Foto Inquam Photos / Octav Ganea
Văd un colaj cu mai multe înregistrări de la întâlnirile candidaților cu alegătorii. Îmi atrage atenția o altercație între o candidată (nu am reținut de la ce partid) și un cetățean în vârstă, dar foarte energic. Îi reproșează că partidul ei i-a furat pensia. Nici mai mult nici mai puțin. I-au furat pensia. Încerc să înțeleg, pentru că din câte știu eu încă se plătesc pensiile în România. Îmi dau seama că individul de fapt spunea că nu i-a fost mărită pensia cu 40%, doar cu 14%. Asta poate că voia să spună, însă el o ținea sus și tare că i-a fost furată pensia. Și nu spunea lucrul ăsta pentru că era senil sau era manipulat, nu, o făcea dintr-un motiv extrem de comun, egoismul.
Minciuna și tupeul țin astăzi loc de adevăr. Iar ieșirile astea în decor nu vin din partea unor tineri, vin chiar din partea persoanelor în vârstă, oamenii care de treizeci de ani votează continuarea regimului comunist, oamenii care ne-au condus în toată această perioadă. Pentru că dacă România a fost roșie, a fost numai din cauza celor care au votat așa. Iar cei care au votat așa cu obstinație și fără niciun regret au fost acei pensionari care „au primit serviciu și case”, au fost scoși la pensie cât mai devreme și aleg în permanență comunismul care îi protejează.
Să nu ne mai ascundem după deget, nu fac lucrul ăsta în necunoștință de cauză, au avut câștiguri concrete în permanență, gratuități, subvenții, reabilitarea blocurilor din bugetul statului etc. Nicio altă categorie de vârstă nu a beneficiat de asemenea facilități. Tinerii de astăzi nu au locuri de muncă, stau în chirie, nu își întemeiază o familie. Generația de vârstă mijlocie se zbate între locuri de muncă instabile, rate la bănci, cheltuielile de întreținere a copiilor. Pentru că sunt o masă disciplinată de votanți, pensionarii au făcut legea. Ei au stabilit în permanență viitorul, agenda, partidul conducător.
Toate partidele se gudură pe lângă votul pensionarilor, nimeni nu are curajul să spună răspicat ce se întâmplă. O altă categorie luată în vizor de vânătorii electorali e cea a bugetarilor. Au început deja să arunce cu bani ca la nuntă, fără număr, în profesori, doctori, polițiști etc.
Construcția asta bizară care se numește societatea românească se bazează pe un număr din ce în ce mai redus de persoane active, persoane productive, cei ce lucrează în domeniul privat. Nimeni, dar absolut nimeni, nu vorbește de cei ce muncesc cu adevărat, cei ce produc eficient și fără vorbărie. Nu am auzit nicio promisiune pentru vânzătoarele de la supermarket, pentru șoferii de TIR, pentru corporatiști, oameni care se trezesc în zori și se culcă odată cu asfințitul soarelui. Pentru ei nu mai sunt creșteri de salariu, nu mai sunt subvenții, nu mai sunt gratuități, ei trebuie să producă și pentru bugetari, și pentru pensionari, să-și plătească ratele, facturile la zi, că altfel ajung în stradă. Nici o vorbă despre cei ce muncesc cu adevărat. Nimic.
M-am întâlnit cu un fost coleg de la instituția de stat unde am lucrat și eu cu mulți ani în urmă. Din vorbă-n vorbă mi-a spus : „Da, e foarte greu de cei de la privat, au fost afectați serios de criză’’. Nu am simțit deloc compasiune din partea lui, am simțit că se bucură. Ar fi putut continua: „Vezi, eu am ales să rămân la stat și bine am făcut, nu trebuia să pleci atunci când ai primit o ofertă din sectorul privat”. El oricum nu a primit niciodată nicio ofertă, pentru că nu face decât să „taie frunză la câini” și nu se pricepe la nimic. Nu mi-a mai zis nimic și nici eu nu i-am răspuns. Ce puteam să spun ? Doar că are dreptate, că astăzi se plătește statul la stat mai bine decât munca grea la privat. Că astăzi un pensionar are venituri mult mai mari decât un salariat care muncește zece ore pe zi.
Asta e țara lui Pensionar Vodă.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
"Tinerii de astăzi nu au locuri de muncă, stau în chirie, nu își întemeiază o familie. Generația de vârstă mijlocie se zbate între locuri de muncă instabile, rate la bănci, cheltuielile de întreținere a copiilor".
Păi cam așa funcționează capitalismul pe care îl slăviți dar asta nu înseamnă numai vicisitudini , dacă tinerii de azi sunt bine pregătiți și își doresc un job bun nimeni nu le îngrădește alegerea , pot oricând să emigreze în orice țară doresc și să se dezvolte personal acolo ceea ce era imposibil în comunism ( mulți au plătit cu viața așa o alegere). Generația de vârstă mijlocie poate face aceeași alegere , nu i-a obligat nimeni să facă rate la bănci ( poate doar opțiunea proprie de a avea o casă confortabilă sau de ce nu un autoturism mai de fițe). Țin să vă amintesc că pensionarii amărâți așteptau în comunism cu banii strânși de-o viață o Dacie ( cam 30 de salarii medii în perioada aia) cel puțin 10 ani după depunerea banilor să poată primii mașina visată și după ce o primeau cu respectivele sacrificii primeau o cotă de 14 l de benzină pe lună și aveau voie să circule doar 2 weekend-uri/lună. Așa că plângăcioșilor de azi care se vaietă că trebuie să achite rata la duplexurile din Pipera sau la ultimul model de Mercedes să nu uite că alea sunt greu de întreținut și în țările cu democrație avansată nu numai la noi. Apoi nu te puteai pensiona anticipat în comunism decât pe caz de boală iar puținele cazuri de acest fel erau super verificate și oricum primeai o pensie ciuntită cam la jumătate față de cea normală care și ea era derizorie, nu mai vorbesc de amărâții care au muncit o viață la CAP.
2."Nu am auzit nicio promisiune pentru vânzătoarele de la supermarket, pentru șoferii de TIR, pentru corporatiști, oameni care se trezesc în zori și se culcă odată cu asfințitul soarelui. Pentru ei nu mai sunt creșteri de salariu, nu mai sunt subvenții, nu mai sunt gratuități, ei trebuie să producă și pentru bugetari, și pentru pensionari, să-și plătească ratele, facturile la zi, că altfel ajung în stradă. Nici o vorbă despre cei ce muncesc cu adevărat. Nimic". Păi ăia trebuie să-și negocieze salariul cu patronii nu cu statul. Șoferii de tir pot lucra pe comunitate unde salariile sunt între 1500-3000 de euro nu văd de ce îi compătimesc pe bugetari care au undeva în jur de 3000 de lei net ( aici nu vorbesc de politicienii demnitari ci de bugetari amărâți) . Nu văd de ce îi plângeți pe corporatiști care au oricum salariile peste medie și sunt pline pub-urile din centru vechi și cluburile de fițe de ei și unde sunt prețuri ca la Londra sau Paris. Săracii pensionari vedeau unt și cașcaval doar în reclamele de la sârbi nici vorbă să dea cu banii pe dansatoarele de pe cuburi de la Loft sau Nuba sau pe șampanie la roabă ( alea sunt pline în sezon probabil tot de corporatiști sau antreprenori din ăia care se vaietă în articole din Republica sau alte blog-uri că doar nu or fi pline de pensionari din ăia de la CAP. Deci depinde de ce anume alegeți să profesați , nimeni nu vă împiedică să vă angajați la stat pe un salariu de mizerie sau dacă aveți skill-uri în privat unde salariile sunt mai mari dar unde există perioade boom și perioade de criză când unele firme își reduc activitatea sau se închid sau de ce nu în străinătate dacă aveți calificările necesare , acum puteți opta, comunismul nu oferea astfel de variante. Dar mă mir că domnul Morar face astfel de aprecieri, dânsul luncrând o lungă perioadă la stat ( CFR Marfă și SNCF fiind companii deținute de statul român respectiv statul francez).
PNL - ul si presedintele Iohanis nu scapa nici-o ocazie ca sa afirme: cine nu ar vrea sa dubleze alocatia la copii, sa mareasca salariile la profesori, sa mareasca pensiile? Noi ne dorim asta, dar nu sunt bani. PSD-ul face promisiuni fără acoperire. Cunoasteti vreun candidat, un partid care si-a propus in viitoarea legislatura sa aplice proiecte prin care sa faca acesti bani?! Eu nu cunosc și atunci pe cine sa votez?De ce nu avem candidați care sa gandeasca asemenea proiecte si, mai cu seama, sa le aplice. Pentru ca nu sunt capabili, nu au competente profesionale si nu-i intereseaza binele alegatorilor. Dimpotriva, își fac planuri prin care sa se imbogațesca în cei patru ani, astfel încât sa-și asigure viitorul pentru ei si copii lor. ,, Vrem o țară ca-n afară", se aclamă tot mai des de români. Dar cu cine să făuresti țara la care se gandesc ei? Este posibil ca în Romania sa existe o organizare politica, sociala si economica ca în Elveția, Olanda, Novergia etc cu politicienii pe care îi avem? De fapt nu țara este de vina. Tara noastra este bogata, frumoasa, pitoreasca, dar nu este locuita de oameni cum au țările menționate mai sus. Vom avea o țară ca-n afara atunci cand vom avea oameni ca-n afara. Asta este lozinca pe care trebuie sa o pronunțăm la mitingurile electorale: Vrem oameni ca-n afară! Politicienilor atat celor din administrația locala, cat si celor din parlament, le-ar fi ușor sa gaseasca resursele pentru cresterea calitatii vietii romanilor, într-o perioada scurta -chiar o legislatură, daca ar fi capabili sa gandeasca si sa aplice programe de reducere a cheltuielilor publice. De emplu, reducerea numarului parlamentarilor la trei sute. Sau reorganizarea teritorial administrativa a tarii pe cele opt regiuni, recuperarea daunelor din frauda. Si multe alte programe usor de realizat pentru care exista chiar prevederi legislative.
Că pensionarii nu au răbdare, e usor de înțeles, sunt bătrâni și bolnavi, nu mai au mult de trăit și o știu bine. Pentru ei acum contează. Mâine poate nu mai sunt. Și să aștepți să se sacrifice la infinit? Unii cred că în vremuri au dus-o în buiestru. Dacă în frig, întuneric, la cozi, scoși la manifestații cu forța, o existență à la Orwell o fi fost așa. Pentru cine își amintește.
Pensionarii nu sunt atât de vinovați pe cât credeți dvs, dle Morar. Au intrat în sfera de influență a psd, prin nenorocirile de antene, care le impuie capul cu prostii și manipulări grosolane. Au oamenii lor și la CNA, rar am auzit de vreo sancțiune. Într-un stat normal antenele erau demult desființate, nu-i posibil sa minți în așa hal nepedepsit. Iar altă sursă de informare nu prea au, că nu se au cu internetul, situație pe care psd o exploatează din plin.
Poate altceva i-ar mulțumi pe ei: recalcularea sistemului de pensii, desființarea celor speciale (nu ajunge dar ar contribui). Un pic de înțelegere și răbdare.
Dle Morar, ei nu aleg comunismul ci SIGURANȚA, asta pretinde psd că le oferă.
"Să nu ne mai ascundem după deget, nu fac lucrul ăsta în necunoștință de cauză, au avut câștiguri concrete în permanență, gratuități, subvenții, reabilitarea blocurilor din bugetul statului. Nici o altă categorie de vârstă nu a beneficiat de astfel de facilități ". Jenant, dle. Ca și cum i-ati invidia! Ia invidiați și șomajul care a venit peste ei în anii '90 și ei nici nu știau cu ce se mănâncă! Mulți de aia s-au pensionat că nu mai aveau nici o șansă de a-si găsi de lucru, cu pensii minuscule dar tot mai bine ca nimic.
Ia invidiați-le bolile și neputința. Mai ales neputința de a mai repara ceva, de a scuipa pe tot și a pleca. Întunericul în care au fost ținuți cu bună știință. Si ce propuneți, să-i urâm? Pe cei de o vârstă cu părinții noștri?
Mărirea cu 40% e o gogoașă populistă, imposibilă. Numai că ei nu înțeleg. La ei nu ajung decât mincinoșii care le zic că se poate. Mincinoșii și manipulatorii psd trebuie să plece.
Singurul lucru, acum se poate face ceva. Se poate vota și crea premisele unei schimbări în bine. Și măcar unii, plus cei care peste 10-20 de ani vor ieși la pensie s-o ducă mai bine.
Pensionarii nu se vor schimba. Acuzându-i pe unii nu facem decât să semănăm ură și dușmănie, de parcă societatea n-ar fi și așa divizată!
Iar a scuipa venin pe amarâții ăia nu ajută. Văd, îi lipseste empatia.
Dar se poate schimba prin plecarea psd, dușmanul comun, da, chiar și al bugetarului ce se plafonează și va cădea de sus și rău, că trai nineacă, plimbat hârtii, bani mulți pentru muncă puțină, asta odată se va termina. "Grație" psd este acum necompetitiv.
Iar ăsta este scopul, nu acuzarea cu degetul întins, a unei categorii și așa năpăstuite, fie și numai prin faptul că li s-a răpit posibilitatea de a înțelege corect cum stau lucrurile. Dar și după plecarea psd nu va fi imediat mai bine, va fi o vreme cam la fel pentru toți. Dacă odată va fi mai bine, bătrânii nu vor mai apuca acel mai bine decât parțial, dar este speranța măcar că se va termina cu sacrificiul.
Să fim preciși.