Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Tăceți, tăceți, tăceți!

Miting pentru Sorina

Foto: Bogdan Dănescu/ Inquam Photos

De fiecare dată când aud „micuțul”, „micuța” din gura lor mi se încrețește carnea pe mine. Pentru că gura lor miroase a putred. Toți factorii responsabili care cer anchete, toți adulții îngrijorați, analiștii cu gușa indignată, organele noastre competente, toți duioșii României care strivesc acum o lacrimă de crocodil pentru „micuța Sorina” îmi provoacă greață. Un nerușinat care fuge de Justiție folosește cazul „micuței” ca să-și justifice obsesiile legate de „republica procurorilor”. O piftie lăcrămoasă de prin Guvern s-a băgat în față la coada ipocriziei naționale ca să asigure că mascații care au venit să ridice copilul (?!) nu au nicio vină. Mamoșa țării „a cerut explicații” de la vreo 3 miniștri, gest interpretat de Sputnik, organul de propagandă al Rusiei, drept o „intervenție de suflet”. Ce au rușii cu Baia noastră de Aramă? Păi au, dacă familia adoptatoare e „americană” (chit că-s români), or se știe că americanii nu au suflet. Madam Serendipity și-a suflecat mânecile și a scris un ditamai editorialul la finalul căruia așteaptă „cu nerăbdare o analiză serioasă” asupra dosarului de adopție. În calitate de ce așteaptă? Probabil de împărăteasă a muștelor și a țânțarilor din București.

Mai vreți?

O turmă de cetățeni responsabili s-a adunat azi în fața Primăriei din Baia de Aramă. Apărătorii „micuței” s-au deplasat apoi cu un autocar spre Craiova, pentru a vedea „dacă fetița adoptată este bine”. Printre altele, purtau o pancartă care a atras atenția prin patriotismul manifest: „Sorina noi vom lupta, traficanţii nu te ia”. După cum vedeți, scandarea are două părți. Partea fer-oasă spune că „ne vom lupta”; așa au văzut ei la televizor că se poartă la case mai mari - după o decizie definitivă a instanței de judecată se iese în stradă la presiune și la luptă. Partea lemn-oasă spune de „traficanți”; asta cu mașina de sânge sau duba neagră care fură copii să le ia organele e poveste veche, din comunism; întotdeauna duba neagră era condusă de străini.

Dacă Nenumitul mai era printre noi, s-ar fi pus de bunăseamă în fruntea alaiului să zbiere că, după ce ne-au otrăvit roșiile, străinii ne fură copiii pentru organe. Ar fi dat indicii temeinice în direct și în exclusivitate despre duba neagră care se plimbă prin oraș.

Dacă presa nu oteviza cazul, Sorina rămânea un copil de etnie romă pe care 180 de familii de români verzi au refuzat să îl adopte. Din ce motive n-au dorit să o adopte pe „micuță”? Din preaplinul sufletului lor rasist. Sper că nu deranjează poporul nostru tolerant și primitor această constatare, dar mulți dintre cei care doresc să adopte își închipuie că centrele de plasament sunt pline de orfani blonzi, cu ochi albaștri, făcuți de studente suedeze în trecere pe la Mamaia. 

Dacă chiar voiau să rămână în țară, într-o familie românească neaoșă, mitingăreții de la Baia de Aramă aveau nenumărate ocazii să o adopte ei pe Sorina. Cum și acum au ocazia să adopte unul dintre zecile de mii de copii greu adoptatibili din motive de rasă. Adică nu-i ia nimeni „pentru că sunt țigani”.

L-am întrebat odată pe un actor minunat cum a reușit performanța să-și adopte atât de rapid fetița de origine romă. Bănuiți ce mi-a răspuns.

În fine, despre procuroare și „organele competente”. Poate e legal, deși nu înțeleg ce treabă are un procuror să târască un copil prin curte. Poate că e blindată de acte, avize, hârtii. Însă nicăieri nu scrie la lege că trebuie să te porți ca un câine. Câinoșenia comandoului de intervenție a dezgustat opinia publică. Intervenția a fost evident disproporționată cu gravitatea faptei. Cineva remarca faptul că, în cazul recidivistului care a omorât un polițist, au fost trimise forțe de ordine înarmate cu pistoale cu apă; aici s-a deplasat un ditamai plutonul de intervenție, cu procurori, polițiști, mascați, cu tot tacâmul. Ce au reușit să facă acești oameni este un abuz: i-au provocat unui copil chinuit o traumă emoțională. Încă una.

Dacă instituțiile ar fi lăsate libere și n-ar fi politizate până la os, astfel de aberații nu s-ar întâmpla. Dacă s-ar afla în slujba oamenilor, instituțiile s-ar purta omenește. Dar cum sunt aflate în serviciul unor vorbeți siniștri, sistemele crapă. Uite că acum poate au un răspuns și plăvanii care se întrebau ce crimă a făcut Dragnea că le-a luat pe femeile alea de la Direcția Copilului și le-a pus să muncească la Partid?

Iar noi ne pierdem timpul și viața uitându-ne în gura unor nesimțiți care nu doar că nu fac nimic în serviciul public, dar nici măcar n-au decența să tacă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce pot sa mai spun! Un comentariu care acopera in mod exceptional aceasta speta!!
    • Like 0
  • Traim intr-o tara de corupti sunteti niste corupti si criminali au cumparat saraca fata...
    • Like 0
    • @ Adrian Mircea
      Nu cred ca asta este problema , ci ca suntem ipocriți când e publicitate !
      Nimeni nu a cumpărat “ fetita “ dar noi toți putem ajuta cele câteva mii de copii rămași in orfelinat . De ce Juno,facem decât când “ se da la televizor “ ?
      • Like 0
  • În descrierea, în publicizarea acestui caz între unele adevăruri s-au strecurat și neadevăruri și invers. Vorbesc într-un fel în cunoștință de cauză pentru că am fost și am „pipăit„ pe viu într-o structură care se ocupa cu copiii minori infectați cu HIV. Doar ce se stinseseră protestele și împușcăturile de la evenimentele din Decembrie 1989. Mulți copii, prea mulți copii erau afectați de teribila infecție. M-au înconjurat micuții și toți vroiau același lucru cu mânuțele lor întinse : să-i iau în brațe, cereau o îmbrățișare de afect. Nu am mai fost în apele mele mult timp după acel episod. După care am văzut unele documentare scurte despre orfelinatele cu adolescenți în care acei copii (încă) erau spălați cu furtunul de la hidrantul de incendiu. Și tot așa, în aceeași manieră și la alte orfelinate sau structuri cu minori cu adevărat ai nimănui pentru că statul atunci reprezentat de Iliescu & comp. erau preocupați să-și acopere urmele criminale și să-și netezească drumul spre preluarea conducerii țării. 30 de lungi ani, în care nu s-a făcut NIMIC pentru acești năpăstuiți ai soartei, părăsiți de toată lumea inclusiv de părinții lor. O stimată doamnă acum cercetător la Oxford a spus într-o convorbire avută cu o jurnalistă de la Digi 24, că adopțiile internaționale nu sunt recomanadate. Că statul....TREBUIE, trebuie să facă și să dreagă de parcă ar trăi pe altă planetă și nu știe că acest guvern, acest stat bolșevic nu a făcut și nu va mișca nimic în favoarea acestor copii nefericiți. Sumele care ar trebui implicate ar ar trebui să fie mai mult decât substanțiale : structuri bine adaptate, personal calificat mai numeros decât acum vorbind de o triplare a numărului lor și, multă multă atenție acordată în general. Cât despre adopțiile internaționale, dacă se dau legi potrivite eu cred că ar fi o soluție pentru unii dintre acești copii, să aibă o șansă în plus să-și găsească o familie. Mă refer mai ales la copiii minori până în 3-4 ani. Multe țări au probleme cu natalitatea și atunci poate fi o șansă în plus pentru copilașii din structurile noastre de asistență.
    • Like 0
  • De ce au folosit forta?. Am inteles ca s-a incercat de mai multe ori pasnic. Am vazut eliberari de ostateci mult mai violente. Sa nu se vina cu argumentul rezistentei la eliberare a ostaticului; e vorba de un copil nestiutor.
    • Like 0
  • Same1 check icon
    Dle Negrutiu, haideti sa spunem lucrurilor pe nume, pt ca vad ca taceti. Nu de alta dar dvs asa va si place, sa le spuneti pe fata. Dvs ati tacut si taceti despre "adoptiile internationale", adica mintiti, mintiti prin omisiune, dintr-un instinct primar. Acela de conservare. Cuvantul "international" bata-l vina! Acolo e buba. Termenul cu pricina starneste o apasare, un suspin in fiinta dvs bag seama, dupa toate semnalmentele date de articolele dvs. Cu obstinatie nicio referire negativa, nici macar acolo un gri de ochii lumii, la concepte gen "international", "multinational", "strain" etc. Va provoaca cred o oarcare agitatie si tensiune. Sa stiti ca instinctul ala de conservare include si teama fata de ziua de maine, de serviciu, de salariu, de bani in general. Sa fie vreo oarece legatura? Acuma ca sa fiu pervers ca base: ghici ghicitoarea mea ..
    • Like 0
    • @ Same1
      În concluzie: ce vrei de fapt?! Nici dta. nu "ai curajul" de a te exprima clar. Ești dintre ăia cu dușmanii de afară! Oare în interior nu avem dușmani? Eu zic că cei mai periculoși sunt cei din interior și sunt mulți în rândul "aleșilor", numiți generic " cozi de topor". Aici este vorba de manipularea unor cretini ce se consideră "opinia publică", în interesul unor ticăloși ce vor reanalizarea unor hotărâri în instanță, respectiv dragnea, mazăre, tariceanu și alții de aceeași teapă. Se urmărește denigrarea justiției pentru a se justifica abuzurile comise asupra ei de către odioasa coaliție psd-alde.
      • Like 1
    • @ Same1
      Same1,
      Si Cristos era un fel de internationalist. Nu simti, asa, o jena, o neliniste, rugindu-te la ei.
      • Like 0
  • Buna
    De curând am adoptat, impreuna cu soțul, un băiețel de etnie roma...de pe lista copiilor greu adoptabili.
    După toată experiența si toate procedurile prin care am trecut mi-e greu sa cred ca poate fi adevărat cea ce declara doamna asistent maternal.
    Pentru toți cei care latră in strada pe degeaba , un sfat, INFORMAȚI-VA oameni buni. Poate din dorința de a o ajuta pe micuța mai mult rău ii faceți...
    Sunt total de acord ca legile adopției, precum si toate procedurile impuse nu sunt in totalitate in favoare micuților , prelungind cu mult actul in sine de adopție al unui copil, dar din experiența noastră va pot spune ca se lucrează legal, se respecta termenele, si nu se trece cu vederea peste nimic. Tocmai datorită acestei proceduri destul de complicata si de lunga durata cred ca multe cupluri au avut un moment de impas, in care poate se gândeau sa se retragă. Așa ca respect pentru părinții adoptatori , eu stiu ce presupune o adopție intr-un alt județ la 600 km distanță si sunt convinsă ca lor le-a fost mai greu.
    Referitor la faptul ca nici un cuplu , dintr-un nr fabulos, nu a vrut-o pe Sorina, se poate sa fie adevărat.Tot din experiența va spun, in grupul nostru de pregătire pentru atestat am fost cam singurii cărora nu ne-a pasat etnia sau culoarea copilului.
    Ca o părere personală nimeni nu deține adevarul in povestea asta si vinovați suntem cu toții .
    Povestea aceasta ar avea un sfârșit frumos dacă măcar voi, cei ce va manifestați public “durerea” fata de trauma copilei v-ați implicat activ in povestea aceasta a adopțiilor .

    • Like 0
  • Javra de procuror general interimar a declarat că minora nu ar trebui să părăsească țara până nu se asigură că îi va fi respectată integritatea fizică. Declarație tocmai bună pentru propaganda cu vânzarea ei pentru organe. Păi dacă ditamai procurorul general are suspiciuni în legătură cu integritatea fizică a fetiței, e clar că știe el că ceva e putred în adopția asta, că a fost făcută pentru organe. Mi-e greață când văd ce netrebnici ajung în cele mai înalte funcții din stat.
    • Like 2
    • @ Florian Nicolaescu
      Astia cu "organele" ar trebui sa fie foarte nelinistiti. Stiti ca se vorbeste de "export de creere"!
      • Like 1
  • Same1 check icon
    Dle Negrutiu. Dar despre mafia din sistemul adoptiilor, mai ales adoptiilor internationale nu vreti sa vorbiti? Cand o faceti, daca nu acum cand negru pe alb se vorbeste de adoptii, si inca smucite. Asts era problema. V-ati "facut mana" in articol cu subiectul tern al politicienilor (morti deja) care conduc peste tot in tara asta, si l-ati abandonat acolo. Dar despre SPAGA de 5000 de euro pe care familia aia adoptiva pe care chiar ea spune ca i-ar fi dat, dar de care zice ca va vorbi DOAR daca nu se realizeaza adoptia, cand veti vorbi? Scoateti un cuvintel? De ce lasati senzatia, poate nedrept, ca sustineti interese internationale in acest cazm De ce nu vorbiti? Despre asta e vorba cand vorbeam de mafia adoptiilor internationale care a bantuit Romania de le vremea emmei nicholson. Aveti atitudine dle Negrutiu?
    • Like 0
  • Dar pentru copii abuzați sexual, care se culca flamanzi și dorm pe străzi nu protestează nimeni? Tăceți, tăceți, tăceți?
    • Like 1
  • Si inca ceva acum mi-am adus aminte de precedentul Luminița Anghel cîntăreața am uitat asa repede ? Fix exact aceeași poveste tot copil de țigan tot fetița. Cu luminița anghel stau si ma intreb ce ati avut ? Ea era româncă nu americanca ? Ce linsaj mediatic sa facut la adresa ei cîtă umilinta batjocura doar pentru ca a vrut sa faca un bine unei fetițe rome da ? Si atît a fost balacarita pina sa saturat a luat copilul la dus inapoi in centru si a plecat fără să întoarcă capul .E bine ? Eu cred ca nu .Copilul a rămas traumatizată e tot în centru nu mai vrea sa vada pe nimeni .De ce ? Din cauza unei țigănci proaste care i-a stricat viitorul.Ea nu avea după ce bea apa si ii trebuia copilul și acum nemernica dracului sta și cerșește în cimitir .Si e bine ca a rămas un copil fără o familie normală? Nu nu cred .Da din nou poporul roman a sărit în sus .Vai si amar tara asta .păcat ca e locuită. Deci inainte sa vorbiti sa va gîndiți mereu la un alt precedent Luminița Anghel caz tras la indigo .Acum apar și părinții naturali ai fetei chemați de domnul Saramat .Stau și mă întreb unde au fost pina acum și cum de au apărut tocmai acum ? Oare cine ia platit sa apara .Mare tărăboi urît jalnic .Si acuzația asta halucinantă de transplant de organe .Si ce daca domnul lucrează acolo asta ii e jobul .Dacă avea o firmă de pompe funebre ? Atunci s-ar fi spus ca vor sa o bage in pamint de vie .Nu contează joburile celor care adopta ci dragostea lor fata de copil.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult