Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Șuțul de pensii private: V-am furat io? Doar mă uitam câți bani mai aveți în portofel, săracilor!

CEx al PSD

Foto: George Călin/ Inquam Photos

„O eroare”, un document introdus „din greșeală”, dar vai! nici vorbă să vă umblăm la pensii, cum v-ați putut închipui așa ceva?

Răsuflăm ușurați, iată ministrul Olguța Vasilescu ne-a dat asigurări că nici prin cap nu le trece - nici dumneaei, nici doamnei Dăncilă - să naționalizeze pensiile private. Șeful de la Prognoză își pune cenușă în cap, făceau simulări și le-a scăpat mâna, cum ne-am putea imagina că Guvernul plănuiește să dea atacul la pensiile cetățenilor? Îl așteptăm pe Liviu Dragnea să ne asigure că suntem reduși mintal dacă ne închipuim că dumnealui a avut vreodată un gând să ne fure un capăt de ață.

De câte ori am văzut acest „modus operandi” la guvernarea PSD-ALDE? (doar în arhiva Republica.ro am găsit circa 30 de articole referitoare la naționalizarea pensiilor private, încercări „pe surse” și retractări „oficiale” din partea diverșilor oficiali guvernamentali). Aceste atacuri în valuri la portofel sunt inspirate din modul de operare al șuților de pe autobuz. Ce, domne, m-am sprijinit și eu! Nu mai poate omul să-și odihnească mâna în buzunarul altuia, băi, ce s-a înrăit lumea! Ce, te-am furat io? Doar mă uitam câți bani mai ai, săracule!

Tupeul lor de șarlatani mizează pe acceptarea placidă a statutului de victimă din partea celor jumuliți. Poate la început mai țipă vreunul prin autobuz, în final vor ajunge cu toții să-și bage capul între umeri, filosofând a pagubă: „Asta-i viața!” Adică dacă nu te fură ăștia, te fură alții, măcar ăștia îți mai lasă ceva mărunțiș în buzunare.

Noi, aici, ne permitem să nu facem pe proștii: Liviu Dragnea vrea banii noștri. Sunt prea mulți în fondul de pensii private pentru ca PSD-ALDE să nu încerce să dea atacul la această rezervă a cetățenilor. N-au făcut-o ieri, măcar au încercat. Nu reușesc azi, mai încearcă și mâine. Ei au tot timpul din lume la dispoziție: sondajele pe care și le comandă periodic le arată un PSD eternizat la guvernare, semn că această țară merită să fie furată. De partea cealaltă - oameni obosiți sau pur și simplu dezinteresați; victime placide bune de buzunărit; zambile pe care „nu le interesează politica”, pentru că știu ele că „toți sunt la fel”; pe fraieri e și păcat să nu-i furi.

Prin urmare, ultimul atac din seria începută în urmă cu un an și jumătate la pensiile private s-a oprit după ce cineva s-a prins că e groasă și informația a ajuns în presă. Asta nu înseamnă că s-a terminat aici. Actuala guvernare ne va frăgezi din „eroare” în „eroare” până vom rămâne fără niciun leu în cont: pentru că o dată n-ar „greși” pe banii lor; o dată nu ar tăia din pensiile lor speciale; o dată n-ar greși un zero în minus la contractele lor cu statul.

Așadar, cei care mai aveți o fărâmă de interes pentru ce se întâmplă cu banii dvs., până la prima stație, mâna pe portofel!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dan Dan Dan Dan check icon
    eu unul nu vad cum mai poate fi scos psd-ul de la butoane. oamenii se pregatesc pt o guvernare lunga...trist, dar adevarat !
    • Like 0
  • Paul check icon
    Jegurile alde pesediste tatoneaza terenul. Baga fumigene si daca iese rau, de vina e nu stiu ce angajat de la guvern care a fost angajat de... Ciolos - ca beizadelele lor cu care au impanzit administratia sunt pe plaja la Mamaia sa scape de surmenaj. Totusi faptul ca mafiotul sef a iesit cu dezmintiri arata ca nu isi mai premit sa faca orice, cel putin cat sunt in clinci cu legile justitiei. Eu ma intreb, cand o sa scapam de astia, daca nu scapam prin revolutie, cum o sa fie trasi la raspundere?
    • Like 2
  • profun check icon
    Nimeni nu ar trebui sa impuna cuiva, unde decide sa isi directioneze contributia pentru pensie.

    Din acest punct de vedere, tatonarile coalitiei de a gasi cea mai buna forma prin care sa permita fiecarui contribuabil sa ia decizia dorita, este binevenita. Eu cred ca multi dintre aparatorii Pilonului II sunt in urmatoarele categorii (lista restransa):
    - cei interesati direct, cel mai adesea in relatie cu fondurile care administreaza aceste fonduri (de la patroni la angajati si comisionari)
    - cei care nu stiu ca pensia din PII se intinde pe maxim 5 ani
    - cei care nu sunt constienti ca randamentul fondurilor a inceput sa scada si asta in conditiile in care de-abia se implinesc primii 10 ani de contributie; nu e greu de imaginat ca peste 20 de ani, cand platile de pensii vor fi la capacitate maxima, randamentul va fi din ce in ce mai mic
    - cei care nu stiu ca pur si simplu, randamentul PII nu este garantat de nimeni
    - cei care nu pot/ vor sa faca minimul efort de evaluare a ceea ce insemna 1000 de lei acum 10 ani, fata de ce inseamna azi, fara a mai vorbi de o proiectie pe ... 30+ de ani.

    Cat despre șuți, există o vorbă (valabilă adesea): șuțu' strigă ...șuțuuuu!!
    • Like 2
    • @ profun
      Paul check icon
      Aceasta postara arata clar fie capacitatea intelectuala a celor mai destepti pesedisti, fie cat de prosti ii considerea propagandistii alde pesedisiti pe cei pe care ii manipuleaza.
      • Like 3
    • @ Paul
      profun check icon
      Cica, cei mai slabi postaci (sau, trolli), sunt incapabili sa argumenteze o parare despre tema in discutie si se marginesc la jigniri neinspirate sau incercari de a face caracterizari „din burta” ale participantilor la o dezbatere in spatiul virtual.
      • Like 1
    • @ profun
      check icon
      Mai nea profane,nu mai aveti nici un pic de jena...Te reprezinta aceasta haita de hiene pe care le alinti''coalitia de guvernare''?Incerci sa le arati la fraieri sa-si puna toata baza in PSDragnea pentru viitoarele pensii?Nu vi se pare o coincidenta stranie faptul ca de la aceeasi luna iulie vor sa le mareasca pensiile actuale si vor sa o faca cu banii copiilor si nepotilor lor?Din cauza unora ca tine e asa tara asta!!!Ce cauti pe republica-era ocupat la dcnews,a3 sau sluju.ro?Cata ticalosie!!!!
      • Like 1
    • @
      profun check icon
      Oare de ce se aduna in acest loc atatia oameni care nu au nici o retinere in a jigni, dar sunt incapabili sa articuleze, cap-coada niste argumente!?

      Pensiile nu se maresc cu banii copiilor, nici „ai lor” (cum spui tu), nici alor vostri. Se maresc prin decizie politica si nu vad vreun motiv de suparare (poate doar in legatura cu pensiile din PII, care nu au garantata rentabilitatea si nici nu se indexeaza anual in functie de inflatie).

      Altfel, sigur ca fiecare generatie are parte si de beneficii si de obligatii. In prima parte a vietii, pana la vreo 20 si ceva de ani, mai mult primesc, apoi urmeaza o perioada de aproximativ 40 de ani in care isi aduc si propria contributie, pentru ca apoi sa se bucure de a doua tinerete (in medie, tot vreo 20+ ani). Una peste alta, e cel mai echitabil proces pe care il vad eu ca poate fi asigurat de stat. In rest, fiecare-si gestioneaza cum se pricepe ... parcursul prin viata.
      • Like 0
    • @ profun
      Aștept cu mare interes să ne prezentați și avantajele/dezavantajele Pilonului I, pe care înțeleg că îl preferați.
      • Like 1
    • @ profun
      Mestere articulator de argumente , poate ii raspunzi doamnei care te intreaba foarte politicos , care sunt avantajele pilonului 1 ?
      O fi garantat de cine ?
      Am inteles ca te pricepi ...
      Din logica ta expunere , tot ce inteleg este ca astia care vor pilonul 2 sunt ori fraieri ori interesati.
      In general e plina lumea asta de fraieri mai ales prin tarile astea dezvoltate care se bazeaza pe fonduri de pensii private.
      Numai prea-cinstitii Dragnea si Vilcov au descoperit minunea economica a secolului 21.
      Stii ce e interesant ca prezenta indivizilor ca tine on-line , indica inca o data ca nu e vorba de o greseala cu pilonul 2 , cum de citeva zile prietenii tai mint cu nesimtire.
      • Like 0
    • @ Teodorina Busila
      profun check icon
      Sunt mai multe avantaje (la care se adauga punctele slabe ale PII) dintre care, cele mai importante ar fi:

      - se indexeaza anual pentru atenuarea efectelor inflatiei
      - pana acum, in mod constant, au crescut (exceptia epocii Basescu-Boc, intareste regula), punctul de pensie fiind in relatie cu salariul mediu pe economie
      - se acorda pe intreaga viata dupa pensionare (nu, max 5 ani cum se intampla la PII)
      - prezinta garantia statului
      • Like 0
    • @ Radu Bogdan
      profun check icon
      Amice, eu nu sustin desfiintarea PII, eu sustin ca participarea la PII, trebuie sa fie optiunea fiecaruia.

      Daca ne place economia de piata, trebuie sa ne placa si faptul ca fiecare trebuie lasat sa decida ce este mai bine pentru el (nu sa-mi spuna statul: uite, am aici 5 fonduri din care esti obligat sa-ti alegi unul care sa-ti gestioneze banii).

      Daca tie iti place sa iti tina altii banii, eu n-am nimic impotriva. Iti urez succes. Poti, de pilda sa ii bagi si in PIII (numele mai pompos pentru asigurarile cu adevarat private) - exista atat de multe, incat ai de unde alege si mai mult, daca iti place atat de mult schema, iti poti face cate planuri de pensii vrei, la fiecare.
      • Like 0
    • @ profun
      check icon
      Si anul acesta a fost indexata pentru atenuarea efectelor inflatiei?Eu nu cred!Nea profane...ori esti pensionar si esti in eroare(pentru ca nu din cauza unor pensii amarate la care au contribuit zeci de ani se afla Pilonul1 in deficit,ci din cauza de pensii speciale,ale grasilor din Parlament)...ori esti pensionar ''special'' si atunci...bafta!Insa nu incerca sa te joci cu mintea oamenilor...e ticalosie ce faci!!!
      • Like 0
    • @
      profun check icon
      Da, se indexeaza la fiecare 1 ianuarie. Sunt fapte publice. Faptul ca nu le stii, nu te scuteste de vina de a-i induce pe altii in eroare.
      Chiar daca este in deficit P1, pensiile nu au avut de suferit. Din nou, fapte, nu simple vorbe.
      • Like 0
    • @ profun
      punctul de pensie fiind in relatie cu salariul mediu pe economie-adevar graiesti,adica 45% din valoarea salariului mediu brut,ajuns la aprox 4000 lei dupa hei-rupul din iarna ,asta inseamna un punct de aprox 1800lei nu 1000 pe unde e relatia? exceptia pune la indoiala regula nu o intareste spre stiinta lu matale
      • Like 0
    • @ Stefan 51
      profun check icon
      Conform legii,„Valoarea punctului de pensie este majorata anual cu 100% din rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat”. Deci, actualizarea conform legii se face doar anual, dupa cum ti-am mai spus.
      Din cand in cand, dupa cum se anunta si in 2018, se poate majora si in cursul anului, exceptional,prin ordonanta de urgenta.
      Dar, tu esti liber sa crezi ce vrei si despre pensii si despre orice alte chestii, chiar daca mai tot restul lumii are alta parere. Uita-te aici, inainte de a aprecia stiinta altuia: https://ro.wikipedia.org/wiki/Excep%C8%9Bia_confirm%C4%83_regula
      • Like 0
    • @ profun
      Suspendarea pentru o perioadă de șase luni a contribuțiilor sociale ce sunt direcționate către pilonul II de pensii va genera o multitudine de efecte negative asupra valorii pensiilor ce urmează să fie încasate de către persoanele ce vor ieși la pensie ca beneficiari ai acestui sistem:
      1. Banii nu vor mai putea fi lăsați moștenire

      Banii colectați în cadrul Pilonului II pot fi lăsați moștenire de către titular, acest lucru nefiind posibil în cazul Pilonului I.

      2. Nu vei putea alege cine administrează acești bani

      Banii colectați în cadrul Pilonului II sunt administrați de fonduri private, majoritatea banilor fiind investiți în titluri și obligațiuni de stat. Evident, aceste fonduri private percep comisioane de administrare, însă o persoană nemulțumită de randamentul oferit poate muta banii la un alt fond. De asemenea, acest lucru este imposibil de înfăptuit în cazul în care toți banii ar fi administrați de către stat.

      3. Va fi afectată și previzibilitatea

      În cazul pilonului II, știi foarte clar câți bani ți se vor întoarce înapoi, însă acest lucru nu se întâmplă și în cazul banilor administrați de stat în cadrul Pilonului I. La stat ești dependent de evoluția economică din momentul în care îți primești pensia, nu de evoluția economică din anii în care ai muncit și plătit contribuții sociale.

      4. Transparența sistemului de administrare

      Administratorii privați ai sistemelor de pensii oferă contribuabililor posibilitatea de a urmări în orice moment valoarea sumelor cumulate, a comisioanelor percepute și a randamentului oferit.

      5. Pilonul II este garantat

      Sumele colectate în cadrul Pilonului II de pensii sunt garantate, astfel că vei primi cel puțin atât cât ai depus. În cadrul sistemului public de pensii, plățile viitoare vor fi condiționate de valoarea sumelor colectate de la viitorii salariați.
      • Like 0
    • @ Ionut Catalin Dimache
      profun check icon
      0. In legatura cu suspendarea, au aparut deja dezmintiri oficiale (restul ... sunt simple vorbe).

      1. Si in PI exista cel putin pensia de urmas (care nu este pe 5 ani ci pe intreaga durata a vietii pentru sotul supravietuitor).

      2. In PII, te poti muta fara penalitati de 5% (din toata suma acumulata) doar odata la 2 ani. La P1, nu ai nevoie sa decizi, desi indirect, prin vot, o poti face - daca lumea ii vrea din nou pe Basescu si Boc administratori, ii poate vota.

      3. Nu stii mai multe la PII. Sau ceea ce stii, nu este neaparat imbucurator: daca ne luam dupa inflatia raportata la Euro (21,5%), 1000 de lei depusi in 2008 valoreaza azi .... 785 lei si habar nu are cineva cat vor valora dupa inca 20 de ani.

      4. Si pentru PI iti poti calcula oricand drepturile de pensii cu oricare din calculatoarele existente online.

      5. Nu e tocmai asa. Nu sumele pe care le-ai depus sunt garantate ci ... fondurile de acumulare in sine. Adica nu pot da faliment dar nici nu iti garanteaza cineva vreun randament pozitiv. La P1, platile nu sunt nici acum conditionate la modul absolut de valoare sumelor colectate (nu mai reiau alte argumente pe care le-am mai enuntat pe aceasta pagina).

      • Like 0
    • @ profun
      Faptul ca postezi sub un pseudonim spune deja foarte multe despre caracterul si sinceritatea ta si spune atat de mult incat nu ma voi ostenii sa spun mai mult decat " Huo postacule.".
      • Like 0
  • florin check icon
    Pana la urma poate ne informati care este randamentul acestor fonduri. Eu stiu ca marile firme au profit de 11-12%, fondurile de investitii 9%, titlurile de stat 5%. Ar fi totusi interesant cat papa fondul de pensii si cat ramane sa se adauge la pensie. Adica daca o chestie combinata ar da un randament de sa zicem 8% si noua ne ramane 4% inseamna ca facem jumi-juma cu fondul numai ca sunt doar banii nostrii pusi la bataie. Cifrele vorbesc. Nu mai spun de faptul ca noua ni s-au impus aceste pensii, in occident fiind facultative, precum CASCO. Binenteles aia acolo daca n-au pensii private mor de foame. Cu 500 de euro in Germania esti mai sarac decat unul cu 1000 de lei in Romania.
    • Like 1
    • @ florin
      Buna întrebare! Ideea e că e de fapt o țeapă în cel mai pur stil românesc. Cei care strigă cel mai tare sunt administratorii respectivelor fonduri. Ei sunt singurii cu adevărat câștigați din aceasta afacere. Comisioanele lor sunt intre 2,5 și 4 %. pe an timp de 30 de ani in care nu fac nici o plată către beneficiari. Castigul lor e real prin salarii și profituri consistente. Restul prostimii, adică cei care contribuie au un randament intre 1,2 și 1,8 % pe an, adică intre 9 și 12 % pe perioada 2007-2017. (10 ani). În aceeași perioadă preturile de consum și princpalele utilități (energie electrică, termică, benzina, gaze, apă internet, telefonie ) au avut o creștere de 100 % .,Cine nu ar va să dețină o firma de administrare în care sa primească de-a moaca bani de la stat pe care să - I restituie după 30 de ani dar să oprească 2,5-4 % din prima zi până la sfârșit ( peste 30 de ani ) fără nici un efort și fără nici un risc , prin lege.
      • Like 1
    • @ Rusu Liviu
      Ionel check icon
      Este adevarat ca au comisioane mari, dar, fara profesionisti bine platiti, randamentele foarte mari nu a r fi posibile. Retineti ca randamentele sunt foarte bune (media este undeva in jurul la 10 %) si reprezinta bani privati care suplimenteaza pilonul 1 , adica pensia de stat. Pe mine nu ma surprinde reaua credinta a acestui autorului acestui articol, desi are pretentii de jurnalist formator de opinii, din moment ce apare la tv- digi 24. Ori li se dau subiecte ori se pune "b___l" la orice se arunca in spatiu public. Sa nu ii credem chiar asa de habarnisti pe oamenii lui dragnea incat sa isi faca singuri harachiri prin nationalizarea pilonului 2 !! Aparitia unei astfel de legi ar insemna cu adevarat scoaterea in strada a oamenilor, ceea ce sunt convins ca nu isi doreste psd-ul.
      • Like 1
    • @ Ionel
      profun check icon
      In primul rand, randamentele nu mai sunt chiar asa de bune precum zici. Media fost in jur de 10%, acum cativa ani. Adica in anii in care se faceau doar acumulari fiindca nu incepusera platile. Acum, rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii private pentru ultimele 24 de luni este de ... 5.3654%.

      Pentru conformitate, uite datele de la sursa autorizata: https://asfromania.ro/csspp/rate-de-rentabilitate/pilonul-2

      Mai poti pune la socoteala ca 5,36% e randamentul banilor ramasi in cont. Adica banii platiti, din care s-a scazut comisionul de 2,5%. Asta ar insemna ca pentru contributori, in termeni reali, castigul este sub 3%.

      Nu am sa caut acum date exacte, insa intuitia imi spune ca, daca luam in calcul si inflatia, deja randamentul real este pe minus. Ce va fi peste inca 20 de ani, cand vor intra in plata primele generatii cu stagii complete de cotizare este relativ usor de imaginat - pentru cine vrea.

      • Like 1
    • @ florin
      Dar randamentul banilor administrați de stat de ce nu vă întrebați care e? Vă zic eu. E cu minus.

      Oricît de mic ar fi randamentul acestor fonduri este mai mare decît la stat. La stat e gaură neagră. Simplul fapt că vor să atenteze la banii viitorilor pensionari pentru a-i plăti pe cei de-acum arată disperarea și incapacitatea statului de a gestiona banii oamenilor.

      Dar voi puteți asculta în continuare poveștile cu norișori roz ale guvernanților și să vi se plătească pensiile din banii copiilor și nepoților. Că pe-ai voștri i-ați donat statului.
      • Like 4
    • @ profun
      Ionel check icon
      Nu va contrazic. Posibil ca cifra precizata de dvs sa fie media ratei anuale la fondurile de pensii private existente. In cazul meu am o crestere in cei zece ani cu mult mai mare de 10 %, chiar cu plata comisionului de administrare.
      • Like 1
    • @ Ionel
      profun check icon
      Poate ca e 10%. Daca nu imi spui sursa (cum am facut eu), nu poate fi verificat. Oricum, probabil ca stii, inflatia (luata dupa Euro) este in ultimii 10 ani de aprox 21,5%
      • Like 0
  • dan check icon
    Nu sunt de acord ca aceasta tara sa fie furata chiar daca PSD este eternizat.
    E ca si cum ai spune ,''bine ca i-a furat telefonul daca nu stie sa aibe grija de el''.
    In mod normal hotii trebuie prinsi si satisfactia asta a noastra ca mie nu imi fura pentru ca sunt atent sau pentru ca ''votez altceva'' este paguboasa si atat.
    Legat de Pilonul II,il vor fura pentru ca miza e mare ,banii de la buget se duc repede si alegerile Prezidentiale trebuie castigate ,asta se intampla doar daca nu bagi in gard economia si saracii cu mana intinsa nu raman fara pomeni.
    Un PSD cu un Presedinte de stanga profund corupt vor face ce doresc din aceasta tara si tare imi e ca absenteismul de la vot impreuna cu o falsa satisfactie a celor saraci aflati la mana PSD ne va lovi tot pe noi cei ce speram la o Romanie normala.
    • Like 2
  • Excelent zis: până la prima stație, mâna pe portofel!
    Nu mai vine o dată prima stație...? Că-mi vine să-i arunc peste bord!
    • Like 3
  • Leo70 check icon
    Foarte bun articolul.
    "... pe fraieri e și păcat să nu-i furi" - tot le repet asta celor din jur, poate deschid ochii!
    • Like 3
    • @ Leo70
      Ionel check icon
      Te rog sa spui ce este foarte bun in acest articol !?! Un scenariu fantezist care se va dezumfla ca un balon de sapun....
      • Like 0
  • In mod normal, presupunand ca e o bulibaseala ca atatea altele, tinand cont ca pilonul II e pilon si pe bursa, ar fi trebuit sa fie 24/7 Dragnea Teodorovici Dancila Valcov Firea si restul sa clarifice si sa explice si sa raspunda la intrebari sa linisteasca lumea, pentru ca bursa e cioburi pentru ca increderea in viitor si in ce spun astia e cioburi. Dar nu-i intereseaza de investitori decat cand au de pus impozite sa vada de unde mai iau, in rest scapa cine poate. Si sa nu uitam ca nimic din ce fac astia nu era in programu prezentat la alegeri, decat poate partea cu cresterile de salarii si sa fie bine sa nu fie rau. In rest sunt numai noutati a la Vilcov, geniul finantist care a bulibasit toata economia. Pana acum cam toate zvonurile s-au adeverit desi ei le-au negat. Adica ce vedeti nu vi se-ntampla, doar nu intelegeti. E lumea rea si fortele intunericului nu-i lasa sa faca lucruri pentru romani.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult