Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Țara lui Pensionar Vodă

pensionar in parc

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Văd un colaj cu mai multe înregistrări de la întâlnirile candidaților cu alegătorii. Îmi atrage atenția o altercație între o candidată (nu am reținut de la ce partid) și un cetățean în vârstă, dar foarte energic. Îi reproșează că partidul ei i-a furat pensia. Nici mai mult nici mai puțin. I-au furat pensia. Încerc să înțeleg, pentru că din câte știu eu încă se plătesc pensiile în România. Îmi dau seama că individul de fapt spunea că nu i-a fost mărită pensia cu 40%, doar cu 14%. Asta poate că voia să spună, însă el o ținea sus și tare că i-a fost furată pensia. Și nu spunea lucrul ăsta pentru că era senil sau era manipulat, nu, o făcea dintr-un motiv extrem de comun, egoismul. 

Minciuna și tupeul țin astăzi loc de adevăr. Iar ieșirile astea în decor nu vin din partea unor tineri, vin chiar din partea persoanelor în vârstă, oamenii care de treizeci de ani votează continuarea regimului comunist, oamenii care ne-au condus în toată această perioadă. Pentru că dacă România a fost roșie, a fost numai din cauza celor care au votat așa. Iar cei care au votat așa cu obstinație și fără niciun regret au fost acei pensionari care „au primit serviciu și case”, au fost scoși la pensie cât mai devreme și aleg în permanență comunismul care îi protejează. 

Să nu ne mai ascundem după deget, nu fac lucrul ăsta în necunoștință de cauză, au avut câștiguri concrete în permanență, gratuități, subvenții, reabilitarea blocurilor din bugetul statului etc. Nicio altă categorie de vârstă nu a beneficiat de asemenea facilități. Tinerii de astăzi nu au locuri de muncă, stau în chirie, nu își întemeiază o familie. Generația de vârstă mijlocie se zbate între locuri de muncă instabile, rate la bănci, cheltuielile de întreținere a copiilor. Pentru că sunt o masă disciplinată de votanți, pensionarii au făcut legea. Ei au stabilit în permanență viitorul, agenda, partidul conducător.

Toate partidele se gudură pe lângă votul pensionarilor, nimeni nu are curajul să spună răspicat ce se întâmplă. O altă categorie luată în vizor de vânătorii electorali e cea a bugetarilor. Au început deja să arunce cu bani ca la nuntă, fără număr, în profesori, doctori, polițiști etc.

Construcția asta bizară care se numește societatea românească se bazează pe un număr din ce în ce mai redus de persoane active, persoane productive, cei ce lucrează în domeniul privat. Nimeni, dar absolut nimeni, nu vorbește de cei ce muncesc cu adevărat, cei ce produc eficient și fără vorbărie. Nu am auzit nicio promisiune pentru vânzătoarele de la supermarket, pentru șoferii de TIR, pentru corporatiști, oameni care se trezesc în zori și se culcă odată cu asfințitul soarelui. Pentru ei nu mai sunt creșteri de salariu, nu mai sunt subvenții, nu mai sunt gratuități, ei trebuie să producă și pentru bugetari, și pentru pensionari, să-și plătească ratele, facturile la zi, că altfel ajung în stradă. Nici o vorbă despre cei ce muncesc cu adevărat. Nimic.

M-am întâlnit cu un fost coleg de la instituția de stat unde am lucrat și eu cu mulți ani în urmă. Din vorbă-n vorbă mi-a spus : „Da, e foarte greu de cei de la privat, au fost afectați serios de criză’’. Nu am simțit deloc compasiune din partea lui, am simțit că se bucură. Ar fi putut continua: „Vezi, eu am ales să rămân la stat și bine am făcut, nu trebuia să pleci atunci când ai primit o ofertă din sectorul privat”. El oricum nu a primit niciodată nicio ofertă, pentru că nu face decât să „taie frunză la câini” și nu se pricepe la nimic. Nu mi-a mai zis nimic și nici eu nu i-am răspuns. Ce puteam să spun ? Doar că are dreptate, că astăzi se plătește statul la stat mai bine decât munca grea la privat. Că astăzi un pensionar are venituri mult mai mari decât un salariat care muncește zece ore pe zi.

Asta e țara lui Pensionar Vodă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "I-au furat pensia. Încerc să înțeleg, pentru că din câte știu eu încă se plătesc pensiile în România. Îmi dau seama că individul de fapt spunea că nu i-a fost mărită pensia cu 40%, doar cu 14%". Ce vorbești mon cher, păi inflația nu e un furt ? Dacă un pensionar sau alți cetățeni care au venituri fixe se trezesc că peste noapte curentul/gazele/hrana/benzina/euro au brusc alt preț nu e un furt pentru munca lui ? Spre exemplu am să arăt că în perioada 2007-2017 toate aceste elemente de strictă necesitate (curentul/gazele/hrana/benzina/euro) au crescut cu 100 % dar pensiile au crescut cu mult mai puțin și trebuie să avem în vedere că e vorba de o categorie socială care nu mai poate muncii, mulți au boli cronice sau invalidități , aici nu vorbesc de pensionari speciali. Țin să-i amintesc stimabilului contributor că am muncit în comunism deși nu sunt pensionar și nu era chiar așa cu pomenile cum le descrie dânsul („au primit serviciu și case”, au fost scoși la pensie cât mai devreme și aleg în permanență comunismul care îi protejează. Să nu ne mai ascundem după deget, nu fac lucrul ăsta în necunoștință de cauză, au avut câștiguri concrete în permanență, gratuități, subvenții, reabilitarea blocurilor din bugetul statului". Domnul Morar probabil nu a muncit în perioada aceea pentru că altfel ar trebui știe că nu aveai nici un fel de gratuitate în acea perioadă transportul în comun se plătea , serviciu nu era dat de stat unde voiai să muncești ci erai obligat să lucrezi unde voia statul să te trimită prin repartiție,casa nu o primeai la angajare pentru că întotdeauna erau prea puține case ( se construia un număr limitat) și de multe ori stăteai la părinți sau socrii sau chiar în chirie uneori și 10 ani până primeai o amărâtă de garsonieră la etajul 9 de 20 mp și aia după ce în prealabil aveai deja 2 copii ( aveau prioritate cei cu mulți copii și cu vechime în unitatea în care lucrau nu complexele rezidențiale din ziua de azi). Reabilitarea blocurilor se făcea din fondul de rulment deci din contribuțiile chiriașilor, în unele blocuri în care chiriașii erau săraci sau se perindau doar navetiști nu s-au reabilitat niciodată.
    "Tinerii de astăzi nu au locuri de muncă, stau în chirie, nu își întemeiază o familie. Generația de vârstă mijlocie se zbate între locuri de muncă instabile, rate la bănci, cheltuielile de întreținere a copiilor".
    Păi cam așa funcționează capitalismul pe care îl slăviți dar asta nu înseamnă numai vicisitudini , dacă tinerii de azi sunt bine pregătiți și își doresc un job bun nimeni nu le îngrădește alegerea , pot oricând să emigreze în orice țară doresc și să se dezvolte personal acolo ceea ce era imposibil în comunism ( mulți au plătit cu viața așa o alegere). Generația de vârstă mijlocie poate face aceeași alegere , nu i-a obligat nimeni să facă rate la bănci ( poate doar opțiunea proprie de a avea o casă confortabilă sau de ce nu un autoturism mai de fițe). Țin să vă amintesc că pensionarii amărâți așteptau în comunism cu banii strânși de-o viață o Dacie ( cam 30 de salarii medii în perioada aia) cel puțin 10 ani după depunerea banilor să poată primii mașina visată și după ce o primeau cu respectivele sacrificii primeau o cotă de 14 l de benzină pe lună și aveau voie să circule doar 2 weekend-uri/lună. Așa că plângăcioșilor de azi care se vaietă că trebuie să achite rata la duplexurile din Pipera sau la ultimul model de Mercedes să nu uite că alea sunt greu de întreținut și în țările cu democrație avansată nu numai la noi. Apoi nu te puteai pensiona anticipat în comunism decât pe caz de boală iar puținele cazuri de acest fel erau super verificate și oricum primeai o pensie ciuntită cam la jumătate față de cea normală care și ea era derizorie, nu mai vorbesc de amărâții care au muncit o viață la CAP.
    2."Nu am auzit nicio promisiune pentru vânzătoarele de la supermarket, pentru șoferii de TIR, pentru corporatiști, oameni care se trezesc în zori și se culcă odată cu asfințitul soarelui. Pentru ei nu mai sunt creșteri de salariu, nu mai sunt subvenții, nu mai sunt gratuități, ei trebuie să producă și pentru bugetari, și pentru pensionari, să-și plătească ratele, facturile la zi, că altfel ajung în stradă. Nici o vorbă despre cei ce muncesc cu adevărat. Nimic". Păi ăia trebuie să-și negocieze salariul cu patronii nu cu statul. Șoferii de tir pot lucra pe comunitate unde salariile sunt între 1500-3000 de euro nu văd de ce îi compătimesc pe bugetari care au undeva în jur de 3000 de lei net ( aici nu vorbesc de politicienii demnitari ci de bugetari amărâți) . Nu văd de ce îi plângeți pe corporatiști care au oricum salariile peste medie și sunt pline pub-urile din centru vechi și cluburile de fițe de ei și unde sunt prețuri ca la Londra sau Paris. Săracii pensionari vedeau unt și cașcaval doar în reclamele de la sârbi nici vorbă să dea cu banii pe dansatoarele de pe cuburi de la Loft sau Nuba sau pe șampanie la roabă ( alea sunt pline în sezon probabil tot de corporatiști sau antreprenori din ăia care se vaietă în articole din Republica sau alte blog-uri că doar nu or fi pline de pensionari din ăia de la CAP. Deci depinde de ce anume alegeți să profesați , nimeni nu vă împiedică să vă angajați la stat pe un salariu de mizerie sau dacă aveți skill-uri în privat unde salariile sunt mai mari dar unde există perioade boom și perioade de criză când unele firme își reduc activitatea sau se închid sau de ce nu în străinătate dacă aveți calificările necesare , acum puteți opta, comunismul nu oferea astfel de variante. Dar mă mir că domnul Morar face astfel de aprecieri, dânsul luncrând o lungă perioadă la stat ( CFR Marfă și SNCF fiind companii deținute de statul român respectiv statul francez).
    • Like 0
  • Am 69 de ani, deci pensionar. Este revoltatoare nesimtirea acelor pebsionari, care de regula au avut functii parazitare si in timpul activitatii si care azi se erijeaza in "functii" iluzorii, fara valoare reala drept "presedinti" ai organizatiilor de pensionari, in toate formele de administratie teritoriala. Ii gaasesti la municipiu, la sector, la tot felulu de "case ale pensinarilor" "activand" atunci cand guvernul le-o permite sau ii solicita in calitate de latrai contestatari cu pretentii. Iar "activitatea" in aceste gasti o fac tot contra unor beneficii materiale - bani multi - din cotizatiile celor ce adera la astfel de organizatii sau din dobanzile incasate tot de la cei nevoiasi, la car-ul pensionarilor unde se acorda imprumuturi cu dobanzi mari si pe spranceana.Nu i-am vazut/auzit contestand sau pretinzand ceva de la guvernele psd. Ii mai gasesti in "comitetele" asociatiilor de propieteri, sau locatari, in "posturi", culmea ce le mai place, tot de presedinti cu "indemnizatii" autofixate. Rar ii gasesti ca administratori, unde nu fac mai nimic si au un "program" de lucru pe care nu-l stie nimeni, de regula fac cumul de functii - presedinte-administrator si casier, daca se poate. Impusca pe nimic indemnizatie de presedinte si salariul/ile de administrator si casier. Salarii fixate de ei, impreuna cu altii de aceeassi teapa.Si nu se mai dau dusi din functii, decat cu dricul. Astia sunt pensionarii, in majoritate, niste imbecili profitori, condusi de unii care toata viata au parazitat societatea, au cantat munca dar au fugit de ea. De ce? Pentruca in Romania munca a fost aclamata verbal dar in realitate a fost o rusine. Onorabl era sa lucrezi la birou. Munca a fost desconsiderata si prost platita intotdeauna, sub orice conducere. Ma doare cand vad ca generatia mea este cum este.
    • Like 0
  • Domnule Morar. Cand mai scrieti un articol care se vrea intelligent, asa cum aveti pretentia dumneavoastra, informati-va mai intai ! Eventual din mai multe surse, asa cum face un jurnalist adevarat. Dupa ce am cititi articolul dumneavoastra, mai sa sar in sus de bucurie ca am o pensie atat de mare si sa-i deplang pe cei care inca lucreaza pe campia muncii. Au pensionarii pensii mai mari deca cei care sunt angajati ? Cum puteti sa spuneti asemenea aberatii ?! Poate nu stiti ca salariul mediu net in iunie 2020 a fost de 3298 lei. Deci salariul mediu net. Asta ar insemna un salariu mediu brut de peste 5000 de lei. Si acum va voi da o situatie a pensiilor, gasita in ziarul Capital, un ziar serios si bine informat, dupa parerea mea. „Pornim de la numărul total de pensionari, 4.938.343, cea mai recentă statistică, la 31 iulie, publicată de Casa Naţională de Pensii. În România, nu se plătesc pensii mai mici de 704 lei, în acest moment, în august, pentru că din septembrie vor fi altele. Avem 1.128.101 pensionari în această situaţie. Următoarea categorie sunt cei care primesc între 705 lei şi 1000 de lei. Vorbim despre 835.119 pensionari in aceasta situatie. Următorul nivel este între 1000 şi 1500 de lei. Conform acesteia, în următoarea categorie sunt incluși 1.272.505 pensionari. Cea de-a patra categorie este cuprinsă între 1500 şi 2000 de lei. Aici, avem 873.126 de pensionari. Următoarea categorie este între 2000 de lei şi 3000 de lei. Sunt 617.078. Ultima categorie – peste 3000 de lei. Sunt foarte puţini şi reprezintă 5% din totalul pensionarilor. Sunt 212.414. Pensiile de peste 2000 de lei se impoziteaza. Si atunci poate imi explicati si mie unde sunt pensionarii aia care castiga mai mult decat cei angajati ? Eu ar trebui sa nu ma plang, la o pensie de 2100 de lei. Vi se pare foarte mare ? Si totusi, e o pensie de inginer cu 37 de ani de munca si cu oarece functii de conducere. Vi se pare foarte mare ? De-a lungul anilor am avut intotdeauna salariul net mai mare decat salariul mediu brut anual la momentul respectiv. Iar dupa legea pensiilor data de Boc, m-am pomenit cu o pensie mai mica cu cateva sute bune de lei decat cei iesiti cu cateva luni inainte, pe vechea lege, in aceleasi conditii de vechime, salariu si functie. Am crezut ca e o greseala dar mi-am calculat singur pensia dupa site-ul LaPensie.ro si mi-a iesit si mie la fel ca si pensia care mi-a fost stabilita. Site-ul acesta exista si inainte de noua lege si-mi calculaseam si atunci pensia. De asta am ramas socat cand am vazut cu ce pensie am iesit pe noua lege. Stie domnul Boc ce modificari a facut ca sa ne taie de fapt pensile fara sa observe aproape nimeni. Pentru ca reusiti si dumneavoastra sa faceti o propaganda mizerabila impotriva pensionarilor si sa-i scoateti pe ei principalii vinovati pentru starea actuala a natiei, va voi da situatia de fapt, dupa date reale. Numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral pe 5 septembrie 2016 era de 18.273.047. (extras din documente oficiale). In 2015 numărul mediu de pensionari a fost de 5.332.000 persoane. La alegerile locale din 2016 s-au prezentat la vot 8.873.000 de alegatori, adica 48%. Conform INS la locale circa 20% au fost pensionari. Asta ar insemna cam 1,76 milioane. Acum raportati la numarul de alegatori prezenti la vot si vedeti cine a decis de fapt rezultatul alegerilor. Nu cumva populatia activa si cei care nu s-au prezentat la vot ? Si de unde stiti dumneavoastra cu cine voteaza pensionarii ca sa spuneti ca ei decid rezultatele ? Mai ganditi-va si nu mai starniti ura impotriva unei categorii sociale atat de nedreptatita. Ei sunt ultimii la care se gandesc intotdeauna guvernantii. Datele de mai sus le gasiti in rapoarte INS. Iar datele cu pensionarii pe categorii de pensii le gasiti in linkul Capital, https://www.capital.ro/s-au-calculat-pensiile-anunt-major-pentru-cei-care-au-sub-1-500-de-lei-cati-bani-vor-primi-in-plus.html

    • Like 5
    • @ Vladimir Marton
      De pensiile speciale sau de serviciu nu aveti nimic de spus? Pensii ce nu sunt platite din bugetele ministerelor respective ci din fondul de pensii, prin diminuarea abuziva, comisa tot intr-o guvernare psd-ista, a drepturilor celor ce au contribuit intreaga viata de munca prin cotizatia la pensie. Va faceti ca ploua? Sunt o multime de nesimtiti, care mai mult au trandavit sau au realizat castiguri ilicite prin abuzurile pe care le-au comis in timpul activitatii. Vezi magistratii, Multimea de generali de opereta, militienii, securistii si activistii pcr si care or mai fi. A, si multimea trantorilor, tradatorilor si vanzatorilor de tara din mizeria de parlament. Si toata aceasta "lipitoare" creste, ca numar, pe zi ce trece. Vor si salariatii auxiliari si primarii si "presedintii" de consilii, si soferii si toti care au un sindicat care bate cu pumnul in masa si santajeaza societatea.
      • Like 0
    • @ Mircea Zugravu
      Pensiile speciale ( partea de contributivitate se plătește de casa de pensii) iar partea necontributivă vine direct de la bugetul de stat nu din bugetele ministerelor și nici din fondul de pensii , altfel unele ministere ar avea bugetele serios ciuntite de pensionari și nu ar mai avea pentru salariații activi sau pentru investiții. Astfel de sinecuri trebuie desființate cât mai rapid pentru că reprezintă venituri nemuncite.
      • Like 0
  • Ce prosteală acest text :) Despre ce vorbim? sunt în jur de 5 mil. de pensionari din care aproximativ 1 mil. primesc (pensie sau ajutor) în jur de 700 lei iar alte 2 mil. vreo 1.000 lei. Ce fel de măriri primeau acești oameni? În primul rând mărirea trebuia făcută gradual, mai mult la cei cu pensii mici și mai puțin la cei cu pensii mai mari, dar cred că sistemul nostru de pensii nu permite o astfel de abordare și atunci rămâne o singură soluție, impozitarea graduală! Trebuie să ne întoarcem în Europa cu sistemul de impozitare! Impozitarea graduală a veniturilor și proprietăților, a capitalurilor.... la noi doar munca este impozitată excesiv, la restul e raiul pe pământ. Probabil vă întrebați de ce antreprenorii se descurcă greu dacă tot e raiul fiscal la noi? Simplu, românii sunt săraci, foarte săraci, vezi mai sus pensonari și majoritatea care lucrează la bandă sau pe minimul pe economie! Nu mai dați pe pensionari, dacă nu am fost în stare în '90 să aplicăm punctul 8 de la Timișoara pentru a nu permite securiștilor și comuniștilor să intre în sistem nu ne mai rămâne decât schimbarea biologică, ușor ușor ei vor dispărea, dar ce ne facem că sistemul educațional e praf, cine vine din urmă? E greu de imaginat :))))
    • Like 4
  • Așa este! Minciuna si tupeul țin astăzi loc de adevăr! Sunteți lider de opinie si comentați ca nu știți ce partid? Pai cum v-ați documentat? Da, așa este, țara este săracă si nu poate plăti pomenile astea! Nu mai sunt tânăr, dar sa știți ca si dumneavoastră cu voia divinității veți ajunge ca acel om,mai mare, adică pensionar, sau chiar sunteți! Apropo, cred ca partidul, pe care n-l știți si faceți vorbire este USR, Eu votez la locale cu USR si sunt pensionar!
    • Like 0
  • De ce nu vreau sa merg la vot? Pe cine sa votez? Toti candidatii sunt la fel-promit tot felul de proiecte, dar uita de ele in cei patru ani. Acestia sunt politicienii nostri.
    PNL - ul si presedintele Iohanis nu scapa nici-o ocazie ca sa afirme: cine nu ar vrea sa dubleze alocatia la copii, sa mareasca salariile la profesori, sa mareasca pensiile? Noi ne dorim asta, dar nu sunt bani. PSD-ul face promisiuni fără acoperire. Cunoasteti vreun candidat, un partid care si-a propus in viitoarea legislatura sa aplice proiecte prin care sa faca acesti bani?! Eu nu cunosc și atunci pe cine sa votez?De ce nu avem candidați care sa gandeasca asemenea proiecte si, mai cu seama, sa le aplice. Pentru ca nu sunt capabili, nu au competente profesionale si nu-i intereseaza binele alegatorilor. Dimpotriva, își fac planuri prin care sa se imbogațesca în cei patru ani, astfel încât sa-și asigure viitorul pentru ei si copii lor. ,, Vrem o țară ca-n afară", se aclamă tot mai des de români. Dar cu cine să făuresti țara la care se gandesc ei? Este posibil ca în Romania sa existe o organizare politica, sociala si economica ca în Elveția, Olanda, Novergia etc cu politicienii pe care îi avem? De fapt nu țara este de vina. Tara noastra este bogata, frumoasa, pitoreasca, dar nu este locuita de oameni cum au țările menționate mai sus. Vom avea o țară ca-n afara atunci cand vom avea oameni ca-n afara. Asta este lozinca pe care trebuie sa o pronunțăm la mitingurile electorale: Vrem oameni ca-n afară! Politicienilor atat celor din administrația locala, cat si celor din parlament, le-ar fi ușor sa gaseasca resursele pentru cresterea calitatii vietii romanilor, într-o perioada scurta -chiar o legislatură, daca ar fi capabili sa gandeasca si sa aplice programe de reducere a cheltuielilor publice. De emplu, reducerea numarului parlamentarilor la trei sute. Sau reorganizarea teritorial administrativa a tarii pe cele opt regiuni, recuperarea daunelor din frauda. Si multe alte programe usor de realizat pentru care exista chiar prevederi legislative.
    • Like 3
  • Domnule Morar , este un rasfat sa va citesc ! Fapte . 1 . Colegul meu de banca din liceu ( nascut in 1967 ) a iesit la pensie la 48 de ani . A lucrat in sistemul penitenciar . 2. Colegul meu de birou , pensionar SRI ( deh , a incercat omu' ceva si in privat , ca nu se ajungea cu pensia, zicea el ... ) , a iesit la pensie la 49 de ani . Evident , a dat bir cu fugitii , in scurt timp - ,, ba , da' aici la voi , trebuie sa muncesti , nu gluma ! ,, . Ambii si-au facut concediile in gradina mioritica , ( ei au concedii , nu fac vacante ...) . E drept , au fost si in tari exotice , pe la Ruse , sau Nisipurile de Aur , ,, ce ba , peste tot e la fel ,, ( sereistu , jur ! ) . Ambii au aplaudat 10 August 2018 , ambii voteaza PSD . Nu constientizam , este o falie intre cele doua sisteme economice , intre subiecti celor doua continente diferite. Gandesc si arata diferit ! . Va rog sa faceti un exercitiu -eu il fac frecvent pe strada , anume : priviti prin aglomerari si incercati sa dibuiti privatul sau bugetarul . Iata ! Ele / unele , putin ingrijite , cu un cur lat , indolent , se misca incet , agale ; de regula , merg cate 2 , cel putin '; falcoase , insa nu obligatoriu , cu o cofura retro / cretzofolin , vopsite rudimentar ; in mana , o sacosa ; Ele / celelalte , iuti , mai aranjate , mai aratoase , cearcane mai pronuntate , uneori parfumate , zglobii , destul de zvelte , uneori slabe , ceva mai amabile , versatile . Intrebare : care-i care ? Analiza , poate continua si cu EI , in acelasi registru ... Salutari si ne vedem la vot ! Sanatate tuturor .
    • Like 4
  • check icon
    Comunism si dupa 30 ani de postcomunism.
    • Like 1
  • Delia MC Delia MC check icon
    Aș fi de acord, dacă nu mi-ar fi sărit în ochi niște pasaje din text.
    Că pensionarii nu au răbdare, e usor de înțeles, sunt bătrâni și bolnavi, nu mai au mult de trăit și o știu bine. Pentru ei acum contează. Mâine poate nu mai sunt. Și să aștepți să se sacrifice la infinit? Unii cred că în vremuri au dus-o în buiestru. Dacă în frig, întuneric, la cozi, scoși la manifestații cu forța, o existență à la Orwell o fi fost așa. Pentru cine își amintește.
    Pensionarii nu sunt atât de vinovați pe cât credeți dvs, dle Morar. Au intrat în sfera de influență a psd, prin nenorocirile de antene, care le impuie capul cu prostii și manipulări grosolane. Au oamenii lor și la CNA, rar am auzit de vreo sancțiune. Într-un stat normal antenele erau demult desființate, nu-i posibil sa minți în așa hal nepedepsit. Iar altă sursă de informare nu prea au, că nu se au cu internetul, situație pe care psd o exploatează din plin.
    Poate altceva i-ar mulțumi pe ei: recalcularea sistemului de pensii, desființarea celor speciale (nu ajunge dar ar contribui). Un pic de înțelegere și răbdare.
    Dle Morar, ei nu aleg comunismul ci SIGURANȚA, asta pretinde psd că le oferă.

    "Să nu ne mai ascundem după deget, nu fac lucrul ăsta în necunoștință de cauză, au avut câștiguri concrete în permanență, gratuități, subvenții, reabilitarea blocurilor din bugetul statului. Nici o altă categorie de vârstă nu a beneficiat de astfel de facilități ". Jenant, dle. Ca și cum i-ati invidia! Ia invidiați și șomajul care a venit peste ei în anii '90 și ei nici nu știau cu ce se mănâncă! Mulți de aia s-au pensionat că nu mai aveau nici o șansă de a-si găsi de lucru, cu pensii minuscule dar tot mai bine ca nimic.
    Ia invidiați-le bolile și neputința. Mai ales neputința de a mai repara ceva, de a scuipa pe tot și a pleca. Întunericul în care au fost ținuți cu bună știință. Si ce propuneți, să-i urâm? Pe cei de o vârstă cu părinții noștri?

    Mărirea cu 40% e o gogoașă populistă, imposibilă. Numai că ei nu înțeleg. La ei nu ajung decât mincinoșii care le zic că se poate. Mincinoșii și manipulatorii psd trebuie să plece.
    Singurul lucru, acum se poate face ceva. Se poate vota și crea premisele unei schimbări în bine. Și măcar unii, plus cei care peste 10-20 de ani vor ieși la pensie s-o ducă mai bine.
    • Like 8
    • @ Delia MC
      Buna ziua, stimata doamna ! Dupa ce am citit articolul, am avut de gand sa scriu un comentariu exact in spiritul celui pe care l-ati scris dumneavoastra dar mi-ati luat-o inainte. :-) Noi doi am mai combatut umar la umar pe aceasta tema. Si constat ca se mai gaseste cate un redactor sau un comentator care sa mai scrie inca un articol in care sa arunce cu laturi in capul pensionarilor. Sunt pensionar de cativa ani buni dar nu sunt din categoria celor care nu inteleg situatia economica actuala a Romaniei sau manipularile la care suntem supusi. Dimpotriva. Numai ca am impresia ca dupa ce PSD i-a manipulat atatia ani pe pensionari, acum a venit randul PNL-ului sa manipuleze pe toata lumea impotriva pensionarilor. Nu stiu daca sunt rau intentionati sau doar incompetenti. Mai degraba incompetenti. Si tare mi-e teama ca nu vom face altceva decat sa-i inlocuim pe prostii lor, cu prostii nostri. Solutii ati dat si dumneavoastra in celalalt comentariu pe care l-ati postat mai jos. De asta nu vrea nimeni sa pomeneasca. Sacrificiile impuse de Guvern sunt mai usor de realizat decat sa-si faca datoria pentru care au fost alesi. Asa a facut Boc si Basescu. Si acum se lauda ca au salvat economia ! Nu am vazut articolul asta la momentul la care a fost postat asa ca nu stiu cati vor mai citi comentariul pe care il voi posta acum. Dar poate il citeste macar domnul Nucu Morar si poate se va informa mai mult atunci cand scrie un articol, care poate sa dezinformeze la fel de mult cum face PSD-ul. Dumneavoastra ati mai citit comentariul pe care intentionez sa-l postez, pentru ca l-am pastrat si din cand in cand il mai postez, pentru unii care vor sa afle adevarul. Dar nu sunt foarte sigur ca vor fi de acord cu mine sau ca il vor intelege. Toate cele bune !
      • Like 2
    • @ Vladimir Marton
      Delia MC Delia MC check icon
      Ce nu pricepe dl Morar, pensionarii, bugetarul, capșunarul, fac parte din aceași ecuație. Pensii mărite se dau dacă este dezvoltare, salarii mari care să fie taxate pentru fondul de pensii. Că dumnealui ca privat se chinuieste, că pensionarii vor mai mult, că bugetarul are mai mult și mai sigur, că altul o taie afară, toate astea au o singură cauză: FSN, psd, și toate pălăriile pe care aceasta Mărie le-a purtat.
      Pensionarii nu se vor schimba. Acuzându-i pe unii nu facem decât să semănăm ură și dușmănie, de parcă societatea n-ar fi și așa divizată!
      Iar a scuipa venin pe amarâții ăia nu ajută. Văd, îi lipseste empatia.
      Dar se poate schimba prin plecarea psd, dușmanul comun, da, chiar și al bugetarului ce se plafonează și va cădea de sus și rău, că trai nineacă, plimbat hârtii, bani mulți pentru muncă puțină, asta odată se va termina. "Grație" psd este acum necompetitiv.
      Iar ăsta este scopul, nu acuzarea cu degetul întins, a unei categorii și așa năpăstuite, fie și numai prin faptul că li s-a răpit posibilitatea de a înțelege corect cum stau lucrurile. Dar și după plecarea psd nu va fi imediat mai bine, va fi o vreme cam la fel pentru toți. Dacă odată va fi mai bine, bătrânii nu vor mai apuca acel mai bine decât parțial, dar este speranța măcar că se va termina cu sacrificiul.
      • Like 1
  • Petru check icon
    Vinovat nu e cel care cere ci cel care da! Iar la noi partidele au tot dat de la revolutie incoace si. nu numai pensionarilor si nu numai "partidele comuniste". De fapt la noi nu exista partide necomuniste. Au fost avantajati si IT-istii (tneri si corporatisti), ziaristii (calcul special a impozitului si CASS pentru drepturi de autor), constructorii.. Iar daca va plangeti ca " Tinerii de astăzi nu au locuri de muncă, stau în chirie, nu își întemeiază o familie. Generația de vârstă mijlocie se zbate între locuri de muncă instabile, rate la bănci, cheltuielile de întreținere a copiilor. " sa inteleg ca plangeti dupa perioada comunista cand fiecare era obligat sa aiba un loc de munca (asigurat de stat), ca plangeti dupa apartamentele asigurate din fondul locativ de stat, ca plangeti dupa aceeasi perioada cand nu aveai rate ca nu aveai ce sa cumperi. Sa intelegem ca pensionarii sunt "rai" cand plang dupa perioada comunista, dar tinerii sunt "buni" cand plang conditiile capitaliste de azi (lipsa locurilor de munca, case care trebuie cumparate - uneori chiar in rate). Sau articolul este doar propaganda electorala, probabil, tot pentru avantaje materiale din partea partidelor.
    • Like 1
    • @ Petru
      LA noi NU a existat comunism, ci o mafie a putorilor puși să călărească și jefuiască țara de către ciolovecii lui Stalin, ei, copiii, nepoții lor jefuiesc țara de 3 decenii, cu complicitatea votanților, inclusiv cea a pe scârbiților de vot, absenteiștii, care în fapt sunt votanții PSD pe modelul „mi-e o lene de mă duare și, orișicum, non-votul meu se va pune ca vot tot la mafihoții mei dragi!”.
      Să fim preciși.
      • Like 6


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult