Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Surpriza amară pe care a avut-o antreprenorul Ștefan Mandachi, după ce a depus la căpătâiul metrului său de autostradă două mașini strivite în accidente rutiere

Mașini accidente - Ștefan Mandachi

Foto: Ștefan Mandachi

Ai putea să îi numești hoți de morminte. Pentru că morminte sunt mașinile strivite în accidente care stau de strajă primului metru de autostradă din Moldova. La Cumpărătura, omul de afaceri Ștefan Mandachi a construit pe terenul său, simbolic, primul metru de autostradă. O bornă care, de la momentul inaugurării, a fost vandalizată. Din 15 martie, la căpătâiul primului metru de autostradă au fost depuse câteva mașini. Șoferii lor și-au pierdut viața în accidente rutiere.

Omul de afaceri Ștefan Mandachi este revoltat. În urmă cu cîteva zile, „hoții au deschis capota de la Logan și au furat carburatorul, jigleoarele și nu mai știu ce alte pompe, că nu mă pricep. Au șterpelit efectiv piesele de la motor. Ba mai mult, au forțat ușile ca să le smulgă din balamale”. Dar asta nu a fost tot. Hoții au revenit la primul metru de autostradă și la mormintele pe patru roți. „Mai apoi, de la BMW, alți ocnași (sau poate aceeași) au furat oglinzile și panoul cu siguranțe electrice, cablurile electrice și bara din față. Am tăcut din nou. La fel și atunci când am găsit gunoaie, doze, ambalaje, șervețele folosite în ambele mașini, tomberonizate”, descrie scena Ștefan Mandachi într-o postare pe pagina sa de Facebook. „Toate roțile de la Logan furate. Evident, și roțile de la BMW furate, că altfel nu se asortau. Au jecmănit și oglinzile”, continuă antreprenorul. 

Omul de afaceri sucevean a decis să pună punct hoțiilor. A sesizat poliția. „Mă mir că n-au venit cu remorca să ridice ambele mașini, măcar știau o treabă. În fotografii se văd roțile turtite. Nu ar fi putut fi duse decât la fier vechi pentru câțiva lei, așa că dacă sunt colectori de fier vechi de bună credință, dați-mi roțile înapoi (vă plătesc eu paguba) și dați informații Poliției despre tâlhari”.

„Pentru alții sunt două hârburi, pentru mine, Coloana Infinitului”

Am stat ieri de vorbă cu Ștefan Mandachi despre acest furt pe care îl găsește simbolic pentru țara în care trăim. „Interpretez furturile astfel: unii oameni au probleme psihice sau sunt complet lipsiți de educație. Nu am nicio explicație rațională. Mai mult costă transportul până la fier vechi decât roțile boțite și ruginite de la un Logan”, spune. „Poate pentru alții sunt două hârburi, dar pentru mine sunt la fel de importante precum Coloana Infinitului. Sunt atașat sufletește de toate obiectele de la primul metru de autostradă. Nu cred că a fost vreun mesaj ascuns în spatele acestor furturi. Acele mașini reprezintă imaginea unor sicrie pe patru roți pe drumurile morții din România și cine a putut face asta și-a bătut joc de un simbol”. Mandachi povestește că hoții au venit pregătiți. „Au adus și niște butuci și au lăsat mașinile pe chituci. Un paradox amar. O expresie mult mai clară a drumurilor din România”, trage concluzia. Ce va face în continuare pentru a-și apăra metrul său de autostradă? „Voi monta camere video și voi angaja probabil o firmă de pază.”

„Patriarhul vine de la Iași, știe el bine care-i starea potecilor pe la noi”

Primul metru de autostradă de la Cumpărătura a devenit un fel de loc de pelerinaj. În două luni au trecut, potrivit lui Ștefan Mandachi, mai multe zeci de mii de oameni. Ieri a stat zece minute „și au oprit șase mașini. Opresc motocicliști, autocare, tiruri, microbuze cu sportivi, familii întregi”.

Omul de afaceri sucevean face o radiografie a promisiunilor făcute românilor de liderii PSD chiar pe 15 martie cînd a avut loc și protestul de 15 minute: „Din 15 martie 2019 pentru autostrăzile din țară nimeni nu a mișcat un pai. Nu s-a întâmplat nimic. Am mai parcurs vreo 6000 km și drumurile arată neschimbat. Nu văd niciun șantier, nu văd escavatoare, macarale și camioane. Clipul meu este la fel de actual iar toate frazele perfect valide. Dacă l-aș fi făcut azi avea aceleași efecte. Domnește acalmia și nesimțirea peste tot în țară. Rețineți că am tranzitat toată România de atunci, din Oltenia spre Banat, Ardeal, Moldova, Muntenia. Nu am ajuns încă în Delta Dunării, dar acolo e și mai mare dezastrul. În ceea ce mă privește, nu m-am oprit nicio clipă. Am mai făcut clipuri, am protestat așa cum mă pricep. Am împărțit abțibilduri gratuit. Am făcut o conferință în scaune cu rotile. Am vorbit cu zeci de victime ale accidentelor. Lucrez la un documentar dedicat lipsei infrastructurii. Sunt într-o mișcare continuă”.

În demersul său proautostrăzi, Ștefan Mandachi apelează la oricine are influență în România, inclusiv la… Patriarhul Daniel, care ar trebui să susțină construcția de autostrăzi. „Mai ales în Moldova. Preoții au fost psihologii națiunii până nu demult și încă își păstrează influența. Sunt mulți preoți curajoși, inclusiv alături de mine au fost la manifestul din 15. Dar sunt și alții cărora nu le pasă. Da, BOR ar fi putut și poate să facă mult mai mult pentru autostrada din Moldova. Patriarhul vine de la Iași, știe el bine care-i starea potecilor pe la noi. Nu l-am auzit pe 15 martie să zică vreo consoană. Și sigur mai știe că preoții sunt martori oculari la suferința supremă a oamenilor care-și îngroapă copiii sau părinții, morți nevinovați în accidente rutiere. N-am auzit vreo pildă dedicată celor responsabili de viețile distruse în accidentele rutiere. Evident, multe accidente se produc din vina unor inconștienți, dar despre cei nevinovați? Cine răspunde? Nu-i suficientă veșnica pomenire”.

„Zero barat încredere în politicieni!”

Cât despre promisiunile politicienilor, Ștefan Mandachi spune că nu are nicio încredere. „Noi nici la drum expres n-avem speranțe, darămite la autostrăzi. Dacă românii acceptă asta, să fie sănătoși. Cei care nu acceptă, haideți să fim curajoși și asumați și să riscăm măcar un centimetru”, spune simplu bucovineanul. Cât despre moldoveni și nu numai, Ștefan Mandachi crede că ar trebui găsit un leac pentru indiferență și resemnare pentru că „ne plictisim, ne resemnăm, ne aprindem greu și ne stingem ușor. Am simțit-o pe propria piele. La noi totul este o conspirație, un meci pierdut din start. Ăsta este și motivul pentru care eu cred că un pas mic de furnică, să spunem un metru, poate să ne trateze de boala indiferenței”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ada check icon
  Patriarhul are treaba in lumea lui. Nu isi poate face ordine in gradina lui dar sa mai faca ordine in gradina altuia. El e la Bucuresti , nu mai are treaba cu Moldova probabil a uitat de unde a pornit.
  De furat se fura tot ce se poate , ca cine ii prinde ? Si daca ii prinde ce le face ?
  • Like 0
 • MCC check icon
  Ciudat este ca inca ma surprind oamenii care vor sa schimbe ceva sau cumva. Ce imi este greu este, sa accept sunt atitudinile celor la care se apeleaza, platiti sau nu sa ajute aceasta ramasita numita Romania dar, care au intr-un fel sau altul puterea de a face o schimbare sau macar sa faca ceea ce s-au angajat si promis a indeplini. Eu nu-mi permit sa fac nici macar 10 cm de autostrada dar, ma lupt aproape zilnic sa ies sau sa intru in propria ograda cu masina. Din nefericire locuiesc la capatul unui gang de doar cca 4 m latime, si desi, orice detinator de permis auto stie ( ar trebui sa stie) ca nu are voie a bloca prin oprire sa stationare un drm infundat cu o singura banda( care este si pentru iesit si intrat de pe proprietate) Ceea ce m-a lovit la ”encefal” a fost atitudinea politiei locale. Stau cu masin pe carosabil cateva zeci de minute, accesul fiindu-mi blocat de un Opel. Sun la politie si agentul de serviciu ma informeaza ca v-a anunta politia locala. Dupa alte 50 de minute sun iar si il rog frumos pe agentul de serviciu de la capatul firului sa trimita o ambulanta, ceva pentru ca sunt ingrijorat de stare celor de la post daca nu au putut ajunge in 50 de minute la cca 1,5 km distanta. Se aude un mic chitcait si sunt asigurat ca o sa ma contacteze coneva de la post DOAR ca sunt momentan ocupati. Fac un mic calcul : 4-5 masini din dotare, 7-8 agenti pe tura, cemai, ma asteptam la o tragedie gen ” border Texas-Mexic”. Un fas, eu si imaginatia mea bogata cu trafic de droguri si politie inarmata pana-n dinti ca cei care urmaresc si aresteaza super-babutele ”infractoare” care vand marihuana sub acoperire in legaturi de patrunjel pe la colt de strada. Bun, suna mobilul si sunt intrebat ce problema am. Explic ce si cum, iar cand termin sunt ” instruit” in tehnica descoperirii proprietarului de Opel blocator;
  ”Pai, intrebati pe la vecini si poate ca....”
  ” Dar pentru parcarea si blocare unei cai de acces, nu se da amenda ca pe mine ma rup daca parchez cu 10 cm in afara spatiului marcat?
  ”ASTA SE INTAMPLA IN ORAS, LA TARA (nr. MEDIUL RURAL) NU SE DAU AMENZI PENTRU ASA CEVA!
  Deci inseamna ca de 12 ani de cand m-am mutat in aceasta localitate am mer degeaba cu 50 km/h, am semnalizat degeaba la simbarea directiei de mers,am acordat prioritate ca un fraier pentru ca; ” LA TARA NU SE DAU AMENZI PENTRU ASA CEVA!”
  • Like 0
 • Civilizație , civism, ...
  • Like 0
 • Dorin check icon
  Pe Preacurvitul Daniel îl doare la bască de Autostrăzile Romăniei.
  • Like 0
 • Aad check icon
  Pai si santierul acela de la Bacau (drumul de centura, stiu ca nu era autostrada!) pe care l-au "vopsit" in 15 martie unde e???? S-a facut un metru macar? Ca tare-n clanta mai era Jupanul si Savanta lui!!! Si cu ce jigniri iesise pe piata atunci, ziceai ca pana la Craciun e gata prima autoruta din Moldova. Cred ca daca d-l Mandachi construieste in fiecare an cate un metru, autostrada va fi gata inaintea celei facute de statul roman......
  • Like 0
 • check icon
  Respect Stefan Mandachi, respect pentru tot ce faci pentru români! Nici un comentariu... dacă guiță Viorica ceva, repede săriți. Haideți la vot duminică,cu mic,cu mare, votați USR PLUS și DA la referendum!
  • Like 5
 • Alien check icon
  Loganul nu are carburator. Poate de fapt au furat injectoarele de antimaterie!
  • Like 0


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult