Sari la continut
Republica
Comunicare

Telefonul tău este un panou publicitar și vrea să te uiți la el tot timpul sau cum am devenit dependentă de ecran

Femeie cu smartphone in metrou

Foto: Profimedia Images

Am auzit de multe ori despre „economia atenției” ca despre un nou fel de a face bani, mulți, mulți bani din timpul pe care noi oamenii îl petrecem pierzându-ne în rețelele sociale de pe telefoanele noastre. Nu este un model nou, a fost inventat de ziarele care costau puțin, dar ofereau multe articole interesante și de aceea erau citite de mase mari de oameni. Cititorii plăteau puțin pentru a citi ceva ce îi interesa, dar ziarul avea adresele la care expedia publicația și acele adrese erau, la rândul lor vândute celor interesați să facă publicitate pentru orice fel de produse. 

Exact asta fac acum și rețelele sociale. Cu niveluri de sofisticare crescute pentru că tehnologiile permit asta, inclusiv aplicații care te ascultă povestind unde o să faci următoarea vacanță ca apoi să vezi pe feedul tău propuneri de cazare din acea țară (atenție ce setări permiteți aplicațiilor…).

Putem așadar trage o primă concluzie că mediul virtual în care ne pierdem zilnic se luptă pentru TIMPUL și ATENȚIA noastră. În medie stăm cam o oră pe aplicație mare/cunoscută de social media pe zi. Multă lume se întreabă dacă timpul petrecut cu ele este dăunător sau nu. Eu cred că este un timp liber de proastă calitate pentru că este la mintea cocoșului că, de vreme ce stai mult cu ochii în telefon și pe tot felul de aplicații, este imposibil să aprofundezi ceva sau să rămâi cu ceva consistent, ceva care să-ți aducă cunoaștere sau valoare sau plăcere. Este o petrecere a timpului liber într-un fel superficial și anxios. Și poate crea dependență.

Asta mi s-a întâmplat. Acum câțiva ani am avut o perioadă cu foarte multe călătorii și am deprins prostul obicei ca în aeroport, tren sau mașină să îmi consult neîncetat telefonul. Mai întâi știri - ca și cum dacă zburam două ore undeva în Europa s-ar fi putut petrece ceva epocal și eu aș fi ratat, apoi emailurile - alt obicei care presupune să răspunzi de îndată la orice mail în care ești în copie cu alți 30 de oameni - apoi mesajele (grupurile, ah grupurile - ele merită o discuție aparte) de pe grupurile de “abuzatori” care mă pierd cu cele 100 mesaje pe zi în fiecare zi - școală, casă, prieteni în sens larg, urmate de aplicațiile de pe rețelele sociale ca nu cumva să ratez să știu ce avataruri își mai inventează oamenii. Când aterizezi sau întârzie trenul, după ce treci prin aceste categorii devenite cumva obligatorii dacă trăiești în secolul ăsta (sic!) te apucă angoasa și ai nevoie să te destinzi. Dar cum?

La sfârșitul orelor de jucat mă duceam la culcare năucă, cu ochii arși și gâtul dureros, cu picioarele înțepenite pentru că în timpul în care stăm cu ochii în telefon corpul nostru este încordat. Devenise de nesuportat.

La îndemână sunt tot felul de jocuri pe care ți le propun o grămadă de aplicații, care la rândul lor se luptă pentru atenția ta. Am accesat un asemenea joc și din acel moment am fost pierdută. La început era vesel să fiu în competiție cu mine și cu ceilalți pentru a obține un scor cât mai mare. Apoi am aflat că și prietene de ale mele folosesc acest joc când se plictisesc așa că am vrut să obțin scoruri din ce în ce mai mari și deci să joc din ce în ce mai mult. Apoi am început să joc în timp ce la televizor rula un serial sau erau emisiuni care mă interesau. Acasă ai mei erau exasperați. Mi s-a făcut o dată o poză - chipul unui om care stă cu orele cu ochii în ecranul telefonului este un chip de om urât la orice vârstă - faceți încercarea asta și uitați-vă în metrou la fețele oamenilor care își privesc ecranele - mai toți adică - și veți vedea că nu zâmbește nici unul și toți au fețe căzute. Practic, orice moment de “repaus” devenise un motiv să joc. Nu era un joc pe bani și era stupid. La sfârșitul orelor de jucat mă duceam la culcare năucă, cu ochii arși și gâtul dureros, cu picioarele înțepenite pentru că în timpul în care stăm cu ochii în telefon corpul nostru este încordat. Devenise de nesuportat.

Mi-a fost greu să scap de dependența aceasta și am folosit întreaga voință pe care o am. Ca atunci când m-am lăsat de fumat. Mi -am impus să joc doar o oră pe zi la început. Apoi să joc o zi da și una nu. Sunt încă în luptă și nu am ieșit de tot dar acum simt că sunt în control. De aceea este foarte important să ne planificăm statul cu ochii în ecran. Să spunem exact cât și când ne dăm voie. Nu ne va ieși din prima dar dacă persistăm ceva, ceva tot reușim. A, și oricum, dacă tot stăm cu ochii în ecrane așa mult vă rog frumos să zâmbim din când în când.

La începutul lunii iunie, platforma habits by Republica a anunțat parteneriatul cu YOXO. În segmentul comunicare, vom vorbi despre poluarea din mediul digital și despre ecogesturi pe care le putem face fără niciun efort când suntem conectați la internet.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • "Telefonul tau este un panou publicitar" este o afirmatie falsa. Telefonul tau este o unealta pe care o poti utiliza inteligent sau neinteligent, este ce il faci tu sa fie. Daca il folosesti pentru a sta pe facebook, pentru diverse jocuri facute special pentru irosirea timpului, pentru social media - da, telefonul devine un panou publicitar si o mare pierdere de timp. Dar tot pe telefon sunt disponibile, la doar cateva clickuri distanta, toate marile ziare ale lumii. Poti citi Financial Times, New York Times, The Spectator, Le Monde, Le Figaro din scoarta in scoarta. Si nu ma refer doar la sectiunea de stiri, sunt multe articole de analiza, altele care te familiarizeaza cu ultimele descoperiri sau cu cele mai noi evenimente pe scena culturala. Ca tot am mentionat scena culturala: poti citi sau asculta o carte in ziua in care apare. Nu mai e nevoie sa astepti sa fie tradusa sau macar sa fie adusa in Romania: este accesibila acum oriunde te-ai afla. Poti vedea filme, unele foarte inteligente. Daca standardul cuiva este mult peste aplicatiile de streaming obisnuite, exista (si pot fi gasite foarte usor) locuri de unde sa accesezi numai filme de Ingmar Bergman sau Jean Luc Godard. In fine, daca nu cazi in patima pozarii compulsive a tot ce se afla in jurul tau, poti sa te bucuri de fotografii minunate pentru care nu mai e nevoie de un album, un instrument separat, etc. In fine, ce vreau sa spun este ca in momentul in care vrem sa gasim un vinovat pentru faptul ca pierdem timpul sau am devenit prea superficiali este suficient sa ajungem in fata unei oglinzi si negresit vinovatul va fi acolo.
  • Like 1
  • @ Arlecchino
   Nume check icon
   Bineinteles ca telefonul poate sa fie folosit si cu cap, dar trebuie sa recunoastem ca mare majoritate il folosesc cam cum descrie domna de mai sus. Acum sunt zeci de motive pe care le putem discuta de ce acest lucru se intampla, dar eu propun totusi sa nu demonizam utilizatorul pentru ca el nu a ajuns asa ca a vrut el, ci pentru cei care acum au "revelatia" detoxului digital sunt cel care de fapt au inventat sau sprijinit de-al lungul anilo toxicitatea actuala a mediul digital.. Este o de noua tendinta de campanii de imagine in care cei care au "poluat" incep usor usor o companie de "inalbire" dupa marea "revelatie" care de fapt inseamna scaderea numarului de clienti sau a vanzarilor.
   • Like 0


Îți recomandăm

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ana Maria Bălan

În facultate, am avut o colegă mai mare pe care mereu am admirat-o: super deșteaptă, implicată, genul de persoană pe care ai dori-o în echipa ta de medici. Am revăzut-o în primul ei an de rezidențiat: epuizată, dezumanizată, cinică. (Foto: Ana Maria Bălan/ Facebook)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Elevă de liceu la examen

Dar dacă sărăcirea noastră este ceva ce am putea accepta, atentatul asupra valorilor și moralei ar trebui să fie acea limită pe care să nu o acceptăm. (Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos)

Citește mai mult