Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Culmea dedublării: și Gabriela Firea vrea să „salveze” Bucureștiul. De cine?

Gabriela Firea secție de vot

Foto: Alexandru Prepeliță/ Inquam Photos

În piața Drumul Taberei e aglomerație de mușterii și comercianți. În general sunt pensionari octogenari care cară vestitele căruțuri de piață. Au și timp, și nervi, și libertatea de a se certa cu țăranii exasperați, dar interesați să-și vândă marfa. De multe ori am impresia că ăsta e de fapt motivul pentru care bătrânii vin în piață. Cutreieră pe la toate tarabele, cântăresc din ochi produsele, comentează că e prea scump, iar după plimbarea asta ritualică pleacă acasă cu un kilogram de roșii târguite la sânge. Acum însă mai au un subiect de discuție: „- Ce bine ar fi dacă ar ieși Firea să ne mai dea și nouă”.

La o stație distanță, pe fosta locație a întreprinderii socialiste Tricodava, s-a construit de câțiva ani un centru comercial. La terasă e plin de tineri, adolescenți, liceeni. Joacă cărți, râd zgomotos, se îmbracă fistichiu și se îngrămădesc toți în fața unei sticle de apă plată. Nu văd nimic în jurul lor, sunt veseli, au viața înainte, chiar dacă buzunarele sunt goale. „Păi ce mă, tu vrei să rămâi în țara asta de c…t? Tu nu vezi ce e aici?”

Am fost și la inaugurarea liniei de metroul intrare deja în mitologie. Familii însoțite de copii, generația de vârstă mijlocie care se bucură că s-a terminat ceva ce părea că nu se va mai termina niciodată. La termenul ăsta de execuție nu se pune problema de laude sau felicitări. Pensionarii sunt foarte puțini, la metrou nu sunt gratuități și în general ei nu mai unde să meargă.

În sânul familiilor s-a creat o falie produsă de evenimentul de săptămâna viitoare. Cei care se trezesc dimineața să meargă la serviciu prin traficul infernal, fără să aibă apă caldă la baie, iarnă fără încălzire, să câștige la sfârșitul lunii un salariu mai mic decât pensia bunicii, sunt revoltați. Generația a treia și a patra e mulțumită, pensia s-a mărit, primărița a dat tot felul de ajutoare, au timp să-și facă programări zilnice la fiecare medic din policlinică, prind și rețete compensate, transportul e gratuit, e bine că se dă.

Viitorul e stabilit de cei care nu sunt interesați de viitor, ci strict de prezent, de ce se dă, de ce se bagă azi, acum. Cei care sunt interesați de viitor nu au, în schimb, drept de vot. Copiii și tinerii nu au cum să se apere, interesele lor nu sunt reprezentate de absolut nimeni. Preocuparea pentru nouă generație este doar la nivelul vorbelor goale. Se tot vorbește de manipulare, realitatea e că fiecare își vede în mod meschin propriul interes. Generația în vârstă știe foarte bine că liderii partidului de stânga s-au îmbogățit prin furt, știe că nu sunt pregătiți și nu au competențe. „Au furat, dar ne-au dat și nouă”, așa cum spuneau comuniștii despre haiduci, deveniți în epoca de aur figuri luminoase de propagandă.

Partidul săracilor e condus de cei mai bogați bugetari, iar lucrul ăsta absurd a devenit de o normalitate enervantă. Dacă cineva spune despre actuala conducere a primăriei că e coruptă, că e incompetentă, că nu a făcut nimic, asta nu mai e o știre. Dacă însă propaganda securistă de rit vechi detonează o petardă despre o presupusă faptă a lui Nicușor Dan asta dproduce explozii în lanț.

Păi cu ce instrumente măsurați, dragi tovarăși? Traficul blocat, lipsa apei calde, lipsa căldurii astă iarnă, licitații trucate la care câștigă firme dubioase din Turcia, falimentul RADET-ului, falimentul orașului, nicio investiție, astea toate se uită și se compară cu o presupunere?

În spatele primăriței, după chipul și asemănarea ei, s-a format un pluton de amazoane dâmbovițene puse pe scandal. Țățismul, mahalagismul, tupeul, impostura, au ieșit din cotloanele mediilor necivilizate și primitive în direct pe canalele de televiziune. Pe un morman de înjurături urât mirositoare nu se poate dialoga și nu se poate construi, se poate doar fura. Metodele astea de gang arată disperare.

Este la fel de amuzant, dacă nu ar fi trist, faptul că doamna Firea a anunțat la Antena 3 că vrea „să salveze” ce se mai poate salva din București. Păi ce a împiedicat-o până acum? Cel mai probabil propria persoană.       

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • SPLENDID TABLOU:
    "Este la fel de amuzant, dacă nu ar fi trist, faptul că doamna Firea a anunțat la Antena 3 că vrea „să salveze” ce se mai poate salva din București. Păi ce a împiedicat-o până acum? Cel mai probabil propria persoană. "
    • Like 1
  • Delia MC Delia MC check icon
    Fii rea face spume fiindcă a rămas fără posibilitatea de a plimba autocarele cu votanți, pe motiv de pandemie, excursiile, pomenile obișnuite au sărit din schemă. Tabletele pentru elevi sunt totuși scumpe, câteva acolo pentru imagine, și alea cu încălcarea regulilor.
    Bucureșteanul nu are decât de deschis robinetul de apă caldă. Dacă temporar se poate spăla la lighean, ar trebui să fie atât de inventiv să găsească o modalitate de încălzire când, rasucind robinetul caloriferului va primi doar un fâs. Și e foarte simplu, asta ar primi în continuare, un mare fâs, alături de iepurași, luminițe de Crăciun, promisiuni și gargară.
    • Like 2
  • Asa Gabi,Fii rea!Salveaza orasul de Partidul Socialist Destrabalat. Si daca se poate si celelalte localitati. Daca reusesti,te intorci la vechiul loc de munca (tv) cu simpatia majoritatii romanilor. AMIN!
    • Like 4
  • Salutari domnule Nucu Morar & multumiri pentru articol . Va rog sa-mi permiteti sa vin cu o completare , sa-i zic asa , din propria - mi ograda .
    Astfel , pana mai deunazi -sfarsitul anului 2019, duduia Sectorul 1 de motoarele turate ale unor lungi coloane de autocare -preponderent cartierele Pajura, Bucurestii Noi , 1 Mai ; ce sa fie oare ? Onor Primaria Sector 1 , diriguita de vajnicul edil D. Tudorache , isi plimba plimba de zor electoratul fidel , sexa , septua si octogenar , pe rute diverse - Bucuresti -Sinaia , Bucuresti Curtea de Arges , Bucuresti - Manastirea Ghighiu , samd ; la purtator , pachetel cu hrana rece , iar la destinatie , masa la restaurant . Coloanele , obligatoriu insotite de cate o Ambulanta - deh , vilegiaturistii cam tomnatici ... Nelipsita la aceste deplasari , propria-mi mama ( 75 ) , o vajnica Tomiris , regina amazoanelor , dedicata trup si suflet nobilelor credinte socialisto- progresiste ... Sa mai amintesc sutele de autocare plimbate de odiosul Flo Pandele , pline cu trogloditi , catre asa zisa sfanta Paraschiva , de la Iasi ? Cu siguranta , cheltuielile sunt suportate din buzunarul propriu , de catre D. Tudorache , de catre acest Flo Pandele & consoarta sa , Gaby Firea ! Sau nu ? Sa ne mai miram de traseul postdecembrist al Romaniei ? Suntem surprinsi ca am devenit Burkina Fasso a Europei , atat timp cat largi segmente ale populatiei sunt ancorate in primele decenii ale secolului trecut ?
    • Like 1
  • Ce s-au adunat pdl-iștii ”ăștia”, ca la comandă ! Nu găsești (dintre autor și comentatori) unul care să nu fie pnl-ist încălecat de pdl-iști ! După ce 4 ani au încercat (și adesea au și reușit) să saboteze obiectivele stabilite de primăriță și de partidul reprezentat de dânsa, acum vin cu ”placa” potrivit căreia nu a făcut nimic 4 ani ! În condițiile în care reușitele nu sunt recunoscute de pnl-pdl, acum latră de mama focului că ”ar fi cazul ca primarul Firea să nu mai candideze”, să vină PNL/pdl și să facă la primărie afaceri mai mari decât au facut (la guvern) de când cu pandemia !! După ce au făcut la guvernare împrumuturi /cheltuieli imense, speră să reușească la fel și la primăria Capitalei. Perioadele în care au guvernat liberalii se asemănă cu perioadele când ne-au cotropit hoardele de lăcuste ! I-a interesat doar interesul propriu și al celor străini, servindu-le interesele mai abitir decât ar fi făcut-o lăcustele însele !
    • Like 2
    • @ Ion Filip
      Paul check icon
      Singurul motiv pentru care PNL/PD-L(ex basescu) este un partid acceptabil este existența psd. Jigodii mafiote mai mari decât pesedistii cu primărița Fifi sarama’n popou din clanul pandele la loc de frunte și prosti mai mari decât batalioanele de zombii antenizati care ii voteaza nu exista. Primărița a făcut doar gargara pe la televizor pe banii bucureștenilor timp de 4 ani. Vreo 3 ani din astia 4 pesedeul a avut și guvernul și parlamentul și primăria iar coana pandele a avut un consiliu unde făcea ce vroia dumneaei cu ajutorul mafiotilor lu’ basescu de la pmp. Sa vina ‘comentatori’ ca tine sa zica (,) ca nu a fost lăsată sa facă ce vroia ea in Bucuresti e in aceste condiții o dovada ca acești comentatori sunt fie postaci plătiți fie pesedisti.
      • Like 3
    • @ Ion Filip
      Domnule dumneata ai fi avut dreptate daca erai in 2008 , dar e bine sa stii ca suntem in 2020 si de 12 ani avem in Bucuresti primari PSD, care in afara de dat pomeni nu au facut mai nimic . Aaah, gresesc au mai facut ceva , si-au angajat rudele si prietenii si alti cretini devotati partidului. De furat, nu mai vorbesc ca asta este parte din ADN-ul romanului batut in cap.
      Cineva trebuie sa fie prost, facut gramada , sa mai voteze PSD sau chiar pe vasnicul reprezentant PDL , Petrov .
      In rest ce ne pasa de viitorul copiilor daca luam niste pomeni si excursii gratuite . Dupa noi potopul.
      • Like 4
    • @ Ion Filip
      Cand am fost cotropiti de hoardele de lacuste? Chiar eram curios, dar google nu semnaleaza un astfel de eveniment in istoria, cel putin recenta, a Romaniei. Mai mult, incerc sa vizualizez cu ar putea sa serveasca hoardele de lacuste interesele strainilor astfel incat, prin comparatie, sa pot sa imi imaginez cum servesc aceste interese PNL-istii.

      Lasand gluma la o parte, nu sunt printre cei care isi doresc ca Firea sa nu candideze. Imi doresc sa candideze si sa piarda, altfel nu rezolvam nimic. Dar nu asta este motivul interventiei mele.

      Domnule, am auzit cliseul asta ca Guvernul a facut cheltuieli imense si imprumuturi de prea multe ori. Am explicat si eu, ca si alti economisti, de ce se petrece asta de jdemii de ori, asa ca mai explic odata, unde mia merge si suta.

      Guvernul a construit un buget pe 2020 cu un deficit deja creat de 3.9% din PIB. Ce inseamna deja creat? Un buget are cheltuieli permanente si exceptionale. Cheltuielile cu pensiile, cu salariile bugetarilor, cu alocatii, alta asistenta sociala etc. sunt cheltuieli permanente, stabilite prin legi. Aceste cheltuieli reprezentau in bugetul initial pe 2020 cam 80% din veniturile prognozate. Veniturile au fost prognozate plecand de la premisa mentinerii neschimbate a taxelor si impozitelor in 2020. Si uite asa, in baza exceselor incurajate de PSD, Guvernul a plecat cu un dejicit mare, care depasa oricum tinta de 3%, in conditiile in care NU se punea inca problema unei recesiuni.

      Cum putea echilibra Guvernul acest deficit initial: 1) Cresterea colectarii veniturilor 2) Cresterea impozitarii 3) Taierea de cheltuieli sociale 4) Eliminarea investitiilor (cum a facut PSD) 5) Masuri de eficientizare a aparatului de stat, reforma administrativa si mai sunt si altele. Dar atat 1) si 5) cer timp si, cer si o sustinere din partea Parlamentului, pentru ca ar trebui trecute multe legi de impact. PSD face aceiasi magarie pe care a facut-o in ultimul an din precedentul legislativ, stand in "opozitie" 1 an si bagand bete in roate Guvernului. Cu ce Parlament puteai macar sa incepi o masura de reforma?

      Si ne mai raman masurile 2), 3) si 4). Care dintre masurile 2) si 3) v-ar fi convenit? Eu as fi marit TVA cu 2% in conditiile in care inca eram pe crestere economica, dar din pantofii mei de economist, un politician nu va mari impozite sau scadea venituri in ani electorali. Putea sa taie din sumele alocate investitiilor, cum a facut PSD in fiecare an. Asta ar fi fost cea mai mare greseala - intr-o tara care tipa dupa investitii in infrastructura, sa tai investitiile ar fi fost noaptea mintii. Si nu pentru ca nu puteam sa mai traim 2 ani fara ele, dupa ce am trait 30 ani ci, din cauza faptului ca, fiecare an pierdut inseamna o crestere a decalajului intre Romania si tarile UE, care, in timp, tot asupra noastra se intoarce.

      Bun. Daca am lamurit-o cu deficitul, sa trecem la imprumuturi. Deficitul trebuie finantat de undeva. Daca dvs. aveti salariu de 3000 de lei lunar si vreti sa cheltuiti 3500 de lei lunar, trebuie sa va imprumutati.. Deficitul ala de 3.9% din PIB insemna cam un 10 miliarde de EUR necesar de finantare. Dar bineinteles, la asta se adauga si datoriile contractate in anii precedenti: rambursarile de principal ajunse la scadenta + dobanzi, pentru ca nu ai cum sa platesti daca tu deja consumi mai mult decat ai. Trebuie sa te imprumuti ca sa acoperi si acele sume - se numeste "roll over de datorie", o practica toate statele cu deficite. Aceste sume mai reprezentau ~9 miliarde de EUR necesar de finantare. Deci am ajuns la - sa facem suma rotunda - 20 de miliarde de EUR necesar de imprumuturi pe 2020 inainte de pandemie, doar pe situatia preluata, fara ajustari.

      Bun. Si ajungem si la pandemie. Masurile luate vor mari deficitul pe anul asta pana in jur de 8% din PIB. Asta inseamna ca mai adaugam un 4% deficit la necesarul de finantare in 2020. Adica, inca vreo 10 miliarde de EUR.

      Este foarte simplu - 30 de miliarde de EUR necesar de finantare, nu este cine stie ce inginerie. Nici Dumnezeu daca era Prim-Ministru in 2020 nu reusea mai bine decat daca taia in carne vie. Fie marea impozite fie, scadea venituri. Dar ala nu ar fi fost un Dumnezeu economist de profesie pentru ca in perioade de recesiune NU scazi puterea de cumparare a oamenilor, ci incerci macar sa o menti, incercand totusi sa nu adancesti niste dezechilibre macro-economice deja existente si ingrijoratoare (deficitele gemene).

      Meritul Guvernului este totusi ca a incercat sa tina cheltuielile in frau - nu s-a raliat initiativelor populiste ale PSD care a vrut in avantul sau electoral sa "dea cu bani in populatie" si incearca si acum sa se opuna maririi pensiilor cu 40%. si 14% este mult in conditiile astea, eu nu maream deloc, dar deh suntem in an electoral. Acel 26% suplimentar pe care il sustiune PSD cu atata tarie, mai inseamna inca ~5 miliarde EUR anualizat, care de unde credeti ca ar fi finantati? Din imprumuturi, evident, pentru nici 2021 nu va fi un an cu excedent bugetar. Plus ca se adauga deficitului structural, care ar ajunge in 2021 undeva in 7-8%, inca odata, vorbim de deficit structural nu de vreun element exceptional. Un astfel de deficit structural care ar necesita probabil 4-5 ani pentru o absorbtie fara socuri creaza niste premise excelente pentru intrarea Romaniei in default. Si nu va doriti, ca Romania sa intre in default in situatia in care este, asta puteti fi sigur!
      • Like 2
    • @ Ion Filip
      Nicusor Dan nu-i liberal,nici USR+,ci ,profesor de matematica,care are ceva in "cap"ca altfel matematica nu te admite pe teritoriul ei.Iar,ca viitor primar,precis este peste Firea la ceea ce inseamna practica,NU,pura vorbarie-laudarosenie in media,pe banii bucurestenilor care se plang si acum de lipsa apei,a caldurii,in ditamai capitala tarii.
      • Like 1
    • @ Sever Lupu
      Dorin check icon
      Bună analiza.
      • Like 1
  • Dorin check icon
    Păi are tupeu Vipera de Firea ,știa că are o armată de pensionari avizi de ceva pomeni și mocangeli care o vor vota oricum și oricând.
    • Like 2
    • @ Dorin
      like .
      • Like 0
  • https://youtu.be/BwdtfuKkN3E
    • Like 0
  • storo check icon
    ...eu cred ca le si place sa traiasca in cloaca asta....pt ca cine se seamana, se voteaza...iar ceilalti nu voteaza deloc.
    • Like 1
    • @ storo
      like . Ref la ; ,, iar ceilalti nu voteaza deloc ,, , nu sunt de acord : de 2 cicluri electorale ,, ceilalti ,, , ies la vot ! S-a vazut anul trecut , cand cloaca rosie si-a luat-o peste bot ... Salutari . A , sa nu uit : hai la vot , duminica !
      • Like 1
    • @ Luigi Cosma
      storo check icon
      Te contrazic, cu respect: ciclul electóral pt locale se incheie abia duminica, cele de care amintesti se vor incheia la urmatoarele alegeri. Dar este foarte adevarat ( si salut din toata inima reactia oamenilor) ca lumea s-a mobilizat sa iasa la vot. Cum a votat fiecare, e treaba lui dar ma bucur maxim de rezultate. Cred ca un PSD trebuie sa existe, insa la un 20%..in ''zilele bune''. Nu ca PNL sau USR ar fi rupti din Soare...
      O zi faina !
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult