Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Țara începe întotdeauna cu cel de lângă noi

Femeie cu cățel de Ziua Națională

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Astăzi vom fi asaltați de urări de la mulți ani.

Steaguri tricolore vor flutura pe rețelele sociale, îndemnuri ce aduc aminte de curajul înaintașilor vor fi citate.

În același timp, mulți dintre patrioți vor scoate în evidență iubirea de mici și grătare. Ceva fasole cu ciolan, pe fundal. Asta este, așa sărbătorim.

Ne aducem aminte de faptul ca suntem români, cei mai mulți dintre noi, pe 1 decembrie. Dar români suntem și pe 15 aprilie, 22 august sau 7 septembrie.

Între timp, 1 decembrie s-a transformat intr-un eveniment de a merge la munte sau de a petrece. Ar trebui să știm că 1 decembrie este cel mai important eveniment din istoria poporului român. Ziua de 1 decembrie, deși neexplicit, a făcut trimitere la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România în 1918, respectiv la Proclamația de la Alba Iulia, care a avut loc la 1 decembrie 1918.

Nu suntem buni români doar pentru că ne lăudăm cu asta. Nu suntem buni români doar pentru că editam fotografii și punem un text motivațional pe fundal.

Înainte de a „rupe” cu dragostea noastră de țară rețelele sociale ar trebui să vedem, fiecare dintre noi, ce a făcut nu pentru țară, ci să vedem ce am făcut pentru cel de lângă noi. Țara începe mereu cu cel care este lângă noi, indiferent că vorbim despre prieteni, colegi sau vecini.

Ne comportăm în regulă, civilizat, am deranjat pe cineva intenționat?

Sper ca la anul de 1 decembrie să răspundem la întrebarea „ce am făcut, fiecare dintre noi, pentru cel de lângă noi?” înainte de a ne bate cu pumnul în piept că iubim suprem România.

Dragostea de țară nu trebuie să se transforme într-o dragoste conjuncturală, o dragoste care durează fix 24 de ore.

Aș fi încântat dacă ne-am comporta normal și am iubi România nu conjunctural, o zi pe an, ci pentru 364 de zile, începând cu cel de lângă noi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult