Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Surpriza de la Washington: România câștigă procesul cu Gabriel Resources în dosarul exploatării aurului de la Roșia Montană. Cine sunt avocații care au obținut victoria

Roșia Montană copii

Foto: Ovidiu Matiu/ Inquam Photos

„Tribunalul arbitral decide următoarele:

1. Respinge în unanimitate obiecțiile pârâtului cu privire la competența Tribunalului şi la admisibilitatea pretențiilor;

2. Respinge pretențiile reclamanților pe fond în temeiul BIT Canada-România şi în temeiul BIT Marea Britanie-România” - acesta este un prim fragment din decizia luată. În cazul în care a ar fi pierdut procesul, România ar fi putut plăti despăgubiri de până la 6,7 miliarde de dolari companiei Gabriel Resources” (sursa: News.ro).

România nu va plăti niciun dolar sub formă de despăgubiri companiei Gabriel Resources. Verdictul a fost transmis de către Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID), vineri seară, Guvernului României.

Hotărârea este definitivă și executorie. Întreg procesul a durat 9 ani, iar statul român urmează să primească 1,4 milioane de dolari sub formă de cheltuieli de judecată (sursa: G4media.ro).

Cine sunt avocații care au reprezentat România și au câștigat procesul de la Washington

Dosarul Roşia Montana, în care compania canadiană Gabriel Resources a cerut despăgubiri de miliarde de dolari pentru că a fost oprită din a exploata aurul aflat în munţii Apuseni pe baza unei tehnologii cu cianură, a fost câștigat de către consorțiul de firme de avocatură format din LALIVE - Geneva şi casa de avocatură locală LDDP - Leaua Damcali Deaconu Păunescu.

Avocatul Crenguţa Leaua are experienţă vastă în arbitraje internaționale. Până acum, a câștigat împreună cu LALIVE 5 procese de arbitraj pentru România la Curţile de Arbitraj Internaționale, în valoare totală de peste 3 miliarde de dolari, scrie Ziarul Financiar. Aceste procese au fost dosarul Rompetrol de la ICSID - cu un litigiu de 139 mil. dolari plus dobânzi, dosarul Awdi de la ICSID, în care litigiul a fost de 447 mil. euro, plus dobândă, dosarul Micula 2, care avea pretenţii de 9,1 miliarde de lei plus dobândă, adică peste 2 mld. de euro, dosarul acțiunii în anulare Micula 2 de la ICSID şi dosarul Fin.CO.Ge.Ro. de la Curtea de Arbitraj de la Londra, care a avut un litigiu de 362 mil. dolari plus dobânzi.

Crenguţa Leaua este avocat specializat în arbitraje internaţionale și profesor universitar la Facultatea de Drept din cadrul ASE. Ea este arbitru în dosarele internaționale de la Curtea de la Paris, Vienna International Arbitration Center și alte curți de arbitraj internațional  şi la alte curți de arbitraj internațional din mai multe state. Casa de avocatură LDDP a fost înființată în 2005, scrie ZF.ro

Evoluția dosarului Roșia Montană

Pe 4 ianuarie 2017, în ultima zi a guvernului condus de Dacian Cioloș, România a depus dosarul Roșia Montană la UNESCO. Acest dosar a fost elaborat sub coordonarea fostei ministră a Culturii, Corina Șuteu.

În iunie 2017, compania canadiană, care este acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation, a adus România în fața unui Tribunal al Băncii Mondiale. Compania a motivat că a pierdut miliarde de dolari ca urmare a deciziei Guvernului de la București de a nu aproba exploatarea minei de aur de la Roșia Montană. Potrivit Gabriel Resources, din zăcământul de la Roșia Montană ar putea fi extrase 300 de tone de aur și 1.600 de tone de argint, valorând peste 16 miliarde de dolari în 2013. Metoda propusă pentru extragerea acestor metale, însă, a stârnit controverse, deoarece implica utilizarea cianurilor, considerată dăunătoare pentru mediu și locuitorii din zonă.

În urma schimbării de guvern, noul executiv condus de PSD, sub Mihai Tudose, a dorit retragerea dosarului.

În vara anului 2021, Roșia Montană a fost inclusă în patrimoniul UNESCO. Peisajul cultural minier de la Roșia Montană a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. UNESCO recomandă evitarea exploatărilor miniere în zonă și impune luarea de măsuri suplimentare pentru conservarea sitului (sursa: digi24.ro). Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a decis să înscrie situl Roșia Montană în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității și în Patrimoniul Mondial în Pericol, ceea ce a dus la oprirea oricărui proiect de exploatare minieră. 

Reacțiile politicienilor

Premierul Marcel Ciolacu pe Facebook: „Am câștigat procesul Roșia Montană!!! Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat și pensionar al acestei țări să fie penalizat pentru ticăloșia unor antiromâni! Mulțumesc echipei de avocați care a reprezentat România cu profesionalism, cinste și onoare! Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naționale! Nu am acceptat jaful în cazul vaccinurilor anti-Covid, nu am făcut-o nici acum! Bravo, România!”, a scris premierul Ciolacu Pe Facebook.

Marcel Boloș, ministrul de Finanțe pentru Digi24: „Am primit această decizie cu multă bucurie și cu multă încredere. Suntem încă sub impactul acesta al bucuriei și al faptului că am scăpat țara de un mare necaz, care însemna miliarde de euro, posibil de dat către cei care ne-au acționat în judecată”.

Cătălin Drulă, pe Facebook: „România câștigă procesul Roșia Montană. Nu există despăgubiri de plătit. Ciolacu, Boloș, PSD/PNL împreună cu posturile TV în care pompează sute de milioane au isterizat România săptămâni de-a rândul cu o campanie toxică împotriva USR. Oare a fost o campanie pentru ca grangurii pesediști să facă bani pe bursă? Oare au făcut rău României vorbind despre miliarde în despăgubiri ca și cum am fi pierdut deja?”

Dacian Cioloș pe Facebook: „Roşia Montană rămâne în patrimoniul mondial UNESCO, iar statul român nu plăteşte nici o despăgubire. Sper că cei care m-au acuzat în ultimii ani să înţeleagă că patrimoniul naţional cu valoare mondială nu se vinde şi că este datoria noastră să îl protejăm onest, până la capăt”.

Nicușor Dan, pe Facebook: „România a câștigat procesul de arbitraj internațional pentru Roșia Montană. Ce lovitură pentru politicienii și trusturile de presă care abia așteptau să spună că societatea civilă e de vină pentru tot ce se întâmplă în România. Roșia Montană a fost un proiect profund ilegal o uriașă afacere de corupție, în care sute de politicieni și multe trusturi de presă au fost cumpărate la bucată. S-a ajuns până la o lege specială, care spunea expres că proiectul nu trebuie să respecte legi naționale. Toată admirația pentru cei care nu s-au lăsat cumpărați și dimpotrivă, au început o luptă care părea pierdută. Eugen David, cel care a inițiat totul, Mihai Goțiu, care a documentat jurnalistic corupția, avocatul Marius Harosa, care a câștigat zeci de procese în care a dovedit ilegalitatea proiectului, ajutat de Dumitru Dobrev și Ștefania Simion, și mulți, mulți alții. Felicitări ministrei Corina Șuteu și primului ministru Dacian Cioloș care au înaintat dosarul de clasare în lista UNESCO, ministrului Bogdan Gheorghiu și primului ministru Ludovic Orban care l-au redepus după ce guvernul Dăncilă îl retrăsese. România trebuie să fie mândră că are o locație reprezentativă pentru istoria și cultura umanității. Nu am putut anticipa rezultatul litigiului de arbitraj pentru că nu știm nici azi conținutul contractelor semnate între România și companie la sfârșitul anilor 90. A fost oricum un gest de iresponsabilitate să angajezi România într-un proiect profund ilegal. Felicitări caselor de avocatură Leaua Damcali Deaconu Păunescu și Lalive SA care au reprezentat România în procesul de arbitraj.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult