Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Florin Secureanu a fost reținut. Surprizele din actul de urmărire al DNA a fostului manager al spitalului Malaxa

Fostul manager al spitalului Malaxa, Florin Secureanu, a fost citat vineri la DNA și pus sub acuzare pentru luare de mită și delapidare. Vineri seară, Secureanu a fost reținut de către procurorii anticorupție.

Echipa jurnalistului Cătălin Tolontan a dezvăluit pe tolo.ro la sfârșitul lunii noiembrie o serie de nereguli referitoare la achiziţiile din bani publici făcute în ultimii ani de conducerea spitalului Malaxa. Ulterior, procurorii anticorupție au ridicat din Spitalul Malaxa mai multe documente referitoare la contracte de achiziţii.

Potrivit tolo.ro, Secureanu scotea bani din bugetul spitalului pe baza unor facturi fictive emise către o firmă dizolvată din vara anului trecut.

Iată comunicatul integral al DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate corupției au dispus efectuarea urmăririi penale a suspectului

SECUREANU FLORIN - ADRIAN, la data faptelor manager al Spitalului Clinic Malaxa din București pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și delapidare, ambele în formă continuată.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

Suspectul Secureanu Adrian Florin a deținut funcția de manager al spitalului clinic Nicolae Malaxa din București, în perioada 2007 până la data de 29 noiembrie 2016, fiind numit în funcție de către Primăria Municipiului București, autoritate publică în subordinea căreia se află spitalul.

În perioada mai 2009 – noiembrie 2016, suspectul Secureanu Adrian Florin a conceput și a pus în aplicare o schemă prin care sustrăgea repetat (aproape zilnic) sume de bani din casieria spitalului.

Din probele administrate a rezultat că s-au emis facturi pentru un număr de 1075 zile, ceea ce înseamnă că suspectul și-a însușit, în 1075 de zile, sume de bani din patrimoniul spitalului. Suma totală delapidată este evaluată la 1.944.594 lei, ceea ce reprezintă și prejudiciu cauzat spitalului clinic Nicolae Malaxa.

Pentru a justifica în documentele financiar-contabile ale instituției publice sumele de bani astfel delapidate, suspectul Secureanu Adrian Florin a cerut personalului din cadrul serviciilor din subordinea sa (serviciul financiar – contabil, serviciul achiziții, serviciul administrativ), să întocmească în fals documente justificative (facturi și chitanțe). În acest scop, directorul spitalului s-a folosit de două societăți comerciale cu un comportament fiscal neadecvat, care figurau fictiv ca furnizori de consumabile IT și prestatori de servicii de reparații și mentenanță calculatoare ai spitalului. În realitate, aceste două societăți nu au avut niciodată contracte cu spitalul clinic Nicolae Malaxa și în consecință nu au prestat niciun serviciu și nu au livrat niciun fel bunuri instituției publice.

Totodată, în perioada 20 mai 2011 – noiembrie 2016, în mod repetat, suspectul Secureanu Adrian Florin a pretins unei societăți comerciale care avea atribuite contracte de achiziție directă cu spitalul, să îi plătească o serie de deplasări pe care el și apropiați ai săi le făceau în străinătate și în țară. Astfel, societatea comercială a plătit unei agenții de turism suma de 801.138 lei pentru un număr de 470 de deplasări ale suspectului și ale apropiaților săi.

Serviciile turistice de care a beneficiat managerul spitalului și apropiații săi, plătite de societatea care avea contracte cu spitalul, au constat în achiziționarea de bilete avion, cazare, închirieri auto, mic dejun, etc. Destinațiile au fost variate, atât în Europa, America, Asia, cât și în România.

Suspectului SECUREANU FLORIN - ADRIAN i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție."


Jurnaliștii de la Gazeta Sporturilor au descoperit că astfel au fost decontate inclusiv înmormântări ale rudelor unor cunoştinţe din Primărie.

Alintată „Vrăbi", iubita managerului Secureanu stă la baza unor contracte nemaivăzute în sănătatea românească, scrie tolo.ro, care adaugă că pasiunile lui Vrăbi sunt cumpărăturile și, mai ales, bijuteriile.

Spitalul condus de Florin Secureanu a plătit 9.000 de euro unei firme de bijuterii, sub pretextul că „aceasta va curăța instrumentarul de la Ginecologie", potrivit investigației publicate pe tolo.ro.

Secureanu a achiziționat dispozitive medicale din fondurile spitalului pentru ca o femeie căreia îi spune „nepoțica” să facă o operație de slăbit la o clinică privată, mai scriu jurnaliștii din echipa lui Cătălin Tolontan. În plus, managerul Secureanu ar fi cumpărat un pian tot din fondurile spitalului, pe care l-a dus acasă și a mituit cu 10.000 de euro inspectorii din primărie ca să închidă ochii.

Ancheta tolo.ro prezintă şi înregistrări audio în care se poate auzi cum directorul Spitalului Malaxa îi înjură pe angajaţi.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu stiu de ce, dar pe Securisteanu asta l as vedea in Partidul Rumînia Urină alaturi de potlogarul Sebastian Ignat Guiţă si Victor Sclav. Cred ca si lui Vrăbi i s ar putea face loc, poate ea e de fapt cucuveaua mov a lui Guiţă, trimisa Templierului drept ex-voto. I se poate inventa o poveste, ca fost linsat de oculta antiromaneasca si de Jorjica Reptilianul Pamantului, iar el, ca un adevarat cavaler maltez, a observat ca asistentele si doctorii de la Malaxa fac jocurile strainezilor cu societatea lor deschisa la pantaloni cu tot, si, ca sa i dezrobeasca de vrajbasul natiunii, a rostit incantatia: 'F... te n cap', ceea ce este o practica a adevaratilor initiati, nu a ageamiilor neromani ce sunt platiti de Baphometos Androginul sa ne face pilaf tarisoara noastra preascumpa binecuvantata de Dumniezăul nostru pravoslavnic si necurvasarita de pacatosili homosexualili, ci blagoslovita cu degraba pupatori de osemintili de animalili.
  'F... va n cap, romani!', intr adevar, chiar ar putea fi un slogan prezidential, flacara violet n ar putea avea niciun efect in fata unui Cavaler de rang Meltenez 34, rang aferent suprem mega giga tera in sistemul temporal dacic, neatarnat, liber, fara stapan, cu un cod de onoare format din: barza, manz, branza, brusture, starv, starv, starv...
  • Like 2
  • @ Bogdan Melinte
   :)) tare comentariul!
   deci votam PRU pentru ca anticipam un candidat cu sange de cavaler! Bun, asa sa fie maria ta!
   • Like 0
 • check icon
  Deci dosarul DNA se bazează pe ce spune tolo.ro? Sau Res Publica Daco-Romanica preia ce spune tolo.ro că face DNA și că făcu Secure Anu? Nu e clar.
  • Like 0
  • @
   Dosarul DNA se poate baza pe dezvaluirile GSP, care-i problema, ca nu inteleg, n-ar fi destul sau ce?!
   • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult