Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Ancheta de pe Tolo.ro despre „elefantul, vrăbiuța și șpăguța”: managerul Secureanu demis, dosar penal!

Managerul Spitalului Malaxa din Capitală, Florin Secureanu, a fost demis, iar procurorii DNA fac percheziții marți la sediul unității medicale. Potrivit tolo.ro, managerul Spitalului Malaxa din Capitală, Florin Secureanu, scotea bani din bugetul spitalului pe baza unor facturi fictive emise către RYS Force Company SRL, o firmă dizolvată din vara anului trecut. 

Jurnaliștii de la Gazeta Sporturilor au descoperit că astfel au fost decontate inclusiv înmormântări ale rudelor unor cunoştinţe din Primărie. 

Alintată „Vrăbi", iubita managerului Secureanu stă la baza unor contracte nemaivăzute în sănătatea românească, scrie tolo.ro, care adaugă că pasiunile lui Vrăbi sunt cumpărăturile și, mai ales, bijuteriile.

În 27 iunie 2013, Spitalul Malaxa a încheiat primul dintr-o serie de 10 contracte, în valoare de 39.500 de lei, cu firma Yarouse Jewellery.

Spitalul condus de Florin Secureanu a plătit 9.000 de euro unei firme de bijuterii, sub pretextul că „aceasta va curăța instrumentarul de la Ginecologie", potrivit investigației publicate pe tolo.ro.

Potrivit tolo.ro, la Malaxa se ține o contabilitate dublă. 

„Noi ştim de ani de zile firma RYS ca pe o companie-paravan a managerului”, au declarat angajaţi ai spitalului. „În fiecare zi, RYS livrează tonere şi alte consumabile de 950 de lei şi repară imprimante, în valoare de alţi 900 de lei. Sumele mai variază, în funcţie de câţi bani cere managerul. Totul e fictiv!”, a explicat un angajat al spitalului, care a arătat că cei mai mulţi bani s-au retras din spital din 2014 şi până în prezent. Zi de zi spitalul Malaxa a plătit 2.000 – 3.000 de lei către firma RYS.

Ancheta tolo.ro prezintă şi înregistrări audio în care se poate auzi cum directorul Spitalului Malaxa îi înjură pe angajaţi.

Cum este prezentat Florin Secureanu și atmosfera din Spitalul Malaxa, de tolo.ro:

„În Malaxa se simte starea din 22 decembrie 1989.

Medicii, asistenții, angajații trăiesc sentimentul amestecat al bucuriei și al fricii că elicopterul care a decolat de pe CC se va întoarce.

Managerul Secureanu cunoaște bine clipa.

Pentru că, în afară de ecuson de la Camera Deputaților, doctorat de la SRI, haină de la Cavalerii de Malta și apartament de la RAPPS, Florin Secureanu se regăsește și pe lista luptătorilor pentru victoria Revoluției, cu facilitățile fiscale de rigoare!

Elefantul, vrăbiuța și șpăguța.

N-am găsit altă rimă!”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • De sus și până jos, în cele mai profunde unghere ale existenței noastre pe acest pământ, în forme mai mult sau mai puțin elaborate, se perpetuează oportunismul. Între hoțul de buzunare din tramvai sau metrou, ori pe tarla sau pe pășune, politicianul pregătit pentru asaltul puterii, angajatorul forței de muncă pe propria latifundie și guvernantul sau justițiabilul care au cucerit sau dobândit dreptul de decizie privind existența celor de la el în jos, astăzi diferențele sunt nesemnificative în fond. E atât de clar încât e de mirare că se recurge la metodele de ocolire a vigilenței publicului laolaltă cu cea a justiției extrem de apropiate de perioada de declin a imperiului roman. Până și speța plagiatului în lucrările de doctorat ș.a. este pe măsură de extrem de ridicolă.
  • Like 0
 • Nu cred că trebuie să-l vezi neapărat pe insul în cauză, după ce citim și auzim ce scoate pe gură fiind suficient să ne dăm seama că tipul nu are toate doagele. Întrebarea, singura importantă, e cum s-a putut ca bestia să ajungă într-un asemenea post de răspundere. Dacă mai asociem și figura din poză e mai mult decât edificator că acolo sunt mai multe persoane care trebuie anchetate în cel mai serios mod posibil. A doua întrebare ar fi dacă ajungem să vedem lucrurile deplin clarificate, căci demiterea poate să ferească de răspundere pe alți impostori.
  • Like 1
 • Specimenele astea nu se pot manifesta la nivelul maxim al nesimtirii decit cu un "spate" beton, iar acest element chiar pare a fi predestinat sa faca ceea ce face. Uitati-va la numele lui.
  • Like 2
 • check icon
  Ce se mai poate face?
  Păduchii și lavrele astea nu au nici o conștiință și nici o minimă voință de a se linști. Iar DNA este un instrument de fațadă, mai mult de manipulare politică, prin arestare selectivă și la momentul "in/oportun" a unor persoane pe care le "descoperă" corupte după 10 ani de la înfăptuirea faptelor, iar în același timp corupți evidenți sunt lăsați în pace. Pe ăia pe care-i prinde, îi freacă pe la televizor și în cel mai bun caz îi condamnă la ani reduși de pușcărie (2 ani pe ăia care au furat milioane de euro!). Corupții fac pușcărie (unde devin scriitori de succes, când nu se îmbolnăvesc subit de boli grave), rămân cu banii și sistemul corupt merge mai departe.
  Este evident că e nevoie de altceva, precum și de alte metode.
  Ați auzit de Rote Armee Fraktion? Ceva de genul ăsta avem nevoie pentru a-i potoli/stârpi pe corupți.
  • Like 0
  • @
   raimond check icon
   Nah... romanu' e blajin din fire. Daca-l ia careva la omor, canta o doina, ca-n Miorita... Pai de ce credeti ca invatam la scoala Miorita? Sa stim ce avem de facut!
   • Like 0
  • @
   Așa este, tot mai multă lume o spune: până nu iei o bucată din ei, ăștia nu se potolesc...
   Deci, când l-ai prins, iei o bucată din el: o mână, un picior, o ureche, nasul, limba, un ochi...
   • Like 0
 • Dumnezeule!
  Doctorat de la SRI pentru Secureanu...
  Secureanu, luptător al Revoluției, un hoț ordinar scutit de impozite...

  Ceaușescu - împotriva căruia s-au coalizat hoții și excrocii secureni din România - avea o legislație simplă și clară prin care îi putea condamna la moarte pe cei care furau din avutul public, lucru care s-a chiar întâmplat (vezi afacerea Bachus, cu vinuri contrafăcute).
  Ar fi excelent dacă s-ar profita de alegerea lui Trump și s-ar reintroduce pedeapsa cu moartea pentru marii hoți secureni...
  • Like 4
  • @ Tom Dick N'Harry
   raimond check icon
   Si chinezii au, parca de la un milion de dolari (sau yuani, nu stiu exact) in sus... kaput!

   Pe de alta parte, legislatia comunista era departe de a fi favorabila omului corect. Hotii si talharii aveau mai multe drepturi decat tine daca te furau. Legislatia era in asa fel facuta ca sa tina populatia in nesiguranta.
   • Like 0
  • @ raimond
   Evident, regimul Ceaușescu era nașpa din prea multe puncte de vedere, nu fac apologia lui.
   Nu puteai însă fura ca să devii miliardar, și ăsta este un motiv principal pentru care nemulțumiții secureni din aparatul „de partid și de stat” l-au căpuit pe 25 decembrie...
   • Like 1
  • @ Tom Dick N'Harry
   Doar asa s-ar diminua pana la starpire hotia din tara asta. Ar fi foarte necesar sa mai diminuam din "drepturile omului". Omul trebuie sa aiba drepturi dupa cum se achita de obligatii. Politicienii, in special parlamentarii, acesti paraziti ai societatii, si-au facut
   legile in functie de ce aveau ei de gand sa faca. Si preponderenta o detine cel mai
   corupt partid din ro. psd ( sub toate denumirile din cei 27 de ani ), in alianta, cand cu
   unii cand cu altii, in functie de interese. Pentru furturi de milioane de euro primesc, maximum 2 ani, si daca se poate si astia cu suspendare. La ei se aplica regula executarii 1/3 din pedeapsa, daca au peste 60 de ani. Sunt curios daca un hot, peste 60 de ani, care a furat paine, de foame, pantruca nu-i ajungea pensia de 6-700 de lei, a fost eliberat dupa 1/3 din pedeapsa sau pe considerentul ca sufera de o boala ce nu poate fi tratata in penitenciar!? Eu nu am auzit si sunt sigur ca ar fi constituit un subiect de presa. Furtul a milioane de euro, din banii statului, constituie o fapta de gravitatea unei crime. De ce sunt atat de putin pedepsiti - ma refer la administratorii statului si la legiuitori - si apoi eliberati, cu averea dobandita din furt nestirbita? Pentruca ei si-au facut legile favorabile lor. Toti parlamentarii, scapati prin abuz, de urmarirea penala, vin azi la televiziuni si ne vorbesc ei despre corupti, hoti, etc.
   • Like 0
 • raimond check icon
  Rima ca rima, dar numele lui zici ca e la misto... Cand am vazut titlul articolului chiar am crezut ca e la misto :) Dar se pare ca nu, e pe bune!
  Una peste alta, un alt exemplu ca sanatatea romaneasca e putreda... Chair nu stiu ce se mai poate face. De obicei o casa asa putreda nu mai poate fi carpita, trebuie sa o dai jos si sa construiesti alta. Aici treaba e mai complicata, trebuie sa asiguri un minim de continuitate a serviciilor medicale. E greu. Mai grav e ca sandramaua se va prabusi oricum, deja scartaie din toate incheieturile. Iar cand va cadea, vor fi victime nevinovate. Iar vinovatii for fi absolut toti cei implicati in sistemul medical actual. Unii direct, altii indirect pentru ca s-au complacut si nu au luat atitudine din timp.
  • Like 1
 • Bayard check icon
  In cazul asta Firea a reactionat rapid, felicitari ca a vazut si ea ce am vazut toti... a fost scandalul prea mare, e si campanie electorala ca sa-si permita sa taraganeze. Dar comparati cum a tratat situatia de la Sf. Maria.... cazul nu a fost la fel de evident, nu au fost injuraturi, gainarii.... trebuia sa asculti putin sa intelegi situatia. Seful de-acolo ne-a mintit in fata pe toti, ca spitalul e gata, ca se pot face transplaturile pulmonare.... a MINTIT cu nesimtire, toata lumea de la minister, alti mari doctori au spus-o la unison: e imposibil momentan si complet iresponsabil sa pretinzi asta. Omul este in continuare in post, acolo Firea a ignorat situatia pentru ca era deja pregatit contraatacul al televiziuni. Intr-o situatie mult mai grava din punctul meu de vedere
  • Like 3
  • @ Bayard
   Firea, acest esec al nostru, datorat putorilorr care au preferat alceva decat sa vina la vot, reactioneaza, numai, dupa cum ii dicteaza dragnea. Securenu, probabil, in ciuda numelui, era in dizgratia psd/dragnea. Posibil sa nu fi cotizat cat trebuie la "partid".
   • Like 0
 • Incredibil cat tupeu pe tipul asta! Sper ca toti fostii pacienti care au avut de suferit in acel spital sa-l dea in judecata pe derbedeu!
  • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult