sănătate, cercetare, etc... Cuțu este doar prostănacul drogat, ”de serviciu”, klaus... preșul ălora, ”yesmanul” fără țară, popor și conștiință, ”cureaua de transmisie” între UE și noi, a acestor dezastre care ne întâmpină în prag de iarnă!.. Aceasta este dispoziția UE - DEEP STATE, de a ne ”înjumătăți”, pt. că șmecheria lor cu VAXXI, nu prea a funcționat la noi!!... Nici o persoană din RO., care gândește, nu poate să denege acest adevăr!!... Cuțu e doar un băiat bolnav și frustrat, din mai multe motive, consumul de LSD lasă sechele!!...
    • Like 1
    • @ Mihaela Nedelcu
      Nu cred ca UE o dictat , ci mai degraba SUA. Politicile se fac la Washington , nu la Brüssel. Catu o facut scoala vietii in America nu in Europa.
      • Like 0
  • S-a autodefinit ca fiind omul cu capul in nori,incat va rade Orlando cu pofta compatimandu-l pe marele bancher si finantist.
    • Like 2
  • D. Cîțu nu este un dictator dar este, probabil, alături de domnișoarele de onoare care-l însoțesc ca un cârd de gâște, groparul PNL. Niciodată acest partid nu a căzut în ridicol ca acum. Totuși consider că în multe momente se manifestă ca un mic dictator ( bolnavi de putere). Mare dictator nu poate fi pentru că nu are pârghiile necesare. Acestea sunt în altă parte. Dacă ar fi mai vechi liberal ar trebui să cunoască destinul ”reformatorilor” liberali. Liberalii ar trebui să fie mai atenți având exemplu PNȚCD distrus din interior.
    • Like 4
  • Dă-i puterea deplină olteanului ăsta și veți avea cele mai negre surprize...
    L-am admirat pintru lupta lui disperată cu zoaiele din PSD care nu știau cum să îl umilească mai rău....A înghițit un milion de insulte de la niste nespălați școliți prin sediile de partid și securitate ale PSD-ului...
    Odată ajuns la putere, ca ministru de finanțe....a început metamorfozarea coconului.....devenind un fluture....auster....bun ministru....puțin cam zgârcit..,cum ii stă bine unui liberal....
    Dar odată deschisa ușița către adevărata putere - prim ministru.... președinte PNL.... și chiar președinte.... Cîțu a luat-o razna...a devenit o adevărată călugăriță ce își va devora toți partenerii de parcurs în bunul stil cominternist. Pe zi ce trece discursul lui e tot mai puțin bâlbâit, privirea mai directă dar mult mai aberant in logica ideilor și tulburator, sâcâitor de repetitiv....O să întâlniți genul acesta de discurs la misionarii ce vor cu tot dinadinsul să facă prozeliți și care au ascunsă sub sutană sabia cu care îi miruiesc pe cei necredincioși sau pe cei nehotărâți.... Păzea!
    • Like 5
  • D-l M.Mihai a simtit nevoia de a sari peste sensul peiorativ al atributului "dictator" acordat proaspatului "superman" al Romaniei,si l-a invaluit pe acesta sub aripa dragalasa si protectoare (dupa marile comparatii cu istoria neagra si dura a omenirii) in acest articol . Cah !
    • Like 3
  • Luati aminte voi cei ce nu ati gustat deliciile dictaturii, voi cei ce ati fost protejati de parinti, slugi si profitori, multi dintre ei, ai dictaturii adevarate. Sper sa nu gustati vreodata. Asta daca nu veti fi, unii dintre voi, chiar dictatori. S-a format o slehta de derbedei, autointitulati politicieni, care denigreaza si saboteaza pe oricine nu este ca/cu ei. Si toti,fara exceptie, va bazati pe ignoranti.
    • Like 6


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult