Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Orgie cu Orlando

Mă trezesc de dimineață cu un SMS de la o bancă în care sunt anunțat că am o poprire pe un cont. Sun și înțeleg că e de la ANAF.

Mă duc la muncă, intru într-o emisiune, primesc un SMS de la o a doua bancă, în care sunt anunțat că mi s-a și debitat poprirea anunțată de dimineață de banca numărul 1.

Mă grăbesc să-mi termin treburile până-n ora 5, ca să ajung înainte de închiderea programului de la stat, să mă lămuresc despre ce poprire e vorba.

Pentru mine, ANAF sector 2 este moartea. O clădire pe care aș dărâma-o și aș construi-o la loc. Grație amabilității unui fost angajator, altfel mare vizionar media, mi-am plătit o vreme singur toate contribuțiile la stat, prilej să descopăr acest sistem infernal care este Fiscul român. (despre Golgota interacțiunii cu funcționarii ANAF am scris la vremea respectivă). 

Am ajuns la 16.10, am găsit sediul gol și neschimbat: aceleași ghișee la care trebuie să te apleci, același mobilier vechi și jupuit, aceleași funcționare spectrale care bântuie preocupate cu foi în mână prin spatele unui geam de sticlă. Singurul lucru care s-a schimbat de la ultima mea vizită la ANAF sunt niște afișe pe care scrie „Suntem aici ca să vă ajutăm”. 

Am fost îndrumat la ghișeul 20 care se ocupă de popriri. La ghișeu nu era nimeni în afară de un hipster blazat care aștepta cu niște foi în mână. Am așteptat vreo 15 minute, hipsterul era un monument de resemnare. Atitudinea lui m-a ajutat să mă calmez. Mi-am spus că, indiferent de ce se întâmplă, voi fi zen.

La un moment dat, a apărut dincolo de geamlâc o făptură. A întins niște foi prin fanta deschisă și a poruncit:

- Semnați!

Hipsterul a luat foile și a început să le studieze:

- Stați, că vreau să știu ce semnez, vreau să citesc.

Doamna s-a enervat și am ghicit că-și face cruce:

- Hai, domnu, că le citești acasă! Doamne ferește, ce oameni! a exclamat enervată de pretențiile hipsterului și m-a luat în primire: Dumneavoastră ce vreți?

I-am spus să termine cu domnul și apoi să mă ia pe mine, că așa se cade. Remarca mea i-a produs un rictus de neplăcere. Era 16.30, aproape de ora închiderii, și doamna dorea probabil să dărâme ușa.

Hipsterul s-a mai moșmondit, a semnat și a plecat. Am urmat eu:

- Aș vrea să știu ce reprezintă suma poprită comunicată în acest SMS primit de la bancă.

Îmi ia CNP-ul, caută în calculator, bălmăjește ceva de „regularizări”, „CASS din 2016”, îmi scoate la imprimată vreo trei hârtii, fiecare cu altă sumă. Niciuna nu corespundea cu suma poprită.

- Doamnă, ce reprezintă suma pe care mi-ați debitat-o din cont?

- Nu știu, la noi n-a ajuns nimic.

- N-o fi ajuns, n-o fi intrat în sistemul dvs., dar cu siguranță mie mi-a fost retrasă suma, căci am primit alertă de la bancă.

- Să mai veniți zilele următoare, să vedeți, poate ne intră până atunci. 

- Păi dacă „sunteți aici, poate mă ajutați”…

- Poate v-a luat de aici și încă ceva de aici și poate și de aici, o aud că zice arătându-mi niște coloane de pe hârtii. Dar la noi n-a intrat nimic, așa că...

Face, cu vădită nemulțumire, niște calcule cu un calculator de mână, încercuiește cu niște mișcări nervoase niște sume, eu mă fac echer și-mi vâr capul pe geamlâc ca să înțeleg calculul, trage linie și-mi spune victorioasă că da, mi s-a poprit o sumă, dar că, pe lângă asta, mai am de plătit și în plus, „dar stați liniștit, mai aveți până în treejunu a șaptea”. Nu înțeleg nimic.

Cedez:

- Doamnă, ziceți-mi cât trebuie să vă dau și vă dau acum, nu mai vin, că n-am timp să mă tot plimb pe la ANAF.

Îmi comunică o sumă, o accept, îmi zic că, oricum, ce-mi trebuie mie concediu, îmi scot cardul să o plătesc.

- Păi nu aici, pufnește enervată, la casierie la parter, dar degeaba vă duceți, că au închis. Veniți mâine.

- Păi nu la cinci se închide?

Înțeleg că la casierie se închide mai repede. Dau să plec și atunci mă pune dracul să ridic o sugestie.

- Aș vrea să vă las numărul meu de telefon sau emailul meu, să le băgați în calculator, ca să mă notificați din timp când mai am ceva de plată. Să nu mă mai trezesc cu contul poprit când poate am o urgență, nu se știe…

Sugestia mea o face pe doamna de la ghișeu să izbucnească:

- Da ce credeți, domne, că noi avem timp de așa ceva?!

Pufnește într-un râs pe care-l simt batjocoritor.

- Primiți notificările prin poștă, ca toată lumea, ce, e vina noastră că dumneavoastră nu sunteți acasă când vine poștașul?!

Îi spun că, într-adevăr, altă treabă nu am decât să aștept poștașul cu notificările de la ANAF, îi explic că e mai simplu să dai un SMS decât să trimiți o scrisoare prin poștă, ia mai puțin timp și costă și mai puțin.

Pe timpul meu și pe banii mei, doamna începe să mă ia la refec. Îmi spune ca la proști că să trimiți emailuri „la milioane de contribuabili” este foarte scump. Aud de dincolo de geam o jumătate de frază, în timp ce i se adresează probabil unei colege:

- … că noi n-avem altă treabă decât să le dăm lor SMS-uri și emailuri… Ziceți, mai vreți ceva, că trebuie să închid calculatorul, mă zorește privind cu insistență spre ușă.

Urmează un dialog suprarealist:

- Doamnă, dumneavoastră aveți telefon mobil, folosiți poșta electronică? Nu vă este mai ușor să vorbiți la mobil sau pe whatsapp decât să trimiteți scrisori prin poștă?

- Nu vă dau telefonul meu!

- Doamnă, nici nu vi l-am cerut. De ce credeți că aș dori să vorbesc cu dvs. personal? Credeți că sunt aici la vrăjeală? V-am sugerat să trimiteți alerte prin SMS contribuabililor înainte să le intrați în cont, așa cum fac, de pildă, băncile.

- De pe telefonul meu?!

- Nu, doamnă, al ANAF.

- Vorbiți cu ANAF.

- Dumneavoastră nu sunteți ANAF?

- Nu!

Se ridică, îmi închide ușița în nas și pleacă.

- Și ați mai lipit și afișul ăsta „Suntem aici ca să vă ajutăm”, strig în urma ei. Pe ce lume trăiți?! În ce secol?! 

- Ce e, domne, de ce strigi? apare un gardian în spatele meu.

Mă întorc pe călcâie și mârâi:

- Pe dumneata cine te plătește?

- Dumneata.

Se face nevăzut. Rămân în fața ghișeului ca în fața unui exponat de la Antipa. Cu siguranță, din partea cealaltă a geamului și ei se uită la noi ca la niște animale ciudate.

***

Eugen Orlando Teodorovici (Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)

Domnul Orlando Teodorovici, ministrul Finanțelor, are nevoie în aceste zile de bani ca să plătească factura orgiei din ultimii 3 ani de guvernare. E nevoie să fie plătite toate neamurile, amantele, șoferii și chelnerii, toate pensiile speciale, toate veniturile superbugetarilor din companiile, regiile, autoritățile de stat, care pleacă lunar acasă uneori cu zeci de mii de euro. Zeci de mii de euro venituri lu-na-re la stat! Într-o țară săracă precum e România! Este un dezmăț fiscal bugetar fără precedent. O nomenclatură de partid și de stat este ghiftuită cu taxele și impozitele contribuabililor care produc în special în mediul privat. Dl. Orlando a anunțat în stilul cel mai populist că va introduce „o taxă de solidaritate” pe acele pensii mai mari de 10.000 de lei. Praf în ochi, populism ieftin. În realitate, factura este plătită, chiar în timp ce vorbim, tot din jupuirea micilor contribuabili, din taxarea antreprenorilor, din „solidaritatea” economiei private. Aroganța funcționarei de la ANAF este, de fapt, suficiența statului abuziv care nu dă socoteală cum îți ia și cum îți folosește el banii. Plătește și nu cerceta!

Gardianul închide ușa în spatele meu. Plec fluierând a pagubă: mă întreb dacă Dan Voiculescu, marele patriot român care trebuie să-i dea statului 60 de milioane de euro, prejudiciu confirmat de instanță, o fi primit și el poprire pe cont de la ANAF sau poate încă așteaptă poștașul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • In mare parte de acord cu povestioara care reflecta incompetenta crasa de la ANAF. Dar, ca exista un mare dar, suntem in 2019, exista SPV, de unde se pot afla o multime de informatii despre situatia personala, unde se transmit inclusiv somatiile cu mult inainte de poprire. OK, sunt aia de la ghisee sictiriti, dar nici contribuabilul nu depune un minim efort pentru a-si usura chinul. De cand a fost implementat acest SPV (care are si el probleme, mai pica din cand in cand) nu am mai dat pe la ANAF pentru ca primesc toate deciziile de impunere, certificatele, somatiile, adeverintele, depun declaratia unica in acel cont.
    Numai in cazuri de exceptie dau pe la ANAF. Hai sa nu invinovatim doar tabara cealalta. Daca ati fi avut cont SPV ati fi stiut din timp ca aveti o somatie pe care ati fi putut-o achita de acasa din fotoliu, cu mult timp inainte de a vi se pune poprire pe cont. Nu mai e nevoie sa stati cu ochii pe geam dupa postas, folositi SPV.
    • Like 0
  • Despre gunoaiele de la ANAF, sectorul 3, niște bugetari și ei...Anul trecut pe vremea asta mi-au pus poprire pentru vreo 900 lei, au supt banii din cont dar în aceiași perioadă ANAF S3 trebuia să îmi înapoieze cam 1500 lei, deci în loc să -și reducă datoria față de mine ei mi-au ciordit din cont, niște gunoaie, Tot nemernicii de la ANAF S3, tot anul trecut au prescris din ce îmi datorau cîteva sute de lei, în loc ca acei bani să fie folosiți pentru acoperirea debitului pe care îl aveam...Oare or fi creștini acei borfași ANAF-ioți??? Dacă va mai avea loc vreo mare zaveră ca în 1989 eu nu voi merge în Piață să strig Jos guvernul, jos odioșii...Eu voi merge la sediul ANAF S3, și....nu vă spun ce o să fac și cui, dar sigur va fi fără milă... sper să vină zavera și jos cu ANAF-ioții...
    • Like 2
  • Sunt in masina. Nu mai astept sa ajung la laptop ca suntem in 2019 scriu de pe telefon. Luna viitoare sper din toata inima sa inchei orice relatie cu Garanti Bank. In sfarsit. De ce sunt nerabdator sa fac asa? Desi am avut parte de un credit in conditii excelente? Desi am intalnit angajati foarte amabili si bine pregatiti? Pentru ca acum la final ma duc la casierie sa platesc ultimele sume (a se citi o stiiiiva de comisioane) descopar ca nu pot plati cu cardul. Poate socul v-a incremenit. Ca si pe mine. Asa ca repet ... in sediul bancii Garanti nu se poate plati cu cardul. Nu au POS. Mergi frumusel la bancomat si scoti cash.

    Dualitatea asta de tratament ... oameni dornici sa ajute, bine pregatiti, conditii de creditare decente fata de piata romaneasca ... versus o multime de comisioane si lipsa de ... nici nu stiu cum sa o numesc. Ba da. Romanescul ... las-o ba ca merge si asa. Dualitatea asta ma socheaza.

    In concluzie, daca intr-un sediu de banca nu pot plati cu cardul atunci inteleg de ce e jalea asta la ANAF. Cum ar zice Spock ... it’s only logical.

    Inchei intrebandu-va ... cum credeti ca putem implementa normalitatea si predictibilitatea vest europeana si la noi in tara?

    • Like 0
    • @ Calin Butunoi
      Mergi la ING ei au invers NU au ghiseu cu caserie! Eu nu am probleme, dar in cazul in care cineva vrea sa imi depuna bani pe cont nu prea are cum din ING :) doar daca are card ING. in rest numai bine, nu platesc comisioane... se misca rapid la efectuare plati. Este OK, nu fac reclama dar sunt mutumit de ce primesc.
      • Like 0
    • @ Mihai Achim
      sunt client ING de multa vreme. dar ce ma socheaza pe mine este altceva ... exista banci in Romania unde nu poti plati cu cardul ... si una singura daca exista este una prea mult .... dar nu cred ca sunt singulari. cum sa spun ... e culmea culmilor sa te zapaceasca o banca sa ai card bancar si sa nu il poti folosi pentru o plata in sediul lor. este anticlimactic.
      • Like 3
    • @ Calin Butunoi
      nici la BRD nu se poate plati cu cardul,am ramas masca cind am vrut sa-mi platesc rata
      • Like 0
    • @ Stefan 51
      Revino-ti la nici o banca nu poti plati cu cardul cu exceptii, una dintre ele este ING, cred ca a mai aparut una. NU sunt sigur
      • Like 0
  • Orlando este trecator ca orice bou care nu-si cunoaste limitele propriilor competente. Din nefericire va trebui sa ne luptam multa vreme cu un sistem plamadit de prosti meteorici. Iar din nefericire arhetipul functionarului roman nu se va schimba si mai degraba se va eterniza datorita a tot felul de legi imbecile promovate aiurea in lipsa unui proiect coerent.
    Un proiect coerent inseamna sa dai ceva dar sa si prevezi niste norme si reguli pentru imbunatatirea sistemului , norme care de obicei nu prea sunt populare.
    Vorba lui Caragiale : "..sa se revizuiasca primesc, dar sa nu se schimbe nimica"
    Sa vedem acum, cum sar toti patriotii ca arsi de limitarea pensiilor speciale. Fie vorba intre noi, impozitarea pensiilor mai mari de 10,000 este o chestie la care orice beneficiar ar trebui sa nu deschida gura si sa zica bogdaproste, macar dintr-un elementar bun simt.
    Romania este departe de capabilitatea de a oferi pensii de ~ 2000 euro/luna si la 50 de ani virsta dupa 20 de ani de activitate . Practic calculul nu se inchide nicicum.
    O sa cada in capul copiilor...
    • Like 0
  • Si daca vei contesta in instanta , oarece taxa instituita abuziv de catre ANAF sau consiliul local, vei pierde la pas procesul, -avind in vedere ca statul da pensioare speciale judecatorilor, nu contribuabilul.
    • Like 1
  • Corina check icon
    În comportamentul doamnei de la Fisc se văd ceva trăsături de om mic și de funcționar nevrozat, dar v-a ajutat, până la urmă, deși sistemul nu-i asigurase încă datele necesare. Nu se cade să-i spui omului care te servește de cine să se ocupe. În timp ce clientul anterior își citea documentul, ea s-ar fi putut pune în temă cu solicitarea Dvs. V-ați dus acolo cu doza proprie de provocare și de ură, chiar dacă strunite de educație și justificate de grelele încercări prin care ați trecut plătindu-vă singur contribuțiile ani de zile.

    Cât despre Orlando, el va fi mulțumit că a ieșit bine în poză aici. Face supertărăboi pentru o poză mai nasoală.
    • Like 0
  • GabiC check icon
    Florin, eu am o singura, eterna, problema cu articolele:
    Nu contin nume si prenume;
    Vreau si eu sa vad, in vreu articol: "Am vorbit cu Maricica, de la ghiseul 7, din ... care mi-a spus urmatoarele:....."
    Tot timpul descrierile sunt la modul (aproape) general;
    Atata timp cat nimeni nu-si asuma cele patite, cu nume si prenume, abuzurile si magariile vor continua;
    Eu am facut cateva plangeri, atunci cand am fost "calcat pe bombeu" de atitudinea "Maricicilor" sau de injustificabilele note de la ANAF si mi s-a raspuns; E drept- dup ace m-am facut rosu de furie, si dupa ce le-am scris pe mail (ca sa am confirmarea) dar...s-a intamplat ceva... s-a :miscat;
    atata timp cat stie ca nimic nu i se poate intampla- "Maricica" va fi in continuare stapana pe timpul (si banii) nostri;
    Poate-i promiti ca-i faci rost d enr de telefon si o suni la miezul noptii- eventual ii spui cat o iubesti, ca s-o auda sotul; Rezolva apoi el lucrurile :-)
    • Like 4
  • O institutie anacronica si imbecila, pe care nimeni n-o mai poate reforma parca. Proceduri stupide, personal selectat dupa criterii neclare, s.a.m.d. Sunt tocmai in mijlocul unei chestii asemanatoare. Firma cu cifra de afaceri de cateva sute de mii de euro i se blocheaza conturile (TOATE!!!) pentru 1700 de lei. Asta in conditiile in care statul trebuie sa ramburseze inca banii pentru taxa auto aceleiasi firme. Imediat dupa poprire se face plata sumei respective (ca, deh, cu statul nu te pui si banii si nervii tai nu prea conteaza) dar de ridicat poprirea n-o ridica decat banca prin intermediul careia s-a facut plata. Astazi, la 6 zile de la efectuarea ei, ANAF imi spune ca s-a trimis electronic (!) ridicarea popririi catre celelalte banci ieri (adica la 5 zile dupa plata sau, ma rog, 3 lucratoare desi banii le-au intrat de vineri). Bravo! Problema e ca banca cere o hartie cu ridicarea popririi, astia spun ca se trimite electronic. Sublim! "Imi trimiteti si fisa ROL sa vad cum stam sa nu mai apara probleme"? "Sigur"! Evident, cum spuneti, sumele de acolo n-au nicio legatura cu poprirea! "A, si o ultima intrebare: cum stam cu rambursarea taxei auto"? "Sa vedem. Da, aveti de primit 6000 si ceva de lei dar s-au terminat banii"!!!! "Deocamdata", ma imbuneaza. "Pai si eu ce fac, va trimit poprire"? "Ce doriti"! Dialogul a avut loc astazi, 17.07.2019.
    • Like 3
    • @ Adrian Gabriel
      GabiC check icon
      Dati in judeca; Plus lipsa de folosinta a banilor cuvenit; Plus avocat; Si, pe cat posibil, in subsidiar, parte in proces- persoana cu care ati vorbit, cu seful ei,....etc; In linie; Sa dea cu subsemnatul!
      • Like 1
    • @ GabiC
      A DA IN JUDECATA ANAF = 0 ; judecatorul care primeste pensie speciala nu iti va da in veci dreptate...
      • Like 1
  • SORIN check icon
    Descrieti cu mare fidelitate "atmosfera de lucru " de la anaf ( nu pot sa folosesc litere mari pentru aceasta institutie ) ;
    O poveste asemanatoare am si eu dar cu casa judeteana de asigurari de sanatate cand am solicitat o adeverinta de asigurat pe care oricum nu am obtinut-o !
    Eu insa am avut de a face cu un baietas care juca jocuri pe calculator in timpul programului si pe care cred ca l-am deranjat !
    Dar salariile lor sunt invers proportionale cu munca pe care o desfasoara !
    • Like 0
  • Informatizarea ar aduce transparenta, iar transparenta diminuarea smecheriei. D'aia sunt smecherii smecheri, ca practica smecheria, iar fraierii fraieri ca o inghit! Si o si platesc!
    • Like 2
    • @ Cristian Dogar
      Nu iau in niciun fel apararea celor de la ANAF, sunt exact cum sunt descrisi in acest articol, dar exista informatizare. Exista contul SPV care ofera toate informatiile necesare doar ca oamenii prefera sa se lamenteze in loc sa profite de micile progrese pe care le face ANAF. Da, face progrese, daca acum cativa ani pierdeam 2 zile umbland pe la ei cu declaratii, acum le depun de acasa, daca acum 2-3 ani rupeam pantofii incercand sa aflu de ce si de unde imi vine o poprire, acum aflu de acasa, din fata calculatorului. Inainte ma duceam zilnic sa intreb cati bani am in cont, acum pot sa aflu de acasa, din fata calculatorului. Dar schimbarea trebuie sa vina din ambele tabere. De ce sa te duci la ANAF sa afli niste informatii pe care le poti afla de acasa?
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult