Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Eugen Teodorovici anunță o „taxă de solidaritate” pentru pensiile speciale mai mari de 10.000 de lei

Eugen Teodorovici - Foto Inquam Photos / George Călin

(Foto Inquam Photos / George Călin)

Pensiile speciale mai mari de 10.000 de lei ar urma să fie impozitate, a anunțat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, după şedinţa Comitetului Executiv al PSD.

O altă decizie „de principiu” se referă la limitarea numărului de călătorii gratuite cu trenul de care beneficiază studenţii din România. Ministrul Finanțelor a ținut să precizeze că aceste măsuri nu se iau din lipsă de bani, scrie News.ro.

„În primul rând este vorba de ceea ce foarte mulţi ani de zile, poate, românii solicită – şi poate într-un mod justificat – şi anume subiectul legat de pensiile speciale şi atunci credem că o variantă normală ar fi aceea de a plafona la un nivel stabilit. Noi am discutat azi în CEx, pe baza a ceea Ministerul de Finanţe a făcut ca şi propunere, un plafon de 10.000 de lei, iar ce este depăşit de această sumă să fie aplicată o taxă de solidaritate, îi putem spune în acest fel. Credem noi că în acest fel se îndreaptă foarte multe lucruri, este o abordare corectă şi logică. Oricum, actul normativ, atunci când el va fi aprobat de Guvern va ajunge şi în Parlament şi Parlamentul va decide dacă aceasta sau o altă formă va fi cea finală”, a spus ministrul Finanţelor Publice”.

Eugen Teodorovici a menţionat că în CEx al PSD s-a discutat şi despre „limitarea” numărului de călătorii gratuite cu trenul acordate studenţilor, dar şi despre acordarea gratuităţilor în funcţie de criterii precum vârsta sau performanţele şcolare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Gretosul asta nu mai stie ce sa inventeze ca sa mai faca rost de niste bani, ca vede ca se goleste buzunarul bugetului de stat, saracul..... Abia astept sa nu ii iasa nimic si sa ajunga la fundul sacului. Atata lipsa de profesionalism si un astfel de lingau scarbos chiar nu merita altceva..... poate un linsaj cu pietre.
    • Like 1
  • Orice suma care nu e rezultatul contributivitatii e un cadou, pentru privilegiatii societatii, nu o pensie. Daca Guvernul considera ca ne putem descurca din salariul mediu brut, inseamna ca o actiune morala ar fi sa limiteze veniturile la nivelul asta. Exemplu: venit mediu brut de 5000 lei/luna. Ai o pensie pe contributivitate de 1800? Mai iei cadou 3200, nu mai mult. Ai o pensie pe contributivitate de 5500? Esti bogat, bucura-te de ea, ai contribuit, sa fii sanatos, dar fara cadouri suplimentare!
    Asta cu hai sa inventam o suma si ce depaseste sa se impoziteze cu 30% e bataie de joc! Precum bataie de joc e ca 150.000 de cetateni sa aiba impreuna venituri "din pensii" mai mari decat 4 milioane care au contribuit!
    • Like 2
  • Haita roșie, bezmetică, cu oarece teamă, aruncă o nouă fumigenă pe piață. Sigur că îi este teamă de ”răspunsul” celor vizați prin măsura propusă, dar nici să recunoască lipsa banilor nu prea este în stare... după ce creșterile fabul(e) oase de venituri nu mai pot atrage milioanele de români cocoțați prin norii străinătății.
    De ce să impozitezi o pensie specială, inventată din interese, când poți foarte ușor să nu o dai diverselor guri căscate profitoare. S-ar putea, spre exemplu, să se stabilească 2-3 tipuri/niveluri/sume de pensii, pentru militari, judecători etc, astfel încât să nu mai plătească toată lumea cățeii politici obișnuiți toată viață să lingă interesele de partid, consecvent împotriva intereselor cetățenilor.
    De ce ar trebui ca salariații obișnuiți să plătească sume colosale, nemeritate, unor profitori de partid, ajunși în funcții importante ale statului fără concurs, fără pregătire, doar pentru a apăra interesele unor găști?!
    Pe de altă parte, nefiind în ”programul/biblia de gubernare a savanților agramați, nu cumva se țintesc doar voturile acelorași sărăciți votanți de stânga?! nu cumva sărăcia este singurul mijloc sigur prin care tovarășii continuă să manipuleze pentru a-și consolida membrii haitei puterea și influența?!
    • Like 2
  • Citind declaratiile borfasului Eugen Teodorovici, m-a cuprins o tristete adanca. Ce batjocura de stat e Romania. Totul arata asa ca o tiganie sinistra cu fanti ranjitori.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult