Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Svastica 0.5

Cristian Tudor Popescu

 ●„Nu merită să trăiască”, declară un deputat din Duma rusă despre militarii ucraineni capturați la Azovstal, unde au rezistat 2 luni și jumătate atacurilor sălbatice ale hoardei lui Putin. Electrizați de frenezia necro, rușii sunt gata să moară pentru fericirea de a-i omorî pe alții.

Adevăratul Dumnezeu al poporului pravoslavnic este Moartea: nu întâmplător, într-un sondaj din 2017 al cunoscutei rețele de socializare rusești VK, cu subiecți între 14 și 25 ani, la întrebarea: „Cine v-a influențat pozitiv viața ca model?”, Putin apare în răspunsuri alături de Iisus Hristos. Acum, acei tineri, în uniforma Armatei Roșii, conduși de Putin-Hristos, distrug, fură, violează, ucid – adică salvează lumea de la viață. 

 ●Litera Z există în alfabetul latin, nu și în cel rusesc, unde sunetul aferent se scrie Ȝ. Și atunci, de ce a fost aleasă Z ca emblemă a trupelor de invazie?

Văd un singur răspuns: svastica hitleristă e alcătuită din două Z-uri perpendiculare. Simbolul războiului lui Putin este, deci, o svastică 0.5. Or, jumătatea lasă întotdeauna loc de progres.

●Excitate de aroma de cadavru ambulant care vine dinspre Kremlin, dictaturi amice Rusiei lui Putin nu vor să se lase mai prejos.

În Afganistan, femeile sunt ucise pe capete sau se sinucid din proprie inițiativă. Ucigașii sunt bărbați din familiile lor, care le acuză de încălcarea legii islamice. Totul sub privegherea părintească a regimului taliban. Care, din considerente de economie bugetară, a desființat departamentul pentru Drepturile Omului din guvern, declarându-l inutil.

În Shanghai, un polițist a fost filmat când îi amenință pe cei care nu vor să se supună carantinei inumane anticovid impuse de guvernul chinez: „Veți fi pedepsiți, iar pedeapsa va fi și pentru 3 generații din familia voastră!”. Se aude vocea unui tânăr: „Suntem ultima generație, mulțumesc”.

Din ce în ce mai mulți tineri chinezi refuză să se căsătorească și să procreeze. Ei își ucid astfel urmașii, ca ultimă formă de protest posibilă în fața dictaturii comuniste conduse de Xi Jinping, care sugrumă orice opinie separată. „Cine este dispus să aibă copii când s-a ajuns la ce s-a ajuns? Cu mine se termină domnia ta. Și suferința pe care ai provocat-o se termină tot cu mine”, mai scapă pe Weibo, twitter-ul chinezesc.

Iar Lukașenko, călăul Belarusului, ca să nu se mai complice cu băgarea opozanților în beciuri, decretează pedeapsa cu moartea pentru „pregătire de atentat” sau „tentativă de act terorist”. Adică, pentru orice li se năzare lui și gealaților lui.

●Avem, deci, în 2022, führeri la putere. Sau încercând s-o înșface, ca în America sau Franța. Nu avem însă, ca în 1940, așa cum băga de seamă Volodimir Zelenski, un Charlie Chaplin capabil să îngroape capul de mort multiplicat al lui Adenoid Hynkel într-un imens hohot de râs.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult