Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Mircea Geoană, numit adjunct al secretarului general al NATO

Mircea Geoană

(Foto: Inquam Photos/George Călin)

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat miercuri numirea lui Mircea Geoană în funcția de secretar general adjunct al Alianței.

„Sunt încântat să anunț numirea lui Mircea Geoană, om de stat și diplomat cu experiență, în funcția de secretar general adjunct al NATO”, a scris Stoltenberg pe Twitter.

„Sunt mândru să fiu desemnat de către Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, că următorul Secretar General Adjunct. Este, deopotrivă, o uriaşă provocare şi o oportunitate de a reprezenta interesele Alianţei noastre, care asigura securitatea a peste 1 miliard de cetăţeni. De-a lungul carierei mele diplomatice şi politice am promovat legătură transatlantică şi integrarea euro-atlantică a României. Sunt profund onorat să fiu desemnat pentru această poziţie cheie ce reprezintă, de asemenea, o recunoaştere a importantei contribuţii a României în cadrul NATO”, a afirmat Mircea Geoană pe Facebook.

Discuțiile despre numirea fostului ministru de Externe pe această poziție s-au desfășurat vreme de câteva luni, scrie Digi24.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • mike mike check icon
    Desigur ca suntem onorati ca un roman se va afla in "boardul" NATO, insa stau si ma intreb daca Geoana chiar era singurul om capabil sa primeasca aceasta functie. Sunt convins ca mai erau multi alti analisti militari, fosti ministri de externe (Diaconescu), oameni cu experienta diplomatica si militara care ar fi putut ocupa aceasta pozitie. Si mai ales oameni care nu au un trecut cetos si care nu vin dintr-o zona gri a politicii romanesti. Geoana este asociat cu PSD-ul, care la randul lui este asociat cu interse in spatiul ex-sovietic. De asemenea, Romania are un istoric nu foarte onorant in ce priveste NATO, pe perioada Razboiului Rece. Amintiti-va doar de reteaua Caraman care aproape a distrus Alianta Nord-Atlantica in anii '70 si a determinat relocarea sediului NATO de la Paris la Bruxelles. De aceea am ramas surprins cand am auzit de numirea lui Geoana in acest post de varf din NATO. Meritele Romaniei puteau fi recunoscute si prin alegerea unui alt candidat pentru acest post.
    • Like 0
    • @ mike
      Ionel check icon
      Ai stofa de Analist ! Cred ca ai fi bun pentru ....Realitatea !
      • Like 0
    • @ Ionel
      mike mike check icon
      Nu-i asa? Sunt bun! :) Acum sincer, chiar credeti ca Geoana este cel mai potrivit pentru functie? De ce nu George Maior, de exemplu, doar este ambasador si el. A fi ambasador in SUA era un criteriu? Come on...
      • Like 0
    • @ mike
      George Maior ar fi și mai inadecvat pentru această funcție după părerea mea. Geoană (excluzând apartenența politică) nu are stofă de cnducător. Știe să vorbească mai bine spus să „sporăvăiască„ dar să mă ierte Bunul Dumnezeu, este tont. Și să nu uităm de întâlnirea cu S.Vântu, un mafiot ordinar, în toiul alegerilor prezidențiale. Oare ce căuta acolo ? Diaconescu mi se părea cel mai potrivit dacă tot vroiau un român în acea funcție. Geoană va fi ușor de manevrat dacă va fi numit definitiv.
      • Like 0
  • Ionel check icon
    Foarte bine a sintetizat Nistorescu in Cotidianul :
    "Cum ar fi arătat România cu Mircea Geoană președinte pentru două mandate?Românii hăhăitori și flecari nu au un răspuns pentru că nu-l pot gîndi. Sigur, România n-ar fi avut o viață politică atît de vulgară, atît de scandaloasă, atît de dominată de mize mici și de secvențe ridicole. Sigur, președintele României nu i-ar fi smuls telefonul unei jurnaliste, sigur fratele lui nu ar fi făcut învîrteli cu țiganii și pușcărie, sigur relația României cu SUA ar fi avut o altă substanță și o altă dimensiune. Sigur, România ar fi avut reacții de țară normală, cu o diplomație europeană și cu un președinte care să nu se învîrtă pe la ședințele summiturilor europene ca o oaie beată, ca Traian Băsescu, cel pe care îl ignorau și pisicileși gărzile și șoferii.
    Și astăzi mi-e greu să înțeleg cum a greșit Mircea Geoană sau cum l-au lucrat la alegerile din 2009. Nici astăzi n-a scăpat de apăsarea unei imagini a bucuriei care i-a fost suflată cu tot felul de trișerii"
    • Like 2
    • @ Ionel
      check icon
      Iisus pe Pămînt, ce să mai!!
      • Like 0
    • @ Ionel
      Cine-i Nistorescu ? E cumva un fost „utecist„ și pe urmă PCR-ist care nu s-a dezis încă de hotărârile Congresului al XIV-lea ?
      • Like 0
  • check icon
    Ma, voi stiti cine e Mircea Geoana?
    Este fiul generalului Ioan Geoana care pe 22 Decembrie 1989 s-a incuiat in buncarul de la CC de unde se putea comanda armata. Atunci Ceausescu a ramas pe diinafara si a trebuit sa fuga cu elicopterul.
    Geoana este acela care l-a detronat pe Iliescu in anul 2005.
    Acum ce rol va juca?
    • Like 0
    • @
      Ionel check icon
      Ai fost tu acolo !? Ai vrut sa intri si ai vazut ca este incuiat !? Iliescu s-a retras in 2005 sau tu ai fi vrut sa conduca in continuare !! Prostiile astea cu buncarul in care a vrut sa intre Ceausescu dar nu a putut ca era incuiat !!?? Pai ce s-a dat cu bomba atomica sa intre in buncar !? Numai specialisti in tara asta, care le stiu pe toate !!!
      • Like 0
    • @ Ionel
      check icon
      Mia cauta pe net...
      • Like 0
    • @
      Ionel check icon
      Nu tot ce "zboara"/publica pe....net se si mananca !
      • Like 0
  • Dorin check icon
    Iată că după ce a fost președinte o noapte PROSTĂNACUL(cum îl alinta Tovarășa Iliescu) a ajuns mare și tare in NATO.Aici cât o stă?Cred că ,Mihaela Dragostea Mea,e Mulțumită.
    • Like 0
    • @ Dorin
      Ionel check icon
      Acum luati de bun ce a spus Iliescu in 2005 !? In loc sa apreciem ca un roman a fost numit pe o functie in NATO, si nu orice functie, venim cu toate........Era mai ok daca o numea pe codruta !???
      • Like 2
    • @ Dorin
      Un comentariu mistocar si superficial la un subiect important pentru noi toti. Ma rog, nicio problema, trebuie respectata parerea fiecaruia.
      • Like 1
    • @ Dorin
      Dorin check icon
      S-au terminat cumva romănii capabili de a fost ales puiul ăsta de general comunist.A făcut ceva pentru țara asta? Toată viața a lucrat la stat și a mâncat Rahat.
      • Like 0
  • Paul check icon
    Asta arată ca aliații noștri au înțeles ca actuala guvernare alde-pesedisto-dragniota, cretinoido-corupto-filorusa este un accident al democrației așa cum e ea trăită in România. Cât despre Geoană, o fi el “stanac” și membru de vaza al nomenclaturii post Ceaușescu, dar sigur nu e grobian hahaitor turnător la Securitate si mafiot ca basescu.
    • Like 1
  • Da, ce putem sa spunem in afara de felicitari? Cine o baga pe aia cu “stanacul” (ca sa citez pe cineva de mai jos), inseamna ca e ignorant total sau prost intentionat. Functia no. 2 in NATO... o realizare incredibila pe plan politic extern.
    • Like 1
  • Între timp a și devenit cu adevărat ! După cum vedeți lumea are o mulțime de culori nu este făcută din alb și negru. Imediat o să apară tot felul de casandre care vor spune fie că rușii, prin omul lor, au pus mâna pe NATO, fie că M. Geoană a fost atât de șiret încât i-a păcălit pe americani, fie că această numire este rezultatul nu știu căror trocuri puse la cale în politichia dâmbovițeană, oricum o așa numire este împotriva ... zeilor și aceștia vor produce dezastre vindicative.
    Bravo pentru România, bravo pentru Mircea Geoană !
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult