Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Svastica 0.5

Cristian Tudor Popescu

 ●„Nu merită să trăiască”, declară un deputat din Duma rusă despre militarii ucraineni capturați la Azovstal, unde au rezistat 2 luni și jumătate atacurilor sălbatice ale hoardei lui Putin. Electrizați de frenezia necro, rușii sunt gata să moară pentru fericirea de a-i omorî pe alții.

Adevăratul Dumnezeu al poporului pravoslavnic este Moartea: nu întâmplător, într-un sondaj din 2017 al cunoscutei rețele de socializare rusești VK, cu subiecți între 14 și 25 ani, la întrebarea: „Cine v-a influențat pozitiv viața ca model?”, Putin apare în răspunsuri alături de Iisus Hristos. Acum, acei tineri, în uniforma Armatei Roșii, conduși de Putin-Hristos, distrug, fură, violează, ucid – adică salvează lumea de la viață. 

 ●Litera Z există în alfabetul latin, nu și în cel rusesc, unde sunetul aferent se scrie Ȝ. Și atunci, de ce a fost aleasă Z ca emblemă a trupelor de invazie?

Văd un singur răspuns: svastica hitleristă e alcătuită din două Z-uri perpendiculare. Simbolul războiului lui Putin este, deci, o svastică 0.5. Or, jumătatea lasă întotdeauna loc de progres.

●Excitate de aroma de cadavru ambulant care vine dinspre Kremlin, dictaturi amice Rusiei lui Putin nu vor să se lase mai prejos.

În Afganistan, femeile sunt ucise pe capete sau se sinucid din proprie inițiativă. Ucigașii sunt bărbați din familiile lor, care le acuză de încălcarea legii islamice. Totul sub privegherea părintească a regimului taliban. Care, din considerente de economie bugetară, a desființat departamentul pentru Drepturile Omului din guvern, declarându-l inutil.

În Shanghai, un polițist a fost filmat când îi amenință pe cei care nu vor să se supună carantinei inumane anticovid impuse de guvernul chinez: „Veți fi pedepsiți, iar pedeapsa va fi și pentru 3 generații din familia voastră!”. Se aude vocea unui tânăr: „Suntem ultima generație, mulțumesc”.

Din ce în ce mai mulți tineri chinezi refuză să se căsătorească și să procreeze. Ei își ucid astfel urmașii, ca ultimă formă de protest posibilă în fața dictaturii comuniste conduse de Xi Jinping, care sugrumă orice opinie separată. „Cine este dispus să aibă copii când s-a ajuns la ce s-a ajuns? Cu mine se termină domnia ta. Și suferința pe care ai provocat-o se termină tot cu mine”, mai scapă pe Weibo, twitter-ul chinezesc.

Iar Lukașenko, călăul Belarusului, ca să nu se mai complice cu băgarea opozanților în beciuri, decretează pedeapsa cu moartea pentru „pregătire de atentat” sau „tentativă de act terorist”. Adică, pentru orice li se năzare lui și gealaților lui.

●Avem, deci, în 2022, führeri la putere. Sau încercând s-o înșface, ca în America sau Franța. Nu avem însă, ca în 1940, așa cum băga de seamă Volodimir Zelenski, un Charlie Chaplin capabil să îngroape capul de mort multiplicat al lui Adenoid Hynkel într-un imens hohot de râs.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult