Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Taxa de „solidaritate” este taxa de incompetență a guvernului de a rezolva alte inechități mult mai grave din economie: pensiile speciale, evaziunea fiscală și averile ilicite

Nicolae Ciucă - ședința de guvern

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Taxa de „solidaritate” (1% aplicat companiilor cu venituri mai mari de 100 milioane de euro) este taxa de incompetență a guvernului de a rezolva alte inechități mult mai grave din economie:

  • TVA gap nerecuperat (evaziune fiscală) în Romania este 35% (din 100 lei se colectează doar 65). Suntem pe locul 1 în UE timp de 7 ani la rând! Urmează Grecia cu 25% (la mare distanță), media UE este 8%, Bulgaria are 9%, a reușit să colecteze mai bine prin digitalizarea administrației fiscale. Hoția și evaziunea TVA ne costă 35 miliarde de lei în România și descurajează antreprenorii corecți. Aici unde este solidaritatea?
  • 20% din salariații din România lucrează la stat, cel mai mult din UE, plătiți cu 65% mai bine decât la privat (cea mai mare discrepanță din UE). Excesul aparatului public supradimensionat ne costă circa 20 miliarde de lei / an. Aici unde este solidaritatea?
  • Pensiile speciale ne costă circa 12 miliarde de lei / an. Noi ceilalți „normali” contribuim 25% CAS la salariul mediu brut, deci aproximativ 1400 lei lunar, timp de 35 ani, ca să încasăm o pensie medie lunară de 1.450 lei, timp de 10 ani. Aici unde este solidaritatea?
  • Averile ilicite și nejustificate de veniturile fiscalizate. Pentru fiecare 1% avuție ilicită înseamnă 20 de miliarde de lei, bani care se pot confisca. Dumnezeu știe cât este gaura aici … aici unde este solidaritatea?
  • Doar aceste găuri generează pierderi de minimum 100 miliarde lei / an, mai mult decât deficitul fiscal. Și, ce face guvernul? Discută de supraimpozitarea celor mai mari 318 companii, care concentrează o treime din venituri și aproape 40% din veniturile colectate de ANAF. Pentru ce? Pentru un venit potențial de maximum 5,5 miliarde lei, care reprezintă circa 20% din profitul brut al acestor companii și care ar fi taxate în total cu 36% raportat la profit. Solidaritate pentru ce? Pentru a finanța hoția, economia subterană, aparatul public supradimensionat și pensiile speciale.
Guvernul să rezolve toate problemele grave menționate mai sus, iar apoi sunt convins că marile companii vor fi solidare prin suprataxare, dar pentru educație, sănătate, investiții în infrastructură și digitalizare. Adică, solidari pentru România! NU pentru hoție!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Filbert check icon
    Taxa de solidaritate va fi platita, numai ca indirect, tot de omu' de rind, consumatorul, pentru ca acele companii vor inca un motiv de crestere a preturilor produselor si serviciilor ca sa acopere suprataxa (si, preventiv, ceva in plus, probabil...).
    Singurul avantaj ar fi ca palmasu' votant psd/aur n-o sa mai injure guvernu' ci imperialistii astia pe care ni i-a bagat UE cu forta pe git si care au scumpit iar berea la pet.
    • Like 1
  • Dan check icon
    100% de acord. Cel mai bun articol al tau de pana acum (simplu si la obiect)!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult