Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Taxa de „solidaritate” este taxa de incompetență a guvernului de a rezolva alte inechități mult mai grave din economie: pensiile speciale, evaziunea fiscală și averile ilicite

Nicolae Ciucă - ședința de guvern

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Taxa de „solidaritate” (1% aplicat companiilor cu venituri mai mari de 100 milioane de euro) este taxa de incompetență a guvernului de a rezolva alte inechități mult mai grave din economie:

 • TVA gap nerecuperat (evaziune fiscală) în Romania este 35% (din 100 lei se colectează doar 65). Suntem pe locul 1 în UE timp de 7 ani la rând! Urmează Grecia cu 25% (la mare distanță), media UE este 8%, Bulgaria are 9%, a reușit să colecteze mai bine prin digitalizarea administrației fiscale. Hoția și evaziunea TVA ne costă 35 miliarde de lei în România și descurajează antreprenorii corecți. Aici unde este solidaritatea?
 • 20% din salariații din România lucrează la stat, cel mai mult din UE, plătiți cu 65% mai bine decât la privat (cea mai mare discrepanță din UE). Excesul aparatului public supradimensionat ne costă circa 20 miliarde de lei / an. Aici unde este solidaritatea?
 • Pensiile speciale ne costă circa 12 miliarde de lei / an. Noi ceilalți „normali” contribuim 25% CAS la salariul mediu brut, deci aproximativ 1400 lei lunar, timp de 35 ani, ca să încasăm o pensie medie lunară de 1.450 lei, timp de 10 ani. Aici unde este solidaritatea?
 • Averile ilicite și nejustificate de veniturile fiscalizate. Pentru fiecare 1% avuție ilicită înseamnă 20 de miliarde de lei, bani care se pot confisca. Dumnezeu știe cât este gaura aici … aici unde este solidaritatea?
 • Doar aceste găuri generează pierderi de minimum 100 miliarde lei / an, mai mult decât deficitul fiscal. Și, ce face guvernul? Discută de supraimpozitarea celor mai mari 318 companii, care concentrează o treime din venituri și aproape 40% din veniturile colectate de ANAF. Pentru ce? Pentru un venit potențial de maximum 5,5 miliarde lei, care reprezintă circa 20% din profitul brut al acestor companii și care ar fi taxate în total cu 36% raportat la profit. Solidaritate pentru ce? Pentru a finanța hoția, economia subterană, aparatul public supradimensionat și pensiile speciale.
Guvernul să rezolve toate problemele grave menționate mai sus, iar apoi sunt convins că marile companii vor fi solidare prin suprataxare, dar pentru educație, sănătate, investiții în infrastructură și digitalizare. Adică, solidari pentru România! NU pentru hoție!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Filbert check icon
  Taxa de solidaritate va fi platita, numai ca indirect, tot de omu' de rind, consumatorul, pentru ca acele companii vor inca un motiv de crestere a preturilor produselor si serviciilor ca sa acopere suprataxa (si, preventiv, ceva in plus, probabil...).
  Singurul avantaj ar fi ca palmasu' votant psd/aur n-o sa mai injure guvernu' ci imperialistii astia pe care ni i-a bagat UE cu forta pe git si care au scumpit iar berea la pet.
  • Like 1
 • Dan check icon
  100% de acord. Cel mai bun articol al tau de pana acum (simplu si la obiect)!
  • Like 0


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult