Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Țara începe întotdeauna cu cel de lângă noi

Femeie cu cățel de Ziua Națională

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Astăzi vom fi asaltați de urări de la mulți ani.

Steaguri tricolore vor flutura pe rețelele sociale, îndemnuri ce aduc aminte de curajul înaintașilor vor fi citate.

În același timp, mulți dintre patrioți vor scoate în evidență iubirea de mici și grătare. Ceva fasole cu ciolan, pe fundal. Asta este, așa sărbătorim.

Ne aducem aminte de faptul ca suntem români, cei mai mulți dintre noi, pe 1 decembrie. Dar români suntem și pe 15 aprilie, 22 august sau 7 septembrie.

Între timp, 1 decembrie s-a transformat intr-un eveniment de a merge la munte sau de a petrece. Ar trebui să știm că 1 decembrie este cel mai important eveniment din istoria poporului român. Ziua de 1 decembrie, deși neexplicit, a făcut trimitere la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România în 1918, respectiv la Proclamația de la Alba Iulia, care a avut loc la 1 decembrie 1918.

Nu suntem buni români doar pentru că ne lăudăm cu asta. Nu suntem buni români doar pentru că editam fotografii și punem un text motivațional pe fundal.

Înainte de a „rupe” cu dragostea noastră de țară rețelele sociale ar trebui să vedem, fiecare dintre noi, ce a făcut nu pentru țară, ci să vedem ce am făcut pentru cel de lângă noi. Țara începe mereu cu cel care este lângă noi, indiferent că vorbim despre prieteni, colegi sau vecini.

Ne comportăm în regulă, civilizat, am deranjat pe cineva intenționat?

Sper ca la anul de 1 decembrie să răspundem la întrebarea „ce am făcut, fiecare dintre noi, pentru cel de lângă noi?” înainte de a ne bate cu pumnul în piept că iubim suprem România.

Dragostea de țară nu trebuie să se transforme într-o dragoste conjuncturală, o dragoste care durează fix 24 de ore.

Aș fi încântat dacă ne-am comporta normal și am iubi România nu conjunctural, o zi pe an, ci pentru 364 de zile, începând cu cel de lângă noi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult