Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Susținători ai AUR au intrat în curtea Parlamentului și au vandalizat mașini. Ambasada SUA confirmă faptul că un autovehicul care îi aparține a fost avariat în timpul protestului

Protest AUR

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Peste o mie de susținători ai AUR s-au adunat marți dimineață la intrările în Palatul Parlamentului pentru a protesta față de certificatul verde. Protestul a fost promovat pe Facebook de AUR. „Vom spune de la tribuna Parlamentului să respingă certificatul verde. (..) Acum e momentul să blocăm această prostie de certificat şi restricţii inumane”, a spus președintele formațiunii politice, George Simion.

Foto: Inquam Photos/ George Călin

O parte din manifestanți au intrat în curtea Parlamentului și au încercat să pătrundă în clădire. Potrivit Digi24, Serviciul de Protecție și Pază (SPP) a întărit dispozitivul de protecție de la Parlament și a blocat intrările.  Aceștia au reușit să intre în curtea Parlamentului din cauza că s-a rupt una din porți, au declarat pentru G4Media.ro surse din jandarmerie.

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Ambasada SUA confirmă faptul că un autovehicul care îi aparține a fost avariat în timpul protestului

Deputatul PNL Gigel Știrbu a spus la Digi24 că mai multe mașini aflate în curtea Parlamentului au fost vandalizate. În cursul după amiezii Ambasada SUA ambasada SUA a confirmat faptul că un autovehicul care îi aparține a fost avariat în timpul protestului, dar că . a acest moment, nu sunt disponibile informații suplimentare. 

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Despre vandalizarea mașinilor a vorbit și Dan Barna. „E o tensiune reală provocată de liderul AUR, George Simion. Și la plen a încercat manifestări de provocare, și-a îndemnat colegii, i-a scos din bănci și i-a dus buluc peste președintele de ședința că să pună presiune.

El pretinde că ar discuta despre oprirea unei eventuale asumări de răspundere a cabinetului pe legea certificatului verde, când ei au votat pentru abilitarea guvernului de a emite ordonanțe.

Am informații că sunt vandalizate mașini în parcare, că au fost acte de distrugere. Vedem acte de violență și de provocare mult peste limita de exprimare civică", a declarat Dan Barna.”

Jandarmii încearcă să îi convingă prin dialog pe protestatarii AUR să plece din curtea Parlamentului, „La acest moment, prin echipele noastre de dialog, îndrumăm persoanele să părăsească zona exterioară a instituției. Până în prezent, efectivele jandarmeriei nu au folosit forța sau mijloacele din dotare. Facem apel către participanți să coopereze cu jandarmii, să respecte îndrumările acestora și să se îndrepte către ieșirea din curtea instituției, prin zona indicată de forțele de ordine”, transmite Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • „Distrugerea” și/sau „vandalizarea” de IERI a autoturismelor în curtea Parlamentului AZI s-a dovedit că s-a făcut cu spray-uri de vopsea.
  Iată semnificația cuvintelor folosite cu insistență de aproape toți ziariștii creatori de panică
  DISTRÚGE, distrúg, vb. III. Tranz. A face să nu mai existe (stricând, spărgând, dărâmând etc.); a nimici, a ruina. ♦ Tranz. și refl. Fig. A face să-și piardă sau a-și pierde întreaga avere, întreaga sănătate, întreaga liniște sufletească etc. sursa: DEX '09 (2009)
  VANDALIZA vb. I. tr. A distruge cu sălbăticie, a nimici. prez.ind. -ez. /vandal + -iza.
  sursa: DEXI (2007)
  Concluzia?! MANIPULARE CU... LIMBA, REINTERPRETATĂ DE ZIARIȘTI. De fapt autoritățile și media au creat
  • Like 0
 • Cat timp i se va mai tolera acestui infractor, patruns prin frauda in parlament, sa instige la anarhie, sa batjocoreasca colegi de parlament, sa faca ce vrea el? Cat timp trebuie sa suportam acesti hidosi derbedei, impreuna cu dizgratioasa, nulitatea, gunoiul uman numit sosoaca, introdusa fraudulos de aur in senatul romaniei? Nu ne este rusine cu asemenea specimene subumane? Clasa politica este, de la un mandat la altul tot mai mizerabila. Numeri pe degetele de la o mana politicienii care merita a fi numiti astfel in cei 32 de ani trecuti. Chiar pentu asemenea scursori nu exista leac? Imunitatea, cel putin teoretic, nu are efect asupra golaniei. Ce asteapta autoritatile statului imbuibate?
  Aici s-a ajuns dni cauza nemernicilor, hotilor ce au guvernat tara in cei 32 de ani. Au furat tot ce i-au interesat, au vandut ce nu le apartinea lor unor derbedei pripasiti pe aici, nemernici ce au distrus tot, au vandut fier vechi si terenuri interlopilor dezvoltatorii mobiliari, au lasat majoritatea populatiei in saracie mizera, i-au obligat sa plece in alte zari sa-i slugareasca pe straini. Si toul cu acordul raului numit ue, o alta adunatura de hoti ce, este adevarat, mai imparte si slugilor din furtul lor. sub forma de pnrr-uri conditionate si astea de jefuirea populatiei. Nu a fost bine in regimul trecut dar nici cu asta nu o vom duce bine. Prosperitatea este a hotilor, mincinosilor.
  • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult